Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Sondaj realizat de Agenţia de Rating Politic. Vezi ce spun albaiulienii despre proiectul „Capitala Culturală Europeană 2020”

Publicat

Reprezentanţii proiectului „Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană 2020” au prezentat joi stadiul acestuia şi rezultatele unui sondaj desfăşurat în perioada 19 – 20 decembrie privind gradul de cunoaştere al acestei iniţiative în rândul albaiulienilor. La întâlnire au participat Florin Roman, preşedintele Comitetului de iniţiativă al proiectului – Radu Todoran şi purtătorul de cuvânt – Cornel Comşa.

Purtătorul de cuvânt al Comitetului de iniţiativă, Cornel Comşa a prezentat unul dintre motivele realizării sondajului: „Pentru că nu putem să funcţionăm doar din lună în lună şi cu intermitenţe, noi am gândit că oamenii care sunt la această masă şi cei care sunt membri ai Comitetului de iniţiativă trebuie să înţeleagă ce doreşte Alba Iulia de la acest proiect”.

Potrivit sondajului realizat de Agenţia de Rating Politic, prin 900 de interviuri realizate telefonic, cu asistenţă computerizată, 76,5% dintre repondenţi au auzit de proiectul „Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană (CCE) în 2020”. De asemenea, 83,8% consideră că proiectul reprezintă o prioritate pentru dezvoltarea municipiului.

O a treia întrebare inclusă în sondaj a privit motivaţiile pe care iniţiatorii proiectului le-ar avea pentru susţinerea acestuia. Dintre cei care au auzit de proiect 35,4% au răspuns că iniţiatorii susţin CCE „pentru că le pasă de oraş”, 12%  – „doar pentru interese politice”, „şi una şi alta” – 47,4%, „alt motiv” – 0,4% şi nu au putut comenta 4,9%.

În  ceea ce priveşte discuţia privind eventuale implicaţii politice ale proiectului, preşedintele interimar al Comitetului de iniţiativă, Radu Todoran, a spus că „proiectul cu cât este mai dezbătut, cu atât este mai popular. Din păcate, începe să prindă o tentă ușor politică, ceea ce nu e bine. Noi nu vrem ca lumea să spună că doar anumite partide politice să facă aceste lucruri. Noi suntem de acord ca primăria să preia o bună parte din aceste activități, putem face un comitet de organizare, altul”, completând că s-a întâlnit cu primarul Mircea Hava, care i-a promis o nouă discuţie pentru a susţine acest proiect.

Cel care a „pornit motoarele” pentru candidatura Alba Iuliei la titlul de Capitală Culturală Europeană, Florin Roman, susţine ideea unui referendum pe această temă printre albaiulieni şi a avansat posibilitatea organizării acestuia în aceeaşi dată cu desfăşurarea alegerilor de anul viitor. „Eu cred că decizia nu trebuie să aparțină nouă sau primarului Mircea Hava sau altora. O să le mai propun colegilor mei, la următoarea întâlnire, ca acest referendum să fie chiar în ziua alegerilor locale.

Primul motiv este pentru că prezența la vot va fi una ridicată. Al doilea motiv este cel de natură financiară, vedeți că avem de a face cu perioada asta de criză și am putea rezolva această problemă ca, la alegeri, albaiulienii să decidă dacă vor sau nu acest proiect. Este un exercițiu bun pentru consultarea populației”, a spus Roman.

Acesta a precizat că, în cazul în care nu se va obţine sprijinul autorităţilor, „vom obține autofinanțarea acestui proiect. Deja am început lucrul la modul serios, a avut loc întâlnirea echipei care se ocupă de redactarea strategiei proiectului, vom avea primele rezultate la începutul lunii februarie, sunt generate și prezentate evenimentele, modalitățile de finanțare și după aceea ne putem apuca să scriem și proiecte pentru a obține finanțare pentru aceste evenimente organizate”.

În cadrul întâlnirii a fost reamintit sprijinul oferit de unele personalităţi pentru proiectul „Alba Iulia – CCE”, cum este artistul caricaturist Ştefan Popa Popas, dar şi amânarea de către consilieri a proiectului de construire a unui teatru la Alba Iulia. Radu Todoran a menţionat o afirmaţie pe care preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel ar fi făcut-o referitor la membrii Comitetului de iniţiativă, „că nu au nici o treabă cu cultura”. Todoran susţine că această declaraţie i-a deranjat: „Poate nu au treabă cu cultura împletitului de rogojină, dar, dacă ne uităm la membrii Comitetului de inițiativă, sunt oameni de cultură”. Florin Roman a completat că aşteaptă ca Dumitrel să sprijine începerea proiectului pentru construirea teatrului în oraş, până în 2012.

În ceea ce priveşte sondajul realizat de curând de Agenţia de Rating Politic, acesta a mai cuprins următoarele întrebări:

„Credeți că Alba Iulia are șanse în 8 ani de pregătiri să obțină statutul de capitală europeană în pentru anul 2020?”, la care răspunsurile au fost:

„Are șanse mari: 65,9%

Are șanse mici: 16,2%

Nu are șanse: 6,7%

Nu știu /Nu pot aprecia: 11,1%”

„Dacă Primăria Alba Iulia nu va susţine proiectul Alba Iulia Capitală Culturală Europeană, ar trebui organizat anul viitor un referendum în municipiu pentru susținerea sau respingerea acestui proiect?”

„Da, ar trebui organizat un referendum: 53,3%

Nu, nu ar trebui organizat: 29,2%

Nu știu / Nu pot aprecia: 17,5%”.

Următoarea întâlnire a Comitetului de iniţiativă ar urma să fie organizată la Primăria Alba Iulia.

Radu Todoran a făcut precizări cu privire la apartenența sa politică

Referitor la faptul că nu a declarat public apartenenţa sa politică, în momentul preluării funcţiei de președinte interimar al proiectului „Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană 2020”, Radu Todoran susţine că nu a făcut un secret din asta şi că nu i s-a cerut să renunţe la această calitate: „Pentru cine vroia să știe, știa, pentru că eu sunt înscris în PSD din luna martie, nu mi s-a cerut să-mi declin această calitate, dar acuma vă spun fără nici un fel de problemă că sunt membru PSD Alba”.

Vezi interviul acordat de Radu Todoran pentru Alba24.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Ana

    vineri, 23.12.2011 at 19:52

    Sondajul a fost realizat in randul membrilor USL, si a mai fost „aranjat un pic, din ordinul clientului”! Clientul nostru, stapanul nostru!

  2. Aurelian

    sâmbătă, 24.12.2011 at 15:57

    A inceput campania „de vanatoare de voruri de la fraieri”! Deviza USL, ” MINTE FARA RUSINE SI CU TUPEU DUS LA NESIMTIRE, CA CINE VREA SA TE CREADA , TE CREDE, DESI STIE CA MINTI”!

  3. Aurelian

    duminică, 25.12.2011 at 20:41

    ” Ii foarte usor sa incasezi 25, la fundul altuia”! Toti doresc sa faca Alba-Iulia, Capitala Romaniei, daca nu chiar a Europei, face parte din „patriotismul local, si ii valabil atat timp, cat tugulanul nu ii „atins la punga”! Daca „serioasa” firma Agentia de rating Politic, propietate a fetei celei de a doua soacra a lui Eutanasiu, „serioasa” ca si stapanii ei, ar fii intrebat cei 900 de subiectii, daca sunt de acord, ca pentru realizarea acestui proiect sunt de acord sa se dubleze, chiar sa se tripleze impozitele locale, ca doar banii necesari acestui proiect faraonic „nu cresc in scorburile unde Piticul Atomic isi face siesta”, ci trebuie adunate de la tugulanul fara minte( ca doar de aia se spune, ca , da-i Doamne mintea romanului de pe urma), atunci sigur nu 225 spuneau nu, ci 899 din 900. Daca tot se cramponeaza Piticul Atomic sa faca Alba-Iulia , Capitala Culturala Europeana in 2020, ii propun sa faca o fundatie, sa adune fonduri si sa finanteze acest proiect. Poate sa il i-a ca si consilier personal pe Bele Ioan, care ii specialist in a „toca” banii fundatiilor( Fondul Libertatea, Fundatia pentru Intrepriderile mici si mijlocii, fondul pentru introducera Canalului II TVR, sunt unele din sursele de imbogatire a lui Bele). Sunt curios civa va da banii sa-i gestioneze Piticul Atomic?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax