Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Sondaj realizat de Agenţia de Rating Politic. Vezi ce spun albaiulienii despre proiectul „Capitala Culturală Europeană 2020”


Publicat

Reprezentanţii proiectului „Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană 2020” au prezentat joi stadiul acestuia şi rezultatele unui sondaj desfăşurat în perioada 19 – 20 decembrie privind gradul de cunoaştere al acestei iniţiative în rândul albaiulienilor. La întâlnire au participat Florin Roman, preşedintele Comitetului de iniţiativă al proiectului – Radu Todoran şi purtătorul de cuvânt – Cornel Comşa.

Purtătorul de cuvânt al Comitetului de iniţiativă, Cornel Comşa a prezentat unul dintre motivele realizării sondajului: „Pentru că nu putem să funcţionăm doar din lună în lună şi cu intermitenţe, noi am gândit că oamenii care sunt la această masă şi cei care sunt membri ai Comitetului de iniţiativă trebuie să înţeleagă ce doreşte Alba Iulia de la acest proiect”.

Potrivit sondajului realizat de Agenţia de Rating Politic, prin 900 de interviuri realizate telefonic, cu asistenţă computerizată, 76,5% dintre repondenţi au auzit de proiectul „Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană (CCE) în 2020”. De asemenea, 83,8% consideră că proiectul reprezintă o prioritate pentru dezvoltarea municipiului.

O a treia întrebare inclusă în sondaj a privit motivaţiile pe care iniţiatorii proiectului le-ar avea pentru susţinerea acestuia. Dintre cei care au auzit de proiect 35,4% au răspuns că iniţiatorii susţin CCE „pentru că le pasă de oraş”, 12%  – „doar pentru interese politice”, „şi una şi alta” – 47,4%, „alt motiv” – 0,4% şi nu au putut comenta 4,9%.

În  ceea ce priveşte discuţia privind eventuale implicaţii politice ale proiectului, preşedintele interimar al Comitetului de iniţiativă, Radu Todoran, a spus că „proiectul cu cât este mai dezbătut, cu atât este mai popular. Din păcate, începe să prindă o tentă ușor politică, ceea ce nu e bine. Noi nu vrem ca lumea să spună că doar anumite partide politice să facă aceste lucruri. Noi suntem de acord ca primăria să preia o bună parte din aceste activități, putem face un comitet de organizare, altul”, completând că s-a întâlnit cu primarul Mircea Hava, care i-a promis o nouă discuţie pentru a susţine acest proiect.

Cel care a „pornit motoarele” pentru candidatura Alba Iuliei la titlul de Capitală Culturală Europeană, Florin Roman, susţine ideea unui referendum pe această temă printre albaiulieni şi a avansat posibilitatea organizării acestuia în aceeaşi dată cu desfăşurarea alegerilor de anul viitor. „Eu cred că decizia nu trebuie să aparțină nouă sau primarului Mircea Hava sau altora. O să le mai propun colegilor mei, la următoarea întâlnire, ca acest referendum să fie chiar în ziua alegerilor locale.

Primul motiv este pentru că prezența la vot va fi una ridicată. Al doilea motiv este cel de natură financiară, vedeți că avem de a face cu perioada asta de criză și am putea rezolva această problemă ca, la alegeri, albaiulienii să decidă dacă vor sau nu acest proiect. Este un exercițiu bun pentru consultarea populației”, a spus Roman.

Acesta a precizat că, în cazul în care nu se va obţine sprijinul autorităţilor, „vom obține autofinanțarea acestui proiect. Deja am început lucrul la modul serios, a avut loc întâlnirea echipei care se ocupă de redactarea strategiei proiectului, vom avea primele rezultate la începutul lunii februarie, sunt generate și prezentate evenimentele, modalitățile de finanțare și după aceea ne putem apuca să scriem și proiecte pentru a obține finanțare pentru aceste evenimente organizate”.

În cadrul întâlnirii a fost reamintit sprijinul oferit de unele personalităţi pentru proiectul „Alba Iulia – CCE”, cum este artistul caricaturist Ştefan Popa Popas, dar şi amânarea de către consilieri a proiectului de construire a unui teatru la Alba Iulia. Radu Todoran a menţionat o afirmaţie pe care preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel ar fi făcut-o referitor la membrii Comitetului de iniţiativă, „că nu au nici o treabă cu cultura”. Todoran susţine că această declaraţie i-a deranjat: „Poate nu au treabă cu cultura împletitului de rogojină, dar, dacă ne uităm la membrii Comitetului de inițiativă, sunt oameni de cultură”. Florin Roman a completat că aşteaptă ca Dumitrel să sprijine începerea proiectului pentru construirea teatrului în oraş, până în 2012.

În ceea ce priveşte sondajul realizat de curând de Agenţia de Rating Politic, acesta a mai cuprins următoarele întrebări:

„Credeți că Alba Iulia are șanse în 8 ani de pregătiri să obțină statutul de capitală europeană în pentru anul 2020?”, la care răspunsurile au fost:

„Are șanse mari: 65,9%

Are șanse mici: 16,2%

Nu are șanse: 6,7%

Nu știu /Nu pot aprecia: 11,1%”

„Dacă Primăria Alba Iulia nu va susţine proiectul Alba Iulia Capitală Culturală Europeană, ar trebui organizat anul viitor un referendum în municipiu pentru susținerea sau respingerea acestui proiect?”

„Da, ar trebui organizat un referendum: 53,3%

Nu, nu ar trebui organizat: 29,2%

Nu știu / Nu pot aprecia: 17,5%”.

Următoarea întâlnire a Comitetului de iniţiativă ar urma să fie organizată la Primăria Alba Iulia.

Radu Todoran a făcut precizări cu privire la apartenența sa politică

Referitor la faptul că nu a declarat public apartenenţa sa politică, în momentul preluării funcţiei de președinte interimar al proiectului „Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană 2020”, Radu Todoran susţine că nu a făcut un secret din asta şi că nu i s-a cerut să renunţe la această calitate: „Pentru cine vroia să știe, știa, pentru că eu sunt înscris în PSD din luna martie, nu mi s-a cerut să-mi declin această calitate, dar acuma vă spun fără nici un fel de problemă că sunt membru PSD Alba”.

Vezi interviul acordat de Radu Todoran pentru Alba24.ro.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. Ana

  vineri, 23.12.2011 at 19:52

  Sondajul a fost realizat in randul membrilor USL, si a mai fost „aranjat un pic, din ordinul clientului”! Clientul nostru, stapanul nostru!

 2. Aurelian

  sâmbătă, 24.12.2011 at 15:57

  A inceput campania „de vanatoare de voruri de la fraieri”! Deviza USL, ” MINTE FARA RUSINE SI CU TUPEU DUS LA NESIMTIRE, CA CINE VREA SA TE CREADA , TE CREDE, DESI STIE CA MINTI”!

 3. Aurelian

  duminică, 25.12.2011 at 20:41

  ” Ii foarte usor sa incasezi 25, la fundul altuia”! Toti doresc sa faca Alba-Iulia, Capitala Romaniei, daca nu chiar a Europei, face parte din „patriotismul local, si ii valabil atat timp, cat tugulanul nu ii „atins la punga”! Daca „serioasa” firma Agentia de rating Politic, propietate a fetei celei de a doua soacra a lui Eutanasiu, „serioasa” ca si stapanii ei, ar fii intrebat cei 900 de subiectii, daca sunt de acord, ca pentru realizarea acestui proiect sunt de acord sa se dubleze, chiar sa se tripleze impozitele locale, ca doar banii necesari acestui proiect faraonic „nu cresc in scorburile unde Piticul Atomic isi face siesta”, ci trebuie adunate de la tugulanul fara minte( ca doar de aia se spune, ca , da-i Doamne mintea romanului de pe urma), atunci sigur nu 225 spuneau nu, ci 899 din 900. Daca tot se cramponeaza Piticul Atomic sa faca Alba-Iulia , Capitala Culturala Europeana in 2020, ii propun sa faca o fundatie, sa adune fonduri si sa finanteze acest proiect. Poate sa il i-a ca si consilier personal pe Bele Ioan, care ii specialist in a „toca” banii fundatiilor( Fondul Libertatea, Fundatia pentru Intrepriderile mici si mijlocii, fondul pentru introducera Canalului II TVR, sunt unele din sursele de imbogatire a lui Bele). Sunt curios civa va da banii sa-i gestioneze Piticul Atomic?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Românii aruncă 2,5 milioane de tone de hrană pe an. Un sfert este mâncare gătită

Publicat

Aproximativ 2,55 milioane de tone de hrană se aruncă în fiecare an în România, susține Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Potrivit acestuia, cea mai mare pondere este de mâncare gătită, fructe şi legume.

Risipă alimentară: aproape 130 kg de hrană / cap de locuitor

„Deşi există un grad de incertitudine în ceea ce priveşte datele referitoare la risipa alimentară în Uniunea Europeană, cantitatea de alimente produsă ce este irosită pare să fie inferioară estimărilor de la nivel mondial.

Proiectul de cercetare finanţat de Uniunea Europeană estimează că aproximativ 20% din alimentele produse în Uniune sunt irosite.

Conform studiilor existente, în România se aruncă în fiecare an aproximativ 2,55 milioane de tone de mâncare, adică peste 350 de grame de mâncare, ceea ce înseamnă aproximativ 129 kg/cap de locuitor.

Din cele 129 kg/cap de locuitor risipite anual, 24% este mâncare gătită, 22% fructe, 21% legume şi 1% carne.

Cea mai mare risipă de hrană se înregistrează în mediul urban, în timp ce în comunităţile rurale se folosesc metode tradiţionale de valorificare a resturilor de alimente în gospodării.

În mediul urban peste 95% din resturile din municipii ajung la groapa de gunoi. Costurile asociate risipei de alimente sunt de cel puţin două feluri: costuri economice şi costuri de mediu.

Donarea de alimente ar trebui încurajată şi va rămâne permanent un factor esenţial de reducere a risipei alimentare”, a afirmat oficialul MADR.

Măsuri pentru reducerea risipei

Acesta a menţionat că instituţia pe care o reprezintă finanţează, în prezent, cinci proiecte ce vizează reducerea atât a risipei alimentare, cât şi gazelor cu efect de seră.

„Este bine cunoscut faptul că schimbările climatice şi sociale reprezintă provocări actuale şi stringente la nivel global şi european care impun identificarea şi aplicarea unor soluţii urgente şi adecvate.

Ministerul Agriculturii gestionează Legea 2017/2016 privind reducerea risipei alimentare şi vine cu politici de rotire a culturilor în aşa fel încât să promovăm plante care înmagazinează gazele cu efect de seră.

Ministerul finanţează cinci proiecte care au ca temă reducerea risipei alimentare şi reducerea gazelor cu efect de seră, promovează strategia pentru o economie circulară în aşa fel încât să folosim tot ceea ce producem şi cu un consum de energie al planetei mult mai mic (…)”, a spus reprezentantul Ministerului Agriculturii.

Până la 50% din toată risipa alimentară, produsă de consumatorii din oraşe

În România, prin Legea nr. 47/2016, data de 16 octombrie a fost declarată Ziua Naţională a Alimentaţiei şi a Combaterii Risipei Alimentare.

Un studiu realizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, care evaluează percepţia populaţiei privind risipa alimentară în România, produsele de panificaţie şi mâncărurile pregătite acasă sunt cele care au cel mai mare risc de risipă în gospodăriile românilor, deşi tendinţa de risipire s-a diminuat semnificativ în ultimii ani (2020 faţă de 2016) cu 63,8%, respectiv cu 61,11%.

Conform cercetării, până la 50% din toată risipa alimentară o produc consumatorii individuali din oraşe.

„Cheltuim pe hrană 40% din venituri, iar 33% – 50% din aceasta ajunge direct în coşul de gunoi. De cele mai multe ori, cantitatea de mâncare aruncată într-o zi de o persoană reprezintă o masă completă, în jur de o jumătate de kilogram”, arată studiul citat.

Cu toate acestea, nivelul mediu al risipei în rândul consumatorului urban din România a scăzut la 6,5% în 2020, de la 10,43% în 2016, iar pentru 2030 estimările arată că se va atinge obiectivul de reducere cu 50% a risipei alimentare.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Educația financiară și juridică vor fi materii obligatorii pentru elevi la școală, de anul viitor. Proiect aprobat de Parlament

Publicat

Parlamentul a aprobat luni introducerea materiilor Educația financiară și Educația juridică în școli, la nivel de învățământ primar și gimnazial.

Modificarea intră în vigoare din 2022.

Legea educației este modificată astfel încât cursul de competențe antreprenoriale va deveni cursul de competențe antreprenoriale și financiare.

În plus, în forma amendată de senatori, proiectul stabilește că elevii vor beneficia și de programe de educaţie juridică.

Elevii vor avea astfel posibilitatea de a învăța diferența dintre active și pasive, cum funcționează creditele, diferența dintre cardul de credit și cardul de debit, cum funcționează IFN-urile, care este importanța economisirii și informații de bază despre investiții la bursă.

Inițiatorii suțin că „nu este suficient ca tinerii să dobândească competenţe antreprenoriale, să ştie cum să administreze o afacere din punct de vedere financiar, ci este nevoie să înţeleagă şi să integreze şi comportamente responsabile din punct de vedere juridic”, potrivit avocatnet.ro.

„Inițiativa legislativă are drept scop introducerea educației financiare în învățământul preuniversitar, alături de educația antreprenorială. Introducerea educației antreprenoriale în școli reprezintă un aspect de natură a încuraja spiritul antreprenorial de la vârste cât mai fragede.

Stimularea educației antreprenoriale este o prioritate peste tot în lume, iar România se aliniază astfel trendului global. Totuși, trebuie să recunoaștem că nu toți absolvenții vor deveni antreprenori, însă toți vor avea nevoie de cunoștințe de bază cu privire la gestionarea unui buget propriu”, scriu inițiatorii proiectului.

sursă: avocatnet.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Garajele neautorizate de pe strada Nicolae Bălcescu din Alba Iulia vor trebui demolate. Precizări de la primărie

Publicat

Garajele neautorizate de pe strada Nicolae Bălcescu din Alba Iulia vor trebui demolate până în 25 octombrie. Viceprimarul Emil Antoniu Popescu a anunțat că deținătorii acestor construcții au fost notificați în acest sens.

”În cursul zilei de vineri, 15 octombrie, au fost emise notificări pentru deținătorii construcțiilor neautorizate cu destinația ”garaj” aflate pe strada Nicolae Bălcescu.

Deținătorii garajelor nu au autorizație de construcție și nici contract de concesiune valabil, fiind notificați încă din anul 2017 cu privire la obligativitatea demolării lor.

Mai mult, există o sentință definitivă în justiție privind corectitudinea notificării din urmă cu 4 ani, urmând ca până în 25 octombrie terenul să fie eliberat de construcțiile parazitare.

În caz contrar acestea vor fi demolate pe cale administrativă, iar autoritățile locale vor recupera cheltuielile de la cei în cauză”, a anunțat viceprimarul.

Pentru garajele similare din spatele magazinului ”Mercur”, termenul limită pentru demolare este 22 septembrie 2022.

”Totodată posesorii garajelor din spatele Magazinului “Mercur” au termen limită pentru demolare data de 22 septembrie 2022, când expiră ultimul contract de concesiune.

De asemenea garajele din spatele Colegiului Tehnic „Alexandru Domșa” urmează să fie desființate în viitor, întrucât în zonă vor fi dezvoltate proiecte importante pentru comunitate: Grădinița 16 și amenajarea unui teren de sport.

Administrația locală are în vedere toate garajele construite ilegal între blocuri obiectivul fiind mărirea numărului de parcări precum și respectarea regulilor de urbanism de către toți cetățenii municipiului”, a precizat Emil Antoniu Popescu.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Cât vom plăti pentru gaz și lumină, în această iarnă. Virgil Popescu: ”Vești bune pentru milioane de români”

Publicat

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări că România are stocuri suficiente de gaze pentru a trece cu bine peste această iarnă.

A explicat cât vor plăti românii pe facturile la electricitate și gaz, dar și cine va putea să își amâne plata facturilor.

”Vești bune pentru milioane de români!

Consumatorii casnici vor plăti maxim 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut. Asta după ce am adoptat măsuri de compensare și plafonare ale prețului la energie și gaze naturale, pentru a-i ajuta pe cetățeni să treacă cu bine peste această iarnă.

Românii nu trebuie să facă absolut nimic decât să își monitorizeze consumurile.

Am mărit grila de consum, nu mai sunt 200 de kWh, în urma amendării din Parlament pragul de consum lunar este 300 de kWh, plus 10% marja de toleranță. La gaze naturale a rămas același volum: 1.200 de metri cubi.

Dacă prețul se duce peste 1 leu pe KWh, intervine plafonul. Pentru un consum de 100 de KWh, valoarea facturii va fi un leu X 100, din care se scade compensarea, deci prețul va fi de 71 de lei”, a declarat Virgil Popescu, potrivit dcnews.ro.

Cine poate să își amâne factura?

”Dacă am un venit mediu pe membru de familie de 850 de lei sunt un consumator vulnerabil.

Completarea documentației pentru consumatorul vulnerabil este gestionată de ministerul muncii și primărie. La primărie se completează. Se face o bază de date care va fi transmisă furnizorilor.

Ce se întâmplă cu facturile din octombrie? Aceste facilități intră la data de 1 noiembrie. Contractele furnizorilor de gaz sau electricitate au început din 1 noiembrie.

Avem posibilitatea să mărim perioada prin care se aplică aceste măsuri și pentru luna aprilie.Eu estimez că din aprilie prețul gazului o să o ia pe o pantă în jos”, a mai declarat Virgil Popescu, la Digi24.

Comisiile economice reunite din Senat au votat în unanimitate luni, în bloc, mai multe amendamente aduse OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie.

Printre amendamentele propuse de PSD a fost posibilitatea amânării cu şase luni la plata facturilor pentru consumatorii vulnerabili. Totodată, profitul furnizorilor a fost plafonat la maximum 5% raportat la costurile de furnizare. Printre modificări se află şi supraimpozitarea cu 80% a producătorilor de electricitate, dar şi plafonarea la 5% din costuri a profitului furnizorilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate