Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Sondaj realizat de Agenţia de Rating Politic. Vezi ce spun albaiulienii despre proiectul „Capitala Culturală Europeană 2020”


Publicat

Reprezentanţii proiectului „Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană 2020” au prezentat joi stadiul acestuia şi rezultatele unui sondaj desfăşurat în perioada 19 – 20 decembrie privind gradul de cunoaştere al acestei iniţiative în rândul albaiulienilor. La întâlnire au participat Florin Roman, preşedintele Comitetului de iniţiativă al proiectului – Radu Todoran şi purtătorul de cuvânt – Cornel Comşa.

Purtătorul de cuvânt al Comitetului de iniţiativă, Cornel Comşa a prezentat unul dintre motivele realizării sondajului: „Pentru că nu putem să funcţionăm doar din lună în lună şi cu intermitenţe, noi am gândit că oamenii care sunt la această masă şi cei care sunt membri ai Comitetului de iniţiativă trebuie să înţeleagă ce doreşte Alba Iulia de la acest proiect”.

Potrivit sondajului realizat de Agenţia de Rating Politic, prin 900 de interviuri realizate telefonic, cu asistenţă computerizată, 76,5% dintre repondenţi au auzit de proiectul „Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană (CCE) în 2020”. De asemenea, 83,8% consideră că proiectul reprezintă o prioritate pentru dezvoltarea municipiului.

O a treia întrebare inclusă în sondaj a privit motivaţiile pe care iniţiatorii proiectului le-ar avea pentru susţinerea acestuia. Dintre cei care au auzit de proiect 35,4% au răspuns că iniţiatorii susţin CCE „pentru că le pasă de oraş”, 12%  – „doar pentru interese politice”, „şi una şi alta” – 47,4%, „alt motiv” – 0,4% şi nu au putut comenta 4,9%.

În  ceea ce priveşte discuţia privind eventuale implicaţii politice ale proiectului, preşedintele interimar al Comitetului de iniţiativă, Radu Todoran, a spus că „proiectul cu cât este mai dezbătut, cu atât este mai popular. Din păcate, începe să prindă o tentă ușor politică, ceea ce nu e bine. Noi nu vrem ca lumea să spună că doar anumite partide politice să facă aceste lucruri. Noi suntem de acord ca primăria să preia o bună parte din aceste activități, putem face un comitet de organizare, altul”, completând că s-a întâlnit cu primarul Mircea Hava, care i-a promis o nouă discuţie pentru a susţine acest proiect.

Cel care a „pornit motoarele” pentru candidatura Alba Iuliei la titlul de Capitală Culturală Europeană, Florin Roman, susţine ideea unui referendum pe această temă printre albaiulieni şi a avansat posibilitatea organizării acestuia în aceeaşi dată cu desfăşurarea alegerilor de anul viitor. „Eu cred că decizia nu trebuie să aparțină nouă sau primarului Mircea Hava sau altora. O să le mai propun colegilor mei, la următoarea întâlnire, ca acest referendum să fie chiar în ziua alegerilor locale.

Primul motiv este pentru că prezența la vot va fi una ridicată. Al doilea motiv este cel de natură financiară, vedeți că avem de a face cu perioada asta de criză și am putea rezolva această problemă ca, la alegeri, albaiulienii să decidă dacă vor sau nu acest proiect. Este un exercițiu bun pentru consultarea populației”, a spus Roman.

Acesta a precizat că, în cazul în care nu se va obţine sprijinul autorităţilor, „vom obține autofinanțarea acestui proiect. Deja am început lucrul la modul serios, a avut loc întâlnirea echipei care se ocupă de redactarea strategiei proiectului, vom avea primele rezultate la începutul lunii februarie, sunt generate și prezentate evenimentele, modalitățile de finanțare și după aceea ne putem apuca să scriem și proiecte pentru a obține finanțare pentru aceste evenimente organizate”.

În cadrul întâlnirii a fost reamintit sprijinul oferit de unele personalităţi pentru proiectul „Alba Iulia – CCE”, cum este artistul caricaturist Ştefan Popa Popas, dar şi amânarea de către consilieri a proiectului de construire a unui teatru la Alba Iulia. Radu Todoran a menţionat o afirmaţie pe care preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel ar fi făcut-o referitor la membrii Comitetului de iniţiativă, „că nu au nici o treabă cu cultura”. Todoran susţine că această declaraţie i-a deranjat: „Poate nu au treabă cu cultura împletitului de rogojină, dar, dacă ne uităm la membrii Comitetului de inițiativă, sunt oameni de cultură”. Florin Roman a completat că aşteaptă ca Dumitrel să sprijine începerea proiectului pentru construirea teatrului în oraş, până în 2012.

În ceea ce priveşte sondajul realizat de curând de Agenţia de Rating Politic, acesta a mai cuprins următoarele întrebări:

„Credeți că Alba Iulia are șanse în 8 ani de pregătiri să obțină statutul de capitală europeană în pentru anul 2020?”, la care răspunsurile au fost:

„Are șanse mari: 65,9%

Are șanse mici: 16,2%

Nu are șanse: 6,7%

Nu știu /Nu pot aprecia: 11,1%”

„Dacă Primăria Alba Iulia nu va susţine proiectul Alba Iulia Capitală Culturală Europeană, ar trebui organizat anul viitor un referendum în municipiu pentru susținerea sau respingerea acestui proiect?”

„Da, ar trebui organizat un referendum: 53,3%

Nu, nu ar trebui organizat: 29,2%

Nu știu / Nu pot aprecia: 17,5%”.

Următoarea întâlnire a Comitetului de iniţiativă ar urma să fie organizată la Primăria Alba Iulia.

Radu Todoran a făcut precizări cu privire la apartenența sa politică

Referitor la faptul că nu a declarat public apartenenţa sa politică, în momentul preluării funcţiei de președinte interimar al proiectului „Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană 2020”, Radu Todoran susţine că nu a făcut un secret din asta şi că nu i s-a cerut să renunţe la această calitate: „Pentru cine vroia să știe, știa, pentru că eu sunt înscris în PSD din luna martie, nu mi s-a cerut să-mi declin această calitate, dar acuma vă spun fără nici un fel de problemă că sunt membru PSD Alba”.

Vezi interviul acordat de Radu Todoran pentru Alba24.ro.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. Ana

  vineri, 23.12.2011 at 19:52

  Sondajul a fost realizat in randul membrilor USL, si a mai fost „aranjat un pic, din ordinul clientului”! Clientul nostru, stapanul nostru!

 2. Aurelian

  sâmbătă, 24.12.2011 at 15:57

  A inceput campania „de vanatoare de voruri de la fraieri”! Deviza USL, ” MINTE FARA RUSINE SI CU TUPEU DUS LA NESIMTIRE, CA CINE VREA SA TE CREADA , TE CREDE, DESI STIE CA MINTI”!

 3. Aurelian

  duminică, 25.12.2011 at 20:41

  ” Ii foarte usor sa incasezi 25, la fundul altuia”! Toti doresc sa faca Alba-Iulia, Capitala Romaniei, daca nu chiar a Europei, face parte din „patriotismul local, si ii valabil atat timp, cat tugulanul nu ii „atins la punga”! Daca „serioasa” firma Agentia de rating Politic, propietate a fetei celei de a doua soacra a lui Eutanasiu, „serioasa” ca si stapanii ei, ar fii intrebat cei 900 de subiectii, daca sunt de acord, ca pentru realizarea acestui proiect sunt de acord sa se dubleze, chiar sa se tripleze impozitele locale, ca doar banii necesari acestui proiect faraonic „nu cresc in scorburile unde Piticul Atomic isi face siesta”, ci trebuie adunate de la tugulanul fara minte( ca doar de aia se spune, ca , da-i Doamne mintea romanului de pe urma), atunci sigur nu 225 spuneau nu, ci 899 din 900. Daca tot se cramponeaza Piticul Atomic sa faca Alba-Iulia , Capitala Culturala Europeana in 2020, ii propun sa faca o fundatie, sa adune fonduri si sa finanteze acest proiect. Poate sa il i-a ca si consilier personal pe Bele Ioan, care ii specialist in a „toca” banii fundatiilor( Fondul Libertatea, Fundatia pentru Intrepriderile mici si mijlocii, fondul pentru introducera Canalului II TVR, sunt unele din sursele de imbogatire a lui Bele). Sunt curios civa va da banii sa-i gestioneze Piticul Atomic?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Legea adopției, modificată: Rudele copilului vor fi căutate o singură dată şi doar până la gradul al treilea

Publicat

adoptie

Legea adopției, cu modificări, a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit noilor prevederi, rudele copilului vor fi căutate o singură dată şi doar până la gradul al treilea, fiind scurtate perioadele în care ei rămân în sistemul de protecţie. De asemenea, copiii care au inclusiv peste 14 ani vor rămâne adoptabili până la majorat.

Actul normativ vizează modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, precum şi pentru abrogarea art. 5 alin. (7) lit. ş) şi cc) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/2014 privind adoptarea unor măsuri de reorganizare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Prin modificările aduse, cadrul normativ în materia adopţiei este revizuit, fiind flexibilizată procedura de evaluare a adoptatorilor şi a etapei de monitorizare post-adopţie. Totodată, se elimină din procedură identificarea rudelor de până la gradul al IV-lea în cazurile în care planul individualizat de protecţie a copilului are ca finalitate adopţia; se flexibilizează procedura de adopţie pentru copiii care au împlinit vârsta de 14 ani, precum şi a grupurilor de fraţi care nu pot fi separaţi.

Rudele copilului vor fi căutate o singură dată şi doar până la gradul al treilea, fiind scurtate perioadele în care ei rămân în sistemul de protecţie. De asemenea, copiii care au inclusiv peste 14 ani vor rămâne adoptabili până la majorat.

În lege sunt introduse şi măsuri pentru părinţii adoptatori, fiind prelungită perioada de valabilitate a atestatului de adoptator de la 2 la 5 ani.

De asemenea, concediul de acomodare şi indemnizaţiile pe care aceştia le primesc sunt aliniate cu cele ale părinţilor biologici.

În cazul în care adoptatorul sau familia adoptatoare aparţine minorităţilor naţionale, evaluarea şi pregătirea se pot face, la cerere, în limba minorităţii naţionale respective. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Medic: Tehnologia vaccinurilor anti-COVID va putea fi folosită inclusiv pentru tratarea cancerului

Publicat

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a explicat la Digi24 care este tehnologia pe baza căreia au fost dezvoltate vaccinurile aflate cel mai aproape de lansarea pe piață. El a spus că este o tehnologie revoluționară care va fi folosită în viitor și pentru tratarea altor boli, inclusiv a cancerului.

Vaccinurile dezvoltate de Moderna și Pfizer sunt pe bază de mesager ARN, care este un cod, și nu conțin virus inactivat.

Medicul a explicat că, după ce cercetătorii au obținut secvența genomică a coronavirusului SARS-CoV2, au pornit de la cunoștințele pe care le aveau deja legate de virusurile SARS și MERS. Proteina față de care se formează anticorpi protectori, existentă în virus, are un cod ARN.

„Reprezintă, dacă vreți, rețeta după care se fabrică acea proteină. Vaccinul conține de fapt acea rețetă, strict pentru acea proteină. Acest segment de ARN face parte din secvența ARN. Acest lucru a permis să avem într-un timp scurt o cantitate mare de ARN mesager care a putut fi studiat în aceste studii clinice. Este și motivul pentru care s-a putut ajunge în acest stadiu de studii de preaprobare într-un interval de câteva luni”, a spus medicul.

Valeriu Gheorghiță a precizat că odată administrat unei persoane, organismul acesteia decodifică acest mesaj și produce proteina fără să mai facă boala, însă va face anticorpi strict împotriva acestei proteine și va fi protejată față de infecția eventuală cu SARS-CoV2.

„Nu va fi finalul acestei vaccinări COVID, foarte probabil această tehnologie va fi folosită de aici înainte ani de zile pentru multe alte boli infecto-contagioase, dar și pentru terapii genice și pentru terapia în cancer și alte boli genetice. Este un salt uriaș pe care medicina l-a făcut și cred că tot acest efort conjugat al cercetării medicale furnizează rezultatele extrem de valoroase de astăzi”, a mai spus acesta.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări în CODUL RUTIER: Noi reguli pentru înmatricularea și circulația tractoarelor. ITP și omologarea la RAR, obligatorii

Publicat

tractor

Legislația privind omologarea vehiculelor rutiere și eliberarea cărții de identitate în vederea admiterii în circulație pe drumurile publice din România a fost din nou modificată și completată cu noi obligații pentru proprietarii mașinilor agricole.

Este vorba, mai exact, despre Legea nr. 260 din 20.11.2020 pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea comercializării, înmatriculării sau înregistrării acestora în România.

Legislația privind circulația tractoarelor pe drumurile publice a fost completată în ultima perioadă cu noi obligații pentru proprietarii mașinilor agricole. Încadrate conform Legii 260/2020 (publicată în Monitorul Oficial pe 20 noiembrie și intrată în vigoare din 23 noiembrie) în categoria vehiculelor lente, tractoarele și combinele trebuie să fie omologate la Regia Autonomă «Registrul Auto Român».

O altă obligație mai veche, dar care acum a intrat și la verificare este cea de a avea ITP valabil pentru toate mașinile agricole în circulație pe drumurile publice.

Ordonanța nr. 78/2000 cu modificările ulterioare prevede, la articolul 1, alin. 1 că ”Vehiculele rutiere pot fi comercializate, înmatriculate sau înregistrate în România numai după omologarea și certificarea autenticității acestora, după caz, de către Regia Autonomă «Registrul Auto Român», denumită în continuare R.A.R., organism tehnic specializat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii”.

”Vehicul rutier lent”- categorie introdusă în lista de excepții

Deputații au introdus în lista de excepții o categorie nouă, cea a vehiculelor lente. În proiectul adoptat, vehicul rutier lent este „vehiculul antrenat de un motor încorporat şi care, constructiv, nu se poate deplasa cu o viteză mai mare de 25 km/h”.

Conform inițiatorilor, această categorie de vehicule este tot mai prezentă este deja legiferată în alte state, incluzând soluții eco-friendly, precum și soluții de transport avansate cu vehicule electrice care reduc poluarea.

Omologarea nu este obligatorie, la acest moment pentru utilajele care au fost omologate comunitar, cele care au fost înmatriculate ultima dată într-un stat membru al Uniunii Europene și pentru cele care nu au suferit modificări constructive în raport cu datele înscrise în certificatul de înmatriculare.

În plus la acest excepții, deputații au votat marți și alte două situații excepționale. Astfel, se introduc în legislație următoarele două articole:

 • Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) vehiculele rutiere noi achiziționate până la data de 30 aprilie 2020, aparținând categoriei T1, nivel de poluare I, echipate cu motoare a căror putere din construcție se situează între 37 și 75 kW. Aceste vehicule vor fi omologate, la cererea deținătorilor în vederea eliberării cărții de identitate, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.”. UDMR precizează că amendamentul vizează tractoare agricole sau forestiere achiziţionate din fonduri nerambursabile şi a căror înregistrare este absolut necesară pentru a putea fi utilizate potrivit scopului pentru care au fost achiziţionate.
 • Sunt exceptate de la prevederile privind omologarea, vehiculele rutiere lente care au fost deja înmatriculate într-un stat membru al Uniunii Europene.

În lista vehiculelor lente care trebuie înmatriculate la RAR se află tractorul pe pneuri și combina agricolă pentru recoltat cereale sau furaje.

ITP obligatoriu pentru tractoare și remorci

O altă obligație în vigoare privind circulația tractoarelor este ca mașina agricolă să aibă Inspecția Tehnică Periodică valabilă.

Nu toate utilajele agricole necesită efectuarea de ITP, acest tip de verificare fiind obligatorie doar pentru utilajele care au motor sau care vin atașate unui autovehicul (tractor și remorcă) scrie agrointel.ro.

Prin urmare, plugul și semănătoarea, de exemplu, ies din discuție. Pe de altă parte, o inspecție tehnică pentru un tractor U445, de exemplu, costă 250 de lei, putând ajunge și la 1.100 de lei, în cazul tractoarelor mari.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Liceul Tehnologic din Aiud, reabilitat și dotat printr-un proiect de 15,9 milioane de lei. Turnul clădirii va deveni observator

Publicat

Reprezentanții Primăriei Aiud au semnat marți contractul de finanțare din fonduri europene privind reabilitarea și dotarea Liceului Tehnologic Aiud. Potrivit administrației locale, valoarea proiectului este de 15.915.858,86 de lei, din care contribuția proprie este de 318.293,38 de lei.

Implementarea proiectului va însemna:

 • Reabilitarea interiorului și exteriorului „Frumoasei Venețiene”;
 • Dotarea a 30 de săli de clasă cu mobilier și echipamente TIC (table interactive, imprimante, videoproiectoare, etc.)
 • Laboratorul TIC va fi dotat cu tehnologii actuale;
 • Cele trei ateliere (prelucrare mecanică, auto și electrotehnică-electronică-automatizări vor fi echipate cu aparatură modernă;
 • Turnul clădirii va deveni observator;

Unitate de tradiție a învățământului profesional și tehnic, în prezent Liceul Tehnologic Aiud are 856 de participanți în procesul de învățământ, iar prin acest proiet se instituie premisele ca Liceul să devină un etalon al învățământului profesional și tehnic din județul Alba.

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Prioritatea de investiții 10.1 – Investițiile în educație și formare, inclusiv în formare profesională pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, Obiectiv Specific 10.2 – Creșterea gradului de participare la învățământul profesional și tehnic și învățare pe tot parcursul vieții.

Termenul de implementare este 30 noiembrie 2023.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate