Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” la Bruxelles. 1.900 de kilometri de coșmar descriși de o membră din grupul de dansatori

Publicat

O deplasare în străinătate este întotdeauna un prilej de bucurie, mai ales atunci când mergi să-i întâlnești pe românii plecați din țară care așteaptă cu nerăbdare să guste puțin din tradițiile și obiceiurile lor natale. La asta se așteptau și membrii Ansamblului Folcloric „Augustin Bena” din Alba Iulia, atunci când au fost invitați la un eveniment dedicat Zilei Naționale a României la Bruxelles. Dar cum „socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”, deplasarea nu a fost nici pe departe una care să îi încânte, ci dimpotrivă, unii dintre artiștii ansamblului s-au ales cu o experiență cel puțin neplăcută.

Se pare că drumul de 1.900 kilometri a fost un adevărat calvar pentru cei aproximativ 40 de oameni plecați din Alba. Potrivit acestora, în autocarul care a fost închiriat de Consiliul Județean Alba de la firma ”Gicu Trans”,  nu era suficient spațiu pentru o deplasare de mai bine de 20 de ore.

Și dacă asta nu ar fi fost suficient, au mai avut probleme și cu persoana care însoțea grupul din partea CJ.  Probabil pentru că dorea să ajungă mai repede la destinație și a decis ca opririle să fie cât mai rare, indiferent de nevoile celor din ansamblu.

Întreaga deplasare a fost povestită de o dansatoare a Ansamblului Folcloric „Augustin Bena”, Octavia Toader, pe blogul său personal. Redăm textul integral:

„Dragi prieteni, amici, cunoscuți și necunoscuți, aș vrea să vă împărtășesc câteva întâmplări și gânduri din vizita mea în Bruxelles, organizată de Consiliul Județean Alba, ocazionată de sărbătorirea Zilei Naționale a României de către românii stabiliți în Belgia. Până acum, colegii mei cred că au trecut peste această experiență cu un gust amar, încercând să țină în suflet puținele momente frumoase ale călătoriei. Eu… nu.

Delegația trimisă a fost alcătuită din aprox. 40 persoane, dintre care membri ai Ansamblului Folcloric Alba, membrii grupului <Maria> din Sebeș, persoane responsabile cu expoziția gastronomică și membri ai consiliului.

Să începem povestea cu stângul… Ideal ar fi cu dreptul, știu, dar având în vedere că ansamblul a fost anunțat cu 2 zile înainte de plecare că nu își vor primi diurna pentru deplasare (teoretic 165 Euro), iar organizatorii, văzând că așa ar rămâne fără ansamblu, au hotărât să le dea totuși 100 Euro și să anuleze prânzul întregii delegații pe parcursul deplasării… Aleg să spun că s-a pornit cu stângul de la început.

Programul a fost organizat de niște <profesioniști> (cum le place să se prezinte, păcat că nu sunt), astfel încât grupul care urma să parcurgă 1900 km în 2 zile a fost îmbarcat într-un autobuz de genul rutelor Alba Iulia – Blaj (nicidecum pentru rute internaționale), cu scaune înghesuite și incomode, fără toaletă sau coș de gunoi.

Grupul urma să facă pauze la circa 4-5 ore (dacă s-ar putea deloc), ceea ce din punct de vedere fiziologic a fost de-a dreptul imposibil. Apogeul călătoriei s-a atins la scurt timp, când jumătate dintre pasageri au început să ceară insistent o oprire pentru a merge la toaletă. Răspunsul organizatorilor <pofesioniști> n-a întârziat să apară, care mai de care mai revoltător, gen (scuzați limbajul, îi citez direct) (…), <Vomită în pungă>, <Fă în sticlă>, <Ei, uite că nu vreau să opresc>.

După îndelungi așteptări, spirite agitate, dureri de stomac și Dumnezei pe pământ, autobuzul a oprit pentru <10 minute, nu mai mult>, într-o benzinărie.

Doamna care mai înainte făcea sugestii aberante, a simțit nevoia să țină morală, la toaletă, dansatoarelor ansamblului, criticându-le lipsa de respect de care dau dovadă pentru că nu respectă programul. Țin să precizez abilitățile doamnei de a face fără oprire traseul Alba Iulia – București la ordinele nu-știu-cui că așa e <programul> (Doamnă, dacă sunteți persecutată de alții cu astfel de programe, e strict problema dvs., nu trebuie să ne chinuiți și pe noi!)

După două zile de discomfort atât fizic cât și psihic, ajungem la seara evenimentului. Felicitări peste felicitări pentru dansatori/soliști/meșteri pentru cât de frumos a ieșit totul, ce bine s-au prezentat. Uite că are Consiliul Județean cu ce să se mândrească.

După tot efortul, membrii grupului au cerut să fie lăsați în următoarea dimineață, înainte de întoarcerea în țară, 2 ore la Parlamentul și Piața din Bruxelles. Dacă tot am bătut atâta drum, să vedem și noi o parte a orașului, nu? Seara, veșnicele promisiuni <da, mergeți> până în dimineața următoare când au anunțat plecarea la ora 12 fără vizite sau alte <fițe> de-ale noastre. Să ținem oare cont ca unii delegați și-au permis vizite în Lyon și Amsterdam? Dar noi nici o oprire să vedem un pic din orașul unde am dansat/cântat? Irelevant.

Și ce-ar mai fi de zis? O atitudine de <cine nu e la fix, nu mai mănâncă>, <cine nu ajunge la fix rămâne aici> și alte situații de genul <acum nu mai avem nevoie de voi>.

Și uite cum oamenii care trec peste orgoliile lor ca să-și facă treaba și ca programul artistic să iasă bine, care își pun talentul în folosul unor cauze nobile ajung să fie jigniți și tratați fără respect.

De fățarnici și lichele pare a fi plină lumea… Oare nu le e frică de Dumnezeu pentru ceea ce fac? Nu se gândesc că puteam și noi să facem la fel? Să nu ne ținem programul, să nu dansăm/cântăm/aranjăm mesele? Atunci ce făceau? Când veneau invitații și sala era goală? Mi-e silă.

Am fost în Bruxelles? Nu. Am câștigat cât aveam dreptul legal? Nu. M-am distrat/simțit bine? Din nou nu.

Ce am facut? Am mers 4 zile cu un autobuz infect, am stat în niște camere de hotel, fără să conștientizez unde sunt, am cheltuit mai mult decât am câștigat, m-am simțit folosită și tratată fără respect.

Singura mulțumire care îmi alină sufletul e zâmbetul oamenilor care au venit să ne vadă, cărora le-am arătat încă o dată cât de frumoasă e România noastră!

Și din această experiență am înțeles de ce ei au ales să o părăsească…”.

 Ce spun organizatorii

Contactat telefonic, organizatorul evenimentului, Ioan Bodea, director executiv la CJ Alba, ne-a precizat că persoanele care au făcut deplasarea în Belgia au fost informate din timp despre condițiile de transport și de cazare. Referitor la diurnă, acesta a spus că, potrivit legii, putea să le ofere o diurnă de 160 de euro, doar dacă nu primeau nicio masă. Membrii delegației au avut asigurate atât micul dejun, cât și cina.

Bodea a precizat că, pe lângă Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” și Grupul „Maria” din Sebeș, în Belgia a mai fost o delegație de la Fundaţiei „Inter Art” Aiud şi Asociaţiei Producătorilor de produse tradiţionale şi ecologice „Alba Transilvania”. O parte dintre reprezentanţii asociaţiei de produse tradiționale au plecat din Alba cu microbuzul personal și au decis să facă și o excursie la Amsterdam, mai spune sursa citată.

În ceea ce privește problema opririlor pe traseu, acesta a precizat că deplasarea s-a făcut în forță pentru că „trebuiau să ajungă la Bruxelles la o anumită oră. Trebuia să se respecte un grafic”.

Directoarea Centrului de Cultură „Augustin Bena”, Daniela Floroian, a declarat că nu a avut plângeri din partea membrilor ansamblului: „Eu știu că lucrurile au fost în regulă. Evenimentul a fost organizat de CJ. În ceea ce mă privește pe mine, vă pot spune de calitatea spectacolului pentru care am fost lăudați”, a declarat directoarea Centrului ”Augustin Bena”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

9 Comentarii

9 Comentarii

  1. Ioana

    luni, 16.12.2013 at 23:25

    Din pacate artistii sunt folositi de institutiile statului, oricare ar fi acestea, si apoi luati in ras…
    Daca nu esti deja sus de tot, ca sa te pupe in c…, nici la barbie nu le ajungi, daramite pana la varful nasului…

  2. coleg

    marți, 17.12.2013 at 09:54

    Deocamdata nemultumita ia bani de la stat. daca nu-i place poate sa lase pe alta.Ea nu s-a dus acolo in excursie pe banii statului ci in interes de serviciu. Putea sa refuze ca mai erau alti amatori care au ramas acasa. din cate stiu acasa are conditii mai proaste ca la hotel. cand se va duce pe banii ei poate sa mearga la bussines class. E jenant ca o tanara poate gandi asa, daca admitem ca mai gandeste………

    • Toader Octavia Maria

      marți, 17.12.2013 at 12:37

      Drag „coleg”, de ce eviți să îți menționezi numele? Sau cel puțin să îmi spui părerea personal? Ai fost la mine acasă? Să știi ce condiții am? Te legi de condițiile de hotel la care eu nu am avut nici un reproș – deci tu ești „jenant”.
      Dansatori angajați suntem doar 3 perechi, iar la Bruxelles era nevoie de 4 perechi. Și nu cred că ești în măsură să mă judeci atâta timp cât te ascunzi sub numele de „coleg”… Vorbește măcar frumos. Nu e greu, dacă vrei.

    • adi

      marți, 17.12.2013 at 12:38

      Sincer, e jenant cum gandesti tu! Daca te consideri o persoana care ar accepta sa fie tratata astfel, ii problema ta. Pentru bani aia luati de la stat cum zici tu, aceste persoane din Ansamblu muncesc si fac tot timpul un spectacol frumos, nu merita sa fie tratati astfel.

    • Miruna

      marți, 17.12.2013 at 12:47

      Din pacate, datorita unor persoane ca tine merge tara asta asa de rau, pentru ca acceptati sa fiti calcati in picioare. Felicitari celor care isi exprima opinia si care dupa asemenea evenimente nu tac si trec mai departe.

  3. pt "coleg"

    marți, 17.12.2013 at 12:35

    Ce s-a scris si ce ai inteles tu. Asta, daca „admitem ca mai gandesti” si poti rationaliza. Rusine, mizerie.

  4. Robert

    marți, 17.12.2013 at 18:03

    „Dragi prieteni,amici,cunoscuti si necunoscuti…” mi se pare ca duci lipsa de atentie si vrei sa faci rau unor persoane care te-au scos in lume ca sa poti vedea Bruxelles-ul. Fiindca dupa cum areti pe propriile tale puteri nu ai fi putut ajunge acolo. Esti o simpla dansatoare si ar trebui sa iti cunosti locul, nu esti o vedeta sau o personalitate ca sa poti sa te crezi mai speciala ca restu. Pretentiile pe care tu le ai, ar trebui satisfacute din propriul tau portmoneu nu pe spinarea Consilului Judetean. In final daca vrei sa devi vedeta ar trebui sa te reorientezi spre „MISS FATA DE LA TARA” nu sa faci scandal in urma acestei delegatii.

  5. dorels

    marți, 17.12.2013 at 20:38

    sa sti iubito ca ai perfecta dreptate dar cineva o luat bani faini din toata afacerea asta ,am patit la fel cu aceeasi firma de transport numai ca tara o fost franta

  6. pentru Robert

    miercuri, 18.12.2013 at 12:56

    Din ce ai scris reiese ca gandesti mai rau decat vorbesti limba romana si nu prea intelegi multe actiuni care se desfasoara intr-o societate. De formulele de adresare … nu mai zic nimic, observ ca nu ati facut niciodata cunostiinta; acuzele tale sunt ca liniile de cale ferata (daca nu te-ai prins, ideea era ca esti paralel cu situatia si ai comentat la fel de rau). Cum vorbesti tu despre limitele cuiva as putea vorbi si eu despre IQ-ul si, mai mult, pentru ca tu ti-ai postat aici deja nivelul tau, mi-as putea permite sa afirm ca inteligenta ta iti permite doar sa reproduci ceva sunete de primate si ca ai invatat sa te imbraci sau sa umbli in doua picioare … dar banuiesc ca deja asta e mult prea mult pentru tine si ma opresc. Apoi, din moment ce nimeni nu a auzit de tine ca un model sau caracter moral/filosofic/spiritual si asa mai departe, iti recomand sa te urci inapoi, in copacul tau si, sa nu mai judeci munca, viata sau statutul altor persoane. E o atitudine gresita si se invata inca de mic, in familie si la scoala (sper ca totusi, desi aici nu ai demonstrat asta, ca ai avut parte si ai trecut prin mediile astea).
    Sfat: nu te mai uita la emisiuni gen „miss …”, iti demonstreaza inca o data, capaciatea scazuta de intelegere sau acumulare de cunostiinte.
    Mai sper ca o sa imi fie aprobat comentariul, si ca tu o sa prinzi din asta macar o idee, o sa te ajute in construirea unui caracter sau o sa inveti sa ajungi om, nu doar o vietuitoare.
    Q.E.D.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax