Connect with us
Advertisement

Eveniment

Ziua Internațională a Asistenților Medicali, sărbătorită în data de 12 mai. Cine a fost Florence Nightingale

Publicat

Ziua Internațională a Asistenților Medicali (International Nurses Day) este sărbătorită pe 12 mai în fiecare an pentru a marca contribuția semnificativă a asistenților medicali și a personalului din domeniul nursingului la îngrijirea și îmbunătățirea sănătății populației.

Această zi este un moment important pentru a recunoaște munca grea și devotamentul acestor profesioniști din domeniul sănătății.

Istoria acestei zile are legătură cu Florence Nightingale, o figură emblematică din istoria nursingului. Ziua Internațională a Asistenților Medicali a fost stabilită în 1965 de către Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (International Council of Nurses) și coincide cu ziua de naștere a lui Florence Nightingale, care s-a născut pe 12 mai 1820 și este recunoscută ca pionieră a nursingului modern.

Ziua Internațională a Asistenților Medicali are scopul de a promova rolul și importanța asistenților medicali în îngrijirea pacienților, educație medicală și promovarea sănătății.

De obicei, în această zi se organizează diferite evenimente și activități pentru a aduce laude și recunoaștere personalului din domeniul nursingului.

Asistenții medicali joacă un rol crucial în furnizarea îngrijirii medicale de calitate, oferind sprijin și confort pacienților și familiilor acestora în timpul momentelor dificile.

Acești profesioniști sunt adesea considerați inimile sistemelor de sănătate, iar Ziua Internațională a Asistenților Medicali este o ocazie importantă pentru a le mulțumi și a le arăta aprecierea pentru eforturile lor continuă de a îmbunătăți starea de sănătate a comunității.

Este de remarcat că în fiecare an tema acestei zile poate varia și poate pune accentul pe diverse aspecte ale profesiei de asistent medical și ale îngrijirii medicale în general.

Istoria Zilei Internaționale a Asistenților Medicali

Totul a început în 1953, când Dorothy Sutherland, un oficial al Departamentului pentru Sănătate, Educație si Bunăstare din S.U.A., l-a contactat pe președintele Dwight D. Eisenhower, propunând proclamarea unei „zile a asistentei medicale”. Totuși, el nu a aprobat propunerea în acel moment.

În ianuarie 1974, această zi a fost în cele din urmă facută oficial Ziua Internațională a Asistenților Medicali.

În fiecare an de atunci, Consiliul Internațional al Asistenților Medicali pregătește și distribuie Kitul Zilei Internaționale a Asistenților, care conține materiale educaționale și de informare publică, pentru a fi utilizate de asistentele medicale de pretutindeni.

Ziua Internațională a Asistenților Medicali: Cine a fost Florence Nightingale

Florence Nightingale s-a născut la 12 mai 1820, la Florența, Italia.

A fost asistentă medicală, statistician și reformator social și este considerată filozoful fundamental al asistenței medicale moderne.

Nightingale a îngrijit soldați britanici și aliați în Turcia, în timpul războiului din Crimeea.

Eforturile sale de a formaliza educația medicală au determinat-o sa înființeze prima școală de asistente medicale la Spitalul St. Thomas din Londra, în 1860.

A fost prima femeie care a primit Ordinul de Merit (1907).

Modelele statistice dezvoltate de Nightingale, cum ar fi graficul Coxcomb, pe care l-a elaborat pentru a evalua mortalitatea, și conceptele ei de bază privind asistența medicală rămân aplicabile și astăzi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement