Economie
Liber la evaziune: Klaus Iohannis a promulgat legea legată de dezincriminarea evaziunii fiscale mai mici de un milion de euro
Liber la evaziune: Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea legată de dezincriminarea evaziunii fiscale mai mici de un milion de euro.
Beneficiarii legii sunt cei care fac evaziune de până la un milion de euro. Ei scapă de pedeapsă dacă plătesc dauna produsă bugetului, plus un bonus.
Legea care dezincriminează evaziunea fiscală, dacă prejudiciul e plătit este considerată în mediul economic o ”invitație la hoție”
Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea Ciucă – Ciolacu care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit, potrivit unui comunicat de presă. Șeful statului putea să retrimită legea la Parlament pentru reexaminare.
Curtea Constituțională a respins în aprilie sesizarea depusă de USR și Forța Dreptei.
Legea a fost inițiată de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, liderii PSD și PNL, și a fost atacată la CCR de parlamentarii USR și Forța Dreptei.
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au inițiat și trecut prin Parlament în doar două zile, în preajma Crăciunului din 2023, un proiect de lege care dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit în 30 de zile de la finalizarea controlului ANAF.
De asemenea, dacă prejudiciul e plătit până la primul termen de judecată, indiferent de valoarea prejudiciului, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.
Liber la evaziune
Proiectul de lege îi scapă pe evazioniștii care produc prejudicii sub un milion de euro dacă plătesc prejudiciul plus 25% în timpul urmăririi penale de către procurori.
Proiectul lui Ciucă și Ciolacu modifică Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.
În plus, proiectul prevede că DNA și DIICOT pot investiga și ele evaziunea fiscală prevăzută la articolele 8, 9 și 9 secund din Legea 241/200, în anumite condiții.
Ciolacu și Ciucă au depus proiectul la Parlament luni, 18 decembrie, scrie G4Media. Tot pe 18 decembrie a fost votat de Senat, iar marți, 19 decembrie, a fost votat de Camera Deputaților, potrivit site-ului oficial.
Procurorul general Alex Florenţa a declarat în martie că ”este o formă de legiferare modernă”, punctând că, în astfel de cazuri, ţinta este recuperarea prejudiciilor la bugetul de stat, potrivit Agerpres.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
facsimil
vineri, 10.05.2024 at 13:47
bravo iohaness , bravo rumunia 🥳🥳🥳
pilu
vineri, 10.05.2024 at 14:16
Ce preztenţii să ai de la un preşedinte impus de alţii şi ales cu calculatorul ? Executant.
un iobag din Romania
vineri, 10.05.2024 at 17:20
Daca am 6 CASE ,si nu am declarat veniturile din meditatii ,imi pute-ti spune cum se numeste ….intreb pentru un prieten