Actualitate
Ce este boala celiacă: simptome și tratament. Este diagnosticată corect după 6 – 10 ani de la apariția simptomelor
Ce este boala celiacă: trebuie spus în primul rând că este una dintre cele mai subdiagnosticate afecțiuni din lume. Ajunge să fie identificată corect în medie între 6 și 10 ani de la apariția simptomelor.
De multe ori, aceste simptome se ascund sub cele ale altor boli, iar rezultatul este dezastruos pentru pacienți.
În țările cu sisteme sanitare dezvoltate, obiectivul privind identificarea mai rapidă a ei a avansat în lista de priorități.
În România, deși există preocupare, inclusiv legislativă (pentru protecția pacienților), rămâne la fel de greu diagnosicabilă, scrie G4Media.
Ce este boala celiacă
Boala celiacă este o boală autoimună gravă care apare la persoanele predispuse genetic, în care ingestia de gluten duce la afectarea intestinului subțire.
Persoanele care au o rudă de gradul întâi cu boală celiacă (părinte, copil, frate sau soră) au un risc de 1 la 10 de a o dezvolta, arată studiile.
Concret, atunci când persoanele care suferă de boala celiacă mănâncă gluten (o proteină care se găsește în grâu, secară și orz), organismul lor declanșează un răspuns imunitar care atacă intestinul subțire.
Se estimează că afectează 1 din 100 de persoane din întreaga lume, însă doar aproximativ 30% sunt diagnosticate corespunzător, potrivit Celiac Disease Foundation.
La nivel european, studiile citate de Autoritatea Europeană pentru Securitate Alimentară (EFSA) indică faptul că aproximativ 0,7% din populația UE suferă de boala celiacă.
Dar, avertizează aceleași studii, multe cazuri nu sunt raportate.
Boala celiacă, diagnosticată la ani distanță de apariția simptomelor
Boala trece pe sub radarul celor mai puternice sisteme de sănătate publică și rămâne subdiagnosticată nu doar în Europa, ci peste tot pe glob.
De exemplu, autoritățile sanitare americane consideră că până la 83% dintre cetățenii SUA care suferă de boala celiacă sunt nediagnosticați sau sunt diagnosticați greșit cu alte afecțiuni.
Asta pentru că simptomele variază foarte mult și includ dureri de stomac, diaree, malnutriție, carență de fier (anemie) și/sau osteoporoză.
Dar nu se limitează la acestea. Boala celiacă se ascunde, din cauza simptomelor, sub foarte multe alte afecțiuni.
Potrivit ourworldindata.org, este pe locul doi în lume în ceea ce privește subdiagnosticarea, după sindromul colonului iritabil.
Perioada medie în care o persoană cu boala celiacă este diagnosticată corect, de la apariția simptomelor, este de 6 până la 10 ani, potrivit Daniel Leffler, MD, MS, The Celiac Center at Beth Israel Deaconess Medical Center, citată de beyondceliac.org.
Situația este cu atât mai alarmantă, cu cât boala celiacă poate duce la o serie de alte tulburări, inclusiv infertilitate, densitate osoasă redusă, tulburări neurologice, unele tipuri de cancer și alte boli autoimune.
Ce este boala celiacă: când apare și ce simptome are
Specialiștii români de la MedLife spun că boala celiacă poate apărea la orice vârstă, odată cu startul ingestiei de gluten. Cel mai frecvent boala debutează în două categorii de vârstă:
- în copilăria timpurie, între 8 și 12 luni, când copiii încep să mănânce alimente solide care includ produse cu gluten;
- la vârsta adultă, între 40 și 60 de ani.
Ei au inventariat un spectru larg al simptomelor, ceea ce explică și diagnosticarea de multe ori greșită a bolii.
În plus, simptomele bolii celiace variază foarte mult de la o persoană la alta, ceea ce o poate face dificil de diagnosticat.
Alte simptome:
Simptome gastrointestinale:
- dureri de stomac;
- balonări;
- flatulență (gaze);
- constipație;
- diaree;
- scaun cu exces de grăsimi.
Simptome ale anemiei cu deficit de fier:
- slăbiciune și oboseală;
- paloare;
- mâini reci;
- unghii casante sau concave;
- dureri de cap;
- afte bucale;
- căderea părului.
Simptome de malnutriție:
- pierdere în greutate neintenționată;
- întârzieri de creștere și dezvoltare la copii;
- pierderea musculară sau tonus muscular scăzut;
- defecte ale smalțului dentar, cum ar fi cu pete sau dinți cu aspect translucid;
- menstruație neregulată sau dificultăți de a rămâne însărcinată;
- modificări ale dispoziției, cel mai frecvent iritabilitate la copii și depresie la adulți.
Dermatita herpetiformă – aproximativ 15% dintre persoanele cu boală celiacă dezvoltă această afecțiune cronică a pielii ca efect secundar.
Numită și erupție cutanată celiacă, este cauzată de aceeași anticorpi care acționează împotriva glutenului și care afectează intestinul subțire.
Dermatita herpetiformă se manifestă ca o erupție cutanată cu mâncărime, care arată ca niște umflături sau vezicule. De obicei, afectează pielea din zona coatelor, genunchilor, feselor sau scalpului.
Boala celiacă: tratament
Primul și cel mai important pas în tratarea bolii celiace este încetarea consumului de gluten, pentru că nu poate fi schimbat modul în care organismul reacționează la gluten, dar poate fi împiedicat glutenul să declanșeze această reacție, potrivit MedLife.
Pentru a păstra un intestin sănătos și neafectat, dieta fără gluten trebuie menținută pe viață.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News