Connect with us
Publicitate

Educație

Mobilitatea academică a studenților. Metodologia prin care studenții se pot muta la alte facultăți din țară sau din străinătate

Publicat

Mobilitatea academică a studenților. Mobilitatea academică a studenților reprezintă dreptul studenților și studenților-doctoranzi de a li se recunoaște creditele transferabile dobândite, în condițiile legii, la alte instituții de învățământ superior din țară sau din străinătate, potrivit unui ordin publicat recent în Monitorul Oficial. 

Ordinul ministrului Educației pentru aprobarea Metodologiei privind mobilitatea academică a studenților a fost publicat în Monitorul Oficial joi, 9 mai.

Potrivit documentului, mobilitatea academică se referă la toate tipurile de activități prevăzute în planul de învățământ al programului de studii respectiv: cursuri, seminare, laboratoare, proiecte, activitate practică etc.

Mobilitatea academică a studenților poate fi internă sau internațională și, după caz, definitivă sau temporară. De asemenea, mobilitatea academică poate fi organizată în format fizic, virtual sau mixt.

Mobilitatea academică a studenților

Mobilitatea academică se realizează în locurile și la instituțiile partenere în care își desfășoară activitatea studenții înmatriculați la programul de studii din instituția de învățământ
superior primitoare.

Calitatea de student, respectiv student doctorand se menține pe toată perioada mobilităților interne și internaționale.

Instituțiile de învățământ superior se pot asigura prin prevederile acordurilor instituționale încheiate cu instituțiile de învățământ partenere că studenții care participă la mobilități beneficiază de aceleași drepturi ca studenții înmatriculați în respectiva instituție de învățământ gazdă.

Recunoașterea creditelor transferabile în cazul mobilităților academice interne și internaționale se realizează de către instituțiile de învățământ superior pentru persoana care dovedește parcurgerea stagiului de mobilitate cu documente emise de către instituția de învățământ superior pe care a frecventat-o.

Recunoașterea notelor/calificativelor obținute în cadrul instituției partenere din străinătate se realizează în baza unei grile de conversie elaborate și aprobate la nivelul instituției de
învățământ superior din România.

Mobilitatea academică a studenților. Cum se poate efectua și care sunt condițiile

Mobilitatea academică se poate efectua ca urmare a demersului studentului, respectiv al studentului doctorand, cu îndeplinirea următoarelor condiții:

a) existența unor acorduri interinstituționale;

b) acceptul instituțiilor de învățământ superior acreditate / autorizate provizoriu, după caz, de proveniență, respectiv primitoare.

Acordurile interinstituționale stabilesc condițiile de desfășurare a mobilităților între instituțiile de învățământ superior acreditate/autorizate provizoriu:

  • tipul mobilității,
  • durata mobilității,
  • numărul de mobilități,
  • domeniul,
  • programul de studiu,
  • finanțarea mobilității temporare,
  • limba de studiu,
  • condițiile de cazare,
  • modul de selecție a participanților,
  • serviciile de sprijin oferite participanților la mobilități,
  • condițiile de recunoaștere a rezultatelor mobilității academice etc.

Acceptul interinstituțional constă în completarea și semnarea cererii-tip de mobilitate, astfel:

a) studentul, respectiv studentul-doctorand depune cererea de mobilitate la instituția de învățământ superior unde dorește mobilitatea, în vederea obținerii acceptului;

b) după obținerea acceptului de mobilitate, studentul, respectiv studentul-doctorand solicită acceptul de mobilitate instituției de învățământ superior unde este înmatriculat;

c) instituția de învățământ superior care acceptă mobilitatea semnează prima cererea de mobilitate a studentului, apoi semnează instituția de la care pleacă studentul;

d) în cerere sunt specificate și condițiile în care are loc mobilitatea.

Vezi AICI Model cerere de mobilitate (în format .PDF)

La solicitarea studentului, instituția de învățământ superior de proveniență poate încheia acorduri de mobilitate cu altă instituție de învățământ superior din țară sau din străinătate pentru a facilita mobilitatea studentului, în cazul în care nu există la momentul respectiv un acord interinstituțional între cele două instituții.

Studenții instituțiilor de învățământ superior beneficiază de o prezentare publică cu privire la programele de mobilitate națională și internațională disponibile pentru aceștia, cel puțin o dată pe parcursul unui an universitar.

Mobilitatea academică temporară a studenților

Studentul sau studentul-doctorand poate beneficia de mobilitate academică temporară între două instituții de învățământ superior acreditate/autorizate provizoriu, după caz.

Mobilitatea academică temporară pe cont propriu reprezintă mobilitatea temporară efectuată în afara acordurilor interinstituționale de mobilitate academică, la solicitarea studentului care a identificat o posibilă universitate primitoare.

Recunoașterea creditelor de studii transferabile se realizează după finalizarea mobilității, în conformitate cu acordul interinstituțional și regulamentele instituțiilor de învățământ
superior implicate, după caz.

Decizia privind echivalarea studiilor desfășurate în străinătate sau în cadrul altei instituții de învățământ superior din țară, respectiv decizia privind echivalarea perioadei de practică desfășurată în străinătate se emite în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la momentul în care dosarul de echivalare a fost depus de student.

Mobilitatea academică definitivă a studenților

Mobilitatea academică definitivă se poate efectua atât de către studenții finanțați de la bugetul de stat, cât și de către studenții cu taxă, cu respectarea prevederilor legale privind capacitatea de școlarizare și finanțarea învățământului superior și cu acceptul instituțiilor de învățământ superior acreditate/autorizate provizoriu implicate și în conformitate cu reglementările proprii privind mobilitatea academică internă sau internațională și, după caz, definitivă sau temporară a studenților.

Mobilitatea academică definitivă se poate realiza și în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior.

Pentru studiile universitare de scurtă durată, de licență și studiile universitare de masterat, mobilitatea academică definitivă se poate realiza numai la început de semestru, după primul semestru și până la sfârșitul penultimului semestru, între programe de studii cu același număr total de credite de studiu transferabile obligatorii, din același domeniu fundamental.

Pentru studiile universitare de doctorat, mobilitatea academică definitivă se poate efectua în cadrul aceluiași domeniu de doctorat, între școli doctorale acreditate, după finalizarea programului de pregătire bazat pe studii universitare avansate, cu respectarea prevederilor regulamentului-cadru privind studiile universitare de doctorat.

Mobilitatea academică definitivă a studenților-doctoranzi se poate efectua și în cadrul aceleiași școli doctorale pentru situații temeinic justificate privind conducătorii de doctorat (pensionare, deces etc.).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate