Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cod de etică în şcoli, pentru combaterea corupţiei. Dacă nu-l respectă, profesorii riscă sancţiuni. Ar urma să fie elaborat până în 15 iunie

profesor

Publicat

Până în 15 iunie, ar urma să fie întocmit un cod de etică pentru şcoli, profesorii care nu-l respectă riscând să fie sancţionaţi şi să fie excluşi din corpul profesional. Potrivit secretarului general adjunct al MEN, Gabriel Ispas, măsura vizează combaterea corupţiei.

Secretarul general adjunct al Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) a declarat, marţi, într-o conferinţă că le-a transmis directorilor de şcoli că ministerul a declanşat „o cruciadă împotriva corupţiei din educaţie” şi i-a invitat pe toţi „să fie parte a rezolvării problemei şi nu cauză a soluţiilor”.

„După ce am aprobat strategia anticorupţie, vom aproba şi codul etic şi vom discuta despre problema de nedemnitate profesională, pentru că, atunci când discutăm de nedemnitate profesională, persoana care a fost sancţionată pentru acest lucru să nu mai poată niciodată să facă parte din acest corp profesional”, a mai spus Ispas.

El a mai menţionat că acest cod etic va putea fi valabil în învăţământul preuniversitar românesc timp de 20 – 30 de ani.

„Facem acest lucru pentru a-i ajuta pe profesori, pentru a-i ajuta pe toţi actorii să facem un învăţământ mai bun (…) nu discutăm numai despre bani. Profesorul nu s-a transformat în otreapa scocietăţii. Sunt atât de mulţi profesori cu calităţi extraordinare, încât astfel de specimente nu trebuie să întineze imaginea corpului profesional”, a mai spus Ispas.

Secretarul general adjunct a mai spus că Ministerul Educaţiei a înregistrat, online, 299 de sesizări de fapte de corupţie, dar nu toate s-au confirmat.

Consiliul de Administraţie al Şcolii nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală a decis, în 10 ianaurie, desfacerea disciplinară a contractului de muncă al învăţătoarei Dana Blându, care a cerut bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai şcolii. De asemenea, şcoala a decis şi sesizarea Parchetului în cazul învăţătoarei, pentru aspecte penale care ar fi fost săvârşite de Dana Blându, anchetatorii urmând să stabilească dacă aceasta a primit în acest fel foloase necuvenite.

Ulterior, la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti au fost transmise mai multe sesizări privind colecte de bani în şcoli, fiind demarate cercetări vizând fondul clasei şi în alte trei unităţi de învăţământ. De asemenea, tatăl unui copil care învaţă la Şcoala Centrală le-a spus poliţiştilor că învăţătoarea a amenajat în clasă un loc la perete unde copiii pedepsiţi sunt umiliţi, fiind puşi să dea cu capul şi că elevii sunt obligaţi să plătească taxe pentru participarea la diverse concursuri.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax