Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Sărbătorile de iarnă, vestite de JOCUL URSULUI. Cum și-a făcut apariția un grup de colindători, pe străzile din Alba Iulia

Publicat

IMG_1133 Spiritul Crăciunului începe să-și facă simțită prezența atât în casele oamenilor, cât și pe străzile din oraș. Pe lângă luminile și podoabele de la geamurile oamenilor, de câteva zile, pe străzi a apărut și celebrul „urs dansator”, însoțit de un grup gălăgios de toboșari, care vestește sosirea Crăciunului și a Anului Nou.

Ca în fiecare an, înainte de Sărbătorile de Iarnă, străzile orașului devin mai aglomerate și mai luminate. Pe lângă oamenii care își duc brazii acasă și mirosul de cozonac care se simte la fiecare geam, atmosfera Crăciunului este adusă și de „Jocul Ursului” de Crăciun.

Grupul de toboșari care îl însoțește pe Ursul Martin au şi urări specifice, pregătite și învățate din timp.

Bună seara, gospodari!/ Venim cu ursul din deal,/ Dacă bine și voiți/ Ursul nostru să-l primiți!/ Na! Na! Na! Martine, na!”.

Conform tradiției, în fiecare an la vederea ursului, oamenii ies din casă și le dau flăcăilor bani sau cadouri.

Acest obicei are la origine rolul de a purifica și fertiliza solul și vestește Anul nou. Cultul ursului este moștenit de la geto-daci, care îl considerau un animal sacru.

Ursul este întruchipat de un flăcău purtând pe cap și umeri blana unui animal, împodobită în dreptul urechilor cu ciucuri roșii.

MESAJE de CRĂCIUN 2015. Urări de Sărbători pentru cei dragi. 150 de Mesaje de Crăciun. SMS pentru rude, colegi, șefi sau prieteni

 




 

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax