Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Adaos comercial plafonat pentru TOATE produsele românești. Ministerul Agriculturii pregătește o Ordonanță de Urgență

Publicat

Adaos comercial plafonat pentru toate produsele românești. Ministerul Agriculturii pregătește o Ordonanță de Urgență care vizează toate produsele alimentare românești. 

Cel care a făcut anunțul este ministrul Agriculturii, Florin Barbu, care spune că ordonanța va fi gata în două săptămâni.

Citește și Șmecheria prin care Guvernul se preface că plafonează adaosurile comerciale la alimentele de bază. Prețuri mari, impact mic

Potrivit acestuia, este vorba despre toate produsele româneşti, care sunt procesate cu materie primă din România, să aibă o plafonare de adaos comercial de maxim 20%.

”În două săptămâni ordonanţa va fi finalizată, va fi pusă în dezbatere publică şi ne dorim ca românii cu venituri mici şi medii să aibă acces la alimente de bază de calitate, româneşti, cu preţuri corecte.

În ordonanţă vor fi incluse toate alimentele produse în România”, a spus ministrul, miercuri seară, la Prima News, potrivit Spotmedia.

El a mai spus că perioada de valabilitate a plafonării va fi stabilită împreună cu procesatorii şi retailerii.

Adaos comercial plafonat pentru TOATE produsele alimentare: motivul

”Nu am fi intervenit niciodată cu un act normativ dacă ar fi o piaţă stabilă şi dacă preţul alimentelor româneşti la raft ar fi corect.

”Ne dorim să protejăm acest produse româneşti şi nu ne mai dorim să vedem adaos comercial pe produsele româneşti de 60%, 70%, 80%,  iar cele din import să aibă un adaos de 15 sau 16%”, a adăugat el”, a menţionat ministrul Florin Barbu.

Plafonarea adaosului la alimentele de bază funcționează selectiv la majoritatea produselor

Plafonarea prețului la anumite alimente vine cu niște condiții pe care nu toată lumea le observă la prima vedere.

Dacă credeați, de exemplu, că este plafonat, spre exemplu, prețul la cartofi în general, ei bine, vă înșelați. Este plafonat doar prețul la cartofi albi vrac.

Nu și la restul: spre exemplu la cartofi roșii ambalați în săculeț nu se plafonează nimic.

Plafonarea adaosului la alimentele de bază funcționează selectiv la majoritatea celor 17 produse de pe lista anunțată de Guvern.

Dacă ne uităm la lactate, observăm că doar laptele cu 1,5% grăsime, respectiv iaurtul de 3,5% grăsime până în 200 de grame intră în această categorie. Nu și celelalte tipuri de lapte sau iaurt.

În cazul pâinii, plafonarea se aplică numai produselor între 300 – 500 de grame, nu și la pâinea de un kilogram, spre exemplu. Sau la specialitățile de pâine, chiar dacă au gramajul corect.

Șmecheria prin care Guvernul se preface că plafonează adaosurile comerciale funcționează la fel și la ouă: doar cele de categoria M au prețul plafonat.

Guvernul nu a explicat motivul pentru care lista alimentelor cu preț plafonat este selectivă.

În condițiile în care un cumpărător nu este atent la gramajul și alți indicatori din lista Guvernului, aceștia nu vor avea parte de preț plafonat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax