Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Dialog aprins între liderii PDL şi sindicate, pe Codul Muncii

Publicat

foto: incont.ro

Sindicatele din Alba au cerut o întâlnire cu reprezentanţii Guvernului în teritoriu şi cu parlamentarii de Alba, vineri, la Prefectura Alba, pentru a discuta despre prevederile noului Cod al Muncii. Dialogul purtat a părut mai degrabă o pierdere de timp pentru părţile prezente, decât o întâlnire care să ducă la o concesie şi la concluzii finale. Nu au lipsit disputele politice, întreţinute prin discuţii cu o tonalitate ridicată, replici tăioase şi jignitoare la adresa anumitor politicieni şi lideri sindicali.

La şedinţa Comisiei de Dialog Social prezidată de subprefectul Raul Sebastian Tudoraşcu au fost prezenţi reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor din Alba, prefectul de Alba – Ştefan Bardan, Preşedintele Consiliului Judeţean Alba – Ion Dumitrel, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba – Horaţiu Puiu, senatorii PDL Alexandru Pereş şi Nicolae Dobra, deputatul PNL Călin Potor şi deputatul PSD Radu Coclici.

Ne vom schimba <<hoţii>> din conducere, când îi veţi schimba şi voi, pe ai voştri

La începutul întâlnirii, liderii sindicatelor au fost invitaţi să-şi exprime nemulţumirile cu privire la noul Cod al Muncii. Preşedintele de sindicat „Cartel Alfa” din Alba, Ioan Petruţ, a atins mai multe aspecte din Codul Muncii, care ar putea avea consecinţe negative asupra angajaţilor în viitor, insistând cu precădere asupra problemei imposibilităţii negocierii contractelor colective de muncă. Spre finalul discursului, acesta a subliniat că vor riposta atât timp cât „în joc sunt interesele şi drepturile noastre, pe care le-am pierdut”. Discursul a fost întrerupt de preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel, care a reacţionat imediat la cuvântul „interese”, atacând direct conducerile sindicale, prin precizarea câtorva nume de lideri de sindicat naţionali, pe care i-a făcut „hoţi” şi i-a acuzat de anumite interese, recomandându-le celor din Alba să-şi schimbe „hoţii de la conducere”. La fel de prompt au venit şi sindicaliştii, cu replica: „Ne vom schimba <<hoţii>> din conducere, când îi veţi schimba şi voi, pe ai voştri”.

Acestea fiind spuse, încălzirea pentru dispute politice a fost ca şi făcută. Membrii PDL au ascultat tensionaţi afirmaţiile şi acuzele aduse de liderul de sindicat „Sanitas” Alba, Marius Sepi şi au aşteptat cu greu să le vină rândul să dea răspuns la toate acuzaţiile şi întrebările puse de acesta. După Ion Dumitrel, următorul care a reacţionat imediat la vorbele sindicalistului din sănătate, pline de patos şi atacuri la adresa reprezentanţilor PDL, a fost prefectul Ştefan Bardan. Acesta le-a spus sindicaliştilor că nu acceptă să fie numit „hoţ” (amintind de mitingul de joi, când anumiţi sindicalişti au strigat „Hoţii!”, în fata Prefecturii).

Despre problemele particulare din învăţământul din Alba – prezentate de Ioan Stanca, liderul de Sindicat Învăţământ Alba -, prefectul a avut un singur lucru de spus: „Cazurile particulare nu le luăm în discuţie acum”. Referitor la întrebările puse de Marius Sepi, prefectul a lăsat să se înţeleagă că sunt nelalocul lor, aşa că i-a repetat mereu: „Să trecem la lucruri serioase”.

Vizibil iritaţi în mod special de prezenţa şi atitudinea gălăgioasă a lui Marius Sepi, cei doi au plecat cu mult înainte de a se încheia dialogul.

Sunt şi patroni mulţumiţi de modificările aduse Codului Muncii

Din partea patronatelor întreprinderilor mici şi mijlocii a vorbit Marius Rotar – om de afaceri şi consilier în cadrul Consiliului Local Alba Iulia. Acesta s-a arătat mulţumit de noul Cod al Muncii, „singurul care s-a făcut corect”, după cum a spus acesta. „Este un Cod al Muncii care respectă şi dorinţele angajatorului, nu doar ale angajatului”, a precizat Rotar.

Unde este Codul Muncii?

Timp de aproximativ două ore, dialogul s-a purtat mai mult între PDL şi sindicalişti. Parlamentarii din Opoziţie şi patronatele au punctat câteva aspecte pe Codul Muncii, după care au rămas să asiste la restul şedinţei.

În cele din urmă, s-a ajuns să se discute despre trei variante ale Codului Muncii: una formulată de PSD, o altă variantă – cea pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea şi se află la Parlament (foarte puţin diferită de cea a PSD, după cum susţine Alexandru Pereş) şi a treia – negociată de sindicatele şi patronatele reprezentative la nivel naţional, care s-a pierdut undeva la Ministerul Muncii şi de care actuala guvernare nu a ţinut cont, după cum susţin liderii de sindicat.

Inspectorul şef Horaţiu Puiu, de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba, a spus despre Codul Muncii susţinut de Guvern că nu este perfect şi, de altfel, nici vechiul cod nu a fost perfect, întotdeauna fiind loc de îmbunătăţiri, dar „este un pas înainte”. A ţinut să sublinieze faptul că munca la negru este mai aspru sancţionată în noul cod, iar de pe urma acestui lucru are de câştigat şi angajatul.

Omul de afaceri Ioan Bolog  a intrat în vizorul ITM

Senatorul PDL Alexandru Pereş a încercat să explice că este nevoie ca patronatele să aibă drepturi în noul Cod al Muncii şi că trebuie încurajaţi şi patronii străini să investească în ţara noastră, să se folosească de forţă de muncă de aici şi să se dezvolte. În opinia sa, chiar dacă pentru început acest lucru presupune să plătească oamenii cu un salariu minim, este nevoie să li se dea şi lor o şansă. Marius Sepi i-a răspuns că acest lucru ar trebui să se facă prin relaxarea fiscalităţii şi nu prin modificarea Codului Muncii.

Liderul „Sanitas”, Marius Sepi l-a adus în discuţie pe omul de afaceri Ioan Bolog, despre care a spus că a recunoscut în mai multe rânduri că este nevoit, câteodată, să angajeze oameni la negru, pentru că nu poate să facă faţă concurenţei neloiale.

Senatorul Pereş a reacţionat foarte repede la cele spuse şi, cu un ton foarte ferm, i-a transmis şefului ITM Alba, Horaţiu Puiu, să iniţieze controale pentru munca la negru şi să nu-i ierte pe cei vinovaţi. Pereş s-a exprimat direct, spunându-i şefului ITM: altfel, „pleci tu în locul lui”.

Discuţii pentru o lege care nu mai poate fi schimbată

Senatorul Nicolae Dobra a subliniat, în cadrul şedinţei, că până în această seară mai pot fi aduse amendamente pentru legea ce schimbă Codul Muncii.

Un alt parlamentar de Alba, Teodor Atanasiu (PNL) a declarat, tot astăzi, că nu s-a prezentat la dialogul cu sindicatele deoarece ar fi discutat despre o lege care nu mai poate fi schimbată. “Să discut ce? Legea este în Parlament, are o formă. Boc este singurul care o mai poate schimba!”, a declarat Atanasiu. O altă pârghie care ar putea ajuta la modificarea Codului Muncii pe placul sindicatelor şi anumitor patronate este ca moţiunea simplă de cenzură înaintată de USL să treacă de vot, un lucru foarte puţin probabil că se va întâmpla, atâta timp cât PDL, UDMR, UNPR şi minorităţile vor rămâne lipiţi de scaune, cum s-a întâmplat şi la moţiunile trecute, de demitere a Guvernului Boc”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. INVESTIGO

    miercuri, 27.04.2011 at 23:36

    … pe când o să aveţi şi nişte anchete legate de directorii firmelor de stat?
    De exemplu directorul APA CTTA câştigă cam 6.000 lei pe lună iar structura companiei inundă de manageri, directori, economişti, contabili, jurişti şi 50% muncitori (e normal?).
    Concluzia e că apa va ajunge la un preţ la fel e mare ca şi gazul!
    Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi la Hidroelectrica Sebeş unde aceeaşi directori, manageri, jurişti, economişti, contabili, (fii lui X şi Y dar şi Z) stabilesc preţul pe kilowatt în funcţie de salariul pe care îl primesc. Înainte de 1989 în Hidroelectrica exista maxim 10 % personal de administraţie şi 90 % personal de execuţie/întreţinere iar acum raportul e de 1:1.

    • moderatorul de serviciu

      miercuri, 27.04.2011 at 23:50

      Cand o sa ne dai mai multe informatii. chiar si pe emailul redactiei redactie@alba24.ro. Sau poti direct sa scri in FII REPORTER ALBA24. La Hidroelectrica stiu ca e festin mare pe banii statului, dar e greu sa scape informatii de acolo. Nu vorbeste nemeni. Deocamdata…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax