|

”Atunci când simțiți că părul vi se ridică, este un indiciu că există pericolul unui fulger”. Sfaturi ”nesecrete” de la ISU Alba, pentru cetățeni

hairÎn contextul anunțului că a udat străzile din municipiu pentru a diminua canicula, Primăria Sebeș a profitat de moment și a trimis presei și un fel de ghid de comportament în caz de ”furtuni, ploi torențiale și descărcări electrice atmosferice”, în caz de caniculă sau în cazul în care cineva dorește să recolteze cereale păioase (pe bune), primit de la ISU Alba, cu rugămintea de a-l distribui.  Marcat ca ”nesecret” (deși poate era mai bină să fie secret) și botezat ”materiale informative”, documentul cuprinde formulări care ar fi amuzante, dacă n-ar veni de la o instituție publică. 

De exemplu, înainte de producerea unei furtuni, ”nu uitați regula 30/30” ne învață documentul. Adică: ”adăpostiți-vă în interiorul unei clădiri dacă, după ce ați văzut un fulger nu reușiți să numărați până la 30 înainte de a auzi un tunet. Rămâneți în interiorul clădirii încă 30 de minute după ce ați auzit ultimul tunet.”

Nu este clar? Ar mai fi o șansă să vă prindeți că nu e de stat pe afară: ”Atunci când simțiți că părul vi se ridică, este un indiciu că există pericolul unui fulger”. Noroc cu diacriticele! Nu zice manualul ce faci, dacă n-ai păr. Dacă natura, genetica sau contextul te-au lăsat fără breton, înseamnă că n-ai nici un indiciu legat de pericolul care te paște. Poate merge și cu părul de pe mână, sau de pe piept, dar manualul nu precizează.

Instrucțiunile ne spun în schimb să evităm, dacă vremea e nasoală, plajele și ambarcațiunile pe apă, semn că autorii au mai dat o geană, când le-au compus, și prin manualele altor ISU-uri, situate mai la plajă. Oricum, regula rămâne: dacă vă surprinde o furtună, evitați să dați fuga să vă ascundeți pe apă, într-o ambarcațiune. Mai bine faceți faza cu 30/30.

Dacă ați trecut cu bine peste furtună, nu vi s-a ridicat părul și nu v-ați adăpostit în ambarcațiune, documentul vă dă o nouă întâlnire cu neprevăzutul: găsiți ”o victimă lovită de trăsnet”! Este momentul să puneți în practică tot ce mai țineți minte din liceu în domeniul respirației gură la gură. ”Dacă victima are puls și respiră, căutați alte vătămări posibile”. Tot găsiți ceva, până la urmă.

Documentul mai cuprinde și sfaturi anti-caniculă. ”Ideal ar fi să locuiți la etaje inferioare, în caz că nu aveți aer condiționat”. Dacă locuiți la etaje superioare, deja e vina voastră.

”Petreceți-vă cea mai mare parte a zilelor călduroase în clădiri publice cum precum biblioteci, școli, teatre, centre comerciale, etc”, sună o altă regulă. În cazul nostru, biblioteca este în renovare, școlile sunt închise, teatru n-avem iar la centrul comercial nu ne place. Ar mai partea de ”etc”, unde fiecare dintre voi își poate bifa ce cârciumă vrea. E zi călduroasă și vă sună de la serviciu? Nu-i nimic! Cu hârtia de la ISU la mână, transmiteți că vă petreceți cea mai mare parte a zilei la bibliotecă.

În cazul în care locuiți la etaje superioare și muriți de cald cu gândul la o ambarcațiune în care să vă adăpostiți, sau măcar o plajă, poate doriți să vă apucați de recoltarea unor păioase. Și de această dată, ISU v-a citit gândurile și vă prezintă un set extins de sugestii și recomandări despre cum să faceți acest lucru cât mai bine.

Doar că asta se contrazice cu o regulă pe care am uitat să o amintim de la început: ”Întrerupeți orice activități în aer liber!”

 

 

URL scurt: http://alba24.ro/?p=587194avatar Publicat de pe 4 august 2017 şi actualizat pe 4 august 2017.
Publicat în ACTUALITATE, Pamflet Alba24.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu


PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • AS a SIN: Bataie de joc! Chiar nu realizeaza nimeni ca suntem printre cei care au cea mai scumpa apa din tara? Cat...
  • VOX: Dar: Prețul unic de livrare a apei potabile și tariful unic pentru colectarea apei uzate în județul Alba vor fi...
  • Apocalipsa lui Rika: iara dumitrel de la cja mareste pretul la apa casa mareasca la nevasta sa salarul ? cine lucra...
  • Cetateanul Turmentat: Nu inteleg cum vreti sa comparati Judetul Alba cu judete precum Brasov, Cluj sau Sibiu. Singura...
  • VIOREL: Bine ca Isi dau prime si salarii de zeci de mii de lei. HAVA se plimba prin Grecia,vara asta nu prea a dat pe...

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI