Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

APM a autorizat noua fabrică de formaldehidă a KRONOSPAN. Investiția are ”verde”, în ciuda controverselor privind autorizațiile de construcție

Publicat

instalatie kronospan formaldehida Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba a făcut publică decizia de emitere a autorizaţiei integrate de mediu pentru Instalaţia de producere a formaldehidei cu capacitate de 60.000 de tone pe an, construită pe paltforma companiei Kronospan Sebeş. APM Alba a decis să autorizeze funcţionarea instalaţiei în ciuda controverselor apărute în jurul acestui subiect legate atât de poluarea potențială a orașului și a zonelor învecinate, cât și  în legătură cu aspectele legale. Modul în care s-au obținut  documentele necesare construcției sunt investigate de către DNA. 

”În termen de 30 de zile de la anunțul public de emitere a autorizației integrate de mediu, în lipsa unor observaţii fundamentate din partea publicului, autoritatea pentru protecţia mediului emite autorizaţia integrată de mediu”, se arată în documentul emis de către APM Alba.
apm Aceasta înseamnă că autorizația va fi emisă la sfârșitul lunii octombrie.  În plus, documentul pretinde că decizia a fost luată în urma verificării  documentaţiei depuse şi a amplasamentului, ”în urma consultării publicului şi a autorităţilor publice competente, membre ale Comisiei de Analiză Tehnică”.
Probabil APM consideră îndeplinerea unor etape strict formale privind consultarea publicului cu o consultare reală. Altfel nu se explică de ce nici una dintre propunerile unora dintre locuitorii Sebeșului nu au fost luate în considerere.
Kronospan deține în prezent o instalație de producere a formaldehidei cu o capacitate de 40.000 de tone pe an, iar cea nouă va pute produce 60.000 de tone. Cea veche ar urma să fie închisă, însă timp de una an, pe durata probelor pentru cea nouă, acestea vor funcționa în paralel. Teoretic, acestea nu vor produce 100.000 de tone pe an, ci tot 60.000 de tone, cât permite autorizația.
DNA anchetează modul de obținere a autorizațiilor 
Reamintim că în jurul acestei autorizații sunt foarte multe controverse. Un jurist al Primăriei Sebeș a fost audiat la DNA, în calitate de martor în dosarul autorizațiilor obținute de Kronochem (divizie a Kronospan Sebeș), pentru construcția fabricii de formaldehidă. Se pare că procurorii suspectează că o parte dintre documentele necesare construcției au fost obținute pe baza unor acte expirate sau anulate de insntanță. Cazul implică mai multe autorități publice locale, care ar fi trecut cu vederea aceste aspecte. Este vorba despre Primăria Sebeș, Agenția Regională de Mediu de la Sibiu și despre Inspectoratul de Stat în Construcții Centru Brașov.

Potrivit informațiilor noastre, ar fi vorba despre certificatul de urbanism care ar fi fost expirat de câteva zile, la data la care a fost analizat de reprezentanții primăriei. La data înregistrării cererii pentru eliberarea autorizației de construire, vineri, 26.10.2012, certificatul de urbanism nr. 364/28/10.2009 era în valabilitate prelungită până duminică 28.10.2012. Primăria Sebeș a verificat conținutul documentației după 3 zile, respectiv în ziua de miercuri 31.10.2012, iar la acea dată certificatul respectiv nu mai era valabil (de duminică 28.10.2012).

Primăria s-a făcut că nu vede că certificatul de urbanism nu mai valabil și nu a luat măsuri pentru emiterea unui nou certificat de urbanism, așa cum prevede legea. După verificarea conținutului deocumentației depuse pentru eliberarea autorizației, Primăria Sebeș a solicitat firmei Kronochem SRL completarea documentației aferente certificatului expirat. N-a emis un nou certificat.

Potrivit unei plângeri depuse de un cetățean din Sebeș la Parchetul local și transmise apoi spre DNA,  din motivul amintit mai sus, toate avizele obținute ulterior sunt lovite de nulitate.

Vezi și:  Jurist de la Primăria Sebeș, audiat la DNA într-un dosar privind autorizarea construcției fabricii de formaldehidă de la Kronospan

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax