Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

BEC a desființat Biroul Electoral de Circumscripție Alba. Criterii nerespectate și ”non-magistrați” strecurați pe liste

Publicat

Biroul Electoral Central a desființat Biroul Electoral de Circumscripție Alba și birourile de circumscripție municipale, orășenești și comunale din tot județul.

De asemenea, a dispus reluarea operațiunii de desemnare a președinților și locțiitorilor BECJ și ai birourilor de orașe și comune.

DOCUMENT: Decizia BEC poate fi consultată AICI.

Măsura vine după ce trei persoane au depus contestații cu privire la modul în care au fost desemnați.

Concret, aceste desemnări ar fi trebuit să se facă din rândul magistraților și altor juriști, respectând un criteriu de proximitate între domiciliul sau reședința acestora și locația biroului electoral pentru care sunt desemnați.

Vezi și Alegeri 2024: Președinții birourilor electorale din județul Alba au fost trași la sorți, luni 15 aprilie. Cine sunt

BEC a precizat că aceste prevederi nu au fost respectate în cazul a cel puțin două localități: Blaj și Berghin.

Mai mult, printre cei desemnați sunt și persoane care nu au calitatea de magistrați în sensul clar al legii. Spre exemplu, Vasile Bumbu, desemnat președinte al circumscripției Blaj, indicat indirect de hotărârea BEC.

Acesta nu este magistrat ci secretar al județului Alba, direct responsabil cu respectarea legislației în județ.

Lista completă a celor extrași inițial, poate fi vizualizată AICI.

Miza ar putea avea și o componentă financiară, legată de diurnele încasate pentru detașare (aproximativ 2 luni).

În acest context, BEC a dispus reluarea operațiunii de desemnare a președinților și a locțiitorilor acestora pe baza unei liste care va trebui să cuprindă doar judecătorii în exercițiu la tribunalul local respectiv și procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

Doar dacă se constată că numărul de judecători și procurori este insuficient pentru acoperirea numărului de președinți ai birourilor electorale, pot fi înscriși judecători în exercițiu ai judecătoriilor din circumscripția Tribunalului Alba, respectiv procurori ai parchetelor de pe lângă acestea.

De asemenea, magistrații trași la sorți trebuie să fie repartizați pe baza criteriului apropierii domiciliului față de UAT-ul în care va funcționa biroul electoral de circumscripție.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    sâmbătă, 20.04.2024 at 13:29

    Chiar aşa proşti avem prin judeţ ? Se vede că da. Ruşinos !

  2. Dorica

    duminică, 21.04.2024 at 17:01

    Foarte bine a făcut BEC! Și nu doar asta ar fi problema! De ani de zile tot aceleași persoane se perindă pe la secțiile de votare (aceiași președinți, aceiași locțiitori, aceiași operatori tabletă) alții și de ar vrea, nu au șanse.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax