Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Broderie din sec XIX cu „Intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia” expusă la muzeul din Alba Iulia

Publicat

YouTube video

Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a prezentat miercuri, exponatul lunii noiembrie. Cu această ocazie a fost expusă broderia denumită „Intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia”, realizată în tehnică mixtă și datată în secolul al XIX-lea, care prezintă momentul intrării lui Mihai Viteazul în Alba Iulia.

Fiind un eveniment încărcat de simboluri, intrarea în Alba Iulia, petrecută la 1 noiembrie 1599, a fost o temă predilectă și în arta cu tematică istorică a secolelor XIX-XX.

Broderia a fost achiziţionată de muzeu în 2002, de la un braşovean care o primise moştenire de la mătuşa sa, fostă doamnă de companie a reginei. A fost realizată la curtea regală, fiind, la bază, o litografie peste care s-a aplicat o broderie cu fir de mătase, de diferite grosimi şi nuanţe.

Lucrarea este realizată în tehnica picturii cu acul. Aceasta înlocuieşte pensula cu acul de cusut, iar tuburile de culoare, cu firele vopsite. Are vechi tradiţii în ţările asiatice şi a pătruns devreme în Europa, astfel încât cei care o adoptau erau primiţi în aceeaşi corporaţie a pictorilor, patronaţi de Sfântul Luca, şi primeau rangul de artist. Tehnica era utilizată mai ales în atelierele moldoveneşti, cum a fost cel de la curtea lui Ştefan cel Mare.

Piesa s-a aflat într-o stare de conservare precară, determinată de degradarea dirului metallic şi a fost restaurată. Broderia are dimensiuni de 74 x 64 cm.

Imaginea porneşte de la lucrarea lui Constantin Lecca, intitulată “Intrarea voievodului Mihai Viteazul în Cetatea Alba Iulia”, datată la mijlocul secolului al XIX-lea. În imagine apar şi boieri şi ţărani care asistă la momentul intrării triumfale a voievodului prin Poarta “Sfântu Gheorghe” a cetăţii medievale Alba Iulia. Evenimentul a fost făcut cunoscut în epocă, la jumătatea secolului al XIX-lea, în special prin scrierile lui Nicolae Bălcescu. Acesta nota că domnitorul a fost întâmpinat cu cinste şi daruri şi condus de locuitorii din zonă încă de la peste 2 km de cetate. În poartă aştepta episcopul Demetrius Napragy, înconjurat de clerul său, urmând să îi dea cheile cetăţii, voievodului muntean.

Vezi şi FOTO-VIDEO: 418 ani de la intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul, în Cetatea Alba Iulia

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba şi Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax