Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce se va întâmpla din 2013 cu bacalaureatul profesional și clasa pregătitoare. Vezi ce declară ministrul Remus Pricopie

elevi

Publicat

Până la modificarea în Parlament a Legii Educației, normele privind clasa pregătitoare și bacalaureatul vor rămâne aceleași, susţine ministrul Remus Pricopie.

”Există deja un anumit cadru legal. Prima obligaţie a Ministerului Educaţiei este să respecte cadrul legal în vigoare şi cadrul legal spune că un copil care a împlinit vârsta de 6 ani trebuie să fie inclus în învăţământul obligatoriu. Cred că acest principiu de a aduce copilul la şcoală cât mai devreme este corect”, a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, într-un interviu acordat Agerpres, cu referire la încadrarea clasei pregătitoare. Potrivit acestuia, este vorba despre o problemă de ordin funcţional, privind includerea formaţiunile de studiu de la grădiniţă sau din ciclul primar. „Conform legislaţiei actuale – Legea 1/2011 – trebuie să fie în ciclul primar. Dar ce faci dacă nu ai spaţii, pentru că, de fapt, aceasta a fost problema şi, din punctul meu de vedere, Legea 1/2011 – nu doar în această componentă, ci în multe alte componente – s-a grăbit să reglementeze fără să îşi ia măsurile de precauţie, că acele măsuri sunt şi fezabile într-un an, doi sau trei?”.

Ministrul susţine că se încearcă asigurarea unei coerenţe a măsurilor aplicate până acum. În cazul în care Legea Educaţiei va fi schimbată, ministerul va acţiona în funcţie de ce decide Legislativul. „Eu cred, în ceea ce priveşte clasa pregătitoare, că trebuie să fim mai flexibili, în sensul că, dacă nu ai spaţiu şi dacă nu ai cadre didactice pentru a organiza această clasă pregătitoare, fizic, vorbim de spaţiu, nu o faci la şcoală şi o laşi la grădiniţă. Da, dar legea acum te obligă ca din punct de vedere metodologic toţi copiii să parcurgă acelaşi tip de formare, de pregătire, după aceleaşi standarde”, a mai spus Pricopie.

În ceea ce priveşte organizarea bacalaureatului profesional, se aşteaptă, de asemenea, decizia Parlamentului. „Pe actualul cadru legislativ, organizăm examenul de bacalaureat exact ca în 2012. Dacă Parlamentul va introduce această opţiune, pentru că, atenţie, bacalaureatul profesional nu presupune modificarea modalităţii de susţinere a examenului aşa cum este prevăzut acum, ci înseamnă adăugarea unei opţiuni, dacă Parlamentul va introduce această opţiune în timp util şi va fi fezabil să oferim această opţiune absolvenţilor de liceu, evident că o vom face. Trebuie să vedem decizia Parlamentului.”

Întrebat dacă bacalaureatul profesional va fi pus în aplicare printr-o ordonanță de urgență, acesta a răspuns că, deocamdată, pe agenda Guvernului nu există un act normativ de tip ordonanţă de urgenţă care să reglementeze bacalaureatul profesional.

Sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax