Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comisie de verificare a rețelelor de energie și transport. Măsură luată de Ministrul Energiei după vijelia de săptămâna trecută

Publicat

petcu Sute de mii de locuințe au rămas zile întregi fără curent electric în urma vijeliei care a avut loc acum o săptămână. Situația dramatică în care s-au aflat mai multe județe din România i-a făcut pe cei de la Ministerul Energiei să-și pună problema demarării unei analize a rețelelor de energie și transport. Ministrul Petcu spune că ideea nu este nouă și că de trei luni încercă să-i convingă pe cei de la ANRE să facă parte din comisie, prezența lor fiind obligatorie în această situație.

„În urma evenimentelor pe care le-am avut duminica trecută și toată evoluția lor din această săptămână, este foarte clar că trebuie să facem o analiză foarte serioasă asupra investițiilor în rețele de transport și de distribuție a energiei electrice, o analiză care trebuia făcută de mult, avem 10 ani de când s-au făcut aceste privatizări ale filialelor electrice către operatorii privați. O analiză care trebuie să oglindească într-un fel, nivelul de investiții pe care l-au realizat până acum aceste companii” a declarat ministrul Energiei, într-o conferință de presă susținută la Alba Iulia.

Petcu spune că s-a demarat procedura de constituire a comisiei de control de mai mult timp dar a fost nevoie de implicarea ANRE pe care i-au convins cu greu să facă parte din comisie. Ministrul speră ca săptămâna viitoare să se aprobe memorandumul și să demareze procedura de constituire a comisiei pentru a începe verificările în teren care vor dura în jur de șase luni.

„Asta va oglindi adevăratele investiții pentru că dacă asculți operatorii privați spun că au și depășit investițiile, dacă discutăm cu populația și ne uităm pe teren observăm că există carențe foarte mari în furnizare și cred că acest lucru trebuie lămurit cu o verificare foarte amănunțită” declară ministrul Toma Pectu.

Legat ce măsurile care s-au luat pentru modul defectuos de operare a distribuitorilor de energie electrică, ministrul spune că li s-a cerut să intervină în termenul stabilit de lege și de contractele încheiate cu consumatorii.

„Din păcate aceste reacții nu au fost de fiacre dată conform contractelor, pentru că avem acolo timp de intervenție 48 de ore pentru populația din urban și pentru rural 72 de ore. Nu s-au respectat aceste ore, noi am sesizat ANRE-ul și ei au spus că vor începe anchete de verificare și control să vadă dacă acești furnizori au respectat contratele și dacă nu le-au respectat vor fi pasibili de sancționare” a spus ministrul.

Petcu a mai declarat că în urma întâlnirilor cu acești operatori s-a stabilit ca împreună cu Prefecturile și Inspectoratele pentru Situații de Urgență  și CJ să realizeze un plan de intervenție în asemenea situații.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax