Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De Sărbători, firmele pot oferi salariaţilor cadouri scutite de taxe. Facilităţi fiscale pentru angajatori, potrivit legislaţiei în vigoare

Publicat

De Sărbători, angajatorii pot alege să ofere salariaţilor cadouri sau tichete cadou, care sunt neimpozabile. Astfel, firmele beneficiază de anumite facilităţi fiscale, iar salariaţii sunt răsplătiţi pentru activitatea din anul respectiv.

Conform art 76, alin. (4) lit. a) din Noul Cod fiscal, cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariaţilor, cât şi cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Crăciunului, dar şi Paştelui, zilei de 1 iunie, precum şi cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie, nu depăşeşte 150 lei.

Aşadar, tichetele cadou, dacă sunt acordate cu acele ocazii speciale, nu sunt considerate venituri salariale şi nu sunt impozitate cu 16%.

Dacă valoarea este mai mare de 150 lei, partea care depășește limita de 150 lei reprezintă venit impozabil. Astfel, dacă un cadou este de 200 lei, pentru 50 lei se aplică atât impozit de 16%, cât și contribuții sociale, fiind considerat venit din salarii în luna în care au fost primite.

Totodată, Codul fiscal acordă un tratament fiscal avantajos și angajatorilor. Cheltuielile cu tichetele cadou și cadourile se incadrează in categoria cheltuielilor sociale, fiind deductibile limitat la determinarea profitului impozabil in limita unei cote de până la 5%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.

Tichetele cadou acordate cu alte ocazii în afară de cele precizate de Codul fiscal sunt impozabile cu 16%, dar sunt scutite de contribuțiile sociale.

surse: profit.ro, avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax