Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de pensie, depus cu 90 de zile înainte de intrarea în drepturi. Iniţiativă legislativă PNL, semnată şi de un deputat de Alba

Publicat

casa pensii

casa de pensii coadaPNL a iniţiat un proiect de lege menit să vină în sprijinul pensionarilor care trebuie să aştepte mai multe luni decizia de pensionare şi nu pot primi banii în acest interval. Prin modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, beneficiarii vor putea depune dosarul de pensionare mai repede cu 90 de zile, iar decizia o vor primi în maximum 5 zile.

„PNL consideră că pensia este un drept, de care cetățenii trebuie să beneficieze imediat după ce îndeplinesc condițiile legale de pensionare. Oamenii nu trebuie să aștepte luni de zile pentru a primi drepturile care li se cuvin după zeci de ani de muncă și după ce au plătit către bugetul asigurărilor sociale toate taxele prevăzute de lege.

Având în vedere această situație, am depus, alături de mai mulți colegi liberali, un proiect de lege de modificare a legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii.

Propunerea legislativă vine să îmbunătățescă modul de organizare, sistematizare și acordare a acestor drepturi. Astfel, se crează cadrul legislativ pentru a da posibilitatea ca dosarul de pensionare să fie depus cu 90 zile înainte de îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege pentru a beneficia de acest drept, urmând ca decizia să le fie comunicată în termen de 5 zile lucrătoare de la data la care îndeplinesc condițiile legale de pensionare”, transmite deputatul PNL de Alba Florin Roman, vicelider al grup parlamentar liberal.

Potrivit acestuia, mulți cetățeni se plâng că trebuie să aștepte și câte 4-5 luni pentru a primi decizia de pensionare și efectiv pensia, situație extrem de neplăcută, care le afectează în mod negativ viața. De asemenea, a amintit și de foarte multe cazuri în care dosarele de pensionare sunt oprite în corespondența caselor teritoriale de pensii din cauza neconcordanțelor ivite prin emiterea greșită  a adeverințelor de către custozii de arhivă  și a lipsei unui sistem unitar de lucru a Casei Naționale de Pensii Publice.

„Proiectul de lege inițiat de PNL va pune capăt acestor situații neplăcute, dând posibilitatea ca dosarul de pensionare să fie depus cu 90 zile înainte de îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege, astfel încât cetățenii să poată intra imediat în posesia drepturilor care li se cuvin”, precizează deputatul de Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax