Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Expoziție inedită la Alba Iulia: Cele mai importante obiecte care au aparținut lui Nicolae Iorga vor fi expuse la Sala Unirii

Publicat

O colecție cu obiecte ce au au aparținut lui Nicolae Iorga vor fi vernisată joi, 13 iunie la Sala Unirii din Alba Iulia. 

De la ora 13.00 la Sala Unirii / aripa de Nord va fi vernisată expoziția „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere (1871-2021). Nicolae Iorga și Alba Iulia”.

Cu această ocazie va fi prezentată publicului larg Colecția Iorga-Pippidi, formată din piese excepționale, care au fost pentru prima data valorificate expozițional în anul aniversar 2021.

Dintre acestea amintim: actul de naștere al marelui istoric, actele de studii primare, gimnaziale și diplomele de licențiat și doctor; câteva dintre cele mai importante diplome de doctor honoris causa de la marile universități ale Europei, precum și brevetele și medaliile primite de către Nicolae Iorga de-a lungul vieții, de la cele românești ordinele „Steaua României” și „Coroana României”, la cele străine: Ordinul Legiunea de Onoare, Franța; Ordinul Mântuitorului, în grad de Mare Cruce, Grecia; Ordinul Coroana Italiei, în grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare, în grad de Mare Cruce, Lituania și multe altele. De asemenea, sunt expuse: documente și fotografii cu autograf primite de către marele istoric de la Familia Regală a României: de la regina Maria, principele și apoi regele Carol al II-lea, principesa Mărioara și principesa Elena.

Ce poate fi văzut în cadrul expoziției

Domnul profesor dr. Andrei Pippidi, nepot al marelui savant Nicolae Iorga, a adunat și păstrat timp de decenii toate aceste mărturii ale vieții, activității științifice, literare, eseistice, dramaturgice și politice ale marelui savant Nicolae Iorga, iar printr-un act de cultură și generozitate, le-a donat Muzeului Național de Istorie a României, devenind astfel parte a patrimoniului național.

Grație colaborării dintre Muzeul Național de Istorie a României și Muzeal Național al Unirii din Alba Iulia o parte din inestimabila Colecție „Iorga-Pippidi” va fi expusă în perioada 13 iunie – 10 august 2024 la Alba Iulia, alături de piese vestimentare, obiecte personale, documente, medalii aflate în patrimoniul Institutului „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Arhivelor Naționale ale României, Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe și din Colecția „Daniel-Cosmin Obreja”.

În premieră, la Alba Iulia vor fi expuse, după restaurare: diploma Universității din Leipzig prin care i se acordă lui Nicolae Iorga titlul de doctor „Bonarum Artium Magister” din anul 1893 și o scrisoare a reginei Maria trimisă lui Nicolae Iorga cu înștiințarea că-i va trimite un articol care să fie publicat în ziarul „Neamul Românesc” în ziua Încoronării, 15 octombrie 1922.

Expoziția este curatoriată de dr. Cristina Păiușan, cercetător științific și dr. Alexandru Bădescu, șeful Secției Patrimoniu, Muzeul Național de Istorie a României,

coordonator din partea Muzeului Național al Unirii de la Alba Iulia este dr. Liviu Zgârciu.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național de Istorie a României și Muzeal Național al Unirii din Alba Iulia.

sursă foto: Facebook, Cristina Paiușan.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax