|

Finanțare mai accesibilă pentru spitalele din România. Proiect legislativ, la Senat

hol spitalSenatorii și deputații propun noi metode prin care spitalele din România se pot finanța. Aleșii doresc introducerea în legislație a posibilității spitalelor de a accesa fonduri europene pentru a-și finanța activitatea și introducerea conceptului de serviciu public de interes economic general. Unitățile spitalicești ar putea astfel să compenseze costurile ocazionate de prestarea serviciilor.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 13 iunie.

Senatorii și deputații inițiatori susțin că „în România finanțarea sănătății se face într-o măsură mult prea mare de la bugetul public, ceea ce limitează drastic posibilitatea creșterii finanțării în acest sector”, aducând în același timp și exemplul colaborării dintre mediul privat și mediul public din străinătate: „la nivelul celorlalte țări din Uniunea Europeană, participarea sectorului privat la cofinanțarea cheltuielilor de sănătate se situează la un nivel mult mai ridicat decât în România.”

Potrivit parlamentarilor, „în România alocarea responsabilităților de finanțare din surse publice a sănătății nu este foarte clară, existând adesea mai multe surse de finanțare pentru aceeași acțiune sau program de sănătate.”

Conform prevederilor noului document, „Spitalele publice din rețeaua Ministerului Sănătății și ale ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, cu excepția spitalelor din rețeaua autorităților administrației publice locale, primesc, în completare, sume de la bugetul de stat, de la bugetele locale sau din fonduri comunitare, care vor fi utilizate numai pentru destinațiile pentru care au fost alocate, după cum urmează:

a) de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății sau al ministerelor ori instituțiilor centrale cu rețea sanitară proprie, precum și prin bugetul Ministerului Educației și Cercetării Științifice, pentru spitalele clinice cu secții universitare

b) de la bugetul propriu al județului, pentru spitalele județene

c) de la bugetele locale, pentru spitalele de interes județean sau local

d) din fonduri comunitare, în condițiile implementării unor proiecte aprobate de autoritățile de management naționale

Propunerea legislativă mai prevede faptul că finațarea, din fonduri naționale și/sau comunitare, a spitalelor din România, indiferent de forma de proprietate, se poate acorda în contextul încredințării unei obligații de prestare a unui serviciu de interes economic general, cu respectarea reglementărilor naționale și comunitare în domeniul ajutorului de stat.

Compensația pentru prestarea obligațiilor de serviciu de interes economic general va acoperi următoarele categorii de costuri înregistrate de spitale:

a) costuri aferente acordării asistenței medicale de urgență

b) costuri cu medicamentele, materialele sanitare și dispozitivele medicale aferente implementării programelor naționale de sănătate

c) costul serviciilor medicale decontate din asigurările sociale de sănătate

sursa: senat.ro, legestart.ro

URL scurt: http://alba24.ro/?p=577268avatar Publicat de pe 16 iunie 2017 şi actualizat pe 16 iunie 2017.
Publicat în ACTUALITATE, SOCIAL.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

Publicitate


Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • ab2000: Curios cum multe din aceste doamne fac parte dintr-un anumit partid (ghici ciuperca care-i). Si mai curios...
  • Papura V.: ICCJ a admis sesizarea si a decis ca nu constituie infractiune conducerea pe drumurile publice a unui...
  • vara: Multumim din inima
  • roco: Se fura motorina din utilaje pe toate tronsoanele noii autostrazi in draci si nimeni nu ia nici o masura ! Cum...
  • Petru: Te-ai trezit si tu vorbind. Cand a fost Cosmeanu acolo, al cui era ANRE-UL asta. PNL cumva? Sau uitasi ca tu...

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI