|

FOTO | ȘTIREA TA PE ALBA24: La ce te poți uita prin telescopul din statuia „cubistă” de lângă Catedrala Reîntregirii?

Ce se vede prin telescopul metalic ce face parte din statuia „Observatorul astronomic” amplasată lângă Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia? Aceasta este întrebarea la care a răspuns un cititor al ziarului Alba24.ro, prin câteva fotografii trimise pe adresa redacției. Acesta a ținut să-și facă publică surpriza pe care i-a produs-o o privire prin interiorul țevii de bronz.

„Chiar dacă era clar că nu are rost să mă aștept la cine știe ce lupe sau lentile prin telescop și că țeava avea să fie goală ca un fluier, am fost curios să văd la ce te poți uita prin el. M-aș fi așteptat să se vadă ceva cupolă, ceva vârf de Batthyaneum, vreo cruce, vreo stemă, vreun cuib de pasăre. Dar nu. Se văd niște antene parabolice. O fi fost o idee suprarealistă? Pentru că pe mine, unul, mă depăşeşte conceptul artistic al acelei chestii. Chiar mă consider depășit. Nu înțeleg ce o fi fost în capul artistului, oricare ar fi el, ce-o fi vrut să spună el acolo, cu cuburile, elipsele, ţeava şi… parabolicele”, a transmis cititorul.

Acesta a ținut să își împărtășească nedumerirea și cu alți curioși, invitându-i să-și exprime părerea despre ce ar putea semnifica acel monument.

Statuia realizată  din 12 cuburi „tăiate” de câteva elipse concentrice este supranumită „Observator Astronomic” și se află expusă lângă Catedrala Reîntregirii. Potrivit reprezentanților Grup Corint- firma beneficiară a contractului, lucrarea a fost realizată de  sculptori executanți, „fără amprentă artistică”, la comanda directă a patronului firmei, Danil Sabău. Bugetul  execuției  monumentului a fost stabilit la 215.000 lei.

Pe subiectul statuilor din Cetate, vă invităm să citiți și: Misterul statuilor din Cetatea Alba Carolina: Costuri reale, semnificații ascunse și „opțiuni artistice” care nu bat cu istoria

URL scurt: http://alba24.ro/?p=253290avatar Publicat de pe 27 noiembrie 2013 şi actualizat pe 27 noiembrie 2013.
Publicat în BREAKING NEWS, EVENIMENT.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

4 comentarii pentru “FOTO | ȘTIREA TA PE ALBA24: La ce te poți uita prin telescopul din statuia „cubistă” de lângă Catedrala Reîntregirii?”

 1. Lupa Ochean
  avatar

  Cu siguranta cititorul nostru nu a reglat telescopul,
  Regland telescopul pe maxim se poate vedea luminita de la capatul cetatii.

  • moderatorul de serviciu
   avatar

   @Lupa Ochean, Chiar daca ni se va parea că vedem luminita de la capatul cetatii, nu ne ajuta cu nimic. Noi vedem luminita iar executantul telescopului iși vede cei 215.000 lei pentru lucrare.

 2. Aceasta lucrare aristica fara artist, a costat de mai bine de 2-3 ori mai mult decat statuile de piatra sau personajele de bronz (realizate de artisti). Ideea de a atrage atentia asupra fostului observator astronomic din Batthyaneum (cred eu..) e un concept simplist, care impreuna cu realizarea proasta e greu de descifrat si de albaiulieni, ca sa nu mai vorbim despre turisti. Macar de ar fi fost sponsorizata lucrarea de catre Dolce sau ce firma or fi parabolicele.. e o reclama destul de reusita

 3. Adina, m-am toto uitat si am incercat sa inteleg si eu unde este punctul ”concentric” al celor ”cateva elipse”. Marturisesc ca PE MINE MA DEPASESTE…

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

Publicitate


Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

 • Lia: Nici vorba. Este supus lui Hava, inca il pastreaza.
 • Ionel: Prea mult s-a furat in Romania, indiferent de partidul care a guvernat tara. Marile privatizari sunt un esec...
 • Maria: În PSD.
 • popeala: Sa mai spui ,,sarut mana parinte,, ? Prost trebuie sa fi, sa mai crezi in ceva, in ziua de azi !
 • Bomba Atomica: se fura cum naiba sa nu se fura din banul public ? hava e capul mafiei !

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI