Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Tehnologie de ultimă generație, pentru scena Palatului Cultural din Blaj. Este similară celei utilizate de Teatrul Național din Viena

Publicat

18056121_1266767726755972_1452197736417535885_o Scena Palatului Cultural din Blaj, câștigătorul premiului UE Europa Nostra 2017, este dotată cu sisteme de ultimă generație, soluții extrem de performante implementate de specialiștii Bosch Rexroth, fiind pregătită să asigure performanța diverselor evenimente culturale în condiții de siguranță maximă și profesionalism. Astfel de sisteme se regăsesc pe cele mai faimoase scene ale lumii, precum Teatrul Național din Viena, Marele Teatru Național Chinezesc din Beijing sau Opera din Oslo.

Specialiștii Bosch Rexroth au implementat pe scena Palatului Cultural din Blaj, câștigătorul premiului UE Europa Nostra 2017, soluții extrem de performante, de la mecanismele aflate deasupra scenei până la sistemele de automatizare ale cortinei principale și ale celei de fundal.

18077389_1266767730089305_1766502138477206732_o Tehnologia de scenă Bosch Rexroth garantează actorilor un mediu de lucru sigur. Echipamentul silențios permite urmărirea neperturbată a spectacolului, oferind în același timp siguranță și flexibilitate pentru derularea lină a reprezentațiilor.

Sistemele de înaltă calitate furnizate de Bosch Rexroth sunt disponibile pentru scene de orice dimensiuni și se regăsesc pe cele mai faimoase scene ale lumii precum Marele Teatru Național Chinezesc din Beijing, Opera din Oslo, Teatrul Balșoi din Moscova și multe alte centre artistice de renume.

Centre artistice noi precum Marele Teatru Național Chinezesc din Beijing și Opera din Oslo au fost dotate cu echipamente de la Bosch Rexroth. Soluțiile companiei sunt alese, însă, și la modernizarea centrelor artistice istorice. În spatele cortinei teatrului Bolșoi din Moscova, tehnologia sofisticată de scenă asigură derularea lină a reprezentațiilor. Cele peste 600 de sisteme de acționare electrice și hidraulice, precum și sistemele de control pentru scena superioară și inferioară, au fost proiectate, instalate și puse în funcțiune de Bosch Rexroth.

Vezi şi VIDEO: Palatul Cultural din Blaj, câștigătorul premiului UE Europa Nostra 2017 la categoria „Conservare”

Proiectat în anul 1930 de către arhitectul Victor Smigelschi, pentru a găzdui diverse evenimente culturale, Palatul Cultural din centrul istoric al Blajului a fost singura dotare de acest tip din oraș. Clădirea a suferit diverse modificări interioare începând cu anii ’60, devenind cinematograful orașului, alături de diverse alte funcțiuni precum Muzeul de Istorie și Etnografie al Blajului, biblioteca orașului sau Centrul de Radioficare Blaj. În urma unui incendiu din 1995, Palatul a fost grav afectat, rămânând în ruină până în anul 2012, când administrația orașului Blaj a avut inițiativa reabilitării sale.

Clădirea a suferit daune importante în urma incendiului, rămânând în picioare doar pereții exteriori și compartimentările interioare. Toate elementele structurale, zidării, planșee, scări și acoperiș au fost puternic deteriorate, necesitând însemnate consolidări structurale. Restaurat cu un buget modest, provenit din fonduri publice, Palatul a fost readus la forma sa originală, evocându-se totodată istoria sa recentă. De exemplu, cărămida păstrată aparentă, precum și tavanul retras, amintesc vizitatorului de istoria traumatică a incendiului.

Recuperarea ruinei a adus la o îmbunătățire a peisajului urban din vecinătate. Clădirea, folosită de-a lungul timpului pentru evenimente culturale, și-a recâștigat rolul de centru al vieții culturale al orașului Blaj, putând să găzduiască diverse evenimente precum concerte, piese de teatru, proiecții de film sau expoziții.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax