Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Valerie Cioloș-Villemin, CONCERT de muzică sacră pentru achiziția operei „Cumințenia Pământului”, la Alba Iulia

Publicat

IMG_6923 Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia a fost joi, 28 aprilie, gazda unui concert de muzică sacră, susținut de Valérie Cioloș-Villemin, soţia premierului României, alături de soprana Alexia Trif, tenorul Ioan Chiciudean, Valentina Popovciuc – pian și corul de copii dirijat de Boris Rancov. Evenimentul care a început de la ora 19:30 s-a înscris în iniţiativa de implicare a comunităţii locale în susținerea achiziționării de către Ministerul Culturii a operei lui Constantin Brâncuși, „Cumințenia Pământului”.

Piese precum „Ave Maria”, „Care Selve”, „Agnus Dei”,  „Panis Angelicus” sau „Ombra mai fu” au adus bucurie în sufletele celor prezenţi, care au putut asculta şi de această dată o interpretare deosebită de muzică de calitate, în Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia.

 

YouTube video

cumintenia pamantului Realizată în 1907, „Cumințenia Pământului”, alături de opere precum „Sărutul” și „Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creație a lui Brâncuși.

Sculptura, care reflectă o filosofie anterioară creștinismului, prezintă o femeie concentrată asupra sa, figura degajând un mister care o transformă într-un portret universal. Atitudinea statuii sugerează un sentiment de ataşament faţă de pământul mamă. Inițial, a fost expusă în 1910 la Muzeul Național de Artă al României.

În 1911, „Cuminţenia Pământului” a fost vândută chiar de Brâncuşi lui Gheorghe Romașcu, inginer şi iubitor de artă. Opera a fost confiscată abuziv în 1957 şi expusă în Muzeul de Artă al României. În 2012, în urma unui proces lung, opera a fost retrocedată moştenitorilor lui Romaşcu, care au acceptat acum să o vândă Statului Român pentru 11 milioane de euro, jumătate din suma la care a fost evaluată opera de artă.

În urma deciziei Guvernului României și a Ministerului Culturii, achiziția operei „Cumințenia Pământului” se va face printr-un efort conjugat al statului român și al cetățenilor, respectiv suma de 5 milioane de euro va fi alocată de Guvern și 6 milioane de euro vor fi colectate prin intermediul contribuțiilor voluntare ale persoanelor private și cele juridice. Astfel, sculptura lui Constantin Brâncuși, reprezentativă pentru debutul curentului modernist în artă în secolul XX și pentru întreaga sa operă, va fi accesibilă publicului larg și iubitorilor de artă, transmit organizatorii.

„Achiziționarea statuii lui Brâncuși în zilele noastre ar reprezenta cea mai frumoasă răzbunare față de urâțenia vremurilor în care splendorii minții i se răspundea cu un denunţ” (Gabriel Liiceanu).

Evenimentul a fost organizat de Primăria municipiului Alba Iulia și Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia, în parteneriat cu Liceul de Arte ”Regina Maria” Alba Iulia, prin campania ”Produs din suflet pentru comunitate”. Organizatorii au dorit astfel să implice comunitatea locală în susținerea achiziționării de către Ministerul Culturii a operei lui Constantin Brâncuși, ”Cumințenia Pământului”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax