Contacteaza-ne si pe

EVENIMENT

Ioan Martin, noul şef al DSVSA Alba. Fostul director a demisionat la presiunile unei firme conduse de un controversat om de afaceri

avatar

Publicat

dsvsa alba sanitar veterinarMedicul veterinar Ioan Martin, cel care administrează, prin intermediul firmei sale, adăpostul de câini fără stăpâni din Alba Iulia, a preluat oficial funcţia de director executiv al DSVSA Alba, rămasă vacantă la începutul acestei săptămâni, după ce fostul director, Ioan Tătucu şi-a dat demisia din cauza unor presiuni făcute de patronul unei fabrici de procesare a cărnii din Galda de Jos. Ioan Martin este verișorul și finul deputatului PSD, Ioan Dîrzu.

Ioan Martin, anterior consilier în cadrul DSVSA, a preluat temporar funcţia de conducere, începând de vineri, 21 aprilie, după ce Ioan Tătucu a demisionat din funcție.

Fostul director a explicat pentru Alba24 motivele care l-au determinat să renunţe la conducerea instituției.

“Mi-am dat demisia, miercuri, din funcţia de director la DSVSA Alba. Decizia mea are legătură cu o situaţie la Carmes Alba. Noi am asigurat asistenţa veterinară la această societate, iar ei au făcut o datorie de 900 de milioane lei vechi. Confirm Ordinului 64, noi trebuia să retragem personalul sanitar-veterinar de la firma care a intrat în faliment. Administratorul SC Carmes nu a fost de acord, însă eu mi-am menţinut poziţia, pentru că nu pot să încalc legea. Am preferat să îmi dau demisia”, a declarat Ioan Tătucu, pentru Alba24.ro.

Fostul director DSVSA a precizat că lichidatorul judiciar al societăţii a transmis o adresă, prin care “a adus la cunoştinţă că societatea a fost dizolvată şi vor fi începute demersuri pentru lichidarea averii”. Tătucu mai susţine că, potrivit legislaţiei, firma nu ar mai putea desfăşura activităţi de sacrificare şi alimentare cu materie primă.

“Lichidatorul nu a identificat obligativitatea DSVSA de a asigura prezenţa personalului sanitar-veterinar la această societate. Este vorba doar de o decizie de oportunitate. Iar eu nu am fost de acord cu continuarea prezenţei personalului”, a mai spus Tătucu.

Potrivit fostului director, demisia i-a fost acceptată joi de conducerea ANSVSA şi va rămâne în continuare în cadrul DSVSA Alba, la Serviciul Catagrafie.

UPDATE: DSVSA a transmis un comunicat succint despre numirea noului director şi situaţia de la Carmes Alba SRL.

Începând cu data de  21.04.2017 prin ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 472/2017 la conducerea DSVSA Alba a fost numit dr. Ioan Martin.

Dr. Ioan Martin a exercitat până la data preluării mandatului de director executiv, functia de consilier în cadrul instituţiei.

Referitor la situaţia unităţii de abatorizare S.C. Carmes Alba S.R.L., DSVSA Alba a menţinut decizia de retragere a personalului sanitar-veterinar şi de a nu mai asigura asistenţa şi controlul sanitar-veterinar pentru această unitate”.

Șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba se află de mai multă vreme în conflict cu firma Carmes Alba SRL din Galda de Jos, după ce conducerea DSVSA Alba a înștiințat firma că nu va mai asigura prezența personalului de specialitate pentru verificarea cărnii procesate de aceasta în abatorul propriu. Carmes, a cărui patron este Nicolae Cristea, un controversat om de afaceri.

Curtea de Apel Alba Iulia a declarat falimentul firmei Carmes Alba SRL, iar aceasta a fost obligată să își lichideze stocul de carne. Pentru a-și continua activitatea patronul firmei a făcut un artificiu încheind un contract cu o firmă nouă, care îl are tot pe Cristea ca administrator. Astfel Carmes Alba a închiriat toate bunurilor mobile și imobile deținute de societatea aflată în faliment.

Pentru neplata serviciilor prestate de medicii veterinari de la DSVSA Alba, Ioan Tătucu, a retras, pe 18 aprilie, personalul de specialitate de la unitatea de procesare a cărnii, după ce, în prealabil, a notificat compania.

Coflictul dintre cele Carmes și DSVSA Alba a escaladat în ultima perioadă culminând în data de 20 aprilie cu demisia directorului interimar Ioan Tătucu. Fostul director susține că asupra sa nu au fost făcute presiuni de natură politică sau din interiorul ANSVSA.

Prefectul de Alba, Dănuț Hălălai a declarat că a încercat să își asume un rol de mediator în conflict și este convins că în acest caz trebuie respectată legea.

„Este o situație delicată, pentru că acolo sunt 70 de oameni care vor rămâne fără loc de muncă, dar trebuie respectată legea. Eu mi-am asumat doar un rol de mediator” spune Prefectul județului Alba.

(FOTO)Schema asociaților și administratorilor Carmes Alba SRL și legăturile pe care aceștia le au cu alte firme ( sursa termene.ro )

Carmes, schema actionari si administratori

Problemele penale din trecut ale patronului Carmes

Patronul societăţii comerciale Carmes Alba SRL Mesentea, omul de afaceri Nicolae Cristea, a fost condamnat definitiv la Curtea de Apel Alba Iulia la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru infracţiuni din domeniul fondurilor europene. Cristea a fost condamnat pentru folosirea de documente false, incomplete sau inexacte, respectiv pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Soluţia definitivă de la Curtea de Apel alba Iulia a fost pronunţată în 5 mai 2016. Nicolae Cristea a fost trimis în judecată în anul 2012. Procurorii DNA Alba Iulia au reţinut în sarcina acestuia trei infracţiuni: folosire sau de prezentare de  documente false, incomplete sau inexacte care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de sume de bani din bugetul general al Comunităţilor Europene, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Curtea de Apel a eliminat infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi l-a condamnat pe omul de afaceri la 3 ani de închisoare pentru prezentarea de documente false, incomplete sau inexacte şi la 2 luni de închisoare pentru fals în înscrisuri. În final a fost reţinută pedeapsa cea mai grea, cea de 3 ani de închisoare, a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 5 ani.

Judecătorii au respins şi solicitarea Agenţiei de Plăţi care s-a constituit parte civilă cu suma de aproximativ 2,5 milioane de euro. Anulând acuzaţia de înşelăciune, instanţa a considerat că nu există prejudiciu. Cu toate acestea, au fost menţinute măsurile asiguratorii dispuse prin rechizitoriul emis în dosarul nr. 3/P/2010 asupra bunurilor imobile şi mobile proprietatea inculpatului Cristea Nicolae. La instanţa de fond, Tribunalul Alba, Nicolae Cristea a fost achitat de toate acuzaţiile pe motiv că ”faptele nu există”.

Vezi şi Nicolae Cristea, patronul Carmes Alba, ACHITAT în dosarul de fraudă cu fonduri europene de peste 2 milioane de euro. Decizie la Tribunalul Alba

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori în cursul anului 2007, SC Carmes Alba SRL a devenit beneficiara proiectului intitulat ,,Abator bovine, porcine, ovine secţia de tranşare şi fabrica preparare de carne” finanţat prin fonduri europene. În cadrul acestui proiect, în cursul anului 2009, Nicolae Cristea, în calitate de administrator al societăţii beneficiare, a prezentat Autorităţii Contractante mai multe înscrisuri falsificate, cu conţinut inexact, incomplet sau falsificat (procese verbale, raport de execuţie, declaraţii de conformitate) în care a atestat în mod nereal că mai multe autovehicule achiziţionate în cadrul proiectului au fost predate.

Ministerul Agriculturii, prin Agenţia de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 10,53 milioane lei (aproximativ 2,25 milioane euro) reprezentând valoarea acordată pentru întregul proiect al societăţii Carmes Alba SRL Mesentea.

Abatorul construit de SC Carmes SRL la Mesentea, începând cu anul 2007, se dorea a fi cel mai mare din Transilvania. Se prevedea sacrificarea zilnică a 80 capete bovine, 200 porcine şi 1.750 capete ovine, respectiv prelucrarea anuală a 12.500 tone de carne. Valoarea investiţiei a fost la vremea respectivă evaluată la 5 milioane de euro. Afacerea nu a mers cum trebuia şi a ajuns în criză. Din iunie 2011, firma este în procedură de insolvenţă. Doi dintre creditori au solicitat la ultimul termen al procesului intrarea societăţii în faliment.

Firma Carmes SRL mai este implicată într-un dosar penal. În septembrie 2015, politiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au efectuat 11 percheziţii la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de 2.000.000 de euro prin evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul comerţului cu carne. În Alba, percheziţiile au avut loc la firma din Mesentea. Trei persoane (o femeie şi doi bărbaţi) au fost duse la audieri, la Bucureşti.

Din cercetări a reieşit că, în perioada ianuarie 2013 – martie 2015, cei în cauză ar fi efectuat mai multe achiziţii intracomunitare de animale vii, prin intermediul unor societăţi de tip-fantomă, ce nu au fost declarate în totalitate şi pentru care nu au fost achitate obligaţiile fiscale datorate bugetului general consolidat al statului. Materia primă (în special, porci vii) ar fi ajuns în final în abatoarele unei societăţi din judeţul Alba, specializată în procesarea şi comercializarea produselor şi preparatelor din carne, produsele finite fiind ulterior comercializate „la negru”, prin intermediul magazinelor proprii de prezentare şi desfacere. În total, şapte persoane sunt vizate în acest dosar.

Vă mai aduceți aminte de țeapa cu cărțile poștale în care se promiteau premii colosale?

Afacerea PUBLIROM- Milioane de oameni înșelați 

Nicolae Cristea nu este pentru prima dată cercetat de procurori. În anul 2000, Publirom Press SA – firmă controlată de Nicolae Cristea și fratele acestuia, Petru Cristea, a lansat un concurs în colaborare cu TVR la care au fost anunțate premii de peste 30 miliarde lei. Concursul era organizat pe baza unor taloane și cărţi poştale – felicitări cu imaginea vedetei, pe atunci a TVR, Andreea Marin și se numea „MARELE CONCURS AL REVELIONULUI 2001”.

Potrivit informațiilor apărute în mai multe publicații locale și naționale, tirajul iniţial de 4 milioane bucăţi taloane şi un milion de felicitări a fost modificat la 8 milioane taloane şi 5 milioane de felicitări, iar 837 de persoane ar fi trebuit să primească premii, constând în 3 autoturisme Mercedes,  trei premii în valoare de un miliard de lei fiecare, 30 Dacii Nova, 300 de premii a câte 10 milioane lei şi 3.000 de premii a câte un milion lei.  Regulamentul de concurs era tipărit pe cărţile poştale, în acesta fiind inclusă mențiunea că fericiții  „câştigători vor fi desemnaţi, prin tragere la sorţi, în noaptea de Revelion, în faţa publicului, într-un show televizat”. De asemenea, lista câştigătorilor trebuia să fie publicată într-un ziar național, la patru zile după „marea tombolă televizată”. Tragerea la sorți, tombola, nu a mai avut loc în noaptea de revelion, iar milioane de români au rămas atunci doar cu banii dați pe cărțile poștale. Valoarea prejudiciului reclamat a fost de peste două miliarde de lei. Rezultatele anchetelor de atunci au rămas învăluite în mister. După Marele concurs al Revelionului 2001, patronii Publirom Press aveau de gând să organizeze un alt joc : „Teleruleta Miliardelor”.

 

*Alba24 folosește informații oferite de  Termene.ro –  Portal Juridico-financiar Monitorizare firme & dosare – instrumentul de căutare și informare preferat de profesioniști. Acesta cuprinde date juridice și financiare despre toate firmele din România, informații relevante din dosarele de pe rolul instanțelor de judecată, precum și o serie de funcții menite să-ți faciliteze activitatea de zi cu zi.

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

Reguli noi pentru comerţul de bijuterii. Ce informaţii trebuie scrise pe eticheta produsului

avatar

Publicat

Comercianţii de bijuterii sunt obligaţi să informeze consumatorii, printr-o etichetă, cu privire la natura și caracteristicile obiectelor vândute. Regimul metalelor prețioase și pietrelor prețioase în România a fost modificat încă din 13 martie.

Potrivit art. 7, OUG 10/2018, modificat, la comercializarea obiectelor din metale prețioase, precum și a pietrelor prețioase, eticheta va cuprinde informații privind natura și caracteristicile acestora: titlul metalului prețios și/sau echivalența acestuia în karate, după caz, greutatea, tipul pietrelor prețioase, greutatea acestora și orice alte informații pe care operatorul economic le consideră utile pentru consumatori.

Prin metale preţioase se înţelege aur, argint, platină și paladiu, precum și aliajele acestora, sub orice formă iar prin pietre preţioase – diamantele naturale, rubinele naturale, safirele naturale, smaraldele naturale și perlele naturale sau de cultură.

Încălcarea acestor prevederi prin nerespectarea de către operatorii economici care comercializează bijuterii a obligației de a informa consumatorii corect, complet și precis cu privire la natura și caracteristicile obiectelor pe care le comercializează, inclusiv cu privire la corectitudinea informațiilor cuprinse în etichetă, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei.

sursă: legestart.ro

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Munții Apuseni în cel mai bun ghid de călătorii din lume, Lonely Planet. Peșteri, fragi și grote scufundate

avatar

Publicat

Lonely Planet, cel mai bun ghid de călătorii din lume, dedică un articol complex Munților Apuseni. Editorii Lonely Planet oferă informații complete despre ce se poate face acolo, ce este interesant de văzut, cât costă, rate de schimb, informații practice, posibilități de acces, cumpărături, sfaturi utile și multe altele. 

”Munții Apuseni au un teren foarte propice pentru drumeții, deci merită să mergeți acolo cu un ghid (…) care vă poate ajuta să planificați vizitarea unor peșteri sau excursii cu bicicleta” scrie Lonely Planet. Padișul, Cetățile Ponorului și Cetățile Rădesei sunt doar câteva recomandări.

În legătură cu mâncarea, sfatul pe care cei de la ghid îl dau cititorilor lor este că ar fi bine să își pună cu ei pachețele cu gustări sau să mânânce la pensiunile unde sunt cazați pentru că ”Apusenii sunt sălbatici”, iar restaurantele sunt deschise fără un program pe care să te poți baza.

Dincolo de asta, Apusenii sunt descriși ca o poveste specială, cu peșteri, păduri de coniferee, fragi de pădure și mai ales cu platouri carstice care ascund secretul grotelor scufundate (avene).

Totodată, ghidul menționează că zona nu este potrivită pentru persoanele cu dizabilități, România nefiind echipată în general (cu excepția unor hoteluri mai scumpe) cu rampe pentru aceste persoane.

Pe forumul siteului celor de la Lonely Planet se găsesc și mai multe informatii legate de călătoria în Apuseni, oamenii schimbând sfaturi practice si impresii.

În schimb, Apusenii pot fi o destinație bună pentru a merge împreună cu copiii, editorii ghidului constatând că există multe reduceri de preț pentru aceștia și că tot ce au nevoie se poae cumpăra pe piața românească.

Lonely Planet este considerat cel  bun ghid de călătorii din lume. Publicaţia editează peste 500 de titluri ce au ca temă călătoriile, în mai multe limbi.

 

Citește mai departe
Publicitate star transmission

ACTUALITATE

VINERI: „Din inimă, pentru o inimă”. Eveniment caritabil la Alba Iulia, pentru o pictoriţă de 18 ani

avatar

Publicat

inima

”Academia Doamnelor” va găzdui vineri un eveniment caritabil, dedicat unei tinere artiste, care are nevoie de ajutorul comunităţii.

„Vine o vreme când oamenii cu suflet mare au nevoie de susținerea semenilor lor cu suflet la fel de mare. Iar acel moment poate fi oricând, pentru oricare dintre noi. Pentru Beatrice Susan, o tânără artistă de doar 18 ani, acel moment este acum”, transmit organizatorii.

Pictorița, care a uimit încă din copilărie cu talentul său, după cum spun sursele citate, va avea o intervenție chirurgicală la inimă, o operație complicată pentru care este nevoie și de o sumă de bani, ce depășește posibilitățile financiare ale familiei sale. Familie care, la rândul său, s-a implicat în numeroase acțiuni caritabile pentru alte persoane care au avut nevoie de un ajutor, într-un moment de cumpănă al vieții lor.

Aflând, de la membrii Asociației ARTTRAD Valea Frumoasei Sebeș, despre încercarea din viața acestei tinere, echipa Centrului de Resurse ”Academia Doamnelor” al Primăriei Alba Iulia și Asociația Națională de Turism Rural Ecologic și Cultural (ANTREC) Filiala Alba au decis să lucreze împreună pentru a reuși să strângă banii necesari pentru ca operația să poată fi făcută în cele mai bune condiții.

Cei care doresc să vină în sprijinul tinerei artiste sunt aşteptaţi vineri, 23 martie 2018, de la ora 18.00, la sediul Centrului de Resurse ”Academia Doamnelor” al Primăriei Alba Iulia, din strada Gladiolelor, nr. 3A.

„Va fi un eveniment în care muzica folk ne va vorbi despre frumusețea vieții, prin vocile interpreților Corina Ofelia Corpodean și Daniel Avram, acompaniați de chitarele care devin atât de sensibile în mâinile lor magice”, transmite Academia Doamnelor.

Apoi, veţi putea lua unul sau mai multe obiecte de artă sau decorative, pe care le puteți primi cadou în schimbul unor donații.

O parte dintre obiecte au fost realizate în cadrul atelierelor ”Produs din suflet pentru comunitate”, de către beneficiarii și voluntarii Centrului de Resurse ”Academia Doamnelor” al Primăriei Alba Iulia, împreună cu toți cei care au dorit să se alăture.

Un număr important de obiecte de artă și decorative au fost donate de artiști și iubitori de artă din toată țara, prieteni ai Asociației ARTTRAD Valea Frumoasei Sebeș.

„Sunt multe tablouri foarte frumoase, dar și alte obiecte de artă, care pot constitui un cadou perfect pentru casa oricui și care, în același timp, contribuie la salvarea unei inimi tinere și sensibile”, mai precizează Academia Doamnelor.

Donații se pot face și în contul: IBAN RO28BRDE010SV43694280100 deschis pe numele tatălui, Susan Dorică, la BRD.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Parteneriat pentru pace între Rotakids Alba Iulia și IPYG din Coreea de Sud, ”pentru o lume fără conflicte”

avatar

Publicat

Rotakids Club Alba Iulia a încheiat un parteneriat cu IPYG (International Peace Youth Group) din Coreea de Sud, în cadrul căruia, cele două organizatii au demarat un proiect care se numește ”Let`s plant peace”. Proiectul cuprinde 2 etape. În prima etapă, reprezentanții organizației pentru pace au vizitat clubul Rotakids Alba Iulia, le-au vorbit copiilor și au desenat cu aceștia.

”Desenele realizate vor fi expuse la Târgu Mureș în cadrul marșului pentru pace organizat de IPYG. A doua etapă consta în plantarea unor semințe de flori care simbolizează speranța pentru o lume mai bună. Să sădim în oameni dorința de a avea o lume fără conflicte. De altfel, scopul proiectului nostru este ca cei mici să înțeleagă importanța de a trăi în armonie și în pace, munca în echipa, prietenia” a spus Elisabeta Agocs, una dintre coordonatoarele Rotakids Alba Iulia.

Perioada de desfășurare este 10 martie – 12 mai, la Alba Iulia fiind prezenți pentru prima etapă Luna Kim – IPYG General Director, Linda Jang, Tia Kim și Yuri Jeon (reprezentând Heavenly Culture, World Peace and Restoration of Light – HWPL).

”HWPL este o organizație care adună și mobilizează tinerii din întreaga lume să lucreze și să învețe unul de celălalt în speranța de a realiza pacea. Noi vedem unitatea dintre tineri care transcende granițele, rasele și religiile” spune Georgia Vușdea, alt coordonator Rotakids care lucrează cu această organizație din 2016, vizitând între timp Coreea de Sud, de două ori, unde a fost invitată la summitul pentru Pace mondială.

”În prezent, începem activitățile cu tinerii pentru plantarea conceptului și a valorii păcii. De asemenea, discutăm despre educația pentru pace cu profesorii. În plus, vom avea o plimbare de pace pe 25 mai, la Târgu Mureș” a adăugat Georgia.

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba: “Continuă sprijinul acordat pentru achiziția unei mașini noi”

avatar

Publicat

Dirzu parlament

Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu, reaminteşte că s-a dat startul unei noi ediții a programelor de real succes – Rabla și Rabla Plus şi enumeră noutăţile şi beneficiile, comparativ cu anii trecuţi.

“Guvernul PSD susține activ înnoirea parcului auto din România pentru un aer mai curat și încurajarea unei conduite active pentru protecția mediului.

Sunt noutăți și beneficii importante față de anii precedenți. În premieră se acordă și un eco-bonus. Din acest an și microbuzele devin eligibile pentru casare.

Scopul esențial al programelor Rabla este să reducă poluarea, să aducă pe șoselele României mașini noi, mai sigure și cu emisii reduse de noxe și nu în ultimă instanță să sprijine industria auto românească.

Programul Rabla Clasic este la a 14-a ediție. Suma totală alocată pentru 2018 este de 133 milioane lei, fapt care practic înseamnă că aprox. 19 000 autovehicule noi vor ajunge pe șoselele României.

Valoarea primei de casare este de 6.500 lei. La prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei la achiziția unui autovehicul nou care emite noxe reduse – maximum 98 g CO2/km. Un alt eco-bonus de 1.700 lei se acordă suplimentar pentru o mașină nouă cu motor hibrid. Microbuzul este, în premieră din acest an, eligibil pentru CASARE.

Este obligatorie valabilitatea ITP – inspecției tehnice periodice – pentru mașinile casate. Acest lucru este impus de necesitatea de a scoate de pe șosele mașinile uzate, care sunt în circulație, circulă efectiv. Scopul programului nu e să caseze și să colecteze rablele care zac scoase din circulație, pentru că astea nu poluează.

Pentru Programul RABLA PLUS, suma alocată este de 120 milioane lei pentru ecobonusuri și stații de încărcare. Programul permite achiziția a 2000 de mașini electrice.

Se acordă două tipuri de ecotichete:

– 45.000 lei (10 000 euro), dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric;

– 20.000 lei (cca. 5 000 euro) dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.

Accesarea Programului Rabla Plus NU este condiționată de casarea și radierea unui autovehicul uzat. Prima de casare oferită în cadrul Programului Rabla Clasic se poate cumula cu ecotichetul prevăzut de Programul Rabla Plus.”

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate