Eveniment
Ioan Martin, noul şef al DSVSA Alba. Fostul director a demisionat la presiunile unei firme conduse de un controversat om de afaceri
Medicul veterinar Ioan Martin, cel care administrează, prin intermediul firmei sale, adăpostul de câini fără stăpâni din Alba Iulia, a preluat oficial funcţia de director executiv al DSVSA Alba, rămasă vacantă la începutul acestei săptămâni, după ce fostul director, Ioan Tătucu şi-a dat demisia din cauza unor presiuni făcute de patronul unei fabrici de procesare a cărnii din Galda de Jos. Ioan Martin este verișorul și finul deputatului PSD, Ioan Dîrzu.
Ioan Martin, anterior consilier în cadrul DSVSA, a preluat temporar funcţia de conducere, începând de vineri, 21 aprilie, după ce Ioan Tătucu a demisionat din funcție.
Fostul director a explicat pentru Alba24 motivele care l-au determinat să renunţe la conducerea instituției.
“Mi-am dat demisia, miercuri, din funcţia de director la DSVSA Alba. Decizia mea are legătură cu o situaţie la Carmes Alba. Noi am asigurat asistenţa veterinară la această societate, iar ei au făcut o datorie de 900 de milioane lei vechi. Confirm Ordinului 64, noi trebuia să retragem personalul sanitar-veterinar de la firma care a intrat în faliment. Administratorul SC Carmes nu a fost de acord, însă eu mi-am menţinut poziţia, pentru că nu pot să încalc legea. Am preferat să îmi dau demisia”, a declarat Ioan Tătucu, pentru Alba24.ro.
Fostul director DSVSA a precizat că lichidatorul judiciar al societăţii a transmis o adresă, prin care “a adus la cunoştinţă că societatea a fost dizolvată şi vor fi începute demersuri pentru lichidarea averii”. Tătucu mai susţine că, potrivit legislaţiei, firma nu ar mai putea desfăşura activităţi de sacrificare şi alimentare cu materie primă.
“Lichidatorul nu a identificat obligativitatea DSVSA de a asigura prezenţa personalului sanitar-veterinar la această societate. Este vorba doar de o decizie de oportunitate. Iar eu nu am fost de acord cu continuarea prezenţei personalului”, a mai spus Tătucu.
Potrivit fostului director, demisia i-a fost acceptată joi de conducerea ANSVSA şi va rămâne în continuare în cadrul DSVSA Alba, la Serviciul Catagrafie.
UPDATE: DSVSA a transmis un comunicat succint despre numirea noului director şi situaţia de la Carmes Alba SRL.
“Începând cu data de 21.04.2017 prin ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 472/2017 la conducerea DSVSA Alba a fost numit dr. Ioan Martin.
Dr. Ioan Martin a exercitat până la data preluării mandatului de director executiv, functia de consilier în cadrul instituţiei.
Referitor la situaţia unităţii de abatorizare S.C. Carmes Alba S.R.L., DSVSA Alba a menţinut decizia de retragere a personalului sanitar-veterinar şi de a nu mai asigura asistenţa şi controlul sanitar-veterinar pentru această unitate”.
Șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba se află de mai multă vreme în conflict cu firma Carmes Alba SRL din Galda de Jos, după ce conducerea DSVSA Alba a înștiințat firma că nu va mai asigura prezența personalului de specialitate pentru verificarea cărnii procesate de aceasta în abatorul propriu. Carmes, a cărui patron este Nicolae Cristea, un controversat om de afaceri.
Curtea de Apel Alba Iulia a declarat falimentul firmei Carmes Alba SRL, iar aceasta a fost obligată să își lichideze stocul de carne. Pentru a-și continua activitatea patronul firmei a făcut un artificiu încheind un contract cu o firmă nouă, care îl are tot pe Cristea ca administrator. Astfel Carmes Alba a închiriat toate bunurilor mobile și imobile deținute de societatea aflată în faliment.
Pentru neplata serviciilor prestate de medicii veterinari de la DSVSA Alba, Ioan Tătucu, a retras, pe 18 aprilie, personalul de specialitate de la unitatea de procesare a cărnii, după ce, în prealabil, a notificat compania.
Coflictul dintre cele Carmes și DSVSA Alba a escaladat în ultima perioadă culminând în data de 20 aprilie cu demisia directorului interimar Ioan Tătucu. Fostul director susține că asupra sa nu au fost făcute presiuni de natură politică sau din interiorul ANSVSA.
Prefectul de Alba, Dănuț Hălălai a declarat că a încercat să își asume un rol de mediator în conflict și este convins că în acest caz trebuie respectată legea.
„Este o situație delicată, pentru că acolo sunt 70 de oameni care vor rămâne fără loc de muncă, dar trebuie respectată legea. Eu mi-am asumat doar un rol de mediator” spune Prefectul județului Alba.
(FOTO)Schema asociaților și administratorilor Carmes Alba SRL și legăturile pe care aceștia le au cu alte firme ( sursa termene.ro )
Problemele penale din trecut ale patronului Carmes
Patronul societăţii comerciale Carmes Alba SRL Mesentea, omul de afaceri Nicolae Cristea, a fost condamnat definitiv la Curtea de Apel Alba Iulia la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru infracţiuni din domeniul fondurilor europene. Cristea a fost condamnat pentru folosirea de documente false, incomplete sau inexacte, respectiv pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Soluţia definitivă de la Curtea de Apel alba Iulia a fost pronunţată în 5 mai 2016. Nicolae Cristea a fost trimis în judecată în anul 2012. Procurorii DNA Alba Iulia au reţinut în sarcina acestuia trei infracţiuni: folosire sau de prezentare de documente false, incomplete sau inexacte care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de sume de bani din bugetul general al Comunităţilor Europene, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
Curtea de Apel a eliminat infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi l-a condamnat pe omul de afaceri la 3 ani de închisoare pentru prezentarea de documente false, incomplete sau inexacte şi la 2 luni de închisoare pentru fals în înscrisuri. În final a fost reţinută pedeapsa cea mai grea, cea de 3 ani de închisoare, a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 5 ani.
Judecătorii au respins şi solicitarea Agenţiei de Plăţi care s-a constituit parte civilă cu suma de aproximativ 2,5 milioane de euro. Anulând acuzaţia de înşelăciune, instanţa a considerat că nu există prejudiciu. Cu toate acestea, au fost menţinute măsurile asiguratorii dispuse prin rechizitoriul emis în dosarul nr. 3/P/2010 asupra bunurilor imobile şi mobile proprietatea inculpatului Cristea Nicolae. La instanţa de fond, Tribunalul Alba, Nicolae Cristea a fost achitat de toate acuzaţiile pe motiv că ”faptele nu există”.
Vezi şi Nicolae Cristea, patronul Carmes Alba, ACHITAT în dosarul de fraudă cu fonduri europene de peste 2 milioane de euro. Decizie la Tribunalul Alba
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori în cursul anului 2007, SC Carmes Alba SRL a devenit beneficiara proiectului intitulat ,,Abator bovine, porcine, ovine secţia de tranşare şi fabrica preparare de carne” finanţat prin fonduri europene. În cadrul acestui proiect, în cursul anului 2009, Nicolae Cristea, în calitate de administrator al societăţii beneficiare, a prezentat Autorităţii Contractante mai multe înscrisuri falsificate, cu conţinut inexact, incomplet sau falsificat (procese verbale, raport de execuţie, declaraţii de conformitate) în care a atestat în mod nereal că mai multe autovehicule achiziţionate în cadrul proiectului au fost predate.
Ministerul Agriculturii, prin Agenţia de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 10,53 milioane lei (aproximativ 2,25 milioane euro) reprezentând valoarea acordată pentru întregul proiect al societăţii Carmes Alba SRL Mesentea.
Abatorul construit de SC Carmes SRL la Mesentea, începând cu anul 2007, se dorea a fi cel mai mare din Transilvania. Se prevedea sacrificarea zilnică a 80 capete bovine, 200 porcine şi 1.750 capete ovine, respectiv prelucrarea anuală a 12.500 tone de carne. Valoarea investiţiei a fost la vremea respectivă evaluată la 5 milioane de euro. Afacerea nu a mers cum trebuia şi a ajuns în criză. Din iunie 2011, firma este în procedură de insolvenţă. Doi dintre creditori au solicitat la ultimul termen al procesului intrarea societăţii în faliment.
Firma Carmes SRL mai este implicată într-un dosar penal. În septembrie 2015, politiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au efectuat 11 percheziţii la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de 2.000.000 de euro prin evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul comerţului cu carne. În Alba, percheziţiile au avut loc la firma din Mesentea. Trei persoane (o femeie şi doi bărbaţi) au fost duse la audieri, la Bucureşti.
Din cercetări a reieşit că, în perioada ianuarie 2013 – martie 2015, cei în cauză ar fi efectuat mai multe achiziţii intracomunitare de animale vii, prin intermediul unor societăţi de tip-fantomă, ce nu au fost declarate în totalitate şi pentru care nu au fost achitate obligaţiile fiscale datorate bugetului general consolidat al statului. Materia primă (în special, porci vii) ar fi ajuns în final în abatoarele unei societăţi din judeţul Alba, specializată în procesarea şi comercializarea produselor şi preparatelor din carne, produsele finite fiind ulterior comercializate „la negru”, prin intermediul magazinelor proprii de prezentare şi desfacere. În total, şapte persoane sunt vizate în acest dosar.
Vă mai aduceți aminte de țeapa cu cărțile poștale în care se promiteau premii colosale?
Afacerea PUBLIROM- Milioane de oameni înșelați
Nicolae Cristea nu este pentru prima dată cercetat de procurori. În anul 2000, Publirom Press SA – firmă controlată de Nicolae Cristea și fratele acestuia, Petru Cristea, a lansat un concurs în colaborare cu TVR la care au fost anunțate premii de peste 30 miliarde lei. Concursul era organizat pe baza unor taloane și cărţi poştale – felicitări cu imaginea vedetei, pe atunci a TVR, Andreea Marin și se numea „MARELE CONCURS AL REVELIONULUI 2001”.
Potrivit informațiilor apărute în mai multe publicații locale și naționale, tirajul iniţial de 4 milioane bucăţi taloane şi un milion de felicitări a fost modificat la 8 milioane taloane şi 5 milioane de felicitări, iar 837 de persoane ar fi trebuit să primească premii, constând în 3 autoturisme Mercedes, trei premii în valoare de un miliard de lei fiecare, 30 Dacii Nova, 300 de premii a câte 10 milioane lei şi 3.000 de premii a câte un milion lei. Regulamentul de concurs era tipărit pe cărţile poştale, în acesta fiind inclusă mențiunea că fericiții „câştigători vor fi desemnaţi, prin tragere la sorţi, în noaptea de Revelion, în faţa publicului, într-un show televizat”. De asemenea, lista câştigătorilor trebuia să fie publicată într-un ziar național, la patru zile după „marea tombolă televizată”. Tragerea la sorți, tombola, nu a mai avut loc în noaptea de revelion, iar milioane de români au rămas atunci doar cu banii dați pe cărțile poștale. Valoarea prejudiciului reclamat a fost de peste două miliarde de lei. Rezultatele anchetelor de atunci au rămas învăluite în mister. După Marele concurs al Revelionului 2001, patronii Publirom Press aveau de gând să organizeze un alt joc : „Teleruleta Miliardelor”.
*Alba24 folosește informații oferite de Termene.ro – Portal Juridico-financiar Monitorizare firme & dosare – instrumentul de căutare și informare preferat de profesioniști. Acesta cuprinde date juridice și financiare despre toate firmele din România, informații relevante din dosarele de pe rolul instanțelor de judecată, precum și o serie de funcții menite să-ți faciliteze activitatea de zi cu zi.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News