Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

IȘJ Alba: ”Management greșit” la Liceul de Arte din Alba Iulia, după ce mai mulți copii de clasa a V-a s-au trezit într-o clasă ”fantomă”, în prima zi de școală

avatar

Publicat

liceul de arte regina maria, alba iuliaConsiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Alba a propus sancționarea conducerii Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia, după ce în prima zi de școală mai mulți elevi de clasa a V-a au rămas în curtea școlii, nefiind de fapt încriși la școală, așa cum știau părinții lor. Clasa de arte plastice, pentru care își depuseseră actele, nu exista. Inspectorul șef al IȘJ Alba, Marcela Dărămuș, a declarat pentru alba24.ro, că directorul liceului și adjunctul său ar fi responsabili de situație. 

”Nu mai dați vina pe Ministerul Educației și pe inspectorat. Nu poți organiza o selecție dacă nu ai locuri” a spus Marcela Dărămuș. Aceasta a adăugat că cei doi directori nu au respectat planul de școlarizare care prevedea o singură clasă de a V-a.

Reamintim că elevii care au venit de la alte școli și care doreau să studieze artele plastice la Liceul ”Regina Maria” nu au fost anunțați înainte că de fapt nu sunt înscriși acolo și s-au trezit în prima zi, atât ei cât și părinții lor, într-o situație penibilă. De asemenea, elevii liceului de arte, care doreau să studieze arte plastice au fost înscriși automat în … clasa de muzică.

marcela daramusLegat de acest lucru, șefa IȘJ Alba a spus că directorul liceului de arte putea să împartă clasa, în limita celor 25 de locuri aprobate, în două. Adică elevii să poată studia și muzică, și arte plastice. Ar fi trebui să ceară acest lucru Inspectoratului Școlar Județean Alba, care ar fi cerut mai departe la Ministerul Educației.

Nu se știe dacă ministerul ar fi răspuns, de data aceasta, în condițiile în care la o altă solicitare a inspectoratului, n-au răspuns.

Este vorba despre o solicitare prin care reprezentanții liceului au cerut IȘJ înființarea unei clase de arte plastice, inspectoratul a trimis mai departe la minister, dar, spune Marcela Dărămuș (foto), nu s-a primit nici un răspuns deci s-a mers pe varianta aprobată inițial, cea a unei singure clase.

Șefa IȘJ a vorbit despre ”management greșit” la Liceul de Arte și a mai spus că ”în urmă cu câțiva ani, au primit două clase și nu le-au realizat”.

Copiii înscriși în clasa a V-a de arte plastice, de fapt inexistentă, a Liceului de Arte ”Regina Maria”, s-au întors la școlile lor, a afirmat Marcela Dărămuș.

În concluzie, șefa IȘJ a spus că în prezent ”se analizează fișa de autoevaluare a celor doi directori” și că ”într-o săptămână, două, trei” se va lua o decizie cu privire la propunerea Consiliului de Administrație al IȘJ, privind sancționarea lor. Aceasta a evitat să spună care ar putea fi sancțiunile.

Aberație birocratică

Marcela Dărămuș a explicat că există un ordin de ministru care reglementează numărul de elevi din liceele vocaționale, procentual în funcție de numărul total al elevilor.

Totuși, aberația birocratică prin care toți copiii trebuie să studieze muzică, indiferent de talentul pe care îl au, este unică, la Alba Iulia.

Prin comparație, Liceul de Artă ”Ioan Sima” din Zalău, are clasa a V-a formată din 26 de elevi, care studiază atât arte plastice, cât și muzică. La Sibiu au fost înființate două clase, una de arte plastice și una de muzică. La Colegiul de Arte din Arad, a fost înființată o clasă mixtă de muzică și arte plastice și una doar de arte plastice. Clasă de arte plastice există și la Liceul ”Sigismund Toduță” din Deva.

 

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
4 Comentarii

4 Comments

 1. avatar

  maya

  vineri, 22.09.2017 la 02:47

  ce calitati mai are d-na inspector general in afara de faptul ca e …blonda?

 2. avatar

  maya

  vineri, 22.09.2017 la 16:03

  PSD s-aude?!

 3. avatar

  Sasu Hani

  sâmbătă, 23.09.2017 la 12:28

  ,,Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Alba a propus sancționarea conducerii Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia,,….. …

  DOAMNA INSPECTOARE, MARCELA DARAMUS de fapt nu REZOLVA PROBLEMA de a infinta o grupa de Arte Plastice sau CLASA…oare nu trebuie sa punem copiii inainte de toate si sa le dam dreptul la o educatie aleasa si mai ales sa sustinem scolile vocationale, ARTA in sine….
  NU, ea vine cu rezolvare simpla… DAM VINA PE ALTII……………eu ca mama asi fi vrut sa vad din partea dinsei ca INFINTEAZA CLASA A-V-A DE ARTE PLASTICE (cum era din todeauna – muzica si arte plastice) ANUL ACESTA…..

  ATUNCEA DA, IESTE O INSPECTOARE BUNA SI ISI FACE TREABA IN FAVOAREA COPIILOR

  SI mai am o intrebarea….. Inspectoarea de ARTE PLASTICE, ALEXANDRINA FILIP de ce nu se aude nimica de dumneaiei…. cum se implica trup si suflet pentru soala care o reprezinta….. A plecat la inspectorat sa sustina scola …..eu asa cred, sau asi vrea sa cred…… sau ma insel????????

 4. avatar

  Sasu Hani

  sâmbătă, 23.09.2017 la 18:53

  Dimofte Cornelia…..Pentru cei care nu ştiu ( din cauza tinereţii …) şi pentru cei care nu vor să ştie, acest liceu a pornit „la drum” în anul 1990 cu 1 clasa I , 2 clase V-a (muzică şi arte plastice ) şi 2 clase de IX-a (muzică şi arte plastice) funcţionând după amiaza în clădirea Şcolii Gimnaziale „V Goldiş” din Alba Iulia. Fără bază materială, fără săli de clasă, cu minim de instrumente muzicale, dar…………….cU o dragoste imensă pentru frumos, pentru artă, pentru copiii oraşului. Şi s-a putut munci. S-au obţinut spaţii de învăţământ ( cu ajutorul primarului dl. MIRCEA HAVA, a Ministerului Educaţiei , cu miting şi marş al elevilor şi părinţilor, cu ameninţări din partea multor „persoane sus puse” la acea oră. Şi această şcoală a crescut în fiecare an. Şi în fiecare an a reprezentat cu onoare judeţul la olimpiade, la concursuri naţionale, la examene. Şi am crescut ….. ca număr de elevi, ca număr de cadre didactice. Niciodată, nimeni în acest liceu nu a renunţat la BINELE SUPREM AL ELEVULUI! Nu puneţi la zid 28 de ani de muncă, de suflet, de dragoste şi chiar de sacrificiu personal în favoarea binelui general. Nu aruncaţi cu „pietre” ….! În 1991 elevii scandau pe stradă, fiind escortaţi de jandarmi „Arta cere sacrificii…..” Continuarea lozincii o las spre postare pe seama acelor elevi curajoşi, curaţi la suflet şi tare tare dragi inimii mele. Nu puneţi la zid o şcoală ridicată din dragoste pentru copii, oraş şi OAMENI! Această şcoală a crescut copii cu drag de viaţă, de frumos, de lume, de gingăşie. Mulţi dintre semenii noştri habar nu au ce poate ieşi din mâinile lor, din sufletul lor curat. Asta până în clipa în care îi aud cântând, sau văzându-le lucrările în expoziţii . Nu furaţi dreptul copiilor talentaţi de a-şi urma VISUL! VĂ ROG !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ȘTIREA TA: Șoferi surprinși la plimbare, cu mașina, pe pista de biciclete de pe dealul Mamut, lângă Alba Iulia

avatar

Publicat

Pista de biciclete din apropierea oraşului Alba Iulia, cunoscută ca „Transalpina de Mamut”, nu este o atracție doar pentru cicliști, ci și pentru șoferi. Vineri, un cititor Alba24 a surprins două mașini parcate, cu tupeu, pe trotuarul aflat lângă pista special amenajată pentru iubitorii de mișcare pe două roți. 

Pista de biciclete din apropierea oraşului Alba Iulia este o atracţie pentru cei care doresc să facă mişcare în aer liber.

Cu toate acestea, încă mai sunt șoferi care nu înțeleg că pista de biciclete nu este pentru mașini. Este și cazul unor conducători auto, suprinși vineri, în timp ce și-au parcat autoturismele pe trotuarul aflat lângă pistă.

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Institutul pentru Politici Publice cere ministrului Sănătății creșterea bugetului pentru achiziția de medicamente

avatar

Publicat

Institutul pentru Politici Publice îi cere ministrului Sănătății, Sorina Pintea, să aibă în vedere o suplimentare a bugetului alocat achiziției de medicamente, „concomitent cu asigurarea transparenței și a integrității procedurilor specifice”. IPP arată, într-o scrisoare adresată ministrului Sănătății, că „În ultimii 2 ani, 2.000 de tipuri de medicamente din cele 6.000 existente pe piață au fost retrase de firmele producătoare/importatoare”.

Reprezentanții IPP atrag atenția că „Prețurile medicamentelor sunt ținute jos, în mod artificial, prin decizii guvernamentale, acest lucru determinând producătorii și distribuitorii să retragă din România produsele la care își acoperă cu greu costul de producție. Prețul minim impus producătorilor de medicamente descurajează distribuția pe piața noastră”.

De asemenea, „Distribuitorii, entități separate de producători/importatori, sunt forțați să trateze aceste medicamente cărora statul le stabilește un preț foarte mic ca pe orice altă marfă circulând pe piața liberă, și să le ducă în alte țări UE unde le revând la prețuri duble, triple sau mult mai mari de atât”, atrage atenția Institutul pentru Politici Publice.

sursa: hotnews.ro

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Guvern: Autorizaţiile de mediu vor trebui avizate anual şi nu vor mai avea valabilitate de 5 şi 10 ani

avatar

Publicat

Guvernul României a adoptat, la propunerea Ministerului Mediului, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care valabilitatea autorizaţiilor de mediu şi a autorizaţiilor integrate de mediu nu mai este limitată în timp, fiind determinată de constanţa funcţionării activităţilor economice la parametrii iniţiali, dar cu aplicarea unei vize anuale de către autoritatea de mediu.

„Eliminarea valabilităţii actelor de reglementare reduce, considerabil, birocraţia şi vine în sprijinul operatorilor economici, care vor avea posibilitatea realizării propriei evaluări în ceea ce priveşte conformarea activităţii la condiţiile de mediu. Totodată, aplicarea vizei anuale va creşte eficienţa şi va simplifica activitatea de control al conformării activităţilor economice la condiţiile de mediu, constituind o garanţie în plus a respectării legislaţiei în domeniu, în beneficiul sănătăţii cetăţenilor”, se arată în comunicat.

Decizia a fost luată în condiţiile în care actele de reglementare de mediu emise au valabilitate de 5 ani, respectiv de 10 ani.

Totodată, procedurile de emitere ale unor noi autorizaţii de mediu derulate de-a lungul ultimilor 10 ani, de la momentul aderării României la UE, au pus în evidenţă faptul că, pentru cele mai multe activităţi, condiţiile iniţiale de mediu nu au fost modificate şi nici condiţiile şi modul de operare nu au impus modificări substanţiale ale actelor de reglementare, potrivit Executivului.

Ordonanţa de Urgenţă adoptată aduce modificări OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice şi Legii nr. 59/2016 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). Potrivit acestora, la data operaţionalizării structurilor teritoriale ale ANANP, atribuţiile custozilor ariilor naturale protejate vor fi preluate de către agenţie.

Scopul acestei măsuri este, potrivit Guvernului, realizarea unei administrări eficiente a ariilor naturale protejate şi asigurării unui proces unitar de evaluare şi emitere a avizelor în cadrul procedurilor de reglementare.

„Astfel, vor fi evitate situaţiile de depăşire a termenelor de realizare şi blocajele în realizarea proiectelor de infrastructură, cauzate de lipsa de cooperare şi comunicare cu custozii în ceea ce priveşte transmiterea informaţiilor reale, din teren. Vom avea garanţia obiectivităţii şi a respectării tuturor normelor legale privind măsurile de conservare impuse încă din faza realizării studiilor de fezabilitate, a evaluării corecte a termenelor de execuţie şi a costurilor, care nu vor mai fi încărcate, pe parcurs, cu lucrări suplimentare, neprevăzute”, se arată în comunicat.

sursa: digi24.ro

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Plouă cu prime de zeci de mii de euro la Apa CTTA Alba. Indemnizațiile șefilor refulează ca apa din canalizare

avatar

Publicat

Directorul general, administratorii și angajații Apa CTTA Alba primesc în acest an prime și indemnizații de peste 1,4 milioane de lei. Decizia a fost luată în data 28 martie, în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA).

Reamintim faptul că acționarul majoritar la Apa CTTA Alba este Consiliul Județean Alba, instituție care a aprobat sumele, prin reprezentantul în AGA.

Astfel, în luna martie s-a aprobat acordarea cotei de participare la profit a salariaților pentru anul 2017 în sumă totală de 1.190.000 lei (incluzând C.A.M. – 1.216.775 lei).

De asemenea, a fost aprobată acordarea sumelor aferente plății componentei variabile anuale a indemnizației administratorilor și directorului general după cum urmează:

 • Administratori – 139.381 lei (incluzând C.A.M. – 142.517 lei)
 • Director General – 78.000 lei (incluzând C.A.M. – 79.775 lei)

„La Apa CTTA plouă cu prime pentru directorul general și membri consiliului de administrație. 30.000 de EURO pentru fiecare membru al Consiliului de Administrație și 17.000 de EURO pentru directorul general. Aceste sume se adaugă la salariul sau indemnizațiile primite lunar!!!

Haideți să vedem performanțele care ar putea motiva o astfel de decizie:

 • La orice ploaie torențială municipiul Alba Iulia se transformă într-o mică Veneție!
 • Sistemul de canalizare este subdimensionat, iar în unele zone nu s-a respectat regimul de adâncime pentru conducte și cămine;
 • Organigrama supradimensionată – în prezent Apa CTTA are aprox. 800 de angajați;
 • Calitatea apei este reclamată constant … și lista poate continua”, a scris pe rețeaua de socializare Facebook vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), Daniel Zdrânc.

Acesta a transmis pentru Alba24 că are în vedere declanșarea unui control la Apa CTTA Alba, pentru a verifica dacă indicii de performanță în baza cărora s-au atribuit aceste prime sunt reali.

Echipa de conducere a societății Apa CTTA SA Alba este formată din: director general Ștefan Bardan, director general adjunct Ioan Dreghiciu, director resurse umane Zenaida Dumitrel, director economic Cristina Mariș și director tehnic Gheorghe Hațegan.

Din Consiliul de Administrație fac parte: președinte Consiliul de Administrație Marian Florin Aitai și membrii Elena Opruța, Dorina Alexi, Cornel Murg și Emil Nicolae Muntean.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ADMITERE LICEU 2018: LISTA liceelor cu LOCURI LIBERE pentru a doua etapă. Înscrieri, din 3 septembrie

avatar

Publicat

Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba a publicat vineri, 20 iulie, lista actualizată cu locurile libere pentru a doua etapă de admitere la liceu 2018. Reamintim că prima etapă s-a finalizat în 9 iulie, iar înscrierile din toamnă încep în 3 septembrie. Prima zi de liceu va fi din 10 septembrie 2018.

Înscrierea în clasa a IX-a în liceele de stat se face fără examen, pe baza mediei de admitere, care este media ponderată între media generală obținută la Evaluarea Națională (cu o pondere de 80%) și media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20%).

La prima etapă, dintre cei 1.870 de candidaţi din judeţul Alba înscrişi pentru admiterea la liceu (şi 14 care au ales licee din Alba, dar provin din alte judeţe), au fost repartizaţi 1.838 (97,66%). La Colegiul Naţional Militar din Alba Iulia sunt 120 de elevi repartizaţi, iar la celelalte licee din învăţământul vocaţional, 247. În liceele din sistem şcoală profesională/învăţământ dual sunt 322 de candidaţi repartizaţi, la învăţământ special 16, rromi 38 şi doi candidaţi au fost respinşi. Au mai fost repartizaţi 42 de candidaţi din alte judeţe, la licee din Alba.

Citeşte şi ADMITERE LICEU 2018: REZULTATE REPARTIZARE computerizată în ALBA. Ultimele MEDII de intrare

Au rămas nerepartizaţi 46 de elevi înscrişi încă de la prima etapă.

Potrivit situaţiei prezentate de IŞJ Alba, sunt 141 locuri libere la licee – învăţământ liceal şi 516 locuri pentru învăţământul profesional/dual, după cum urmează:

Locuri libere la licee după repartizare computerizată 2018 în Alba:

Alba Iulia

Colegiul Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia – Filologie (franceză) – 1 loc

Liceul de Arte “Regina Maria” Alba Iulia – Muzică – 3 locuri

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia – 3 locuri

Colegiul Tehnic “Apulum” Alba Iulia – Estetică şi igiena corpului – 1 loc

Seminarul Teologic Ortodox “Sfânul Simion Ştefan” Alba Iulia – Teologie ortodoxă – 6 locuri

Liceul Teologic Romano-catolic “Grof Majlath Gusztav Karoly” Alba Iulia – Teologie romano-catolică (maghiară) – 14 locuri

Blaj

Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain” Blaj – Matematică-Informatică – 1 loc

Liceul Teologic Greco-Catolic “Sfântul Vasile cel Mare” Blaj – Teologie Greco-catolică – 4 locuri

Liceul Tehnologic „Stefan Manciulea” Blaj – Agricultură – 5 locuri

Sebeş

Liceul cu Program Sportiv “Florin Fleşeriu” Sebeş – 3 locuri

Liceul German Sebeş – Filologie (germană) – 5 locuri

Liceul German Sebeş – Ştiinţe ale Naturii (germană) – 13 locuri

Liceul Tehnologic Sebeş – Electronică Automatizări – 1 loc

Liceul Tehnologic Sebeş – Industrie alimentară  – 1 loc

Cugir

Colegiul Naţional “David Prodan” Cugir – 2 locuri

Colegiul Tehnic „I. D. Lăzărescu” Cugir – Mecanică – 16 locuri

Zlatna

Liceul „Corneliu Medrea” Zlatna – Electronică automatizări – 6 locuri

Liceul „Corneliu Medrea” Zlatna – Ştiinţe ale Naturii – 5 locuri

Abrud

Liceul “Horea, Cloşca şi Crişan” Abrud – Economic – 1 loc

Ciumbrud

Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Ciumbrud – Agricultură – 9 locuri

Jidvei

Liceul Tehnologic Jidvei – Agricultură – 12 locuri

Cîmpeni

Liceul Tehnologic Silvic Cîmpeni – Electronică automatizări – 3 locuri

Liceul Tehnologic Silvic Cîmpeni – Economic – 1 loc

Albac

Liceul Tehnologic „Ţara Moţilor” Albac – Agricultură – 15 locuri

Teiuş

Liceul Teoretic Teiuş – Ştiinţe ale Naturii – 10 locuri

Vezi integral: AB locuri libere admitere etapa II_liceu

1354_AB locuri libere admitere etapa II_prof_dual

CALENDAR A doua etapă de admitere în învăţământul liceal

18 iulie – Afişarea situaţiei locurilor rămase libere, a locului de desfăşurare şi a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoştinţelor de limba modernă ori maternă

3 septembrie – Înscrierea candidaţilor la liceele care organizează probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limba modernă sau maternă

4-5 septembrie – Desfăşurarea probelor de aptitudini sau de limba modernă sau maternă

3-6 septembrie – Primirea cererilor de înscriere a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizaţi în etapă anterioara, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior etapei anterioare

7 septembrie – Repartizarea absolvenţilor care nu au participat sau nu au fost repartizaţi în etapă anterioară, care nu s-au înscris în perioada prevăzută sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior etapei anterioare, utilizând aplicaţia informatică centralizată.

7 septembrie – Transmiterea rezultatelor repartizării

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate