Contacteaza-ne si pe

EVENIMENT

IȘJ Alba: ”Management greșit” la Liceul de Arte din Alba Iulia, după ce mai mulți copii de clasa a V-a s-au trezit într-o clasă ”fantomă”, în prima zi de școală

Publicat

liceul de arte regina maria, alba iuliaConsiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Alba a propus sancționarea conducerii Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia, după ce în prima zi de școală mai mulți elevi de clasa a V-a au rămas în curtea școlii, nefiind de fapt încriși la școală, așa cum știau părinții lor. Clasa de arte plastice, pentru care își depuseseră actele, nu exista. Inspectorul șef al IȘJ Alba, Marcela Dărămuș, a declarat pentru alba24.ro, că directorul liceului și adjunctul său ar fi responsabili de situație. 

”Nu mai dați vina pe Ministerul Educației și pe inspectorat. Nu poți organiza o selecție dacă nu ai locuri” a spus Marcela Dărămuș. Aceasta a adăugat că cei doi directori nu au respectat planul de școlarizare care prevedea o singură clasă de a V-a.

Reamintim că elevii care au venit de la alte școli și care doreau să studieze artele plastice la Liceul ”Regina Maria” nu au fost anunțați înainte că de fapt nu sunt înscriși acolo și s-au trezit în prima zi, atât ei cât și părinții lor, într-o situație penibilă. De asemenea, elevii liceului de arte, care doreau să studieze arte plastice au fost înscriși automat în … clasa de muzică.

marcela daramusLegat de acest lucru, șefa IȘJ Alba a spus că directorul liceului de arte putea să împartă clasa, în limita celor 25 de locuri aprobate, în două. Adică elevii să poată studia și muzică, și arte plastice. Ar fi trebui să ceară acest lucru Inspectoratului Școlar Județean Alba, care ar fi cerut mai departe la Ministerul Educației.

Nu se știe dacă ministerul ar fi răspuns, de data aceasta, în condițiile în care la o altă solicitare a inspectoratului, n-au răspuns.

Este vorba despre o solicitare prin care reprezentanții liceului au cerut IȘJ înființarea unei clase de arte plastice, inspectoratul a trimis mai departe la minister, dar, spune Marcela Dărămuș (foto), nu s-a primit nici un răspuns deci s-a mers pe varianta aprobată inițial, cea a unei singure clase.

Șefa IȘJ a vorbit despre ”management greșit” la Liceul de Arte și a mai spus că ”în urmă cu câțiva ani, au primit două clase și nu le-au realizat”.

Copiii înscriși în clasa a V-a de arte plastice, de fapt inexistentă, a Liceului de Arte ”Regina Maria”, s-au întors la școlile lor, a afirmat Marcela Dărămuș.

În concluzie, șefa IȘJ a spus că în prezent ”se analizează fișa de autoevaluare a celor doi directori” și că ”într-o săptămână, două, trei” se va lua o decizie cu privire la propunerea Consiliului de Administrație al IȘJ, privind sancționarea lor. Aceasta a evitat să spună care ar putea fi sancțiunile.

Aberație birocratică

Marcela Dărămuș a explicat că există un ordin de ministru care reglementează numărul de elevi din liceele vocaționale, procentual în funcție de numărul total al elevilor.

Totuși, aberația birocratică prin care toți copiii trebuie să studieze muzică, indiferent de talentul pe care îl au, este unică, la Alba Iulia.

Prin comparație, Liceul de Artă ”Ioan Sima” din Zalău, are clasa a V-a formată din 26 de elevi, care studiază atât arte plastice, cât și muzică. La Sibiu au fost înființate două clase, una de arte plastice și una de muzică. La Colegiul de Arte din Arad, a fost înființată o clasă mixtă de muzică și arte plastice și una doar de arte plastice. Clasă de arte plastice există și la Liceul ”Sigismund Toduță” din Deva.

 

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. maya

  vineri, 22.09.2017 la 02:47

  ce calitati mai are d-na inspector general in afara de faptul ca e …blonda?

 2. maya

  vineri, 22.09.2017 la 16:03

  PSD s-aude?!

 3. Sasu Hani

  sâmbătă, 23.09.2017 la 12:28

  ,,Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Alba a propus sancționarea conducerii Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia,,….. …

  DOAMNA INSPECTOARE, MARCELA DARAMUS de fapt nu REZOLVA PROBLEMA de a infinta o grupa de Arte Plastice sau CLASA…oare nu trebuie sa punem copiii inainte de toate si sa le dam dreptul la o educatie aleasa si mai ales sa sustinem scolile vocationale, ARTA in sine….
  NU, ea vine cu rezolvare simpla… DAM VINA PE ALTII……………eu ca mama asi fi vrut sa vad din partea dinsei ca INFINTEAZA CLASA A-V-A DE ARTE PLASTICE (cum era din todeauna – muzica si arte plastice) ANUL ACESTA…..

  ATUNCEA DA, IESTE O INSPECTOARE BUNA SI ISI FACE TREABA IN FAVOAREA COPIILOR

  SI mai am o intrebarea….. Inspectoarea de ARTE PLASTICE, ALEXANDRINA FILIP de ce nu se aude nimica de dumneaiei…. cum se implica trup si suflet pentru soala care o reprezinta….. A plecat la inspectorat sa sustina scola …..eu asa cred, sau asi vrea sa cred…… sau ma insel????????

 4. Sasu Hani

  sâmbătă, 23.09.2017 la 18:53

  Dimofte Cornelia…..Pentru cei care nu ştiu ( din cauza tinereţii …) şi pentru cei care nu vor să ştie, acest liceu a pornit „la drum” în anul 1990 cu 1 clasa I , 2 clase V-a (muzică şi arte plastice ) şi 2 clase de IX-a (muzică şi arte plastice) funcţionând după amiaza în clădirea Şcolii Gimnaziale „V Goldiş” din Alba Iulia. Fără bază materială, fără săli de clasă, cu minim de instrumente muzicale, dar…………….cU o dragoste imensă pentru frumos, pentru artă, pentru copiii oraşului. Şi s-a putut munci. S-au obţinut spaţii de învăţământ ( cu ajutorul primarului dl. MIRCEA HAVA, a Ministerului Educaţiei , cu miting şi marş al elevilor şi părinţilor, cu ameninţări din partea multor „persoane sus puse” la acea oră. Şi această şcoală a crescut în fiecare an. Şi în fiecare an a reprezentat cu onoare judeţul la olimpiade, la concursuri naţionale, la examene. Şi am crescut ….. ca număr de elevi, ca număr de cadre didactice. Niciodată, nimeni în acest liceu nu a renunţat la BINELE SUPREM AL ELEVULUI! Nu puneţi la zid 28 de ani de muncă, de suflet, de dragoste şi chiar de sacrificiu personal în favoarea binelui general. Nu aruncaţi cu „pietre” ….! În 1991 elevii scandau pe stradă, fiind escortaţi de jandarmi „Arta cere sacrificii…..” Continuarea lozincii o las spre postare pe seama acelor elevi curajoşi, curaţi la suflet şi tare tare dragi inimii mele. Nu puneţi la zid o şcoală ridicată din dragoste pentru copii, oraş şi OAMENI! Această şcoală a crescut copii cu drag de viaţă, de frumos, de lume, de gingăşie. Mulţi dintre semenii noştri habar nu au ce poate ieşi din mâinile lor, din sufletul lor curat. Asta până în clipa în care îi aud cântând, sau văzându-le lucrările în expoziţii . Nu furaţi dreptul copiilor talentaţi de a-şi urma VISUL! VĂ ROG !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbat din Ocna Mureş, REŢINUT de poliţiştii din Cluj. A furat portmonee şi bunuri din unităţi medicale

Publicat

Un bărbat din Ocna Mureş a fost reţinut de poliţiştii din Cluj, după ce a furat portmonee şi bunuri din unităţi medicale. A creat un prejudiciul de 3.500 de lei.

Potrivit IPJ Cluj, din cercetări a rezultat că, la data de 27 decembrie 2017, un bărbat de 30 de ani, din Ocna Mureș, județul Alba, ar fi pătruns în două unități medicale de pe raza municipiului Cluj-Napoca și ar fi sustras trei portmonee cu acte, bani și alte bunuri, prin forțarea sistemului de închidere al unor dulapuri.

Prejudiciul cauzat persoanelor vătămate se ridică la suma de circa 3.500 de lei.

La data de 15 noiembrie a.c., în baza probatoriului administrat, bărbatul a fost reținut de către polițiști pentru săvârșirea infracțiunilor de furt calificat.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Klaus Iohannis a respins premierul interimar propus de PSD. Planurile preşedintelui

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a respins marți propunerea PSD ca Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării și vicepremier în Guvernul Tudose, să fie premier interimar. Președintele l-ar prefera pentru această funcție pe Mihai Fifor, până acum Ministru al Apărării.

Potrivit legii, președintele României este cel care desemnează premierul interimar.

Mihai Tudose a demisionat luni seara din functia de prim ministru după ce conducerea PSD a votat să îi retragă sprijinul politic. Tudose a anunţat că nu va asigura interimatul la conducerea Guvernului.

sursa: b1.ro, mediafax.ro, dcnews.ro

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

LOCURI de MUNCĂ în Alba. Peste 240 de posturi în Alba Iulia, Blaj, Sebeş, Cugir şi Cîmpeni. Oferta completă

Publicat

Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba a transmis oferta de locuri de muncă disponibile în județul Alba, la data de 16 ianuarie 2018.

Sunt disponibile 248 de locuri de muncă în județul Alba, în mai multe domenii.

Agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă Alba Iulia (140 de posturi) – 0258 831 137

Sef serviciu institutie publica – Primăria municipiului Alba Iulia – 1

Consilier administratia publica – Primăria municipiului Alba Iulia – 1

Zidar rosar-tencuitor – Monolit Junior SRL – 2

Muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet – Monolit Junior SRL – 4

Instalator instalatii tehnico-sanitare si de gaze – Monolit Junior SRL – 2

Finisor terasamente – Monolit Junior SRL – 2

Dulgher (exclusiv restaurator) – Monolit Junior SRL – 2

Agent reclama publicitara – Aspex Romania SRL – 1

Stivuitorist – IPEC SA – 1

Ambalator manual – IPEC SA – 10

Marcator piese – IPEC SA – 10

Dispecer – Gicu Trans SRL – 1

Lucrator comercial – Dacia SA – 2

Tehnician energetician/electrician – Crystal Group SRL – 1

Inginer retele electrice – Crystal Group SRL – 1

Inginer electroenergetica – Crystal Group SRL – 1

Electrician montare si reparatii aparataj electric de protectie, relee, automatizare – Crystal Group SRL – 1

Electrician de întretinere si reparatii – Crystal Group SRL – 1

Functionar administrativ – Azets Insight SRL – 10

Economist în economie generala – Azets Insight  SRL – 5

Zidar restaurator – Podaro Car SRL – 2

Muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet – Podaro Car SRL – 5S

Dulgher restaurator – Podaro Car SRL – 2

Ajutor bucatar – PFA Perța Eleonora „Nori” – 1

Muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor – Pema Electrotehnic SRL – 10

Confectioner cablaje auto – Pema Electrotehnic SRL – 10

Agent de vânzari – Bayern Mobile Solution SA – 1

Magaziner – San Electroterm Grup SRL – 1

Muncitor necalificat la spargerea si taierea materialelor de constructii – San Electroterm Grup SRL – 15

Receptionist – Kinetic Bio Point SRL – 1

Receptionist – Kinetic Vital Plus SRL – 1

Receptioner de hotel – New Fan SRL-D – 1

Optician medical – New Lentini SRL – 1

Agent de securitate – SGPI Security Force SRL – 4

Femeie de serviciu – Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” – 1

Asistent medical generalist – Terra Aster SRL – 2

Asistent medical laborator – Terra Aster SRL – 1

Electrician de întretinere si reparatii – Yana-Ius SRL – 1

Electromecanic masini si echipamente electrice – Yana-Ius SRL – 1

Lacatus-montator masini electrice rotative, transformatoare si aparataj electric – Yana-Ius SRL – 1

Strungar la masini de prelucrat în coordonate – Yana-Ius SRL – 1

Agent de vânzari – Satrotec SRL – 1

Analist calitate – Satrotec SRL – 1

Asistent manager – Satrotec SRL – 1

Consultant intern în resurse umane – Satrotec SRL – 1

Gestionar depozit – Satrotec SRL – 1

Operator calitate flux – Satrotec SRL – 2

Operator mase plastice – Satrotec SRL – 1

Reglor la masini de prelucrare mase plastice – Satrotec SRL – 2

Sculer-matriter – Satrotec SRL – 1

Șef birou calitate – Satrotec SRL – 1

Sef formatie – Satrotec SRL – 3

Șef serviciu plan producție – Satrotec SRL – 1

Specialist in achizitii – Satrotec SRL – 1

Tehnician normare, salarizare, organizare – Satrotec SRL – 1

AJOFM – Punct de lucru Blaj (29 de posturi) – 0725 225 883

Excavatorist pentru excavatoare cu rotor de mare capacitate – Prestari Servicii Emion SRL – 2

Muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor – I.A.M.U. SA – 5

Masinist la masini speciale de aschiere – I.A.M.U. SA – 1

Inginer agronom – Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cultură și Vinificație – 2

Economist în economie generala – Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cultură și Vinificație – 1

Agent de securitate incinta (magazin, hotel, întreprindere etc.) – Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cultură și Vinificație – 1

Medic veterinar – Cabinet Medical Veterinar Dr. Călinescu Luminița

Tehnician veterinar – 1

Muncitor necalificat la spargerea si taierea materialelor de constructii – San Electroterm Grup SRL – 15

AJOFM – Punct de lucru Sebeş (36 posturi) – 0725 225 885

Magaziner – Savini Due SRL – 1

Muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor – Rapel SA – 5

Marochiner-confectioner marochinarie, dupa comanda – Mavaro Industry SRL – 2

Crescator-îngrijitor de animale domestice pentru productia de lapte si carne – Lactoferm SRL – 3

Muncitor necalificat la ambalarea produselor solide si semisolide – Holzindustrie Schweighofer București SRL – 10

Marochiner-confectioner marochinarie, dupa comanda – Agr Pelletterie Sebeș SRL – 5

Asamblator-montator articole marochinarie – Agr Pelletterie Sebeș SRL – 5

Muncitor necalificat în industria confectiilor – Agr Pelletterie Sebeș SRL – 5

AJOFM – Punct de lucru Cugir (16 posturi) – 0725 225 881

Sudor – Usitech SRL – 1

Frezor universal – Usitehc SRL – 1

Operator la masini-unelte cu comanda numerica – Societatea Uzina Mecanica Cugir SA – 2

Strungar universal – Societatea Uzina Mecanica Cugir SA – 1

Muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor – Societatea Uzina Mecanica Cugir SA – 2

Manipulant marfuri – Elit SRL – 6

Operator la masini-unelte cu comanda numerica – Star Transmission SRL – 2

Termist-tratamentist – Star Transmission SRL – 1

ALOFM Cîmpeni (27 posturi) – 0725 225 884

Muncitor necalificat în industria confectiilor – Ariesul Prodimex SRL – 10

Confectioner-asamblor articole din textile – Ariesul Prodimex SRL – 2

Vânzator – Ariesul Conf SA – 1

Muncitor necalificat în industria confectiilor – Ariesul Conf SA – 5

Confectioner-asamblor articole din textile – – Ariesul Conf SA – 5

Sofer autocamion/masina de mare tonaj – Romfer SRL – 1

Muncitor necalificat la ambalarea produselor solide si semisolide – Alextrans Lari SRL – 1

Functionar economic – Sergiu Trans Agregate SRL – 1

Manager proiect – Marius & Crinela SRL – 1

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

De astăzi: Locuitorii din Ocna Mureş pot plăti online taxele şi impozitele locale. Exemple de calcul

Publicat

De marţi, 16 ianuarie, locuitorii din Ocna Mureş şi localităţile aparţinătoare pot plăti online taxele şi impozitele locale, transmite primăria. Consultarea informațiilor deținute de administraţia locală și plata restanțelor se fac pe bază de CNP pentru persoane fizice respectiv CUI pentru persoane juridice.

Reprezentanţii administraţiei locale au dat şi exemple de calcul luând în considerare valorile de impozitare pe proprietăți, aferente anului 2018.

Exemplul 1: Apartament două camere, 45 mp, mai vechi de 30 de ani (construit până în 1987), zonă A

– în anul 2017 – 112 lei

– în anul 2018 – 125 lei, creștere 13 lei

Impozitul pe cotă parte teren aferent la apartament:

– în anul 2017 – 8 lei

– în anul 2018 – 10 lei, creștere 2 lei

Impozit total:

– în anul 2017 – 120 lei

– în anul 2018 – 135 lei, creștere totală exemplul de mai sus 15 lei

Exemplul 2: Casă de locuit 140 mp, mai veche de 50 de ani, zonă A cu 15 mp anexe cărămidă și 15 mp anexe lemn, 200 mp curți construcții, 800 mp arabil (intravilan)

Impozit casă și anexe:

– în 2017 – 208 lei

– în 2018 – 231 lei, creștere 23 lei

Pe teren 200 mp curți construcții:

– în 2017 – 105 lei

– în 2018 – 131 lei, creștere 26 lei

Pe 800 mp teren arabil (intravilan):

– în 2017 – 212 lei

– în 2018 – 7 lei, scădere 205 lei

În total pentru proprietatea folosită în exemplul 2 suma totală este:

– în 2017 – 525 lei

– în 2018 – 369 lei, în total pentru exemplul de mai sus scădere 156 lei.

„În 2018 se elimină prevederea din actualul Cod Fiscal prin care obligatoriu din grădini (teren arabil intravilan) 400 mp se impozitau ca fiind curți construcții. Așa se explică scăderile valorilor noilor impozite.

În orașul Ocna Mureș, având în vedere că există un număr semnificativ de case vechi (peste 50 de ani), cu suprafață utilă de peste 100 mp și cu grădină (arabil intravilan) de minim 800 mp. Spre exemplu la începutul lui 2017 în oraș existau 3.896 locuințe tip case și 830 de locuințe tip apartamente.

Este evident că bugetul local va fi puternic afectat în sensul că creșterea moderată de aproximativ 12% a impozitului la cele 830 de apartamente din oraș nu va compensa scăderea de peste 40% a impozitului la cele 3.896 de locuințe tip casă. Efectul noilor modificări ale impozitelor are asupra bugetului local o scădere cu cel puțin 250.000 lei a încasărilor prognozate pentru 2018”, precizează primarul Siliu Vinţeler. Susţine că nu reprezintă însă un motiv pentru ca administrația locală să le fi crescut semnificativ taxele și impozitele locale sau să nu le fi redus semnificativ, în situaţiile în care acest lucru a fost posibil.

Taxele şi impozitele locale se pot plăti online AICI.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba: Creștere economică record în trimestrul al III-lea din 2017

Publicat

Potrivit deputatului PSD de Alba, Ioan Dîrzu, în pofida tuturor obstacolelor politice sau de altă natură, guvernarea Partidului Social Democrat a realizat țintele importante în economie.

„Acestea sunt rezultate extrordinare care arată că industria din România funcționează din plin, ajutată și stimulată de măsurile și politicile economice adoptate de Guvernul României.

 • 8,8%! Atât este creșterea economică a trimestrului trei pe anul 2017, comunicată oficial de INS. Raportat la perioada ianuarie-octombrie 2017, creșterea economică este de 7%! Cea mai mare contribuție a avut-o industria (+23,2%) urmată de comerț (+16,2%).
 • Cifra de afaceri în industrie a crescut cu 11,7% în primele 11 luni ale anului trecut cu accent pe industria prelucrătoare și cea extractivă.
 • Comenzile noi în industrie sunt mai mari cu 17,4% în primele 11 luni ale anului 2017, față de perioada similară din 2016.
  Este evident că, bazat pe aceste cifre și tendințe, anul viitor creșterea economică va fi mai consistentă decât 5,5% cât s-a luat în calcul la proiectarea bugetului de stat pe 2018.

Stabilitatea politică la nivelul coaliției de guvernare este cheia succesului unei guvernări excelente. De asemenea, corelarea deciziilor de la nivelul Partidului Social Democrat cu cele de la nivelul Guvernului trebuie asigurată în permanență. Sper ca după Comitetul Executiv să nu ne mai punem vreodată problema coflictelor interne în partid, conflicte ce pot aduce atingere actului de guvernare și misiunii pentru care am fost votați de români”, a transmis Ioan Dîrzu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate