Eveniment
IȘJ Alba: ”Management greșit” la Liceul de Arte din Alba Iulia, după ce mai mulți copii de clasa a V-a s-au trezit într-o clasă ”fantomă”, în prima zi de școală
Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Alba a propus sancționarea conducerii Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia, după ce în prima zi de școală mai mulți elevi de clasa a V-a au rămas în curtea școlii, nefiind de fapt încriși la școală, așa cum știau părinții lor. Clasa de arte plastice, pentru care își depuseseră actele, nu exista. Inspectorul șef al IȘJ Alba, Marcela Dărămuș, a declarat pentru alba24.ro, că directorul liceului și adjunctul său ar fi responsabili de situație.
”Nu mai dați vina pe Ministerul Educației și pe inspectorat. Nu poți organiza o selecție dacă nu ai locuri” a spus Marcela Dărămuș. Aceasta a adăugat că cei doi directori nu au respectat planul de școlarizare care prevedea o singură clasă de a V-a.
Reamintim că elevii care au venit de la alte școli și care doreau să studieze artele plastice la Liceul ”Regina Maria” nu au fost anunțați înainte că de fapt nu sunt înscriși acolo și s-au trezit în prima zi, atât ei cât și părinții lor, într-o situație penibilă. De asemenea, elevii liceului de arte, care doreau să studieze arte plastice au fost înscriși automat în … clasa de muzică.
Legat de acest lucru, șefa IȘJ Alba a spus că directorul liceului de arte putea să împartă clasa, în limita celor 25 de locuri aprobate, în două. Adică elevii să poată studia și muzică, și arte plastice. Ar fi trebui să ceară acest lucru Inspectoratului Școlar Județean Alba, care ar fi cerut mai departe la Ministerul Educației.
Nu se știe dacă ministerul ar fi răspuns, de data aceasta, în condițiile în care la o altă solicitare a inspectoratului, n-au răspuns.
Este vorba despre o solicitare prin care reprezentanții liceului au cerut IȘJ înființarea unei clase de arte plastice, inspectoratul a trimis mai departe la minister, dar, spune Marcela Dărămuș (foto), nu s-a primit nici un răspuns deci s-a mers pe varianta aprobată inițial, cea a unei singure clase.
Șefa IȘJ a vorbit despre ”management greșit” la Liceul de Arte și a mai spus că ”în urmă cu câțiva ani, au primit două clase și nu le-au realizat”.
Copiii înscriși în clasa a V-a de arte plastice, de fapt inexistentă, a Liceului de Arte ”Regina Maria”, s-au întors la școlile lor, a afirmat Marcela Dărămuș.
În concluzie, șefa IȘJ a spus că în prezent ”se analizează fișa de autoevaluare a celor doi directori” și că ”într-o săptămână, două, trei” se va lua o decizie cu privire la propunerea Consiliului de Administrație al IȘJ, privind sancționarea lor. Aceasta a evitat să spună care ar putea fi sancțiunile.
Aberație birocratică
Marcela Dărămuș a explicat că există un ordin de ministru care reglementează numărul de elevi din liceele vocaționale, procentual în funcție de numărul total al elevilor.
Totuși, aberația birocratică prin care toți copiii trebuie să studieze muzică, indiferent de talentul pe care îl au, este unică, la Alba Iulia.
Prin comparație, Liceul de Artă ”Ioan Sima” din Zalău, are clasa a V-a formată din 26 de elevi, care studiază atât arte plastice, cât și muzică. La Sibiu au fost înființate două clase, una de arte plastice și una de muzică. La Colegiul de Arte din Arad, a fost înființată o clasă mixtă de muzică și arte plastice și una doar de arte plastice. Clasă de arte plastice există și la Liceul ”Sigismund Toduță” din Deva.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
maya
vineri, 22.09.2017 at 02:47
ce calitati mai are d-na inspector general in afara de faptul ca e …blonda?
maya
vineri, 22.09.2017 at 16:03
PSD s-aude?!
Sasu Hani
sâmbătă, 23.09.2017 at 12:28
,,Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Alba a propus sancționarea conducerii Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia,,….. …
DOAMNA INSPECTOARE, MARCELA DARAMUS de fapt nu REZOLVA PROBLEMA de a infinta o grupa de Arte Plastice sau CLASA…oare nu trebuie sa punem copiii inainte de toate si sa le dam dreptul la o educatie aleasa si mai ales sa sustinem scolile vocationale, ARTA in sine….
NU, ea vine cu rezolvare simpla… DAM VINA PE ALTII……………eu ca mama asi fi vrut sa vad din partea dinsei ca INFINTEAZA CLASA A-V-A DE ARTE PLASTICE (cum era din todeauna – muzica si arte plastice) ANUL ACESTA…..
ATUNCEA DA, IESTE O INSPECTOARE BUNA SI ISI FACE TREABA IN FAVOAREA COPIILOR
SI mai am o intrebarea….. Inspectoarea de ARTE PLASTICE, ALEXANDRINA FILIP de ce nu se aude nimica de dumneaiei…. cum se implica trup si suflet pentru soala care o reprezinta….. A plecat la inspectorat sa sustina scola …..eu asa cred, sau asi vrea sa cred…… sau ma insel????????
Sasu Hani
sâmbătă, 23.09.2017 at 18:53
Dimofte Cornelia…..Pentru cei care nu ştiu ( din cauza tinereţii …) şi pentru cei care nu vor să ştie, acest liceu a pornit „la drum” în anul 1990 cu 1 clasa I , 2 clase V-a (muzică şi arte plastice ) şi 2 clase de IX-a (muzică şi arte plastice) funcţionând după amiaza în clădirea Şcolii Gimnaziale „V Goldiş” din Alba Iulia. Fără bază materială, fără săli de clasă, cu minim de instrumente muzicale, dar…………….cU o dragoste imensă pentru frumos, pentru artă, pentru copiii oraşului. Şi s-a putut munci. S-au obţinut spaţii de învăţământ ( cu ajutorul primarului dl. MIRCEA HAVA, a Ministerului Educaţiei , cu miting şi marş al elevilor şi părinţilor, cu ameninţări din partea multor „persoane sus puse” la acea oră. Şi această şcoală a crescut în fiecare an. Şi în fiecare an a reprezentat cu onoare judeţul la olimpiade, la concursuri naţionale, la examene. Şi am crescut ….. ca număr de elevi, ca număr de cadre didactice. Niciodată, nimeni în acest liceu nu a renunţat la BINELE SUPREM AL ELEVULUI! Nu puneţi la zid 28 de ani de muncă, de suflet, de dragoste şi chiar de sacrificiu personal în favoarea binelui general. Nu aruncaţi cu „pietre” ….! În 1991 elevii scandau pe stradă, fiind escortaţi de jandarmi „Arta cere sacrificii…..” Continuarea lozincii o las spre postare pe seama acelor elevi curajoşi, curaţi la suflet şi tare tare dragi inimii mele. Nu puneţi la zid o şcoală ridicată din dragoste pentru copii, oraş şi OAMENI! Această şcoală a crescut copii cu drag de viaţă, de frumos, de lume, de gingăşie. Mulţi dintre semenii noştri habar nu au ce poate ieşi din mâinile lor, din sufletul lor curat. Asta până în clipa în care îi aud cântând, sau văzându-le lucrările în expoziţii . Nu furaţi dreptul copiilor talentaţi de a-şi urma VISUL! VĂ ROG !