Contacteaza-ne si pe

ACTUALITATE

Moștenirea creștină a vechiului Apulum. Orașul primelor biserici creștine, al mitropoliților medievali și al simbolurilor bizantine

avatar

Publicat

Biserica-2Oraşul Apulum a fost nu numai o cetate militară, un târg comercial ci şi un puternic centru de iradiere a creştinismului. Apulum – oraşul în care au venit soldaţi, colonişti, negustori din toată lumea romană (dar mai ales din Asia Mică) devine şi centru de răspândire a creştinismului, mai cu seamă după secolul al IV-lea d.Chr. când noua religie este recunoscută de imperiul roman târziu.

Vechiul Apulum a devenit o adevărată cetate creştină stau mărturie numeroasele descoperiri arheologice care atestă o intensă prezenţă a creştinilor în viaţa comunităţii. Mărturiile au fost strânse de dr. Vasile Moga într-o lucrare de referinţă “Creştinismul la Apulum şi în teritoriul său” (sec.III-X). Este clar pentru oricine că Apulum a fost primul oraş creştin din Transilvania? Pe felurite artefacte apar simboluri ca porumbelul, peştele, lira muzicală, crucea, dar şi Bunul Păstor, Copacul vieţii, cocoşul, etc. şi vase euharistice sau recipiente pentru păstrat mirul sau apa sfinţită.

icoana calugaraUn bogat inventar cu obiecte ce conţin simboluri creştine a fost descoperit în mormintele din necropolele romane existente pe teritoriul oraşului Apulum. Descoperirile arheologice de la Alba Iulia, dar şi scrierile cronicarilor bizantini confirmă că în secolele IX-X există, pe lângă structura politico-administrativă, Voievodatul de Bălgrad şi o organizare bisericească. Săpăturile arheologice din anul 2012 din cetatea bastionară au scos la iveală ruinele celei mai vechi biserici creştine răsăritene din Transilvania, datată, deocamdată, în sec. al IX-lea. Aceste ruine confirmă, de facto, relatările istoricilor bizantini (Skilytzes, Zonaras s.a.) despre creştinarea voievodului Transilvaniei Iuliu cel Bătrân la Constantinopol, primirea de către acesta a titlului de patriciu (din partea împăratului Constantin VII Porfirogenetul) şi ungerea ca episcop a lui Ierotei ce va fi instalat la Alba Iulia.

Desigur biserica creştină construită în stil bizantin continuă rotonda existentă sub altarul catedralei “Sf. Mihail” (aflată la 100 m de acest lăcaş) înălţată şi ea pe ruinele (confirmate arheologic) ale unei basilici mai vechi (sec. VII-VIII) .

Existenţa unei mănăstiri şi episcopii ortodoxe este atestată documentar la Alba Iulia. În 1234 Papa de la Roma (Grigore al II-lea) era înştiinţat că valahii primeau tainele în rit grecesc şi că unii unguri şi teutoni treceau la ei.

Primii ierahi cu sediul la Alba Iulia apar din 1571 (Eftimie). Să nu uităm însă că biserica ortodoxă din teritoriul Albei a trăit prin centre precum Rîmeţ, Geoagiul de Sus, Lancrăm, unde sunt semnalaţi episcopi ortodocşi.

biserica crestinaToţi ierarhii de la Alba Iulia au purtat titlul de mitropoliţi începând cu Eftimie (1571). Mitropoliţii de Bălgrad erau hirotoniţi de Mitropolia Ungrovlahiei (la Târgovişte). Mitropolia ortodoxă de Alba Iulia avea în jurisdicţia sa tot Ardealul. Ghenadie (1579- 1585) apare şi în acte (pentru întâia oară cu acest titlu) ca “mitropolit al întreg ţinutului din Ardeal şi Orăzii Mari”.

În 1580 apare în documente mănăstirea mitropolitană, biserica şi casa de reşedinţă a mitropolitului. Toate acestea se învecinau cu grădina principelui Christofor Bathory. De altfel, cronicarul Possevino scria în 1583 că românii aveau un mitropolit cu reşedinţa la Alba Iulia. În 1585 este numit mitropolit Ioan de Prislop, iar Mihai Viteazul, în 1596, va începe construcţia unei biserici din cărămidă, va extinde mănăstirea, va sprijini Mitropolia Ardealului. Un an mai târziu, în 1597 Voievodul Mihai îşi va petrece sărbătorile de iarnă la Alba Iulia şi va participa la Sfinţirea noului lăcaş de cult. Nicolae Iorga considera Mitropolia Transilvaniei şi Catedrala construită de Mihai Viteazul “cel mai trainic şi mai de folos aşezământ al neamului de peste munţi”.

Şirul mitropoliţilor rezidenţi la Alba Iulia (început în 1571) se va încheia în 1707 cu Ioan Târca. În 1711 întregul complex mitropolitan este demolat de austrieci, care pregăteau terenul pentru cetatea bastionară. Cu materialele rezultate din demolarea complexului mitropolitan şi cu o despăgubire în bani, se va înălţa biserica Maieri I (aflată în apropierea gării C.F.R.) din Alba Iulia.

În Şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 16 octombrie 1975 s-a hotărât reînfiinţarea Eparhiei de Alba Iulia ce cuprindea parohiile din judeţele Alba, Mureş şi Harghita? … Din anul 1997 Alba Iulia devine reşedinţa Arhiepiscopiei ortodoxe ce cuprindea aceleaşi judeţe? Astăzi ea îşi exercită misiunea în judeţele Alba şi Mureş. Trei dintre mitropoliţii Transilvaniei au fost canonizaţi de către Biserica Ortodoxă Română: Iorest, Sava Brancovici şi Simeon Ştefan (prăznuiţi la 24 aprilie).

Informațiile au fost adaptate dintr-un text publicat pe siteul Consiliului Județean Alba.

image_pdfimage_print
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
loading...
loading...
Publicitate

ACTUALITATE

Minivacanţele de Sărbători: Încă trei weekend-uri prelungite, de Crăciun, Revelion şi Ziua Naţională

avatar

Publicat

Unii dintre angajaţii români vor avea, la sfârşitul acestui an, încă două weekend-uri prelungite. Este vorba despre minivacanţele de Crăciun şi Revelion.

25 decembrie pică în 2017 într-o zi de luni. Astfel, românii vor avea o mini-vacanţă de Crăciun de 4 zile, ţinând cont de faptul că prima şi a doua zi de Crăciun sunt considerate zile libere legale.

Anul trecut, însă Crăciunul a picat într-o zi de duminică, românii având doar trei zile libere: sâmbătă, duminică şi luni (a doua zi de Crăciun)

Acelaşi lucru se întâmplă şi de Anul Nou, când tot patru zile libere vom avea: cele două din weekend şi 1 şi 2 ianuarie, libere de la stat.

Pe lângă zilele de Crăciun şi de Revelion 2017, românii mai o o minivacanţă în 2017: de Sfântul Andrei (joi) şi 1 Decembrie (vineri).

În 2018, vor fi 12 zile libere:

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou

24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române

8 aprilie 2018 (duminică), 9 aprilie (luni) — Paștele

1 mai — Ziua Muncii

27 mai (duminică), 28 mai (luni) — Rusalii

15 august — Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie — Sfântul Andrei

1 decembrie — Ziua Națională a României

25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

sursă: realitatea.net

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

INCENDIU în Miceşti. Acoperişul unei case a luat foc. Intervin pompierii din Alba Iulia

avatar

Publicat

Pompierii din Alba Iulia au fost chemaţi să intervină, duminică seara, în jurul orei 21.30, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din cartierul Miceşti.

Din primele date, arde acoperişul imobilului, pe o suprafaţă de 10 mp.

La faţa locului, pompierii acţionează cu două autospeciale.

Casa respectivă se află pe strada Scărişoara.

Revenim cu amănunte.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

(UPDATE) FOTO ŞTIREA TA: ACCIDENT „misterios”, duminică seara, pe şoseaua de centură a oraşului Alba Iulia

avatar

Publicat

Un cititor Alba24 ne-a transmis, duminică după-amiaza, imagini de la un accident produs pe şoseaua de centură. În fotografii se pot observa două ambulanţe. Locaţia este intersecţia cu trecerea peste calea ferată, strada Mărăşeşti şi drumul spre Drâmbar.

Poliţia Alba nu a fost sesizată despre acest eveniment rutier, după cum au precizat reprezentanţii acesteia, pentru Alba24, însă cititorul a menţionat că un accident în care au fost implicate trei autoturisme s-a produs cu câteva ore mai devreme, probabil în jurul amiezii.

Cum nu ar fost anuțat faptul că sunt  persoane rănite, nu ar fi fost necesară  nici sesizarea Poliţiei. Una dintre maşini a fost fotografiată de cititorul Alba24, semn că a rămas la locul accidentului până după-amiaza, fiind avariată, în afara carosabilului (vezi foto mai jos).

Contactaţi de Alba24, reprezentanţii Ambulanţei Alba au precizat că echipajele au răspuns unei solicitări, însă la faţa locului au constatat că nu era necesară intervenţia, având în vedere că era vorba despre acelaşi accident, produs în urmă cu câteva ore. Așa, probabil, se explică și prezența celor două ambulanțe în zona respectrivă la câteva ore după producerea accidentului semnalat în cursul dimineții.

UPDATE: După publicarea articolului, un alt cititor ne-a trasmis o imagine de la accidentul petrecut dimineață. În fotografie se observă și o mașină de tractări care se pregătește pentru preluarea unuia dintre autoturismele implicate. Rămâne, în continuare misterul prezenței celor două ambulanțe, într-o zonă în care pare să fi avut loc un accident, în jurul orei 17,30. Mai jos vezi foto de la accidentul petrecut dimineață:

UPDATE 2: O nouă fotografie, realizată de această dată din partea opusă, clarifică misterul de duminică seara. În imagine se observă un autoturis aflat în șanț. Din câte se observă este aceeași mașină implicată în accidentul din poza de mai sus, care a avut loc duminică dimineața. Așa se explică și prezența celor două ambulanțe, conform precizărilor făcute de șeful Abulanța Alba Iulia.

Evenimentul rutier a atras încă o dată atenţia asupra unei zone cu pericol ridicat pentru participanţii la trafic. Numărul accidentelor petrecute în intersecţia menţionată pare să crească pe zi ce trece. Un motiv în plus ca autorităţile să găsească o soluţie pentru creşterea siguranţei rutiere. Mulţi şoferi spun că acolo ar fi necesară amplasarea unui sens giratoriu, dacă nu se găsesc alte variante. Ieşirile dinspre Alba Iulia şi dinspre Drâmbar în şoseaua de centură sunt, în anumite momente ale zilei, riscante pentru conducătorii auto, ca să nu mai amintim de biciclişti şi alţi participanţi la trafic, iar CNAIR refuză să construiască un giratoriu în zonă pe motiv că drumul nu respectă standardele necesare, deși nici cele de la Sântimbru sau intersecția cu Vințu de Jos, care au fost deja construite, nu se încadrează în standardele CNAIR.

Se poate întâmpla să fii martorul unor evenimente deosebite. Fotografiază, filmează și postează aici să vadă și alții ceea ce tu ai trăit “live”. Trimite-ne materiale filmate sau fotografiate de tine, pentru ca ştirea ta să fie vazută de o ţară întreagă! Cum poți trimite foto, video sau informații:

Mesaj pe Facebook: http://m.me/www.Alba24.ro sau https://www.facebook.com/www.Alba24.ro

Mesaj pe Whatsapp:: 0728950998

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

LOTERIA BONURILOR FISCALE: Rezultatele extragerii din 19 noiembrie. Vezi dacă ai un bon câştigător

avatar

Publicat

Bonurile fiscale câştigătoare după extragerea de duminică, 19 noiembrie, sunt cele în valoare de 654 lei, din data de 27 octombrie 2017.

Fondul de premiere este de 1 milion de lei, sumă din care vor fi acordate cel mult 100 de premii, anunţă Ministerul Finanţelor.

Cererile de revendicare pot fi depuse începând de lunim 20 noiembrie, timp de 30 de zile. Posesorii bonurilor câștigătoare trebuie să depună bonurile fiscale (în original), copia actului de identitate și o cerere, la orice administrație fiscală din structura ANAF.

Un bon fiscal este considerat câștigător doar dacă îndeplinește cumulativ condițiile prevăzute de lege, având înscrise elementele obligatorii care arată că a fost emis cu un aparat de marcat fiscalizat (de exemplu: logotipul și seria fiscală ale aparatului de marcat electronic fiscal, data și ora emiterii precum și numărul de ordine). Fiecare unitate teritorială ANAF, la care se depun bonurile fiscale câștigătoare în prima etapă de selecție, va elibera o copie a acestora cu mențiunea „conform cu originalul”, pe care va fi scris numărul unic de înregistrare. Pentru asigurarea transparenței, lista cu numerele unice de înregistrare ale cererilor de revendicare va fi publicată pe site-urile MFP și ANAF.

În situația în care, după finalizarea perioadei de depunere a cererilor de revendicare, lista cuprinde cel mult 100 de cereri, premiul de 1 milion de lei este împărțit persoanelor care le-au depus, după verificarea autenticității bonurilor câștigătoare. Dacă în urma centralizării se constată depășirea numărului maxim de 100 de cereri de revendicare, va fi organizată a doua extragere în vederea determinării a 100 de câștigători.

În cazul realizării celei de-a doua etape de selecție, va fi extras un număr din lista numerelor unice de înregistrare acordate bonurilor pentru care au fost revendicate premii. Și această extragere va fi realizată cu urnele CNLR și va fi televizată, data organizării acesteia urmând să fie anunțată ulterior.

Numărul extras în cadrul acestei trageri va fi primul câștigător. Pentru desemnarea celui de-al doilea, se aplică crescător la primul număr extras un pas care are valoarea egală cu ziua emiterii bonului fiscal câștigător. Pentru aflarea celorlalți câștigători, pasul se adună succesiv la numărul desemnat anterior ca fiind câștigător.

Dacă se depășește numărul unic maxim atribuit bonurilor fiscale din listă, următorul număr câștigător este dat de diferența dintre suma determinată prin aplicarea pasului la baza de referință și numărul unic maxim atribuit. Se continuă aplicarea pasului până la stabilirea numărului maxim de premii prevăzut de lege, respectiv 100. În procesul de aplicare a pasului, numerele câștigătoare sunt eliminate din listă.

După stabilirea celor 100 de bonuri fiscale câștigătoare, acestea vor fi centralizate și transmise în termen de două zile către ANAF în vederea încărcării rezultatelor în „Baza de date privind Loteria bonurilor fiscale”, respectiv pentru verificarea autenticității bonurilor fiscale câștigătoare de către Direcția Generală Antifraudă Fiscală.

 

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

SINUCIDERE la Cugir. Un bărbat a fost găsit spânzurat, într-un garaj din zona Suseni

avatar

Publicat

Un bărbat din Cugir a decedat, duminică, după ce s-a spânzurat, într-un garaj. A fost găsit de familie, iar echipajul de Ambulanţă ajuns la faţa locului a încercat să-l resusciteze, zeci de minute, fără succes.

Bărbatul, H.R., avea 82 de ani. Tragedia s-a petrecut într-o gospodărie din zona Suseni, la Cugir. Pensionarul şi-a pus capăt zilelor în propriul garaj.

Nu există suspiciuni privind decesul bărbatului.

UPDATE: Bărbatul, Romulus Henegariu, era fost angajat al UM Cugir. Nu se cunoaşte deocamdată motivul care l-a determinat să-şi ia viaţa.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate www.AutoPieseonline24.RO

EVENIMENT

FOTO ACCIDENT MORTAL pe DN1, la Mirăslău. O persoană a decedat, patru au fost rănite. Trei maşini implicate

avatar

Publicat

O persoană şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier petrecut duminică după-amiaza, în jurul orei 17.00, pe DN1, între Aiud şi Turda, la Mirăslău. Din primele date, trei maşini au intrat în coliziune.

UPDATE3: Potrivit IPJ Alba, din primele cercetări de la faţa locului, un bărbat în vârstă de 62 de ani din Cluj-Napoca, în timp ce conducea un autoturism, în direcţia Aiud-Turda, nu ar fi păstrat o distanţă suficientă faţă de alt autoturism, înmatriculat în Hunedoara, condus de un tânăr în vârstă de 19 ani (din judeţul Hunedoara). Pentru a evita coliziunea, acesta a pătruns pe contrasens, unde a intrat în coliziune cu o maşină condusă de un tânăr în vârstă de 36 de ani din judeţul Hunedoara. Ulterior, autoturismele au ricoşat în maşina condusă de tânărul de 19 ani.

O femeie în vârstă de 61 de ani, pasageră în autoturismul condus de bărbatul de 36 de ani, a decedat, în drum spre spital.

Au fost răniţi uşor şoferul de 36 de ani şi alte două persoane, pasagere în acelaşi autoturism, dar şi conducătorul auto care a provocat accidentul.

Cele trei maşini implicate în accident sunt Lancia Lybra (cu numere de Cluj), Dacia Logan (cu numere de Hunedoara) şi Mercedes.

UPDATE2: Persoana care şi-a pierdut viaţa este o femeie în vârstă de 61 de ani. Ar fi fost într-o maşină înmatriculată în Hunedoara (Dacia Logan), implicată în accident.

UPDATE 1: Una dintre persoanele rănite a murit. Alte două, rănite, au fost duse cu ambulanţa la spital.

UPDATE: IPJ Alba a transmis în jurul orei 18.20 că traficul rutier a fost reluat pe ambele sensuri.

Ştirea iniţială:

Potrivit ISU Alba, au fost patru persoane rănite, iar două dintre ele erau prinse în caroseriile autovehiculelor. Unul dintre răniţi era în stare de inconștienţă.

Evenimentul rutier s-ar fi petrecut după o pătrundere pe contrasens.

Circulaţia a fost blocată temporar, la locul accidentului.

Au intervenit echipaje de la Poliţie, ISU şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Alba.

Pe DN1, între Aiud şi Turda s-au format coloane de maşini, ne-au transmis participanţi la trafic.

Potrivit INFOTRAFIC – Inspectoratul General al Poliţiei Române, circulaţia rutieră este blocată pe DN1 Aiud –Turda (ora 17.30), la kilometrul 415+600 de metri (localitatea Miraslău), din cauza unui accident rutier în care au fost implicate trei autoturisme. Se estimează ca în aproximativ o oră traficul să fie reluat.

 

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Inspecţia Muncii pregăteşte campanie de informare, în decembrie, privind transferul contribuţiilor sociale

avatar

Publicat

Inspecția Muncii pregătește o campanie națională de conștientizare care urmărește informarea angajatorilor privind transferul contribuţiilor sociale către salariaţi. Inspectorii vor avea în vedere completarea şi transmiterea Revisal.

Campania se va desfăşura în perioada 4 decembrie 2017 – 31 ianuarie 2018.

“Acțiunile inspectorilor de muncă vor fi legate de completarea şi transmiterea în registrul general de evidență a salariaților a elementelor raportului de muncă ca urmare a transferului contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat. De asemenea, vom insista pentru cunoașterea și conștientizarea beneficiilor muncii legale și asupra riscurilor la care se expun atât angajații cât și angajatorii în cazurile de muncă nedeclarată. Având în vedere necesitatea operării modificărilor salariale începând cu 1 ianuarie 2018, consider că este binevenită clarificarea unor aspecte privind modul de interpretare şi de aplicare a prevederilor legale referitoare la registrul general de evidență a salariaților și în ceea ce priveşte modicările contractului individual de muncă, completarea si transmiterea datelor în REVISAL”, spune – Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Potrivit sursei citate, inspectoratele teritoriale de muncă vor disemina informații referitoare la punerea în aplicare a modificărilor legislative cu privire la registrul general de evidență a salariaților și privind completarea si transmiterea elementelor raportului de muncă ca urmare a transferului contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA: Frig şi ploi. La munte, ninsori şi minime sub zero grade. Prognoza pentru 20-26 noiembrie

avatar

Publicat

Va fi frig în următoarele zile, în judeţul Alba, mercurul în termometre urcând doar câteva grade. Sunt şi şanse de ploi. Apoi, pe la mijlocul săptămânii, se mai încălzeşte şi înseninează. Duminică, va fi din nou vreme rece, cu valori negative, noaptea.

La munte sunt anunţate ninsori şi temperaturi de îngheţ.

Vă prezentăm condiţii meteo în localităţi din judeţul Alba, în perioada 20-26 noiembrie:

Luni, 20 noiembrie

Alba Iulia: minime de 0 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; câteva averse

Sebeș: minime de 0 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; nori şi soare

Oaşa: minime de -6 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; ninsori

Aiud: minime de -1 grad Celsius, maxime de 6 grade Celsius; nori şi soare

Blaj: minime de -1 grad Celsius, maxime de 6 grade Celsius; nori şi soare

Ocna Mureş: minime de -3 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; aversă

Zlatna: minime de 0 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; aversă

Abrud: minime de -2 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; aversă

Cîmpeni: minime de -2 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; aversă

Arieşeni: minime de -4 grade Celsius, maxime de -1 grad Celsius; ninsori

Cugir: minime de 0 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; nori şi soare

Marţi, 21 noiembrie

Alba Iulia: minime de 3 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; câteva averse

Sebeș: minime de 3 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; câteva averse

Oaşa: minime de -2 grade Celsius, maxime de -1 grad Celsius; ninsori

Aiud: minime de 3 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; câteva averse

Blaj: minime de 3 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; câteva averse

Ocna Mureş: minime de 2 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; câteva averse

Zlatna: minime de 3 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; câteva averse

Abrud: minime de 3 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; câteva averse

Cîmpeni: minime de 3 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; câteva averse

Arieşeni: minime de -2 grade Celsius, maxime de 0 grade Celsius; ninsori

Cugir: minime de 4 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; câteva averse

Miercuri, 22 noiembrie

Alba Iulia: minime de 4 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; înnorări variabile

Sebeș: minime de 4 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; înnorări variabile

Oaşa: minime de 0 grade Celsius, maxime de 1 grad; înnorări variabile

Aiud: minime de 3 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; înnorări variabile

Blaj: minime de 3 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; înnorări variabile

Ocna Mureş: minime de 1 grad Celsius, maxime de 6 grade Celsius; înnorări variabile

Zlatna: minime de 3 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; înnorări variabile

Abrud: minime de 2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; înnorări variabile

Cîmpeni: minime de 2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; înnorări variabile

Arieşeni: minime de 0 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; înnorări variabile

Cugir: minime de 4 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; înnorări variabile

Joi, 22 noiembrie

Alba Iulia: minime de 2 grade Celsius, maxime de 13 grade Celsius; soare, nori; mai cald

Sebeș: minime de 1 grad Celsius, maxime de 13 grade Celsius; soare, nori; mai cald

Oaşa: minime de -2 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; nori şi soare

Aiud: minime de 1 grad Celsius, maxime de 12 grade Celsius; nori, soare; mai cald

Blaj: minime de 1 grad Celsius, maxime de 12 grade Celsius; nori, soare; mai cald

Ocna Mureş: minime de 0 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; parţial însorit

Zlatna: minime de 2 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; nori şi soare; mai cald

Abrud: minime de -1 grad Celsius, maxime de 10 grade Celsius; soare, nori; mai cald

Cîmpeni: minime de -1 grad Celsius, maxime de 10 grade Celsius; soare, nori; mai cald

Arieşeni: minime de -2 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; nori şi soare

Cugir: minime de 1 grad Celsius, maxime de 13 grade Celsius; mai cald

Vineri, 24 noiembrie

Alba Iulia: minime de 2 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; parţial însorit

Sebeș: minime de 2 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; parţial însorit

Oaşa: minime de -3 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; predominant însorit

Aiud: minime de 1 grad Celsius, maxime de 12 grade Celsius; parţial însorit

Blaj: minime de 1 grad Celsius, maxime de 12 grade Celsius; parţial însorit

Ocna Mureş: minime de 1 grad Celsius, maxime de 10 grade Celsius; nori şi soare

Zlatna: minime de 0 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; predominant însorit

Abrud: minime de 0 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; mai mult senin

Cîmpeni: minime de 0 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; mai mult senin

Arieşeni: minime de -2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; însorit

Cugir: minime de 2 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; parţial însorit

Sâmbătă, 25 noiembrie

Alba Iulia: minime de 2 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; înnorări variabile

Sebeș: minime de 2 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; înnorări variabile

Oaşa: minime de -3 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; nori şi soare

Aiud: minime de 2 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; înnorări variabile

Blaj: minime de -3 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; parţial însorit

Ocna Mureş: minime de 1 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; înnorări variabile

Zlatna: minime de 1 grad Celsius, maxime de 12 grade Celsius; nori şi soare

Abrud: minime de 0 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; soare, nori

Cîmpeni: minime de 0 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; soare, nori

Arieşeni: minime de -2 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; nori şi soare

Cugir: minime de 2 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; înnorări variabile

Duminică, 26 noiembrie

Alba Iulia: minime de -3 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; soare, nori; mai frig

Sebeș: minime de -2 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; soare, nori; mai frig

Oaşa: minime de -9 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; parţial însorit

Aiud: minime de -3 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; parţial însorit

Blaj: minime de 3 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; câteva averse

Ocna Mureş: minime de -4 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; parţial însorit

Zlatna: minime de 2 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; însorit spre parţial noros

Abrud: minime de 1 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; parţial noros

Cîmpeni: minime de 1 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; parţial noros

Arieşeni: minime de -8 grade Celsius, maxime 3 grade Celsius; parţial însorit

Cugir: minime de -2 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; mai frig.

sursa: accuweather.com

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Un nou PROTEST la Alba Iulia, împotriva Guvernului, corupţiei şi modificărilor la Codul Fiscal

avatar

Publicat

Un nou protest împotriva corupţiei, a Guvernului şi a modificărilor la Codul Fiscal s-a desfăşurat duminică seara. În faţa Prefecturii Alba s-au adunat, după ora 18.00, aproximativ 15-20 de persoane.

Aceştia au protestat în locaţia amintită până în jurul ori 19.00.

Reamintim că o manifestare similară s-a desfăşurat duminica trecută, la Alba Iulia, când aproximativ 50 de persoane au atras atenţia prin lozinci anti-guvernamentale şi anti-PSD, într-un marş pe străzi din oraş.

Vezi şi VIDEO: PROTEST la Alba Iulia. În stradă, împotriva modificărilor la Codul Fiscal şi pentru justiţie

“Împotriva corupției materiale se pot da legi, mări pedepsele, împotriva alterării morale, a coruperii unui popor prin ducere la indiferență, resemnare și plecare în bejenie nu se pot da legi. O să ieșim iar la acest marș”, scriu organizatorii, pe Facebook.

“Un pas mic pentru Dragnea, un salt uriaş pentru ţară. Să ne strângem un milion împotriva corupţiei”, este mesajul mediatizat al protestului.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Un artist aiudean, invitat să-şi prezinte lucrările la New Jersey, SUA

avatar

Publicat

Artistul aiudean Stefan Balog a fost invitat să își expună lucrările la The American Hungarian Museum din New Brunswick, New Jersey, S.U.A. Vineri acesta s-a întâlnit cu publicul american.

Expoziţia a fost prezentată de directorul muzeului, Melissa Katko Pepin iar la vernisaj au participat numeroşi reprezentanţi ai comunităţii maghiare din localitate.

”Este o deosebită onoare să fiu expus într-un muzeu de așa nivel și într-o companie selectă cum ar fi maestrul Domjan pentru care port un adânc respect. Publicul american este mare iubitor de artă și extrem de curios în ce privește zona noastră, a Transilvaniei. Mă bucur că am reușit să îmi prezint arta din nou pe pământ american și să vorbesc despre proiectele inter-art, despre locul meu natal, Aiudul”, a declarat Ştefan Balog.

Aceeaşi instituţie de cultură din SUA găzduieşte, în perioada 22 septembrie 2017 – 12 ianuarie o expoziție aniversară Domjan Jozsef, la 110 ani de la nașterea celebrului grafician. Acesta s-a născut pe data de 15 martie 1907 la Budapesta și a decedat în 25 noiembrie 1992 la New York.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Schimbări în legislaţia pentru vânzarea materialelor de construcţii. Noutăţile au intrat în vigoare

avatar

Publicat

Noua Hotărâre de Guvern (HG 668/2017) privind comercializarea produselor pentru construcții a fost publicată în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare de la 18 noiembrie, anunţă ASociaţia Producătorilor de Materiale de Construcţii (APMC)

Față de prevederile HG 622/2044, HG 668/2017 cuprinde următoarele principale noutăți:

– pentru un produs care face obiectul unui standard sau document de standardizare nearmonizat se utilizează schema de certificare echivalentă sistemului de evaluare și verificare a constanței performanței prevăzut de Decizia Comisiei Europene referitoare la evaluarea și verificarea performanței produsului în cauză; dacă pentru produsul în cauză nu a fost emisă Decizie a Comisiei Europene, se va utiliza schema de certificare echivalentă sistemului 4 de evaluare și verificare a constanței performanței, adică evaluarea și verificarea efectuată de către fabricant [art. 10 alin. (2) si (3)];

– produsele evaluate și verificate potrivit unui agrement tehnic în construcții se pun la dispoziție pe piață însoțite de declarația de conformitate cu agrementul tehnic respectiv [art. 14 alin. (1)];

– declarația de conformitate cu un standard sau document de standardizare nearmonizat sau agrement tehnic în construcții se redactează conform prevederilor seriei de standarde SR ISO/CEI 17050 și cuprinde, în plus, performanțele determinate și verificate potrivit referențialului aplicat [art. 12 alin. (1) si (2); art. 15 alin. (1) si (2)];

– declarațiile de performanță sau de conformitate aferente produselor care conțin substanțe menționate ca periculoase în Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 trebuie însoțite de fișele cu date de securitate întocmite de fabricant [art. 8 alin. (3); art. 12 alin. (4); art. 15 alin. (4)];

– dovada deținerii în mod legal, de către emitentul declarației de performanță/ conformitate, a specificației tehnice de referință menționată în declarația în cauză [art. 8 alin. (2)].

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Alternative la pedeapsa cu închisoarea. Măsurile propuse într-un proiect adoptat la Senat

avatar

Publicat

Într-un proiect adoptat recent de Senat sunt prevăzute patru măsuri alternative a pedepselor cu închisoarea. Iniţiatorii susţin că este necesară această modificare, în caz contrar CEDO va continua să condamne țara noastră pentru condițiile din închisori.

Printre variantele propuse sunt executarea zilelor de pedeapsă la domiciliu, executare fracționată cu regim deschis de detenție numai în zilele de sâmbătă și duminică, muncă în folosul comunității sau executare în regim mixt.

Detalii din proiect:

executarea pedepsei privative de libertate la domiciliu: constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate, cu supraveghere prin brățara electronică; se poate aplica pentru condamnarea la pedeapsa de până la 3 ani închisoare cu executarea acesteia în regim de detenție; nu se aplică pentru condamnările privative de libertate aplicate pentru săvârșirea de către condamnat a unei infracțiuni cu violență sau profitând de starea de neputință fizică sau psihică a victimei, infracțiuni de serviciu, pentru infracțiuni de corupție sau cele conexe infracțiunilor de corupție, cât și persoanelor aflate în stare de recidivă.

executarea fracționată a unei pedepse privative de libertate: constă în executarea pedepsei în regim deschis de detenție numai în zilele de sâmbătă și duminică, numai într-un centru de detenție special înființat în acest scop; nu se aplică în cazul pedepselor de corupție sau cu violență; se aplică doar în cazul pedepselor de până la 4 ani de închisoare

prestarea de muncă în folosul comunității: 2 zile de muncă la o zi de detenție; condamnații vor lucra 8 ore pe zi, indiferent de intervalul orar; se poate aplica pentru pedepsele de până la 4 ani închisoare; nu vor putea ieși din penitenciar la muncă în folosul counității persoanele care au fost condamnate pentru infracțiuni cu violență, corupție sau recidiviștii.

executarea în regim mixt a unei pedepse privative de libertate: constă în executarea pedepsei prin prestarea de zile de muncă în folosul comunității în echivalent și de executare a pedepsei în regim deschis de detenție numai în centrul special înființat pentru executarea măsurilor alternative; se poate aplica pentru condamnarea la pedeapsa de până la 4 ani închisoare cu executarea acesteia în regim de detenție; nu se aplică pentru infracțiunile cu violență, de corupție sau pentru persoanele cu recidivă.

Proiectul mai trebuie adoptat de Camera Deputaţilor, care este for decizional. De asemenea, mai trebuie publicate normele metodologice, estimările fiind că va fi aplicat în cel mult un an și jumătate.

sursa: legestart.ro

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

DOCUMENT / 99 de ani de la Marea Unire: Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918

avatar

Publicat

Se împlinesc 99 de ani de când peste 100.000 de oameni din toate colțurile României se îndreptau către Alba Iulia, pentru a asista la desăvârșirea celui mai puternic act din istoria României. Cu entuziasm și inimi însuflețite de dragoste de țară, românii au venit să dea mână cu mână într-o țară unită. După terminarea celui de-al doilea război mondial, poporul român a reușit să valorifice contextul mișcării de eliberare a popoarelor din Europa și a consfințit propria eliberare și unire, în „Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia”.

Adunarea de la Alba Iulia s-a ținut într-o atmosferă de sărbătoare. Aici au venit 1.228 de delegați oficiali, din toate cele 130 de cercuri electorale și din toate cele 27 de comitate românești, episcopi, oameni de cultură, care au proclamat, la unison, „deplina libertate națională”, „votul obștesc, direct și egal”, „libertatea presei” dar și reforme în mai multe domenii ale vieții, acum 99 de ani.

Pe lângă oficialități, la Alba Iulia au venit, români de peste tot, de peste Carpaţi, cu trenul, cu căruţele, călare, pe jos, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, cu steaguri tricolore, cu table indicatoare a comunelor ori a ţinuturilor de unde proveneau, în cântări şi plini de bucurie. Peste o sută de mii de oameni s-au adunat în această zi spre a fi de faţă la actul cel mai măreţ al istoriei românilor.

Marea Unire a tuturor românilor a fost împlinită în miezul zilei de 1 decembrie 1918, când cele 1.228 de semnături s-au așternut pe Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia.

Iată ce proclama documentul:

Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918

I. Adunarea Naţională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România. Adunarea Naţională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al naţiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre.

II. Adunarea Naţională rezervă teritoriilor sus indicate autonomie provizorie până la întrunirea Constituantei aleasă pe baza votului universal.

III. În legătură cu aceasta, ca principii fundamentale la alcătuirea noului Stat Român, Adunarea Naţională proclamă următoarele:

  1. Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.
  2. Egală îndreptăţire şi deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat.
  3. Înfăptuirea desăvârşită a unui regim curat democratic pe toate tărâmurile vieţii publice. Votul obştesc, direct, egal, secret, pe comune, în mod proporţional, pentru ambele sexe, în vârstă de 21 de ani la reprezentarea în comune, judeţe ori parlament.
  4. Desăvârşită libertate de presă, asociere şi întrunire, libera propagandă a tuturor gândurilor omeneşti.
  5. Reforma agrară radicală. Se va face conscrierea tuturor proprietăţilor, în special a proprietăţilor mari. În baza acestei conscrieri, desfiinţând fidei-comisele şi în temeiul dreptului de a micşora după trebuinţă latifundiile, i se va face posibil ţăranului să-şi creeze o proprietate (arător, păşune, pădure) cel puţin atât cât o să poată munci el şi familia lui. Principiul conducător al acestei politici agrare e pe de o parte promovarea nivelării sociale, pe de altă parte, potenţarea producţiunii.
  6. Muncitorimei industriale i se asigură aceleaşi drepturi şi avantagii, care sunt legiferate în cele mai avansate state industriale din Apus.

IV. Adunarea Naţională dă expresie dorinţei sale, ca congresul de pace să înfăptuiască comuniunea naţiunilor libere în aşa chip, ca dreptatea şi libertatea să fie asigurate pentru toate naţiunile mari şi mici, deopotrivă, iar în viitor să se elimine războiul ca mijloc pentru regularea raporturilor internaţionale.

V. Românii adunaţi în această Adunare Naţională salută pe fraţii lor din Bucovina, scăpaţi din jugul Monarhiei austro-ungare şi uniţi cu ţara mamă România.

VI. Adunarea Naţională salută cu iubire şi entuziasm liberarea naţiunilor subjugate până aici în Monarhia austro-ungară, anume naţiunile: cehoslovacă, austro-germană, iugoslavă, polonă şi ruteană şi hotărăşte ca acest salut al său să se aducă la cunoştiinţa tuturor acelor naţiuni.

VII. Adunarea Naţională cu smerenie se închină înaintea memoriei acelor bravi români, care în acest război şi-au vărsat sângele pentru înfăptuirea idealului nostru murind pentru libertatea şi unitatea naţiunii române.

VIII. Adunarea Naţională dă expresiune mulţumirei şi admiraţiunei sale tuturor Puterilor Aliate, care prin strălucitele lupte purtate cu cerbicie împotriva unui duşman pregătit de multe decenii pentru război au scăpat civilizaţiunea de ghiarele barbariei.

IX. Pentru conducerea mai departe a afacerilor naţiunei române din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, Adunarea Naţională hotărăşte instituirea unui Mare Sfat Naţional Român, care va avea toată îndreptăţirea să reprezinte naţiunea română oricând şi pretutindeni faţă de toate naţiunile lumii şi să ia toate dispoziţiunile pe care le va afla necesare în interesul naţiunii.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Pentru orice hărţuire – sexuală, psihologică – amendă până la 100.000 de lei. Proiect la Senat

avatar

Publicat

Un proiect de lege depus la Senat prevede amenzi costisitoare pentru comportamentele de hărţuire. Potrivit actului normativ, sunt interzise hărţuirea sexuală sau psihologică, atât în public, cât şi în privat.

Iniţiatorii motivează că un exemplu concret şi foarte răspândit în România îl constituie hărţuirea stradală (hărţuirea din spaţii publice) care afectează un număr ridicat de fete şi femei: opt din zece femei nu se simt în siguranţă când merg pe stradă noaptea; patru din zece femei nu se simt în siguranţă pe stradă în timpul zilei, iar şapte din zecei femei nu se aşteaptă ca vreo altă persoană să intervină dacă sunt hărţuite pe stradă.

Prin propunerea de completare a Legii nr. 202/2002, privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, este interzis orice comportament de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică, atât în public, cât şi în privat, iar săvârşirea unor astfel de acte constituie circumstanţă agravantă.

Dacă faptele nu constituie infracţiune, acestea vor fi constatate şi sancţionate contravenţional cu amendă de la 3.000 lei la 100.000 lei de către ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Minsiterului Afacerilor Interne.

Vezi şi Campania #METOO: Un cunoscut patron din Alba Iulia, acuzat de hărțuire sexuală, de o fostă angajată

“Un alt exemplu de carenţă legislativă reprezintă legislaţia în vigoare cu privire la hărţuirea sexuală. Hărţuirea sexuală e reglementată nu o data, ci de două ori în Codul penal, dar definirile sunt foarte restrictive şi aplicabile doar în cadrul relaţiilor de muncă. Asta în ciuda directivelor europene care definesc foarte larg acelaşi concept. […] Cu toate aceste reglementări şi în ciuda lipsei aproape totale de statistici privind hărţuirea sexuală, campanii pe reţelele sociale precum campania #metoo ne arată cât de răspândită este problema în România”, se precizează în expunerea de motive.

În legislaţia actuală, sunt menţionate două forme de hărţuire: cea în sensul de urmărire, adică “urmărirea în mod repetat, fără drept sau fără un interes legitim, a unei persoane ori supravegherea locuinței, locului de muncă sau altor locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere; se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă; constituie hărţuire şi efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanță, care, prin frecvență sau conținut, îi cauzează o temere unei persoane (închisoare de la o lună la 3 luni sau amendă, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă) – art 208” şi hărţuirea sexuală – “pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relații de muncă sau al unei relații similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situație umilitoare (închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă) – art. 223 Cod Penal)”.

Proiectul menţionat este semnat de 53 de parlamentari.

sursa: legestart.ro

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ADMINISTRATIE

VIDEO Experiment: Cabluri montate între sensurile de mers, pe drumurile naţionale. Soluţii pentru aglomeraţie

avatar

Publicat

CNAIR pregăteşte noi “obstacole” pe drumurile naţionale. Se montează parapete pe cablu, pe axul arterelor aglomerate.

Sâmbătă, a fost amplasat deja un astfel de separator între benzile de mers, pe DN2, iar compania anunţă că soluţia va fi extinsă şi pe alte drumuri naţionale.

“Astăzi, 18.11.2017, a fost montat în premieră în România, parapet pe cablu pe axul unui drum național.

Parapetul a fost montat pe DN2, în zona localității Afumați pe o lungime de 2 km și este experimental, fiind monitorizat, soluția urmând a fi extinsă și pe alte drumuri naționale”, precizează CNAIR, într-un comunicat de presă.

 

Potrivit companiei, soluția este implementată în vederea reducerii substanțiale a numărului de accidente frontale pe sectoarele de drumuri naționale aglomerate cu două benzi pe sens.

“Precizăm că acest tip de parapet, montat până acum lateral, și-a demonstrat utilitatea în cazul părăsirii sensului de mers a autovehiculelor și în ceea ce privește siguranța preluării șocului în cazul unei coliziuni”, mai transmite CNAIR.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Medicii, nemulţumiţi de planurile Guvernului. Sunt obligaţi la 48 de ore de gardă pe săptămână

avatar

Publicat

Planurile Guvernului PSD de a creşte numărul orelor de gardă pentru medici ar putea să genereze proteste şi în sistemul de sănătate.

Este vorba despre schimbările pe care Guvernul vrea să le facă în legea salarizării, Ordonanţa de Urgenţă pregătită de PSD obligându-i pe medici la 48 de ore de gardă pe săptămână, faţă de 35 în prezent.

Iar ei vor fi plătiţi în funcţie de salariul actual şi nu de cel care urmează să fie mărit.

„Vom face grevă. Vom trece la ultima formă de revoltă şi anume la grevă. Nu dorim să facem acest lucru, dar dacă suntem obligaţi, suntem împinşi spre acest gest, vom face şi acest gest”, a spus Adrian Văduva, reprezentant Sanitas, pentru digi24.ro.

„Medicul parcurge în spital într-o lună cam două norme şi lucrul acesta se întâmplă deoarece în spitale, în momentul de faţă, suntem jumătate din numărul medicilor care ar trebui să fim. Să şi munceşti în plus şi munca în plus să nu îţi fie plătită ca atare, ca ore suplimentare cum spune legea din România, nu altă lege, este un lucru atât de absurd”, a precizat Florin Chirculescu, vicepreşedinte Solidaritatea Sanitară.

Reprezentanţii medicilor mai spun că prevederea ca medicii să efectueze gărzi până la 48 de ore pe săptămână în mod obligatoriu este o prevedere abuzivă. Potrivit acestora, Codul Muncii prevede până la 48 de ore care ore suplimentare care se fac cu acordul salariatului.

sursa: digi24.ro

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba: Principalele 100 de obiective realizate

avatar

Publicat

Chiar dacă au existat puncte din Programul de guvernare care, din motive obiective nu au fost atinse, PSD și-a respectat majoritatea angajamentelor electorale prevăzute pentru 2017, susţine deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu. Potrivit acestuia, “au fost adoptate cele mai importante obiective, respectiv cele privind creșterea veniturilor populației”.

Politicianul prezintă “Măsurile cu cel mai mare impact social din cele 100 de obiective sociale”:

Creșterea veniturilor populației, care au condus la creșterea puterii reale de cumpărare (12,6% pentru salariați și 14,6% pentru pensionari), ceea ce înseamnă că avem mai mulți români în clasa de mijloc și mai mulți bani în buzunarele cetățenilor.

Deblocarea absorbției fondurilor europene – De la Guvernul Zero, am ajuns la 9% prag de absorbție, depășind state europene cu tradiție, precum Franța, Italia, Olanda, Belgia sau Austria.

Dotarea cu echipamente moderne a tuturor spitalelor județene (RMN-uri, CT-uri, echipamente de radioterapie).

Diminuarea preţurilor la medicamente şi extinderea accesului pensionarilor la tratamente gratuite şi compensate.

Triplarea sumelor alocate pentru vaccinări și adoptarea Legii vaccinării.

Plata la timp și chiar în avans a subvențiilor în agricultură, oferind astfel șanse egale fermierilor români în competiția cu cei europeni.

Extinderea cu 40% a suprafețelor irigate și livrarea gratuită a apei pe 1.700 de km de canal, pentru fermieri.

Cadastrarea gratuită pentru 1,5 milioane de imobile în agricultură.

Programele ,,Tomate românești”, ,,Start up-nation”

Lansarea ,,PNDL 2”, finanțat cu 30 de miliarde de lei pentru dezvoltarea locală, de acest program beneficiind și județul Alba;

Alocarea a 2% din PIB pentru apărare.

Creșterea producției industriale

Avansul de 8,8% pe cel de-al treilea trimestru, care plasează România pe primul loc în lume, chiar înaintea Chinei și Indiei (conform ultimelor estimări a FMI și a INS) se bazează pe cea mai mare producţie industrială din ultimii 30 de ani.

România creşte economic consistent dar şi sustenabil. Politica economică a PSD aplicată de guvern dă rezultate dincolo de așteptări și practic relansează și consolidează reindustrializarea României.

Astfel datele Institutului Național de Statistică arată un plus de 7,7% al producției industriale, în primele nouă luni ale acestui an.

Remarcabil este faptul că se dezvoltă puternic industriile cu valoare adăugată mare. A crescut cu 28% fabricarea echipamentelor electrice, cu 30% fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, cu 20% fabricarea autovehiculelor de transport sau cu 9% fabricarea de calculatoare.

Pe ansamblu, în primele nouă luni ale anului,  industria a ajuns sa aibă o pondere de 23% în PIB și să contribuie cu 1,7 puncte procentuale la creșterea economică.

Este, deci, mai mult decât evident că dezvoltarea economică a țării nu e conjuncturală, nu este doar rezultatul creșterii consumului, ci are fundament solid şi este ilogic pentru oricine să ignore cifrele realității și să critice, doar de dragul de a o face, performanța economică unică a României, în ultimii 10 ani.

Este pentru prima oară în ultimii 28 de ani când un guvern urmărește punct cu punct realizarea obiectivelor din programul de guvernare.  Cele peste 100 de măsuri asumate şi adoptate în 2017 reprezintă mai mult decât au realizat majoritatea guvernelor României democratice într-un mandat de 4 ani”, transmite Ioan Dîrzu, într-un comunicat de presă.

 

image_pdfimage_print
Citește mai departe

EVENIMENT

VREMEA pe trei luni, până în februarie 2018. ANM: Perioade cu viscol, ninsori abundente, ger

avatar

Publicat

Precipitațiile lunare vor fi excedentare în majoritatea regiunilor, în lunile decembrie și ianuarie, temperaturile medii fiind apropiate de valorile normale climatologice, potrivit meteorologicilor. Aceştia spun însă că se aşteaptă şi la fenomene severe, adică viscole ninsori abundente, episoare de ger.

În decembrie, temperatura medie lunară va avea valori apropiate de normalul climatologic, local mai coborâte în regiunile centrale și nord-estice, dar și mai ridicate în sud-est.

Precipitaţiile lunare vor fi excedentare în majoriatea regiunilor.

În ianuarie, temperaturile medii ale aerului vor fi în general apropiate de normal, exceptând centrul, nordul și nord-estul țării, unde vor fi, local, sub media climatologică.

Precipitațiile totale lunare vor fi, în general, excedentare.

În luna februarie, temperaturile medii vor avea valori apropiate de normalul climatologic în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile totale de precipitații vor fi apropiate de normalul climatologic în regiunile sudice şi estice şi vor în general excedentare în rest.

„Fenomenele severe categoric nu vor lipsi. Vorbesc de viscole, posibile ninsori abundente și episoade de ger, acestea fiind elementele cele mai severe ale iernilor în România. Primele semnale arată că vom avea perioade lungi în această iarnă în care vremea se încadrează în normalul lunilor de iarnă”, afirmă directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu.

„În lunile noiembrie si decembrie, primele luni ale sezonului rece, este normal să fie si perioade în care temperaturile noaptea să scadă sub limita gerului, se cunoaşte faptul că în decembrie există o posibilitate foarte mare să apară perioade în care temperaturile să fie sub 20 de grade. Statistica ne arată că în medie, în luna decembrie, se poate să avem un episod de viscol, iar în ianuarie si februarie, vom cel putin 2 viscole. Oricând ne așteptăm să apară fenomene extreme, manifestări cu aspect violent pe durate şi suprafeţe relativ restrânse pentru că tot am avut asemenea episoade și primăvara, iarna şi în toamnă”, potrivit sursei citate.

sursă: meteoromania.ro, digi24.ro

 

image_pdfimage_print
Citește mai departe

EVENIMENT

LUNI: Miting PNL la Alba Iulia, pentru susţinerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului

avatar

Publicat

Reprezentanţii PNL organizează luni, de la ora 18.00, un miting în faţa Prefecturii Alba, de susţinere a moţiunii de cenzură depuse de partid vineri, împotriva Guvernului Tudose, după adoptarea ordonanţei de modificare a Codului Fiscal.

Luni, la aceeaşi oră, moţiunea de cenzură urmează să fie prezentată în Parlament.

Reamintim că aceasta a fost înregistrată oficial vineri, fiind semnată de 148 de parlamentari de la PNL, USR, PMP şi independenţi. Documentul face inventarul „minciunilor”, al „nerealizărilor” şi al tuturor măsurilor care, în opinia Opoziţiei, au destabilizat economia de când coalitia PSD – ALDE a preluat guvernarea.

„Am depus moţiunea de cenzură împotriva guvernului Dragnea-Tudose. Vine în sprijinul tuturor celor minţiţi. Niciodată dupa 1989 o guvernare nu a ridicat atâtea categorii de cetăţeni împotriva ei. Această guvernare a adus o scădere a nivelului de trai, o împovărare a mediului de afaceri, o lipsă de predictibilitate, o creştere a costului creditelor şi o îndepărtare de tot ceea ce înseamnă ţări civilizate. Avem 148 de semnături de iniţiere de la PNL, USR şi PMP, un parlamentar independent şi Sorin Câmpeanu şi Daniel Constantin”, a declarat Raluca Turcan, liderul deputaţilor liberali, După depunerea moţiunii la biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, citată de hotnews.ro.

„În mai puțin de un an, guvernarea PSD-ALDE a aruncat la coșul de gunoi promisiunile făcute în campanie și, odată cu ele, speranțele românilor într-un trăi mai bun. Beneficiile unei creșteri economice substanțiale au fost anulate de măsurile populiste și haotice luate în economie de cuplul de economiști de renume mondial Dragnea – Tudose împotriva mediului de afaceri și a contribuabililor onești din această ţară.

Minciuna PSDragnea a avut picioare atât de scurte încât, în mai puțin de un an, românii au văzut că programul de guvernare, pus sub titulatura ‘Îndrăznește să crezi’, a fost o iluzie vândută cu maximă nerușinare”, arată PNL.

PNL mai susține că actuala guvernare a devenit „ilegitimă prin minciună” și un pericol real pentru oamenii și firmele din România.

„La începutul anului viitor, românii vor vedea că salariile le-au crescut doar pe hârtie, în timp ce în mâna vor ține calendarul promisiunilor PSD din campanie și vor constată că Dragnea și ai lui și-au bătut joc de ei.

Mai mult decât atât, peste 90.000 de salariați din sectorul IT, precum și persoanele cu dizabilități, sunt în pericol real să aibă veniturile amputate pentru că scăderea impozitului de la 16 la 10% nu se aplică în cazul lor. Ce veți face cu acești oameni?

Veti da un OUG de carpire a prostiei sau sperați că angajatorii din mediul privat va vor repara aberațiile suportând ei diferența din buzunarul lor? Ce veți face, însă, cu cei din mediul public?”, îi întreabă PNL pe guvernanţi.

În moțiune mai sunt menționate, printre altele, „furtul de proprietate” din Pilonul 2 de pensii, „minciună” reducerii contribuțiilor la 35% și a eliminării impozitului pe salariile de sub 2.000 de lei, dar și „bulversarea” mediului economic prin modificările aduse Codului fiscal.

De asemenea, se vorbește despre scumpirea carburanților, a electricității și a gazului, dar și despre devalorizarea istorică a leului, creșterea dobânzilor la credite, creșterea nivelului de îndatorare a României, reducerea la un minim istoric a investițiilor, creșterea deficitului balanței comerciale, diminuarea investițiilor private sau „tăierea sălbatică” a bugetelor locale.

La finalul documentului, PNL cere demiterea Guvernului Tudose, abrogarea ordonanțelor de urgență „care au generat haosul fiscal” și oprirea atacului la independența Justiției.

Vezi integral: Motiunea de cenzura PNL

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Tânăr de 19 ani din Alba Iulia, cu dosar penal. A condus, sub influenţa alcoolului, un moped neînmatriculat

avatar

Publicat

Un tânăr în vârstă de 19 ani din Alba Iulia este cercetat penal după ce a condus, băut, un moped ce nu era înmatriculat în circulaţie. A fost oprit în trafic de poliţie, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Potrivit IPJ Alba, în noaptea de 18/19 noiembrie, poliţiştii de ordine publică din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia l-au depistat pe un tânăr de 19 ani, din municipiu, în timp ce circula cu un moped neînmatriculat, pe strada Victoriei din Oarda.

În urma testării mopedistului cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0.51 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Faţă de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere sub influenţa alcoolului şi conducerea unui autovehicul neînmatriculat.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate
ACTUALITATEacum 5 ore

Minivacanţele de Sărbători: Încă trei weekend-uri prelungite, de Crăciun, Revelion şi Ziua Naţională

EVENIMENTacum 6 ore

INCENDIU în Miceşti. Acoperişul unei case a luat foc. Intervin pompierii din Alba Iulia

Publicitate
ACTUALITATEacum 7 ore

(UPDATE) FOTO ŞTIREA TA: ACCIDENT „misterios”, duminică seara, pe şoseaua de centură a oraşului Alba Iulia

ACTUALITATEacum 7 ore

LOTERIA BONURILOR FISCALE: Rezultatele extragerii din 19 noiembrie. Vezi dacă ai un bon câştigător

Publicitate
ACTUALITATEacum 8 ore

SINUCIDERE la Cugir. Un bărbat a fost găsit spânzurat, într-un garaj din zona Suseni

EVENIMENTacum 8 ore

FOTO ACCIDENT MORTAL pe DN1, la Mirăslău. O persoană a decedat, patru au fost rănite. Trei maşini implicate

Publicitate
ACTUALITATEacum 9 ore

Inspecţia Muncii pregăteşte campanie de informare, în decembrie, privind transferul contribuţiilor sociale

EVENIMENTacum 9 ore

VREMEA în ALBA: Frig şi ploi. La munte, ninsori şi minime sub zero grade. Prognoza pentru 20-26 noiembrie

Publicitate
EVENIMENTacum 9 ore

FOTO-VIDEO: Un nou PROTEST la Alba Iulia, împotriva Guvernului, corupţiei şi modificărilor la Codul Fiscal

ACTUALITATEacum 11 ore

FOTO: Un artist aiudean, invitat să-şi prezinte lucrările la New Jersey, SUA

Publicitate
ACTUALITATEacum 11 ore

Schimbări în legislaţia pentru vânzarea materialelor de construcţii. Noutăţile au intrat în vigoare

ACTUALITATEacum 12 ore

Alternative la pedeapsa cu închisoarea. Măsurile propuse într-un proiect adoptat la Senat

ACTUALITATEacum 13 ore

DOCUMENT / 99 de ani de la Marea Unire: Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918

ACTUALITATEacum 13 ore

Pentru orice hărţuire – sexuală, psihologică – amendă până la 100.000 de lei. Proiect la Senat

ADMINISTRATIEacum 13 ore

VIDEO Experiment: Cabluri montate între sensurile de mers, pe drumurile naţionale. Soluţii pentru aglomeraţieCopyright © 2017 Alba24.ro powered by Independent Media & More