Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Nu vor mai înflori castanii, în zona Parcului Custozza. Au început defrişările

Publicat

Castanii din jurul Parcului Custozza din municipiul Alba Iulia nu vor mai înflori, în acest an. Administraţia locală a început, de joi, tăierea arborilor din zonă, iar primii supuşi defrişărilor au fost castanii care, vreme de câţiva zeci de ani, au protejat plimbările albaiulienilor spre Poarta a treia a Cetăţii. În locul copacilor bătrâni, au rămas acum doar cioturile, ce povestesc istoria unei fortificaţii supuse unor disputate transformări.

Proiectul de reabilitare a Cetăţii a demarat în forţă, iar, potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Primăriei, lucrările implică şi aducerea terenului la nivelul de ridicare din trecut şi, implicit, dispariţia arborilor, ale căror rădăcini se extinseseră pe întreg perimetrul parcului. „Se va săpa aproximativ 70 de metri în pământ, iar rădăcinile castanilor începuseră să străpungă deja trotuarele. Copacii erau bătrâni şi reprezentau un pericol pentru clădirile din zonă. Astăzi, au fost tăiaţi castanii de pe strada Mihai Viteazul, din faţa Unităţii Militare. Acest demers este absolut de înţeles”, a explicat Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.

Nu de aceeaşi părere sunt însă cetăţenii care preferau plimbările în Parcul Custozza. „Dacă un lucru îmi făcea plăcere când treceam pe aici, erau castanii. Acest parc era singurul cu verdeaţă şi umbră care a mai rămas în Alba Iulia”, ne-a povestit un trecător.

Planurile de transformare a Parcului Custozza într-o piaţetă publică continuă şi în următoarea perioadă. Potrivit arhitectului însărcinat cu aceste lucrări, Gheorghe Lăncrănjan, toţi copacii mai bătrâni de 130 de ani vor fi tăiaţi, iar în locul acestora vor fi ridicate fântâni arteziene, artere de circulaţie şi piste de bicilişti.

Cei care doresc să mai admire o dată castanii din Cetatea Alba Carolina sunt sfătuiţi să se grăbească, pentru că, din nefericire pentru unii, copacii pitoreşti nu îşi mai găsesc locul în „cealaltă capitală”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

8 Comentarii

8 Comentarii

  1. Florin Roman

    vineri, 04.03.2011 at 01:02

    Dragi albaiulieni va astept la miting in 11 martie, intre orele 12,00-14,00, in parcul Custozza sa-i aratam demolatorului Hava ca avem dreptul la spatii verzi si protest. Va multumesc.

    • George

      marți, 08.03.2011 at 12:42

      Florine draga, vezi-ti de afacerile tale de PNL-ist si daca chiar de roade grija de orasul acesta fa si tu ceva util. Nu mai baga bete-n roate celor care chiar doresc sa faca ceva frumos, atractiv si de durata pentru Alba Iulia. Sa te vad, baietica draga, ce vei spune dupa ce vei vedea (ca si toti locuitorii albei, dealtfel) ce frumos va arata acest loc in care pana acum, doar ciorile isi faceau veacul!

  2. Vale

    sâmbătă, 05.03.2011 at 17:06

    Domnu’ Roman, acum e mometul sa va faceti campanie!
    Loviti in cei ce fac ceva in tzara asta, dati pe ei, sa nu faca nimic si sa lasae asa orasul nostru in care TOATA lumea ciripeste si doar 2-3 fac ceva!
    Ma bucur ca se face ceva frumos in Alba Iulia!
    Domnu’ Hava, mergeti inainte ca bine faceti!

    • valea....vale

      duminică, 06.03.2011 at 18:25

      vale…crezi ca primarul a facut ce trebuie in ultimii ani?te legi de altii ca il critica….De fiecare data cind cineva nu spune ce primar „grozav” avem voi, catelusii administratiei, replicati ca nu avem voie sa spunem nimic.BA DA..AVEM VOIE SA NE SPUNEM PAREREA. Avem voie sa ne dorim macar un parc cit de cit acceptabil in orasul asta.Avem dreptul sa ne dorim verdeata si nu un oras prafuit.Si daca spui ca ne legam inutil de administratie..desi ea face ceva in tara asta, trebuie sa iti dau dreptate.Primaria noastra, prin reprezentantii sai face ceva in tara asta.FACE PAVELE ! Onorant pentru o firma, dezonorant pentru o primarie

  3. georgi

    luni, 07.03.2011 at 10:52

    Imi pare nespus de rau ca distrug parcul in care atunci cand era zaduf stateam pe o banca la umbra, unde imi plimbam copiii. Stiu acest parc de cand am inceput sa merg „copacel”. Comunistii au avut loc de el, ba l-au intretinut. Primarul Hava a distrus si continua sa distruga tot ce e verde si frumos in acest oras. Asa a facut si cu fost strada 30 Decembrie (actuala Regina Maria). Vara cauti cu lumanarea un copac pe aceasta strada, unde pur si simplu te bate soarele in cap.
    Daca chiar vrea sa-si puna pavelele eu ii sugerez sa paveze trotuarul de la podul Ampoiului si pana la intrarea in Barabant pe partea stanga sau sa rezolve odata cu centrul de jos al orasului vizavi de Casa de Cultura a Studentilor. Aceasta zona esto o rusine pentru oras, mai ales pentru unul ce se vrea Capitala Culturala!

  4. Pingback: Avatar cu iz politic în parcul Custozza din Alba Iulia | mariusrusu.ro

  5. Ama

    miercuri, 09.03.2011 at 19:47

    De ce nu s-a luat in considerare mutarea lor, pur si simplu?Se gasesc locuri in Alba Iulia unde ar fi nevoie de ei, nu?

  6. Pingback: Investiţie de 4 miloane euro, lângă Poarta III a Cetaţii: Grup Corint va deschide, în 1 mai, un hotel de 5 stele | alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax