|

„Palatul Guvernatorului Daciei romane de la Apulum”. 25.000 de lei de la bugetul local pentru continuarea cercetărilor la situl arheologic din Alba Iulia

sit arheologic Palatul guvernatorului Daciei romanePrimăria Alba Iulia intenţionează să încheie parteneriat pe cinci ani cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi să-i aloce 25.000 de lei din bugetul local pe 2017 pentru proiectul cultural multianual de cercetare arheologică şi punere în valoare istorico-turistică a obiectivului „Palatul Guvernatorului Consular al celor trei Dacii” de la Apulum. Situl de pe strada Munteniei din Alba Iulia va fi astfel transformat într-un parc arheologic.

Prin acest protocol de colaborare, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca va asigura, prin responsabilul ştiinţific de şantier dr. Viorica Rusu Bolindeţ, continuarea săpăturilor arheologie în această locaţie, începute din 1992. Obiectivul este de a scoate la lumină noi construcţii de pe latura sudică a complexului argeologic, unde, potrivit iniţiatorilor proiectului, se află şi singurul mozaic descoperit în cercetările de până acum la Palatul Guvernatorului Daciei Romane de la Apulum. Ruinele descoperite vor fi conservate şi restaurate, iar în această locaţie se vor organiza evenimente de reenactment şi alt activităţi menite să popularizeze o nouă locaţie de vizitat pentru turişti, la sfârşitul lucrărilor.

Proiectul are o valoare totală de 55.000 de lei, din care contribuţia Primăriei Alba Iulia pentru anul 2017 va fi de 25.000 de lei. În documentaţie se menţionează că suma de 25.000 de lei va fi acordată de Ministerul Culturii, prin Programul Naţional de Finanţare a Cercetării Arheologice Sistematice 2017.

Din 1992 şi până acum în şantierul arheologic de pe strada Munteniei a fost dezvelită o suprafaţă de 850 mp, iar zona rămasă de cercetat este de 1.200 mp. Deocamdată, au fost descoperite părţi din sediul oficial al Palatului guvernatorului Daciei romane (săli de recepţie, clădiri cu birouri ale ofiţerilor şi subofiţerilor din staff-ul guvernatorului, camere destinate activităţilor economice, temple închinate unor zeităţi romane etc), dar şi locuinţa privată a acestuia, care să fi cuprins (aşa cum credea Adalbert Cserni, primul descoperitor al vestigiilor sediului guvernatorului) şi un complex termal (băile).

De asemenea, în timpul săpăturilor, au fost descoperite o mulțime de obiecte și artefacte: o statuetă din marmură, de 30 cm, reprezentând-o pe zeița Diana, inscripții în cinstea împăraților sau a divinităților, cărămizi inscripționate cu numele sau simbolurile Legiunii a XIII-a Gemina, monede, ștampile, torțe, tăvi, vase de ceramică glazurată și chiar scoici folosite, cel mai probabil, ca obiecte de podoabă.

 

URL scurt: http://alba24.ro/?p=584250avatar Publicat de pe 19 iulie 2017 şi actualizat pe 18 iulie 2017.
Publicat în ACTUALITATE, SOCIAL.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • Marian: De ce s-a pus jos la 00:18′ – 00:28′?
  • ionut: Aplicatia de la DSU merge ca vremea, cum vrea si cand vrea.. Cu parere de rau M.A.I ati dat „x” cu...
  • moderatorul de serviciu: @Ilie, daca nu-ți place expresia, articolul, citește mai bine o revista de cultură
  • Ilie: ‘la bășcălie’ ?!!!? Stimate… la asa expresii ma intreb daca nu cumva cei care scrieti aceste...
  • om: Ca nu* si-au primit banii.

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI