Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Prefectul de Alba cere organizarea unei campanii de conştientizare a salariaţilor privind drepturile pierdute în cazul angajării nelegale

Publicat

Ca urmare a campaniei naţionale de identificare şi combatere a muncii la negru, derulată de Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba, în cadrul căreia au fost depistate 367 de persoane muncind fără forme legale de angajare, prefectul judeţului Alba, Dan Simedru, a precizat că ar fi benefică o „campanie de conştientizare a angajaţilor referitoare la drepturile pe care le pierd implicit prin prestarea muncii nedeclarate”.

Anul acesta, ITM Alba a efectuat 1.498 de controale la agenţii economici şi au formulat 5.116 sancţiuni contravenţionale, din care 115 pentru muncă nedeclarată. Problema fenomenului muncii la negru a fost discutată de membrii Comisiei pentru Dialog Social, în şedinţa de joi, după cum au precizat reprezentanţii Prefecturii Alba.

În urma controalelor efectuate de ITM Alba, cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba, 367 de persoane au fost depistate şi sancţionate că lucrează fără forme legale de angajare. În acest context, Comisia pentru Dialog Social a judeţului Alba a concluzionat că una dintre cauzele care duc la perpetuarea muncii la negru este lipsa de informare a angajaţilor cu privire la drepturile la care renunţă atunci când acceptă să presteze munci fără forme legale. Prefectul Dan Coriolan susţine că „ar fi necesară şi oportună o campanie de conştientizare angajaţilor referitoare la drepturile pe care le pierd implicit prin prestarea muncii nedeclarate”.

În opinia prefectului, „munca la negru poate fi prevenită şi prin promovarea drepturilor angajaţilor, nu doar prin sancţiunile aplicate, conform legii, de autorităţile în drept. Pe lângă amenzile pe care le riscă cei care lucrează fără forme legale, dar şi angajatorii lor, drepturile de care beneficiază angajaţii sunt din start pierdute. Sunt sigur că, dacă lumea ar fi mai bine informată şi, în consecinţă, mai conştientă de efectele negative ale muncii nedeclarate, numărul persoanelor care lucrează ilegal ar scădea simţitor”, a conchis prefectul Dan Coriolan Simedru.

Cei care lucrează fără forme legale nu beneficiază, în cele mai multe cazuri, de salariul minim pe economie şi de sporul de vechime în muncă, de concediul legal de odihnă plătit şi alte concedii prevăzute de lege pentru evenimente deosebite (nuntă, naşterea unui copil sau deces în familie), nici de indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, de cele pentru şomaj, maternitate sau creşterea/îngrijirea copilului. Din categoria drepturilor pierdute în cazul prestării muncii nedeclarate, mai fac parte şi serviciile medicale gratuite, pensia de limită de vârstă, anticipată, de invaliditate sau de urmaş, precum şi posibilitatea obţinerii de credite bancare.

           

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax