Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Procedură pentru persoanele păgubite în cazul accidentelor cu autor necunoscut. CUM pot obţine datele șoferului vinovat

Publicat

accident rca

Persoanele păgubite în cazul accidentelor cu autor necunoscut pot să obțină, de la Fondul de protecție a victimelor străzii (FPVS), date despre vehiculul sau șoferul responsabil de producerea incidentului. Potrivit prevederilor legale, păbubiții trebuie să urmeze o procedură simplă.

În baza legii, persoanele păgubite în urma unui accident auto pot obține datele vehiculului sau ale șoferului responsabil de producerea incidentului, prin transmiterea unei solicitări către FPVS, potrivit Ordinului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 1 /2008.

Procedura a fost introdusă la nivel european pentru a permite păgubiților să afle cu ușurință denumirea asiguratorului răspunzător de vehiculul implicat în accident. În același timp, regulile permit aflarea identității șoferului responsabil de producerea accidentului atunci când, de exemplu, despăgubirile pot fi obținute doar de la acesta (când lipsește asigurarea sau când prejudiciul depășeste suma asigurată).

Fondul este constituit de către toți asiguratorii autorizați să încheie asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), iar atribuțiile sale sunt atât de organism de plată și de compensare, cât și de centru de informare.

Potrivit informațiilor publicate pe siteul Autorității de Suraveghere Financiară persoanele prejudiciate prin accidente de vehicule neasigurate pentru riscuri de răspundere civilă sau produse de autori neidentificaţi se pot adresa Fondului de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS) pentru plata despăgubirilor.

FPVS este o asociaţie cu personalitate juridică distinctă, înfiinţată în anul 2006, având ca membri toate societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă a autovehiculelor (RCA). 

Atribuţiile FPVS, consacrate în Directivele europene şi preluate în legislaţia internă prin norme emise de CSA, sunt următoarele:
• organism de plată a despăgubirilor către persoanele prejudiciate prin accidente de vehicule neasigurate pentru riscuri de răspundere civilă sau cu autori neidentificaţi;
• centru de informare;
• organism de compensare.

Acest organism este creat şi funcţionează în toate statele membre ale Spaţiului Economic European şi în Elveţia şi este denumit fond de garantare. În România, la fel ca și în Italia, acest organism este denumit Fond de Protecţie a Victimelor Străzii.

În calitate de Organism de plată a despăgubirilor, FPVS este destinat plăţilor de despăgubiri pentru vătămări corporale sau decese, dacă autorul a rămas neidentificat, respectiv plăţilor de despăgubiri pentru avarierea ori distrugerea de bunuri şi vătămări corporale sau decese, dacă vehiculul, respectiv tramvaiul, a fost neasigurat.

FONDUL DE PROTECŢIE A VICTIMELOR STRĂZII

Str. Vasile Lascăr 40-40 bis, et. 5, RO – 020502, sector 2, Bucureşti
Tel: 0213001880; 0318053406; 0318053407
Fax: 0213123182

Fondul de protecție a victimelor străzii poate să furnizeze, la cerere, următoarele date:

– numele și adresa societății de asigurare a vehiculului;

– numele și adresa reprezentantului de despăgubiri al societății de asigurare a vehiculului în statul de reședință al persoanei păgubite;

– numărul poliței de asigurare;

– numele și adresa organismului autorizat să primească și să soluționeze cererile de despăgubire în statul de reședință al persoanei păgubite, pentru vehiculele vinovate de producerea accidentului sau proprietarii acestora, în cazul în care beneficiază de scutire de la obligativitatea încheierii poliței RCA.

FPVS poate să furnizeze tot la cerere, dacă păgubiții fac dovada existenței unui  interes legitim, numele și adresa proprietarului, ale conducătorului obișnuit sau ale utilizatorului vehiculului vinovat de producerea accidentului.

Pentru solicitarea datelor vehiculului, cererea poate fi formulată în limba română, engleză, franceză sau germană, iar aceasta poate fi transmisă FPVS prin telefon, fax sau e-mail. Potrivit Ordinului CSA nr. 1/2008, ”în solicitare se vor indica numărul de înmatriculare al vehiculului vinovat de producerea accidentului, precum și orice alte informații care să permită identificarea statului în care acesta are locul obișnuit de stationare, data și locul producerii accidentului, statul de rezidență al persoanei/persoanelor prejudiciate”.

Pentru datele proprietarului, ale șoferului obișnuit sau ale celui vinovat de accident, cererea trebuie transmisă numai prin poștă. „În solicitare se vor indica numărul de înmatriculare al vehiculului vinovat de producerea accidentului, precum și orice alte informații care să permită identificarea statului în care acesta are locul obișnuit de staționare, data și locul producerii accidentului, statul de rezidență al persoanei/persoanelor prejudiciate, precum și dovada interesului legitim al acestora pentru obținerea informațiilor solicitate”, se mai arată în actul normativ precizat.

Informațiile sunt transmise solicitantului, după caz, prin fax, e-mail, telefon sau poștă, în română, engleză, franceză sau germană. Dacă datele pot fi accesate direct de către FPVS, acestea sunt furnizate de îndată. În caz contrar, Fondul informează solicitantul cu privire la acest lucru în maximum 14 zile și apoi începe o investigație ale cărei rezultate sunt comunicate imediat ce sunt obținute.

FPVS trebuie să furnizeze datele solicitate de păgubiți, conform normelor CSA, în oricare dintre următoarele situații:

– accidentul a fost produs în România de către un vehicul care are locul obișnuit de staționare în România și partea sau părțile păgubite sunt persoane fizice, juridice ori rezidenți din România sau din statele Spațiului Economic European;

– accidentul a fost produs într-un stat al cărui Birou național a aderat la Sistemul Carte Verde, altul decât România, de către un vehicul care are locul obișnuit de staționare în România și persoanele păgubite sunt persoane fizice sau juridice române ori rezidenți din România sau din statele Spațiului Economic European;

– accidentul a fost produs într-un stat al cărui Birou național a aderat la Sistemul Carte Verde, altul decât România, de către un vehicul dintr-un stat din Spațiul Economic European și persoanele păgubite sunt persoane fizice sau juridice române ori rezidenți din România.

Asigurarea vehiculelor se face doar prin intermediul unei polițe RCA. Cu ajutorul acestui document se pot obține despăgubiri pentru daunele și/sau pentru decesul/vătămările corporale suferite în urma unui accident auto. Potrivit Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 23/2014, la încheierea unei asigurări, asiguratorul este obligat să emită polita RCA, vinieta și documentul internațional de asigurare.

Pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în România, asigurarea obligatorie RCA se încheie pe perioada determinată, anual sau semestrial, iar polița trebuie să includă o serie de informații obligatorii. „Polița de asigurare RCA conține în mod obligatoriu informații despre părțile implicate în contract, perioada de valabilitate a asigurării, limitele maxime de despăgubire stabilite de asigurator, prima de asigurare, comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achiziție directă, clasa bonus-malus și numărul de înmatriculare/înregistrare ori numărul de identificare al vehiculului, precum și statele în care acest document are valabilitate”, scrie în actul normativ.

Dăca un accident auto se produce în perioada de valabilitate a poliței RCA, despăgubirile bănești se acordă pentru:

– vătămări corporale/deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;

– pagube materiale;

– pagube reprezentând consecința lipsei de folosință a vehiculului avariat;

– cheltuieli de judecată făcute de persoana păgubită.

Zece societăți sunt asigurate de ASF, în prezent, să încheie polițe RCA. Acestea sunt Allianz-Țiriac, Generali, Asigurarea Românească – Asirom, Euroins, Astra, Omniasig, Carpatica, Groupama, Uniqa și City.

Polițele RCA pot fi verificate online cu ajutorul unei baze de date online puse la dispoziție de ASF.

Printr-o decizie publicată în 2010 în Monitorul Oficial, Înalta Curte de Casatie și Justitie (ICCJ) a stabilit că, în cadrul proceselor penale, FPVS poate fi obligat singur la plata daunelor rezultate în urma accidentelor de vehicule neasigurate.

Potrivit Deciziei ICCJ nr. 3/2010 „în procesul penal, Fondul de protecție a victimelor străzii are calitatea de parte responsabilă civilmente și poate fi obligat singur, iar nu în solidar cu inculpatul, la plata despăgubirilor civile către persoanele păgubite prin accidente de vehicule neasigurate”. Documentul este obligatoriu pentru toate instanțele de la momentul publicării în Monitor.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax