Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect: Planul național împotriva inundaţiilor, finalizat până în decembrie 2015. Investiţie de peste 201 milioane de lei

Publicat

inundatii rauri Până în decembrie anul viitor, planul naţional de protecţie împotriva inundaţiilor, ce urma să fie finalizat până la sfârşitul anului, cu o investiţie de peste 201 milioane de lei, în cea mai mare parte fonduri europene, va fi finalizat. Decizia a venit în urma introducerii unor noi activităţi, potrivit unui proiect de HG.

Proiectul de hotărâre de Guvern (HG) lansat în dezbatere de Ministerul Mediului prezintă programul de realizare a Planului naţional pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor şi finanţarea acestuia.

Elaborarea Planului de management al riscului la inundaţii avea termen decembrie 2015, însă România şi-a asumat că îndeplineşte această cerinţă cu un an mai devreme. Prin prezentul proiect de HG, se propune însă ca termenul de finalizare să fie tot 31 decembrie 2015.

Ca urmare a aprobării finanţării prin Programul Operaţional Sectorial Mediu- Axa prioritară 5 – şi în conformitate cu Ghidul Solicitantului aprobat prin Decizia Comisiei Europene CE(2007) 3467 din 11 iulie 2007 au fost introduse activităţi suplimentare şi anume: Evaluare de Mediu (SEA), Audit independent al proiectului, scenarii de amenajare şi Dotări Unitatea de Implementare a Proiectului”, se aată în nota de fundamentare, precizându-se că obligativitatea introducerii acestor activităţi noi a condus la creşterea valorii fiecărui proiect, crescând implicit durata de execuţie prevazută iniţial.

Într-un proiect de HG din mai 2014, vizând tot elaborarea Planului de management al riscului la inundaţii, însă până în decembrie 2014, se arăta că, în acest scop, au fost alocaţi peste 34 de milioane de lei (80 la sută – fonduri europene – şi 20 la sută cofinanţare), astfel că investiţia totală începută în 2005 se ridică la 201.342.446 lei, fiind asigurată din Programul Operaţional Sectorial de Mediu (POS Mediu) şi Fondul pentru Mediu.

Cu suma de peste 167 de milioane de lei, până în decembrie 2013, au fost elaborate studiile tuturor celor 11 bazine hidrografice, pe baza cărora au fost întocmite hărţile de hazard. Ulterior, au fost realizate şi hărţile de risc, din fonduri proprii ale ANAR, România îndeplinindu-şi astfel o obligaţie impusă de Directiva Europene privind evaluarea si managementul riscului la inundaţii 2007/60/EC.

Hărţile de hazard la inundaţii indică zonele potenţial inundabile din ţară, pe baza lor putându-se calcula şi viteza şi adâncimea cu care poate veni o viitură pe o anumită zonă. Peste acestea, trebuie suprapuse hărţile de risc, care cuprind obiectivele socio-economice din zonele inundabile, pentru determinarea potenţialelor pagube.

Următoarea cerinţă a directivei europene menţionate este elaborarea Planului de management al riscului la inundaţii, cu termen decembrie 2015.

În perioada 2005 – 2013 România s-a confruntat cu grave inundaţii, viiturile produse pe cursurile de apă interioare afectând toate judeţele ţării, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG citat.

În urma viiturilor de pe cursurile de apă interioare, au fost inundate 2.320 de localităţi, 76 de persoane au decedat iar 12.070 au fost evacuate. Au fost distruse sau grav avariate 93.976 case şi anexe gospodăreşti, precum şi 1.063 de obiective social-economice. Printre lucrările de infrastructură afectate se numără 560 km drumuri naţionale, 9.860 km drumuri judeţene şi/sau comunale, 24 km cale ferată, 9.113 poduri şi podeţe şi 630 construcţii hidrotehnice cu rol de gospodărire a resurselor de apă şi de apărare împotriva inundaţiilor.

Valoarea totală a pagubelor a fost de aproape 6 miliarde de lei.

La viiturile produse pe cursurile de apă interioare li s-au adăugat cele produse pe fluviul Dunărea, care au produs pagube de circa 1,5 miliarde de lei, fiind afectate 808 localităţi.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax