Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Săpăturile arheologice ilegale ar putea să constituie amenințare la adresa securității naționale. Proiect la Camera Deputaților

Publicat

studenti arheologi Parlamentarii au depus un proiect de lege care prevede că distrugerea bunurilor culturale mobile aparținând tezaurului țării, traficul ilicit cu bunuri culturale aparținând patrimoniului cultural național, săpăturile arheologice ilegale și toate activitățile asociate braconajului arheologic efectuate în zone de interes național constituie amenințare la adresa securității naționale.

Potrivit proiectului, constituie amenințare la adresa securității naționale „orice acțiuni sau inacțiuni care au ca rezultat afectarea gravă a obiectivelor naționale de securitate din domeniul promovării identității naționale, a prezervării și valorificării patrimoniului cultural, prin distrugerea sau degradarea bunurilor culturale mobile clasate în categoria tezaur sau a monumentelor istorice înscrise în lista monumentelor istorice grupa A; traficul ilicit cu bunuri culturale aparținând patrimoniului cultural national, inclusiv tentativa; săpăturile arheologice ilegale și toate activitățile asociate braconajului arheologic efectuate în zone de interes național, asa cum sunt definite prin OG 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național”.

Senatorii semnatari ai proiectului subliniază, în expunerea de motive, că se observă o „involuție internă” în ultimele două decenii a mediului socio-administrativ și legal, „ce a favorizat și a condus la alterarea, degradarea sau distrugerea, accidentală sau intenționată, a bunurilor culturale aparținând patrimoniului cultural național sau a celor susceptibile a face parte din acesta”.

„Observând și amploarea sau, de ce nu, diversitatea acțiunilor și fenomenelor care constituie abateri de la regimul protecției bunurilor culturale, precum și proliferarea contrabandei a traficului ilicit intern și transfrontalier cu bunuri culturale, în forme din ce în ce mai bine organizate, am considerat că bunurile aparținând patrimoniului național constituie o resursa strategică. Mai ales ca ele sunt și un fond neregenerabil a cărui degradare sau distrugere este ireversibilă și nerecuperabilă”, susțin parlamentarii.

Proiectul de lege se va afla în dezbatere publică la Camera Deputaților până pe 2 iunie, urmând să intre în procedura legislativă.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax