Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Scandalul Parc Residence Alpha: Când vor judeca magistrații ÎCCJ apelul făcut de Ovidiu Jidveian în cazul arestării preventive

Publicat

Scandalul Parc Residence Alpha: Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au stabilit data când vor judeca contestația fostului avocat din Alba, Ovidiu Jidveian. Este vorba despre contestația făcută asupra măsurii arestului preventiv. 

Măsura arestului prevenitiv a fost luată de magistrații Curții de Apel Cluj Napoca, la propunerea procurorilor. Imediat după ce a fost arestat preventiv, Jidveian, a făcut apel, iar acesta va fi judecat de magistrații ÎCCJ. 

Potrivit site-ului ÎCCJ, cererea lui Jidveian va fi judecată, miercuri, 12 iunie, de la ora 12.00.

Ovidiu Jidveian a fost arestat preventiv joi, 30 mai, în dosarul scandalului imobiliar Parc Residence Alpha. Decizia a fost luată de magistrații Curții de Apel Cluj.

Acesta este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave, delapidare în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave și șase infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

CITEȘTE ȘI: Ovidiu Jidveian, ARESTAT în dosarul scandalului imobiliar Parc Residence Alpha. Infracțiunile de care este acuzat

Reamintim faptul că procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au cerut luarea măsurii arestării preventive pentru Ovidiu Jidveian, după ce aceasta a fost reținut pentru 24 de ore. Miercuri au fost efectuate percheziții acasă la familia Jidveian și la biroul unui notar. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj au descins la Alba Iulia în scandalul imobiliar Parc Residence Alpha.

Citește și OFICIAL: Un notar și fiul acestuia cercetați penal alături de Jidveian, în ȚEAPA IMOBILIARĂ PARC RESIDENCE de la Alba Iulia

Anchetatorii au emis un comunicat de presă în care au prezentat schema prin care Jidveian a acționat. De asemenea, aceștia fac cercetări și într-un dosar penal distinct, pe numele unui notar din oraș și al fiului acestuia, anchetați pentru fals în acte. 

Comunicatul oficial al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj Napoca

”Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de o persoană fizică (avocat în cadrul Baroului Alba)  pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave (245 acte materiale), delapidare în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave și 6 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, precum și față de o persoană juridică (dezvoltator imobiliar), pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave (239 acte materiale) și 6 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În ordonanța procurorului se arată că în cauză există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2019 – octombrie 2023, suspectul persoană fizică a promis spre vânzare un număr total de 263 de spații locative sau comerciale, deși Primăria Municipiului Alba Iulia autorizase executarea unui proiect imobiliar conținând doar 41 de apartamente, cu spații comerciale și de alimentație publică, care urmau a fi amplasate în două corpuri de clădire.

Astfel, s-a conturat suspiciunea că, prin inducerea în eroare a unui număr de 201 promitenți cumpărători, suspectul persoană fizică (în cele mai multe ocazii acționând în realizarea obiectului de actitate al dezvoltatorului imobiliar) a reușit să determine persoane vătămate să achite sumele totale de 31.486.821,24 lei și 5.508.377,1 euro acesta fiind valoarea prejuidiului total estimat în dosarul penal.

Transferuri de bani

Din raportul de constatare întocmit în cauză rezultă că, în perioada martie 2019 – octombrie 2023, din conturile dezvoltatorului imobiliar au fost transferate, prin multiple operațiuni, suma totală de 36.272.353 lei și 29.999,92 euro către conturile personale ale suspectului persoană fizică, transferurile fiind efectuate cu frecvență aproape zilnică sau săptămânală, la scurt timp după încasarea de către societate a prețurilor vizând spațiile locative/ comerciale promise celor 201 promitenți cumpărători.

Banii folosiți pe platforme de tranzacționare din Cipru și Belize

Marea majoritate a acestor sume de bani au fost folosite de către suspectul persoană fizică în mod speculativ, pe platforme de tranzacționare specializate în instrumente financiare derivate, operate de către brokeri cu sediile în Cipru și Belize.

Acești brokeri pun la dispoziție contracte pentru diferență (CFD-instrumente financiare derivate) pentru toate tipurile de active (măsuri, acțiuni, indici bursieri, cryptomonede).

Suspecților și s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale, iar prin ordonanța procurorului din 30.05.2024 a fost dispusă reținerea pentru 24 de ore a suspectului persoană fizică.

Precizăm că în această cauză au fost efectuate în ziua de 29 mai 2024 două percheziții domiciliare și activități de ridicare de înscrisuri și date informatice de la mai multe peresoane și birouri notariale.

De asemenea, într-un al doilea dosar penal procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de o persoană fizică (notar public) pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă continuată (105 acte materiale), fals intelectual în formă continuată (105 acte materiale) și complicitate la exercitarea fără drept a profesiei

și față de o persoană fizică (fără calitate specială) pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată (105 acte materiale), complicitate la fals intelectual în formă continuată (105 acte materiale) și exercitarea fără drept a profesiei.

În ordonanța procurorului se arată că în cauză există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Pentru ce sunt cercetați notarul și fiul său

În perioada iulie 2020 – august 2023, persoana fizică fără calitate specială (cu sprijinul moral și material al suspectului notar public) a exercitat în mod obișnut activități specifice profesiei de notar public (stabilirea identității părților, luarea consimțământului ș.a. în 105 ocazii distincte) fără a deține calitatea de notar public.

În acest context s-a reținut suspiciunea că suspectul notar public ar fi falsificat intelectual, cu ocazia întocmirii lor, încheierile de autentificare aferente unui număr de 57 de promisiuni de vânzare-cumpărare, precum și alte 48 diverse încheieri de autentificare, deși suspectul nu a interacționat în ocaziile respective cu părțile contractante.

Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale.

În activitățile desfășurate procurorii au beneficiat de sprijinul operativ al ofițerilor de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj (Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Serviciul Criminalistic, Serviciul de Acțiuni Speciale), precum și de suportul de specialitate al Direcției de Operațiuni Speciale – B.O.S. Cluj și B.O.S. Alba.

Facem precizarea că dispunerea efectuării în continuare a urmăririi penale in personam este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție” – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj Napoca”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax