Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tribunalul Alba: Condamnaţi la închisoare pentru înşelăciune prin metoda „Singer”. Trei inculpaţi intră după gratii, după ce şi-au recunoscut faptele

Publicat

După ce au recunoscut faptele, trei bărbaţi judecaţi pentru înşelăciune prin metoda maşinii de cusut “Singer” au fost condamnaţi la închisoare cu executare de Tribunalul Alba, după ce au beneficiat de reducere a pedepsei, potrivit Codului Penal. Este al treilea dosar cu această metodă de înşelăciune, după cauzele din 2005 şi 2009. Alte cinci persoane din aceeaşi grupare sunt judecate în continuare la instanţa de fond.

Radu Bîrcea, Paul Gabriel Negrescu şi Daniel Iosif Varga şi-au recunoscut faptele şi tot nu au scăpat de închisoare cu executare. Dacă decizia Tribunalului Alba de la sfârşitul lunii iunie rămâne necontestată la Curtea de Apel, Bîrcea va executa 3 ani de închisoare, iar Negrescu şi Varga, câte 2 ani după gratii.

Alţi cinci inculpaţi – Eduard Ioan Mărginean, Maria Cristina Ceară, Antonio Vitale (cetăţean italian), Nicolae Iarnă şi Dan Florian Cristea – sunt judecaţi într-un dosar disjuns. O parte dintre inculpaţi sunt judecaţi într-un alt dosar, tot la Tribunalul Alba, pentru infracţiuni similare.

Gruparea a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT Alba Iulia în 2012. Cei opt inculpaţi sunt acuzaţi de aderare şi constituirea grup infracţional nestructurat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la înşelăciune şi înşelăciune în formă continuată. Activitatea infracţională a grupării a avut loc în cursul anilor 2008 – 2009.

Procurorii au reuşit să probeze comiterea unor acte materiale de înşelăciune în dauna a 71 de părţi vătămate, cu un prejudiciu total de 390.115 lei.

„Membri grupării publicau anunţuri de mică publicitate în ziare de circulaţie naţională prin care susţineau că sunt reprezentanţii unor firme străine sau române şi sunt interesaţi de achiziţionarea de maşini de cusut vechi, oferind în schimb sume foarte mari de bani. Victimele sunau la numărul de telefon din anunţ şi erau convinse să depună diverse sume de bani în conturi indicate de inculpaţi, motivând că sunt necesare pentru diverse taxe sau pentru un certificat de autentificare“, se afirmă în rechizitoriul procurorilor.

Unele victime erau convinse să depună de mai multe ori bani printr-un certificat de autentificare fals pe care îl primeau pe fax. Un astfel de anunţ suna în felul următor: „Firmă austriacă colecţionez maşini de cusut de toate gamele. Plata la domiciliu. Oferim seriozitate. 305.000 Euro – 485.000 Euro“. Banii depuşi de majoritatea victimelor erau între 100 de lei şi 1.000 de lei. Au fost, însă, două persoane, o femeie din Braşov şi un bărbat din Cluj-Napoca, care au „cotizat“ în conturile „ţeparilor“ cu 13.500 lei, respectiv 14.203 lei.

Cei mai mulţi bani au intrat într-un cont deschis pe numele italianului Antonio Vitale, judecat pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată. Este vorba despre suma de 90.896 de lei, rezultată din 81 de depuneri în perioada august 2008 – februarie 2009. Majoritatea membrilor grupării au recunoscut comiterea faptelor, unii integral, alţii doar parţial.

Nicolae Iarnă, Daniel Iosif Varga şi Antonio Vitale sunt judecaţi în dosarul trimis în judecată în 2009, cu un prejudiciu de peste 2 milioane de lei. Radu Bîrcea şi Gabriel Paul Negrescu sunt condamnaţi la pedepse cu închisoarea într-un dosar privind înşelăciuni pe internet cu maşini fictive. Negrescu a primit doi ani cu suspendare, iar Bîrcea a fost condamnat la trei ani cu executare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax