ADMINISTRATIE
VEZI pe CINE ai ALES: Consilierul PDL Marius Presecan vrea să creeze multe locuri de muncă. Cum? „Cu primarul și cu partidul”

Din lista celor 21 de consilieri pe care dorim să îi prezentăm la rubrica „Vezi pe cine ai ales”, în această săptămână vi-l aducem în atenție pe unul dintre oamenii mai puțini cunoscuți pe plan politic, deși se află în partidul care, cel puțin deocamdată, deține puterea în Alba Iulia. Marius Presecan, consilier local din partea PDL vrea să îi ajute, cum poate, pe locuitorii cartierului Pâclișa. Singurul lucru pe care spune că l-a realizat până în acest moment este faptul că alături de colegii de partid au reușit să îl „dea jos” pe Simone Albani din funcția de viceprimar.
Marius Presecan s-a născut în 27 noiembrie 1976 la Alba Iulia. Primii ani de studiu i-a urmat la Școala Generală nr. 3 din Alba Iulia, iar apoi, la Colegiul Tehnic „Apulum”, specializarea matematică-fizică. În anul 2003 și-a finalizat studiile la Colegiul Universitar „Lucian Blaga” din Mediaș, în exploatarea și valorificarea gazelor naturale. Acesta este și domeniul în care activează din anul 1999, fiind lăcătuș mecanic la SNTCN Trans Gaz Mediaș.
Deși studiile pe care le-a urmat nu „bat” cu politica, în urmă 12 ani, mai exact în anul 2001, convins de colegul său de serviciu, actualul președinte al Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, Marius a semnat adeziunea și a intrat în PDL. Spune că nu ar renunța la acest partid „datorită prietenilor săi” și nu neapărat pentru că „crede în doctrina democrat-liberală”.
Printre funcțiile pe care le-a cucerit în partid se numără cea de secretar al TDL și vicepreședinte PDL Alba Iulia.
„Viața politică este cu două tăișuri. M-am înscris în partid influențat de Dumitrel, apoi am rămas datorită prietenilor”, spune consilierul.
Acesta nu neagă faptul că nu de puține ori s-a gândit să renunțe la politică și că nu se vede făcând toată viața acest lucru.
Deși puțin dezamăgit de ceea ce înseamnă politica în România și în Alba Iulia, Marius nu ar renunța la locul său în CL, pe care a reușit să îl obțină din a treia încercare.
„Sper să pot ajuta Pâclișa, cartierul în care locuiesc. Să îi ajut pe oameni să aibă de toate, să aibă drumurile asfaltate și canalizare”. Acesta a fost răspunsul PDL-istului la întrebarea „Ce vrea să realizeze în cei trei ani de mandat pe care îi mai are în CL?”.
În ceea ce privește realizările sale în primul an de consilier, Marius nu a avut nici o inițiativă, singurul lucru cu care se mândrește fiind faptul că „alături de colegii de partid, l-am dat pe Albani jos” (n.r. – din funcția de viceprimar).
Încă un aspect la care s-a gândit consilierul ar fi crearea mai multor locuri de muncă. Întrebat „cum?”, acesta a oferit următorul răspuns: „Cu primarul și cu partidul și cu Nicușor Moldovan, să creăm cât mai multe locuri de muncă ”.
În ceea ce privește deciziile care se iau în ședințele de CL, Marius ne-a mărturisit că „Am votat proiectele de multe ori pentru oameni, dar au fost și unele voturi cu partidul, chiar dacă nu mi s-a părut bine”. A mai spus că această practică este des folosită de majoritatea consilierilor locali.
Potrivit declarației de avere de pe site-ul Primăriei Alba Iulia, acesta deține un teren extravilan de 1.182 mp, cumpărat în 2004 şi o casă în construcţie din 2005, de 284,75 mp, în Pâclişa, deţinute împreună cu familia. Are un autoturism Volkswagen cumpărat din 1994. Din ocupaţia de lăcătuş mecanic la SNTGN Transgaz Filiala Alba a avut, anul trecut, venituri de 35.987 lei; ca supraveghetor la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, a obţinut venituri de 7.113 lei. Din indemnizaţia de membru în Consiliul de Administrație la DPL Alba SA – 336 lei.
Marius Presecan spune că nu mai are timp de hobby-uri, iar timpul liber îl petrece „muncind la casă” sau alături de copilul său de un an și șapte luni.

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Anul trecut a ajuns în semifinale la Românii au Talent, iar anul acesta, Claudiu Borza din Ceru Băcăinț și-a încercat norocul și la IUmor. Din păcate simpaticul agricultor din Alba nu a reușit să impresioneze nici măcar un jurat cu „monologul” său despre care Delia spunea că este un colind. Botza nu a trecut mai departe pentru că nu a reușit să bage în „straiță” nici măcar un like.
Concurentul a scos din traistă o pălincă pentru a-i îmbuna pe jurați. Însă cuvântarea lui nu i-a convins pe jurați că merită să meargă mai departe.
Claudiu Borza l-a făcut Mihai Bendeac să își spună o rugăciune pentru a mai scăpa de plictiseală. „Este monolog în versuri?”, l-a întrebat Bendeac. „Dracu știe!”, a recunoscut Claudiu.
Delia a insistat că este un colin, iar pe Chelo l-a impresionat pălinca despre care spune că este bună, dar numărul nu prea.

„Ziua Astronomiei” a fost marcată la Alba Iulia în data de 22 aprilie, când zeci de oameni au așteptat să observe stelele prin diferite instrumente astronomice care au fost amplasate în zona Obeliscului.
Începând cu anul 1973, într-o sâmbătă senină din luna aprilie sau luna mai, când Luna e în preajma fazei de Primul Pătrar, astronomii din lumea întreagă sărbătoresc „Ziua Astronomiei”.
De câțiva ani această zi se sărbătorește și la Alba Iulia în luna aprilie-mai. Anul acesta ziua a fost marcată în 22 aprilie.
În România, ziua astronomiei a fost organizată pentru prima oară de Societatea Astronomică Română de Meteori, primele manifestări datând probabil din anul 2003.
În prezent, Ziua Internațională a Astronomiei este coordonată de Astronomy League din SUA.
Și pentru că Universul este prea grandios, din 2007 s-a decis că în fiecare an vor exista două Zile ale Astronomiei, una primăvara, alta toamna.
De obicei, săptămâna din care face parte Ziua Astronomiei se numește Săptămâna Astronomiei.
ACTUALITATE
Veniturile brute ale personalului nedidactic din mediul preuniversitar, majorate cu 20%. Proiect la Senat

Un proiect de lege potrivit căruia veniturile brute ale personalului nedidactic din mediul preuniversitar să fie majorate cu 20% faţă de nivelurile lunii februarie 2018, începând din martie 2018, a fost inițiat de fostul ministru al educației, senatorul Liviu Pop. Proiectul a fost înregistrat la Senat pe 4 aprilie, iar la Consiliul Economic şi Social – pe 16 aprilie.
În expunerea de motive a proiectului de modificare a Legii cadru nr. 153 din 2017 Pop spune că începînd din martie 2018, personalul didactic şi didactic auxiliar beneficiază de o majorare cu 20% a veniturilor brute faţă de nivelul lunii februarie, în vreme ce personalul nedidactic din mediul preuniversitar a fost privat de această creştere, ceea ce a dus la discriminări între categoriile de personal din învăţământul preuniversitar.
Senatorul PSD vrea corectarea acestei inechităţi prin acordarea aceleiaşi creşteri de venit şi personalului nedidactic.
În acest sens, senatorul PSD Liviu Pop a iniţiat un proiect de modificare a articolului 38, alineatul 3, litera d) din Legea nr. 153 din 2017, astfel: „începînd din martie 2018, cuantumurile brute ale salariilor de bază, precum şi cele ale sporurilor, indemnizaţiilor, primelor, premiilor, dar şi ale celorlalte elemente care fac parte din salariul brut lunar al personalului din învăţămîntul preuniversitar şi universitar de stat să fie majorate cu 20% faţă de nivelurile lunii februarie 2018”.
ACTUALITATE
Blocurile de locuințe vor trebui dotate obligatoriu cu spații de colectare selectivă a deșeurilor. Proiect

Blocurile de locuințe vor trebui dotate obligatoriu cu spații de colectare selectivă a deșeurilor, care să faciliteze reciclarea, potrivit unui proiect de lege depus la Senat. Draftul de act normativ modifică Legea locuințelor din 1996. În forma aflată în prezent în vigoare, aceasta impune, ca exigență minimală, dotarea blocurilor de locuințe cu „spații destinate colectării, depozitării și evacuării deșeurilor menajere”.
Inițiatorii proiectului au în vedere înăsprirea exigenței, prin impunerea de „spații destinate colectării, depozitării și evacuării separate pe fracții a deșeurilor menajere”. Aceștia menționează, în expunerea de motive a proiectului, că normele UE obligă România să ajungă la un grad de reciclare a deșeurilor municipale de 50% până în 2020, țintă imposibil de atins în condițiile în care, în prezent, procentul real de reciclare este de doar 5-6%. „Gradul scăzut de reciclare este urmarea lipsei unui sistem eficient de colectare selectivă deșeurilor și revalorizare a acestora. Primul pas în implementarea acestui sistem este crearea infrastructurii pentru cetățeni. Deși legislația permite în prezent colectarea selectivă pe patru fracții, în realitate gunoiul se colectează împreună și ajunge la gropile de gunoi în loc să fie tratat, reciclat și reutilizat”, se arată în documentul citat.
EVENIMENT
VREMEA în ALBA: Prognoza meteo pentru săptămâna 23-29 aprilie. Zile înnorate, cu ploi, dar și zile cu soare

Vreme de primăvară, cu toate ”ingredientele”: căldură, soare, nori, furtuni și ploaie. Până și weekend-ul va fi împărțit între soare și ploi.
Vă prezentăm mai jos prognoza meteo în perioada 23-29 aprilie, în principalele localităţi din judeţul Alba:
Luni, 23 aprilie
Alba Iulia: minime de 12 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; parțial însorit
Sebeș: minime de 12 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; aversă posibilă
Oaşa: minime de 8 grade Celsius, maxime de 13 grade Celsius; parțial însorit
Aiud: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; parțial însorit
Blaj: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; parțial însorit
Ocna Mureş: minime de 13 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit
Zlatna: minime de 11 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit
Abrud: minime de 10 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; parțial însorit
Cîmpeni: minime de 10 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; parțial însorit
Arieşeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; parțial însorit
Cugir: minime de 12 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; aversă posibilă
Marţi, 24 aprilie
Alba Iulia: minime de 10 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
Sebeș: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
Oaşa: minime de 5 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
Aiud: minime de 11 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
Blaj: minime de 11 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
Ocna Mureş: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
Zlatna: minime de 9 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
Abrud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
Cîmpeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
Arieşeni: minime de 5 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
Cugir: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
Miercuri, 25 aprilie
Alba Iulia: minime de 11 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; parțial însorit
Sebeș: minime de 11 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit
Oaşa: minime de 7 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; parțial însorit
Aiud: minime de 10 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit
Blaj: minime de 10 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit
Ocna Mureş: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit
Zlatna: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parţial însorit
Abrud: minime de 9 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; parţial însorit
Cîmpeni: minime de 9 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; parţial însorit
Arieşeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; parţial însorit
Cugir: minime de 11 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parţial însorit
Joi, 26 aprilie
Alba Iulia: minime de 12 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; predominant însorit
Sebeș: minime de 12 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; predominant însorit
Oaşa: minime de 9 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; predominant însorit
Aiud: minime de 12 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; însorit
Blaj: minime de 12 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; însorit
Ocna Mureş: minime de 12 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; însorit
Zlatna: minime de 12 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; predominant însorit
Abrud: minime de 11 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; predominant însorit
Cîmpeni: minime de 11 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; predominant însorit
Arieşeni: minime de 10 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; predominant însorit
Cugir: minime de 12 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; predominant însorit
Vineri, 27 aprilie
Alba Iulia: minime de 11 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; mai răcoros
Sebeș: minime de 10 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; ploaie scurtă
Oaşa: minime de 5 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; după un început noros, soarele revine
Aiud: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; mai răcoros
Blaj: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; mai răcoros
Ocna Mureş: minime de 10 grad Celsius, maxime de 23 grade Celsius; câteva averse
Zlatna: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; ploaie scurtă
Abrud: minime de 10 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; nori şi soare
Cîmpeni: minime de 10 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; nori şi soare
Arieşeni: minime de 7 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; parţial însorit
Cugir: minime de 10 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; ploaie scurtă
Sâmbătă, 28 aprilie
Alba Iulia: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; nori și soare
Sebeș: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; nori și soare
Oaşa: minime de 7 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; posibil o aversă de ploaie sau furtună
Aiud: minime de 11 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; nori și soare
Blaj: minime de 11 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; nori și soare
Ocna Mureş: minime de 11 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit
Zlatna: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; nori şi soare
Abrud: minime de 10 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; câteva averse îndeosebi spre sfârşitul zilei
Cîmpeni: minime de 10 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; câteva averse îndeosebi spre sfârşitul zilei
Arieşeni: minime de 8 grad Celsius, maxime de 16 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună
Cugir: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; nori şi soare
Duminică, 29 aprilie
Alba Iulia: minime de 13 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; predominant noros
Sebeș: minime de 13 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; ploaie scurtă
Oaşa: minime de 9 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; ploaie scurtă
Aiud: minime de 12 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; ploaie scurtă
Blaj: minime de 12 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; ploaie scurtă
Ocna Mureş: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; o aversă
Zlatna: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; şanse de ploaie
Abrud: minime de 12 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; noros
Cîmpeni: minime de 12 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; noros
Arieşeni: minime de 10 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; noros
Cugir: minime de 13 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; ploaie scurtă
sursa: accuweather.com
ALBAIULIAN
miercuri, 05.06.2013 la 22:55
Draga Andreea Mezei , mai lasa-i sa respire pe PDL-ISTII astia si te rugam sa ne prezinti spre cunoasterea noastra alti alesi ai urbei , din partea formatiunii politice PP-DD-zero-TV si anume pe cei doi „eminenti” plotoneri de militie Ion Marincas si Bibolar Horatiu , care primesc bani de pomana din bugetul local si nu fac nimic …
Mirela
joi, 01.05.2014 la 23:39
Dar de 5 mandate ce ati fsacut cu acest primar? Care sunt locurile de munca create? Sau mai aveti nevoie de vreo 8 mandate? Ne lasi?
Lena
miercuri, 02.03.2016 la 18:34
5 mandate in care nu a facut nimic pentru locuitorii Albei Iulia. Doar dale din beton, sensuri giratorii si 7 colturi de Cetate. Si nu doar primarul se poate ”mandri” cu aceste realizari, ci si consilierii si viceprimarii care l-au ”acompaniat” in aceste mandate. Si la Consiliul Judetean e si mai rau. Dezamagire totala.