Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Un urs mare, rănit, a pus pe jar autoritățile din Alba. Situație periculoasă, la 250 de metri de un cartier de case

Publicat

Un urs rănit a pus pe jar toate autoritățile din Alba Iulia. În baza unei legislații clare, toate instituțiile statului sunt nevoite să păzească un tufiș în care s-a refugiat un urs rănit. Un pericol real, din cauza faptului că se afla la nici 250 de metri de un cartier de case. 

În aceste cazuri situația este una complicată, deoarece nu se poate interveni în forță, decât dacă animalul atacă și viața cuiva este pusă în pericol. 

S-a întâmplat joi, 25 aprilie, la Alba Iulia, la marginea cartierului Oarda. Acolo au fost prezenți peste 30 de jandarmi, polițiști, echipaje SMURD, poliție, poliția animalelor și vânători. 

Motivul: un urs de dimensiuni mari, de aproximativ 300 de kilograme, s-a refugiat într-un tufiș de la marginea cartierului Oarda.

Din câte se pare animalul a fost lovit de un TIR în cursul nopții, a sărit gardul de la autostradă și s-a refugiat într-un tufiș mai înalt.


A fost zărit de mai mulți lucrători de la autostradă, care au și anunțat autoritățile.

Alarma din RO Alert

Prezența ursului a fost anunțată public printr-un mesaj RO Alert, în jurul orei 9.45. Reporterii alba24.ro au mers la fața locului pentru a documenta situația.


Primii la fața locului au fost jandarmii și vânătorii de la AJVPS Alba. Toate privirile erau ațintite către o zonă de vegetație mai înaltă, aproape de gardul autostrăzii.

Erau prezenți și polițiști de la IPJ Alba, dar și reprezentanți de la Garda de Mediu.

Cine conduce grupul de lucru

Legea spune că, în acest caz, cel care coordonează echipa de lucru este primarul localității, viceprimarul sau un reprezentant al primăriei împuternicit.

În acest caz a fost viceprimarul Emil Popescu. Alături de instituțiile statului, acesta trebuie să decidă în legătură cu animalul. Însă prima dată trebuie să se evalueze starea ursului.

CITEȘTE ȘI: FOTO VIDEO: Urs la Oarda, lângă Alba Iulia. Cum acționează comisia de intervenție. Autoritățile cred că animalul ar putea fi rănit

La fața locului, în jumătate de oră au apărut cam toate instituțiile statului: de la Poliția animalelor, la pompierii SMURD. Toată lumea stătea și se uita la tufa în care se presupunea că se află ursul.

Nu exista o confirmare până la ora respectivă. La fața locului, strada până la tufișul în cauză era plină de la mașini de la toate instituțiile din oraș.

Un câine a confirmat prezența ursului

La ora 11.30, un câine de vânătoare a fost adus pe teren. În nici cinci minute, câinele a dat de urma ursului și a intrat în tufiș. Câinele a fost scos la scurt timp după ce a lătrat în apropierea animalului, iar acesta a reacționat.


Ursul se afla în zona preconizată de autorități.

Nu a fost speriat de muniția de manevră a jandarmilor

Primul plan a fost pus în mișcare. În timp ce un vânător era pregătit cu o pușcă, jandarmii pe partea opusă au încercat să gonească ursul din tufiș.

Au tras mai multe cartușe de manevră, dar animalul nu a reacționat.

Din câte se pare, ar fi de mai multă vreme în zonă și ar fi obișnuit cu zgomotele puternice.


În lipsa unei reacții din partea animalului, instituțiile statului au trebuit să caute altă soluție.

Drept urmare, a fost chemat de la Deva un medic veterinar, pentru a tranchiliza animalul. Asta, în condițiile în care animalul poate fi luat în vizorul puștii.

La fața locului, jandarmii și toate instituțiile statului sunt obligate să rămână și să păzească animalul.

O astfel de situație blochează echipaje de jandarmerie, poliție și SMURD până la finalizarea cazului.

În jurul orei 13.30, situația nu se schimbase. Animalul era tot în tufiș, iar autoritățile monitorizau situația. În timp ce intervenția de la marginea cartierului era în curs, a fost semnalată prezența unui alt animal, într-o zonă apropiată.

CITEȘTE ȘI: Ursul care s-a ascuns într-un tufiș, în cartierul Oarda, a fost eutanasiat. Era grav rănit după ce a fost lovit de un TIR

UPDATE 14.30, După mai multe ore, autoritățile din Alba Iulia, au anunțat că ursul a fost eutanasiat din cauza rănilor grave pe care le avea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax