Connect with us
Publicitate

CUGIR

600.000 de români sărbătoresc, pe 1 ianuarie, ziua Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei

Publicat

sfantul

601.821 de cetăţeni români, dintre care 512.757 de bărbaţi şi 89.064 de femei, poartă numele Sfântului Vasile cel Mare (1 Ianuarie). Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, din totalul româncelor, 85.518 se numesc Vasilica, 1.996 – Vasilca, 587 – Vasila, iar 963 – Sica.

Vezi și MESAJE de SFÂNTUL VASILE. Urări pe care le poți trimite familiei, prietenilor sau colegilor, în ziua numelui

Sfântul Vasile cel Mare a trăit pe vremea împăratului Valens. Sfântul ierarh Vasile a apărat cu toată puterea dreapta credinţă şi a îndrăznit să mustre chiar în faţă pe împăratul Valens, căzut şi el în erezia lui Arie.

Tatăl lui Vasile era din Pont şi se numea tot Vasile, iar mama sa era din Capadocia şi se numea Emilia. Sfântul Vasile a întrecut în ştiinţa pe cei din timpul său şi pe cei din vechime, căci învăţase toată filozofia şi toate ştiinţele din vremea aceea. Apoi, a fost sfinţit arhiereu al Arhiepiscopiei din Cezareea Capadociei.

CITEȘTE ȘI: MESAJE DE ANUL NOU 2021: SUTE de URĂRI de ANUL NOU, SMS cu FELICITĂRI. MESAJE frumoase de REVELION 2021

Sfântul Vasile a fost “un om foarte înalt la stat şi drept ca o făclie, uscăţiv şi slăbit de ajunare şi de veghere, oacheş la faţă, dar obrazul îngălbenit, nasul lunguieţ, sprâncenele cercuite şi plecate, asemenea omului gânditor, fruntea încreţită, umerii obrajilor ieşiţi, tâmplele adâncite, cam pleşuv la păr, cu barbă destul de lungă, căruntă pe jumătate”.

Sfântul Vasile a dus lupte grele pentru credinţa ortodoxă. Prin cuvântările sale, sfântul a lovit în credinţele ereticilor, apoi a dat învăţături şi îndemnuri pentru buna întocmire a vieţii de zi cu zi, a luminat tainele cele adânci ale făpturii, a păstorit turma lui Hristos, învăţând pe toţi şi ajutând pe săraci, pe bolnavi şi pe bătrâni, în aşezământul său vestit, numit Vasiliada.

Sfântul Vasile cel Mare a trecut către Domnul în anul 379, când nu împlinise încă 50 de ani.

sursa: CreștinOrtodox.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax