Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Anul 2019 a fost mai sărac în evenimente. Principalele momente de distracție în Cetatea Alba Carolina

Publicat

Anul 2019 a fost mai sărac în concerte, spectacole și evenimente în Cetatea Alba Carolina. Cu toate acestea, albaiulienii și oaspeții lor au avut prilej de distracție, atât în inima orașului, cât și în împrejurimi.

În 2019, orașul a fost privat de evenimente importante, comparativ cu anii trecuți. De pe lista organizatorilor, adică Primăria Alba Iulia, au dispărut ”Sărbătoarea Muzicii”, Festivalul ”Dilema Veche” sau festivalul de muzică populară ”Cântec de suflet”, evenimente care au adus, de-a lungul anilor, interes major pentru oraș, atât din partea locuitorilor, plătitori de taxe  și impozite la bugetul local, cât și a vizitatorilor, care cheltuiau bani.

Citește și EVENIMENTE ”low cost”, în 2019, la Alba Iulia. De trei ori mai puțini bani pentru festivaluri şi concerte în Cetate

Din 4,5 milioane de lei cât au fost prevăzuți în Anul Centenar 2018, la începutul anului 2019 s-a bugetat doar o treime pentru festivaluri, concerte și alte evenimente. Bugetul a fost serios diminuat, pentru a putea fi păstrat echilibrul salarial după majorările din ultimii doi ani. Ulterior, sumele au fost suplimentate, din buget și sponsorizări.

Seria evenimentelor de la Alba Iulia a fost completată de Consiliul Județean.

Vezi și Târguri, festivaluri și spectacole în 2019 plătite de Consiliul Judeţean Alba. LISTA principalelor evenimente

LUNA MAI

În perioada 3-5 mai, a fost a şaptea ediţie de reconstituiri istorice, la Festivalul Roman Apulum. Reenactori din ţară şi de peste hotare au făcut spectacol în Cetatea Alba Carolina.

garda apulum daci si romani

Pe parcursul a trei zile, vizitatorii au putut trăi realitățile unei lumi demult apuse, una cu demonstrații militare romane, cu războaie între daci și romani, cu lupte de gladiatori organizate în cinstea lor, cu ateliere de lucru, cu jocuri și târguri de sclavi.

Vezi VIDEO – Festivalul Roman Apulum „REVOLTA”: Bătălia finală dintre legiunile romane și războnicii daci

În 18 mai, istoria a prins viață la Alba Iulia. Evenimentul Noaptea Muzeelor s-a desfăşurat la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Museikon, cu reconstituiri istorice şi ateliere antice asezonate cu muzică (barocă, interbelică, jazz).

Vezi VIDEO Noaptea Muzeelor 2019: Istoria prinde viață la Alba Iulia. Reconstituire istorică, ateliere antice și muzică

Festivalul Internaţional de teatru “Poveşti” s-a desfășurat în perioada 19-25 mai, la Alba Iulia, cu un buget inițial de 471.200 lei. A XIV-a ediție a evenimentului a adus în Cealaltă Capitală nume mari din teatru și spectacole lăudate. Pe cele două scene ale festivalului s-au jucat Țiganiada și Moș Nichifor, ambele în regia lui Alexandru Dabija, Wolfgang (regia Radu Afrim), Ole! Quand le clown recontre la flamenco (regia Elodie Hatton), Ținutul din miezul verii (regia Vlad Massaci), Orchestra Titanic (regia Felix Alexa), Și cine nu iubește (regia Alexandru Popa). Au fost la Alba Iulia Marcel Iureș, Mihai Călin, Vlad Zamfirescu, Tania Popa, Cuzin Toma.

LUNA IUNIE

De 1 iunie, timp de trei zile, Cetatea Alba Carolina s-a transformat în Cetatea Copiilor. Au fost amplasate corturi, miniterenuri de sport, piste, parcuri gonflabile şi alte echipamente adecvate jocului, spectacolului şi competiţiei.

A fost și prezentare de modă pentru copii, dar și momente artistice susținute de copiii și tinerii Centrului de Cultură „Augustin Bena” (muzică de fanfară, dansuri de societate, dansuri populare, dansuri moderne, muzică vocală tradițională, muzică ușoară și teatru scurt). De asemenea, sute de albaiulieni s-au unit într-un marș al fericirii și al culorii la ediția a doua a Bubble Parade.

Vezi FOTO-VIDEO: Prezentare de modă și momente artistice în Cetatea Copiilor la Alba Iulia

Alba Fest, cel mai așteptat eveniment la Alba Iulia, s-a desfășurat în perioada 7-9 iunie. În Piața Cetății, distracția a fost la cote maxime cu în Carla’s Dreams, Karmen, Golden Gang, Liviu Teodorescu, Lora, Antonia, Grasu XXL, Lidia Buble, Rubi, Dorian Popa, Randi, Sore, AMI, La Familia, Vunk.

VIDEO: RANDI, DORIAN POPA, ANTONIA, LIDIA BUBLE și GRASU XXL la Alba Iulia. Concertele ultimei zile de Alba Fest

Bugetul rezervat inițial evenimentului a fost de 350.000 de lei.

Târgul de Carte Alba Transilvana s-a desfășurat în perioada 6-8 iunie. A cuprins Gala Poeziei, conferinţe, concert şi alte evenimente la Alba Iulia.

În perioada 22-26 iunie, a fost XIII-a ediţie a Festivalului Cetăţilor Dacice – cel mai vechi festival de reconstituire istorică antică din România. Evenimentul s-a desfășurat la Cricău, iar gazdele au fost și cele care au câștigat Decathlonul Dacic.

cetati dacice

Vezi “Voinicii de la Cricău”, câștigătorii Decathlonului Dacic. Întreceri de bărbăţie și curaj, la Festivalul Cetăților Dacice

LUNA AUGUST

Localnicii și turiștii au avut ocazia să participe la concursul de vâslit canotci pe râul Mureș, au putut vedea, în premieră, camioane tunate, în Cetatea Alba Carolina, dar și cele mai frumoase exemplare de câini. Spre sfârșitul verii, au fost ”premiați” cu un festival de muzică și film.

Cele mai frumoase camioane modificate, dar și lansări de produse în premieră pentru România au animat cetatea din Alba Iulia, în perioada 3-4 august, la prima ediție a evenimentului Truck Tuning Art.

Vezi VIDEO AERIAN: A început prima ediție a Truck Tuning Art în Cetatea din Alba Iulia. Expoziție de frumusețe pe roți

Ediția 2019 a concursului de canotci organizat pe râul Mureș a fost câștigată de „Partoș Team”. Descoperă Rowmania Alba Iulia este un eveniment organizat de Asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23″ împreună cu Municipiul Alba Iulia.

Vezi VIDEO: Descoperă Rowmania 2019, la Alba Iulia. Echipa „Partoș Team” a câștigat competiția de vâslit pe râul Mureș

Evenimentul s-a desfășurat în 11 august.

Cele mai frumoase exemplare canine s-au aflat în perioada 10-11 august, în Alba Iulia, la cea de-a X-a ediție a Royal Crown Trophy.

Peste 700 de câini cu certă valoare chinologică, din mai multe țări, au participat la concursurile desfășurate sâmbătă și duminică, pe Latura de Vest din Cetatea Alba Carolina.

Vezi FOTO-VIDEO: Royal Crown Trophy 2019. Cei mai frumoşi câini, în competiţie internaţională la Alba Iulia

Zeci de bikeri, skateri și pasionați de trotinete din toată țara s-au întrecut, la final de august, în skatepark-ul din Cetatea Alba Carolina, la Bastion Session, ediția a patra.

Cei mai buni dintre ei, la finalul zilei au fost recompensați cu premii în bani, dar și produse destinate pasiunii lor.

Vezi FOTO VIDEO: Bastion Session 04. Pe un soare arzător, pasionații de sporturi extreme s-au întrecut în Cetatea Alba Carolina

LUNA SEPTEMBRIE

La final de august și început de septembrie, a fost Alba Iulia Music and Film Festival. Selecția de filme și evenimente muzicale a fost completată cu ocaziile unice de întâlniri cu invitații speciali ai festivalului.

Maia Morgenstern și Horațiu Mălăele, la Alba Iulia Music and Film Festival

În 14 septembrie, aproape 200 de pasionați de mers pe bicicletă au participat la Mamut Bike Race. Organizatorii au pus la dispoziție două trasee, unul de 35 km și celălalt de aproximativ 60 km.

Vezi CLASAMENT Mamut Bike Race 2019. CÂȘTIGĂTORII pe categorii vârste și curse, la competiția de la Alba Iulia

Aproape 500 de concurenți s-au înscris în cursa din 21 septembrie, de la Alba Iulia, la cea de-a V-a ediție a concursului Alba Iulia City Race. Startul a fost dat cu tunul, de pe pietonala Mihai Viteazul din Cetatea Alba Carolina. Pe lângă atleți români foarte buni, au fost și sportivi din Kenya.

Alba Iulia City Race 2019: Aproape 500 de concurenți au alergat pe 5 trasee, dintre care unul pentru copii

LUNA NOIEMBRIE

Alba Iulia a găzduit, în perioada 17-18 noiembrie, Festivalul Național de Muzică Folk „Ziua de Mâine”, cel mai important festival de gen din România. Ajuns la cea de-a XV-a ediție, festivalul a cuprins secțiunea de concurs, dar și recitaluri susținute de Marinela Popa și Grupul „Primavera”, Poesis, Zoia Alecu, A.G. Weinberger, Ducu Bertzi și Victor Socaciu. Duminică, festivalul a continuat cu cu Gala Laureaților și recitaluri Daniel Avram și „Școala de Folk”, Felicia Pop, Mircea Baniciu, Alexandra Ușurelu, Mircea Vintilă.

Vezi FOTO: Andreea Maria Muntean din Alba Iulia, câștigătoarea Festivalul Național de Muzică Folk „Ziua de Mâine” 2019. PREMIILE

LUNA DECEMBRIE

De Ziua Națională, s-a resimțit parcă mai mult decât în ceilalți ani, o colaborare mai strânsă între primărie și Consiliul Județean Alba, care au prezentat un program comun de evenimente.

Festival de România s-a desfășurat pe parcursul a trei săptămâni, culminând cu weekendul 30 noiembrie – 1 Decembrie, când au fost concertele în Piața Cetății, ceremonialul militar cu elicoptere și avioane și masa populară.

Vezi VIDEO PARADA MILITARĂ de 1 Decembrie la Alba Iulia. Defilare cu transportoare blindate, avioane, elicoptere și forțe terestre

Au fost la Alba Iulia, de Ziua Națională, Holograf, Cargo, Vița de Vie, dar și artiști folclorici renumiți, a fost spectacol de teatru în regia Florin Piersic Jr., un concert omagial Maria Tănase, spectacole de reconstituire istorică, dar și nelipsitele focuri de artificii.

În 5-7 decembrie, a fost prima ediție a Festivalului Cultural „Augustin Bena” la Alba Iulia. Evenimentul a cuprins recitaluri, concerte, lansări de carte, dar și Gala Tezaurelor Umane Vii din Județul Alba și Colocviile Naționale de Etnografie și Folclor „Gheorghe Pavelescu”.

Vezi FOTO: Patru artiști populari din Alba, ”tezaure umane vii”, premiați la prima ediție a Festivalului Cultural „Augustin Bena”

Sărbătorile de iarnă

Autoritățile locale au ”subțiat” programul și au renunțat la ”Crăciunul din 21” – un eveniment dedicat copiilor inventat în timpul administrației Mircea Hava.

Nici miile de cadouri nu au mai fost împărțite de Moș Crăciun în Parcul Sărbătorilor de Iarnă, ci au fost dăruite grupurilor de copii care au colindat Primăria. Au fost, în schimb, concert Phoenix, Caravana Coca Cola și spectacole de colinde.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax