Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

LIVE: PARADA MILITARĂ de 1 Decembrie la Alba Iulia. Defilare cu transportoare blindate, avioane, elicoptere și forțe terestre


Publicat

Unul dintre cele mai spectaculoase momente de 1 Decembrie la Alba Iulia se desfășoară de la ora 13.00 lângă Parcul Unirii. Peste 1000 de militari, zeci de transportoare blindate și autospeciale MApN, dar și 15 avioane și elicoptere ”iau cu asalt” orașul, la defilarea militară.

Citește și 1 DECEMBRIE 2019 la Alba Iulia: PROGRAMUL FINAL al manifestărilor dedicate Zilei Naționale, la Sărbătoarea MARII UNIRI

Pe timpul defilării, cerul este survolat de aeronave ale Forțelor Aeriene. Dispozitivul de zbor este deschis de elicoptere IAR 330 PUMA și IAR 330 SOCAT din dotarea Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”. Una dintre aeronave poartă Drapelul României. De asemenea, prezintă onorul de la înălțime și avioane MIG 21 LanceR din dotarea Bazei 71 Aeriană de la Câmpia Turzii.

Baza 71 Aeriană execută misiuni de apărare a spațiului aerian din zona de responsabilitate cu mijloace aer-aer și sol-aer, respectiv asigură sprijinul celorlalte categorii de forțe și al autorităților locale în situații de urgență. 

Defilarea este deschisă de comandantul ceremoniei militare, generalul de brigadă Nicolae Tonu, locțiitor al comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, care prezintă onorul dintr-o mașină de luptă HUMVEE (HMMWV). În semn de apreciere a serviciilor deosebite aduse instituției militare, pentru profesionalismul și rezultatele remarcabile obținute în executarea misiunilor, generalul de brigadă Nicolae Tonu a fost decorat de trei dintre președinții României, cu Ordinul Virtutea Militară, în grad de Cavaler, Ofițer, respectiv Comandor.

A fost comandant al Batalionului 265 Poliției Militară, respectiv al Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”. Recunoscut ca un specialist al operațiilor militare și inițiator de concepție doctrinară, generalului de brigadă Nicolae Tonu i-au mai fost conferite și alte numeroase distincții militare, printre care se numără Emblema de Onoare a Forțelor Terestre, Emblema de merit „Acțiuni umanitare”, precum și Emblema de Onoare a Armatei României.

Vezi și VIDEO: Marea Adunare Națională și Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun, la Sala Unirii din Alba Iulia

Urmează Drapelul de Luptă al Diviziei 4 Infanterie „Gemina” care este purtat de militari ai Batalionului 400 Sprijin ”Feleacu” din Cluj-Napoca. Batalionul asigură sprijinul logistic al acțiunilor desfășurate de comandamentul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Anul acesta, Drapelului de Luptă al diviziei i-a fost conferită Emblema de Onoare a Armatei României. 

Defilarea continuă cu detașamentul steagurilor de identificare ale unităților din subordinea Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Marea unitate are în aria de responsabilitate mai bine de jumătate din teritoriul național și se mândrește cu peste un secol de existență organizațională în Armata României. De-a lungul timpului, militari ai diviziei au participat la misiuni de tip contingent și independente în Africa, Asia și Europa, sub mandat ONU, NATO, UE și OSCE.

Vezi și FOTO-VIDEO: Momentul în care mii de confetti tricolore sunt aruncate spre cer. Imagini superbe la Alba Iulia, de Ziua Națională

Prezintă onorul detașamentul Batalionului 814 Tancuri „Mihai Vodă”. Militarii unității participă, anual, la exerciţii naţionale sau multinaţionale. De asemenea, tanchiștii turdeni au executat, alături de alte structuri din Armata României, misiuni în teatrele de operații Afganistan, Angolo și Irak. Batalionul 814 Tancuri „Mihai Vodă” este continuator al tradițiilor glorioase de luptă ale Regimentului 4 Roșiori „Regina Maria”.

Urmează detașamentul Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă”. Vânătorii de munte dorneni se mândresc cu o tradiție de opt decenii în Armata României. Militarii unității au executat misiuni multinaționale sub egida NATO, ONU și UE, în teatrele de operații din Angola, Bosnia, Kosovo, Irak și Afganistan.

Vezi și VIDEO: Ceremonie militară și religioasă, la Monumentul Unirii din Alba Iulia, de Ziua Națională 2019

Defilează în continuare militari ai Regimentului 317 ISR ”Vlădeasa. Marea unitate este o structură flexibilă, ce beneficiază de capabilități moderne de culegere de date și informații, iar în ultimii ani a avut o prezență constantă în teatrele de operații. Regimentul are în spate o istorie de 5 decenii, fiind, la înființare, una dintre primele companie de cercetare în adâncime din Armata României.

Vă prezintă onorul detașamentul Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”. Este singura unitate care are în dotare toate categoriile de sisteme de rachete antiaeriene din înzestrarea Forțelor Terestre. Regimentul a asigurat echipe de asistență în teatrul de operații din Afganistan. Totodată, militarii unității au participat la misiuni internaționale în teatrele de operații și în cadrul altor structuri și comandamente.

Rachetiștii sunt urmați de militari ai Batalionului 317 Sprijin Logistic „Voievodul Gelu”. Unitatea dislocată în municipiul Zalău a reprezentat, în anii 2011 și 2018, baza de selecție pentru constituirea echipelor de consiliere și asistență în teatrul de operații din Afganistan. Misiunea principală a unității este asigurarea sprijinului logistic al Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”.

În continuare, militarii Batalionului 136 Geniu „Apulum”. Geniștii albaiulieni au o pregătire profesională solidă, confirmată prin participarea la misiuni în teatrele de operații din Bosnia și Herțegovina, Irak și Afganistan, precum și la numeroase exerciții multinaționale.

Prezintă onorul detașamentul Batalionului 26 Cercetare Supraveghere Montană „Avram Iancu”. Militarii structurii au participat la misiuni de pregătire în baze militare din Grecia, la exerciții de instruire în Republica Populară Chineză și baza militară Hohenfels din Germania, precum și la antrenamente operaționale pentru Kosovo, respectiv Bosnia și Herțegovina. Totodată, au o bogată experiență în teatrele de operații din Irak și Afganistan.

Defilează detașamentul Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii. Blocul de defilare este format din militari ai Centrului 346 Comunicații și Tehnologia Informației. Structura asigură servicii și sprijin de comunicații și informatică de nivel strategic, operativ și tactic, pe timp de pace, în situații de criză și la război.

Prezintă onorul militarii Forțelor pentru Operații Speciale. Sunt luptători riguros selectționați și antrenați astfel încât să facă față efortului fizic și psihic prelungit, în medii solicitante, de cele mai multe ori ostile. Forțele pentru Operații Speciale reprezintă componentă specializată a armatei să execute cu mare precizie operații speciale independente sau în sprijinul forțelor convenționale.

În continuare, reprezentanții Forțelor Aeriene Române. Prezintă onorul militarii Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu”. Structurile dotate cu sistem HAWK din compunerea brigăzii sunt interoperabile cu armatele țărilor NATO și execută instrucția pentru apărarea antiaeriană a României.

Urmează detașamentul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Academia are în spate o istorie de peste 170 de ani în educația militară și are ca obiectiv principal formarea inițială a ofițerilor de comandă. Este succesoare și continuatoare a tradițiilor militare și educaționale a primei școli de ofițeri din România.

În continuare, elevi ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Activitatea colegiului a fost și este sinonimă cu performanța, numărându-se printre cele mai bune instituții de învățământ militar și civil din țară. Anul acesta, Colegiul Național Militar din Alba Iulia a sărbătorit un secol de la înființare.

Alți participanți la defilare, în ordine:

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne

detașamentul de defilare al Jandarmeriei Române, format din militari ai Grupării de Jandarmi Mobile Târgu Mureș, în fruntea căruia se află Drapelul de Luptă al unității;  Gruparea de Jandarmi Mobilă este destinată organizării și executării misiunilor de asigurare și restabilire a ordinii și siguranței publice, precum și de combatere a infracționalității în zona de responsabilitate ce curprinde județele Alba, Bistrița-Năsăud, Harghita și Mureș.

reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență; detașamentul de defilare are în frunte Drapelul de Luptă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba și este constituit din pompieri care încadrează echipajele de stingere a incendiilor și paramedici ai Serviciului Mobil de Urgență; sunt oameni care, în fiecare clipă, duc lupta cu secundele pentru salvarea vieții semenilor, acordarea primului ajutor medical și extragerea persoanelor din medii ostile vieții.

detașamentul Serviciului Român de Informații; ca în fiecare an, port-stindardul instituției a fost incredințat Brigăzii Antiteroriste, ai cărei luptători trec prin fața dumneavoastră. Brigada Antiteroristă reprezintă corpul de elită prin care SRI își îndeplinește competența națională în domeniul prevenirii și combaterii terorismului, oriunde, pe teritoriul României

din partea Administrației Naționale a Penitenciarelor, un detașament format din funcționari publici ai Penitenciarului Aiud; promovând o nouă identitate, aceea a poliției penitenciare, structura face parte din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională ale statului care asigură aplicarea regimului de detenție și intervenție recuperativă

Defilarea mijloacelor tehnice din dotarea Ministerului Apărării Naționale

Blocul de tehnică este comandat de colonelul Nicolae Oros, locțiitorul șefului de Stat Major pentru sprijin al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, care prezintă onorul dintr-un transportor amfibiu blindat de cercetare.

Colonelul Nicolae Oros a participat la trei misiuni în teatrele de operații. De-a lungul carierei de până acum i-au fost acordate importante distincții militare naționale și străine, între care se numără Emblema de Onoare a Armatei României, Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler, Emblema de Onoare a Forțelor Terestre și medalii NATO.

transportoare amfibii blindate de cercetare, aflate în dotarea Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”. TAB C-79 de cercetare reprezintă un mijloc de luptă și transport, cu o mare mobilitate și putere de foc; acest tip de transportor este dotat cu două mitraliere, de calibre 14,5 mm, respectiv 7,62 mm

transportoare amfibii blindate B-33 „ZIMBRU”, din dotarea Batalionului 811 Infanterie „Dej”; caracteristicile tehnico-tactice ale transportorului îl recomandă ca o mașină de luptă fiabilă, cu o mare mobilitate, fiind destinată folosirii în cadrul subunităților trupelor de uscat (de infanterie motorizată sau infanterie marină)

transportoare amfibii blindate cu aruncător calibru 82 mm, din dotarea Batalionului 811 Infanterie „Dej”; acestea asigură o bună protecție echipei de servanți împotriva gloanțelor și schijelor, precum și protecția la trecerea prin zonele contaminate.

aruncătoare calibru 120 mm, tractate de autocamioane DAC 665 T, de asemenea, din dotarea infanteriștilor dejeni; acest tip de aruncătorare sunt destinate sprijinului cu foc al subunităților, în toate formele de luptă; se deplasează fără probleme chiar și pe teren accidentat

– tehnica Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu”; armamentul din dotarea unității este autopropulsat, calibru 122 mm; rapiditatea executării focului asigură angajarea eficientă și oportună a țintelor, precum și realizarea efectului propus într-un timp scurt, facilitând acțiunea forțelor proprii

sistemul antiaerien „OERLIKON”, din dotarea Batalionului 228 Apărare Antiaeriană „Piatra Craiului” din compunerea Diviziei 2 Infanterie „Getica”; acesta poate combate ținte aeriene care evoluează la joasă și foarte joasă înălțime, ținte terestre neblindate sau usor blindate

– tehnică din dotarea Batalionului 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa”: complexul antiaerian 2×35 Gepard; este unul dintre cele mai performante sisteme de artilerie antiaeriană, având mobilitate ridicată; permite îndeplinirea misiunilor atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, în orice condiţii meteorologice

complexul de rachete antiaeriene OSA AKM, care face parte din dotarea Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”; complexul este destinat distrugerii țintelor aeriene, care zboară la înălțimi mici și medii; principala misiune a acestui tip de tehnică o reprezintă asigurarea apărării antiaeriene a obiectivelor și trupelor, în toate formele luptei

autospeciala de intervenţie EOD din dotarea Grupului 3 EOD, structură dislocată în garnizoana Bistrița, subordonată Diviziei 4 Infanterie „Gemina”; în completul autospecialei se găsesc echipamente de acces, cercetare, identificare, neutralizare și transport a materialelor explozive; montat pe șasiu de VAMTAC, acest model are tracțiune pe patru roți permanentă

vehicule de tip VAMTAC, de această dată dotate cu sistemul integrat de comunicaţii şi informatică tip batalion – SICIB; fac parte din dotarea Batalionului 811 Infanterie „Dej”; sistemul este destinat culegerii, prelucrării, transmiterii şi stocării datelor pentru analiză, producere şi reprezentare a informaţiilor utilizate în procesul de comandă-control de nivel batalion

– tehnica din dotarea Forțelor pentru Operații Speciale: vehiculele de tip HUMVEE sunt mijloace de luptă moderne, capabile să execute misiuni în orice condiții meteorologice și de relief. Acestea sunt dotate cu mitraliere grele, de calibru mare, dar și cu tehnică de comunicații de ultimă generație

transportoarele amfibii blindate Piranha III C; fac parte din dotarea Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” și sunt utilizate inclusiv în teatrul de operații din Afganistan

sistemul de rachete sol-aer cu baza la sol HAWK; sistemul se află în dotarea Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „Nicolae Dăscălescu” și este format din două autospeciale de transport rachete, având ataşate câte un lansator cu câte trei rachete de exerciţiu

radarul TPS 79 R al Grupului 3 Cercetare Supraveghere prin Radiolocație și Avertizare Timpurie „General Vasile Mihalache” Câmpia Turzii; sistemul radar mobil este utilizat pentru supravegherea spațiului aerian la distanțe tactice mici și medii

Detașamentele reprezentative ale Ministerului Afacerilor Interne

Blocul de defilare este deschis de Inspectoratul de Poliție Județean Alba, care vă prezintă autospeciale folosite în misiunile pentru menținerea ordinii publice, creșterea siguranței traficului rutier și investigarea câmpului infracțional.

Primele autospeciale aparțin poliției rutiere. Sunt folosite pentru supravegherea traficul rutier, intervenții la evenimentele și în misiunile de prevenire a accidentelor accidentelor de circulație.

Urmează autospeciale din dotarea Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale. Sunt folosite de polițiștii acestei structuri pentru intervențiile la evenimente care pot afecta siguranța publică.

Ultima autospecială aparține Serviciului Criminalistic. Este folosită în misiunile de investigare a câmpului infracțional și are în dotare un laborator criminalistic.

Urmează blocul de autospeciale de intervenție al Jandarmeriei Române, care este deschis de autoturisme folosite pe timpul misiunilor de patrulare destinate prevenirii şi combaterii faptelor antisociale, precum şi asigurarea unui climat de siguranţă în comunităţile urbane şi rurale.

Trec în continuare autospeciale folosite în cadrul misiunilor de ordine publică. Aceste mijloace asigură transportul efectivelor la intervenții, precum și conducerea persoanelor la sediul unității pentru continuarea cercetărilor.

Urmează autospecialele de capacitate mare, folosite în cadrul misiunilor de asigurare și restabilire a ordinii publice. Sunt dotate cu mijloace de avertizare acustice și luminoase, precum și mijloace de comunicare moderne.

Defilarea continuă cu tehnica de intervenţie din dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, din care fac parte cele mai performante autospeciale de intervenție utilizate la stingerea incendiilor, pentru salvarea de la înălţime, accidente rutiere, intervenție la dezastre şi alte situaţii care pun în pericol viaţa semenilor şi bunurile acestora.

Formația este deschisă de autospeciala de stingere cu apă și spumă cu capacitate mică și șenilată cu tracțiune 4×4, destinate intervenției în zonele greu accesibile, teren accidentat și zonă de munte, unde este necesară deplasarea a echipajelor de intervenție și prim ajutor calificat.

Prin fața dumneavoastră trece acum ambulanța SMURD de prim ajutor calificat încadrată de trei pompieri-paramedici care pot asista de urgență victimele. Autospeciala este dotată cu echipamente performante pentru resuscitare, defibrilare și monitorizare a funcțiilor vitale ale pacienților.

Urmează ambulanța SMURD de terapie intensivă. Aceasta este destinată intervenției medicale de urgență la cel mai înalt nivel și transportul medical asistat al pacientului critic. Este dotată cu echipamente, materiale și medicamente de terapie intensivă.

Continuăm cu autospeciala de transport a scafandrilor și ambarcațiunea pentru intervenții rapide pe apă. Aceasta este destinată salvării persoanelor din râuri, lacuri sau zone inundate.

Trece autospeciala de intervenție CBRN care tractează un modul pentru decontaminare. Aceasta este destinată intervenției în cazul accidentelor nucleare, biologice, chimice, radiologice, precum și pentru decontaminarea populației și a personalului de intervenție.

Urmează autospeciala de stingere cu apă și spumă de capacitate de 5 mii de litri. Aceasta este destinată intervenției pentru stingerea incendiilor în mediul urban și rural.

Puteți vedea autospeciala de stingere cu apă și spumă de capacitate mărită, care poate transporta la locul incendiului 9 mii de litri de apă și o mie de litri de spumă.

Mașina de stingere este urmată de autospeciala de intervenție și salvare de la înălțimi. Autoscara este destinată în special pentru salvarea persoanelor aflate la nivelele superioare ale clădirilor și pentru asigurarea pătrunderii rapide atunci când căile de acces devin impracticabile ca urmare a situațiilor de urgență.

Defilează în continuare containerul cu echipamente de căutare-salvare, în care se regăsesc accesorii utilizate de salvatori pentru recuperarea persoanelor de sub dărâmături sau din alte medii ostile. Sistemele de containere sunt nou introduse în dotarea pompierilor români și permit transportarea cu ușurință a echipamentelor de intervenție la locul evenimentului.

Închide blocul de tehnică al pompierilor autospeciala tabără mobilă care asigură cazarea temporară pentru 200 de persoane evacuate în urma situațiilor de urgență, precum și pentru subunitățile de pompieri dislocate în zone de intervenție.

Tehnica aparţinând Serviciului Român de Informaţii

Blocul de tehnică al SRI este compus din autospeciale de intervenție contrateroristă și autospecială pentru intervenție pirotehnică. Autospecialele de intervenţie contrateroristă au la bord câte patru luptători cu echipamentul și armamentul standard.

Încheie defilarea de Ziua Națională a României în orașul Marii Uniri detașamentul de onoare, constituit din militari ai Batalionul 811 Infanterie „Dej”. Calitatea profesională a infanteriștilor dejeni s-a reflectat în exerciții naționale și internaționale majore, precum și prin participarea la numeroase operațiuni și misiuni internaționale în Afganistan, Kosovo și Irak. Militarii Batalionului 811 Infanterie au fost recompensați pentru profesionalismul lor cu numeroase decorații, pe Drapelul de Luptă al Unității regăsindu-se „Ordinul Național Pentru Merit, în grad de Cavaler cu însemne de război”, „Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre” și „Emblema de Onoare a Armatei României”.

Ceremonia militară dedicată Zilei Naționale a României se încheie cu onorul prezentat de Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Evenimentele organizate de Ziua Națională la Alba Iulia continuă:

PROGRAM

Ora 14.00 Marea Unire a Bucătarilor: Gust de România – masă populară  – Cazarma 415, Piața Cetății

Ora 14.30 ”Samoilă Mârza, povestea fotografului Marii Uniri” – eveniment cultural artistic pentru copii – Biblioteca județeană

Ora 15.00 Cânt și suflet românesc – spectacol folcloric – senă Piața Cetății

Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal/Ansamblul Jidvei România, dirijor Stelian Stoica/Orchestra de muzică populară LYRA din Voivodina/Roxana Reche/Nicolae Plută/Maria Filimon/Floricica Moga/Dorina Narița/Nicolae Tuhuț/Daniela Popa/Ioana Șolea/Adina Popa/Iulia Șchiau/Denisa Balu/Cătălina Furdui/Florina Oprea/IonelaStani/Oana Horhat/Oana Marian/IonelaRăspop/Giorgiana Oancea/Bucur Gabriel/Nicușor Balu/Iulian Bic/Alexandru Popescu/Dumitru Stroie/Andrei Banciu/Aurel Lupu/Paul Onețiu/Ilie Medrea/Ina Todoran/Ancuța Matei Olar/Ana Ilca Mureșan/Roman Bugar (vioară) din Novi Sad/Roxana Bădescu/Silvia Timiș/Veta Biriș/Alina Cucui/Oana Bozga/Alina Pinca/Marinela Baba/Reta Rus/Daria Gâdea/Cătălin Hașa/Bianca Șușman – solistul vocal al Județului Alba în 2019/Izabela Diana Marin/Oana Vențel/Cristian Țăran/Flaviu Cristea/Mircea Târziu/Mirela Mănescu/Georgiana Necșa/Stela Botez/Elena Nistor/Adina Hada/Bogdan Toma/Cristian Fodor/Ciprian Roman/Alexandra Chira–câștigătoarea trofeului emisiunii-concurs TVR ,,Vedeta populară”/Ioana Breda Morar/Floarea Calotă/Anca Branea Leontina Fărcaș și Grupul vocal tradițional ,,Muguri de Tezaur”/Ansamblul de dansuri al Județului Alba, coregrafia Flaviu și Alexandra Mîrza/Ioan Bocșa/Traian Jurchela/Ovidiu Barteș (vioară)/Dan Gâdea (taragot)/Sergiu Cipariu

Ora 17.00 ”Revista de front – Garda românească 1918” – spectacol reconstituire istorică – esplanada Porții a IV-a

Ora 18.00 ”Tănase simfonic” – concert omagial Maria Tănase – Casa de Cultură a Sindicatelor. Voce: Alexandra Fits, pian: Mariano Castro, acompaniază: Orchestra Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș,dirijor: Cristian Oroșanu. Intrarea pe bază de invitație în limita locurilor disponibile. Invitațiile se găsesc la Casa de Cultură a Sindicatelor

Ora 20.00 ”Intrarea Armatei Române în Alba Iulia” – spectacol de reconstituire istorică – Poarta I, Poarta a II-a, Poarta a III-a, esplanada Obeliscului

Ora 20.30 ”Retragerea Armatei Române cu torțe” – spectacol reconstituire istorică  – Poarta a III-a, Monumentul Unirii

Ora 21.00 La mulți ani, ROMÂNIA! – spectacol de artificii, Piața Cetății

Ora 21.30 Sala 67 – SENSOR 20 – concert Sensor 16+ Teatrul de păpuși ”Prichindel”ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Un medic avertizează: Riscăm să ajungem în situația Italiei. Sunt zone în care capacitatea de Terapie Intensivă e deja depășită

Publicat

România riscă să ajungă în situația Italiei pentru că sistemul medical riscă să fie copleșit în curând de cazurile grave de coronavirus. Este avertismentul medicului timișorean Virgil Musta, care a spus la Digi24 că majoritatea secțiilor de Terapie Intensivă sunt pline sau chiar la capacitate depășită.

Reamintim faptul că la ATI erau internați duminică 243 de pacienți, potrivit informării transmise de Grupul de Comunicare Strategică.

Citește și ALBA: Două noi cazuri de COVID-19, confirmate în ultimele 24 de ore. Numărul cazurilor active în județ

Dacă nu înțelegem, va fi foarte grav, pentru că ceea ce se întâmplă acum vom vedea peste 2 săptămâni. S-ar putea ca în două săptămâni numărul de cazuri să explodeze și mai mult și atunci nu mai avem ce face. Vom ajunge în situația Italiei sau Franței și, ați văzut, acolo au fost drame ale întregii societăți, a avertizat el.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

INCENDIU la o casă din Alba Iulia. Pompierii au intervenit cu două autospeciale

Publicat

Un incendiu a izbucnit duminică seara la o casă aflată pe Bulevardul Horea din municipiul Alba Iulia. 

Potrivit ISU Alba, Detașamentul de Pompieri Alba Iulia a intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la o casă în municipiul Alba Iulia, pe Bulevardul Horea.

La ajungerea forțelor de intervenție la fața locului ardea o canapea mocnit, incendiul fiind lichidat fără probleme.

Pompierii au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Moment istoric: O companie românească a lansat cu succes în stratosferă un satelit experimental. Miza: un nou internet

Publicat

Compania românească CryptoDATA a lansat joi, în stratosferă, primul ansamblu de echipamente pentru a testa comunicarea globală encriptată Voice Over Blockchain Protocol.

Ovidiu Toma, CEO al companiei, a declarat că proiectul a fost un succes: balonul meteo care a ridicat satelitul a ajuns la 38.600 de metri și totul a funcționat conform așteptărilor.

Miza acestui proiect este realizarea unei rețele descentralizate de comunicare securizată. Pe scurt, reprezentanții companiei spun că este vorba despre un nou internet care poate fi folosit de toată lumea fără restricții sau aprobări. Punctul forte al acestei tehnologii este protocolul de comunicare dezvoltat și patentat de CryptoDATA, care asigură securitatea acestei comunicări.

Cum s-a procedat. Un satelit experimental purtat de un balon meteo a fost lansat în data de 9 iulie 2020 la o altitudine aproximativ 38.600 de metri din localitatea Stâlpu, județul Buzău. Asta în contextul în care CryptoDATA intenționează să trimită în spațiu, în următorii ani, o rețea de sateliți care implementează o nouă formă de comunicare criptată și securizată cu ajutorul tehnologiei blockchain. O tehnologie ”infailibilă”, spune Ovidiu Toma.

Lansarea balonului meteo oferă posibilitatea de a testa atât echipamentele de la sol, cât și echipamentele aeriene, spun reprezentanții companiei. Este de fapt un test preliminar înainte de lansarea pe orbita joasă a primului satelit de test, în februarie 2021.

La acest proiect CryptoDATA colaborează atât cu compania românească Autonomous Flight Technology cât și cu companiile americane Momentus și SpaceX.

Proiectul companiei românești poartă numele de GLOBAR și este o nouă rețea globală care are ca scop comunicarea și transferul de date între terminalele utilizatorilor.

CryptoDATA este o companie cu capital 100% românesc și este, potrivit reprezentanților ei, un pionier în dezvoltarea tehnologiilor blockchain.

„Una dintre cele mai inovative invenții este tehnologia de comunicare criptată VOBP (Voice Over Blockchain Protocol). Acest protocol este în prezent implementat în dispozitivele IMPulse K1 și WHIM Laptop.

Aceste dispozitive sunt la momentul actual unele dintre cele mai sigure dispozitive criptografice, destinate publicului larg. Unicitatea deviceurilor este oferită de cheia fizică de criptare care este deținută de utilizator oferindu-i acestuia securitate și descentralizare prin arhitectura blockchain”, se arată într-un comunicat al companiei.

„Proiectul GLOBAR reprezintă cel mai important asset al companiei noastre. Acest ecosistem este de fapt o rețea descentralizată de comunicare securizată prin tehnologia blockchain. Pe scurt reprezintă un nou internet ce poate fi folosit de toată lumea fără restricții sau aprobări. Punctul forte al acestei tehnologii este protocolul de comunicare dezvoltat si patentat de CryptoDATA, VOBP (Voice Over Blockchain Protocol).

Aceasta tehnologie este acum implementată, testată și adaptată pe dispozitivele adresate publicului larg IMPulse K1 Smartphone si WHIM Laptop. Până în prezent acest protocol nu a avut nici o breșă de securitate. Din acest motiv dorim să construim o rețea globală care să aibă la baza acest protocol.

Lansarea balonului am facut-o în acest moment pentru a testa calitatea semnalului, viteza de transfer și acoperirea dispozitivelor. Dacă echipamentele trec testele, în februarie 2021, împreună cu companiile Momentus și SpaceX, intenționăm să trimitem primul satelit de test în orbita joasă a pamântului.

Din punctul nostru de vedere, rețeaua GLOBAR va oferi omenirii mobilitate, flexibilitate și securitate în domeniul comunicațiilor și transferului de date”, a explicat Ovidiu Toma, CEO-ul companiei CryptoDATA.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA, săptămâna 13-19 iulie: Temperaturi în scădere, cu maxime de 23 de grade. Zilele în care vor fi ploi și furtuni

Publicat

Încă o săptămână cu variații relativ mari de temperatură, în județul Alba. Vor fi zile cu soare, dar și ploi și furtuni.

Temperaturile vor varia de la maxime de 23 grade la începutul săptămânii, la 28 de grade în a doua jumătate a intervalului și apoi se va răci din nou.

La munte, maximele vor fi între 11 și 15 grade la Oașa și 17-20 grade la Arieșeni.

Vă prezentăm condiții meteo în săptămâna 13-19 iulie, în localități din județul Alba:

Luni, 13 iulie

Alba Iulia: minime de 9 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; parțial însorit

Sebeș: minime de 9 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; parțial însorit

Șugag: minime de 6 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; parțial însorit

Oaşa: minime de 3 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; predominant însorit

Aiud: minime de 9 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; nori și soare

Blaj: minime de 9 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; nori și soare

Ocna Mureş: minime de 8 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; nori și soare

Zlatna: minime de 8 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; parțial însorit

Abrud: minime de 6 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; predominant însorit

Cîmpeni: minime de 6 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; predominant însorit

Arieşeni: minime de 4 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; predominant însorit

Cugir: minime de 9 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; parțial însorit

Marți, 14 iulie

Alba Iulia: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit

Sebeș: minime de 9 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit

Șugag: minime de 8 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; parțial însorit

Oaşa: minime de 6 grade Celsius, maxime de 13 grade Celsius; parțial însorit

Aiud: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit

Blaj: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit

Ocna Mureş: minime de 9 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit

Zlatna: minime de 10 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; parțial însorit

Abrud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; parțial însorit

Cîmpeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; parțial însorit

Arieşeni: minime de 7 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; parțial însorit

Cugir: minime de 9 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit

Miercuri, 15 iulie

Alba Iulia: minime de 13 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; parțial însorit

Sebeș: minime de 12 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; parțial însorit

Șugag: minime de 10 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; parțial însorit

Oaşa: minime de 6 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; predominant noros

Aiud: minime de 12 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; parțial însorit

Blaj: minime de 12 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; parțial însorit

Ocna Mureş: minime de 12 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; parțial însorit

Zlatna: minime de 12 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit

Abrud: minime de 10 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; înnorare accentuată

Cîmpeni: minime de 10 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; înnorare accentuată

Arieşeni: minime de 9 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; nori și soare

Cugir: minime de 12 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; parțial însorit

Joi, 16 iulie

Alba Iulia: minime de 15 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; posibil aversă/furtună

Sebeș: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; posibil aversă/furtună

Șugag: minime de 10 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; posibil aversă/furtună

Oaşa: minime de 8 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; posibil aversă/furtună

Aiud: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; posibil aversă/furtună

Blaj: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; posibil aversă/furtună

Ocna Mureş: minime de 14 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; posibil aversă/furtună

Zlatna: minime de 15 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; posibil aversă/furtună

Abrud: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; posibil aversă/furtună

Cîmpeni: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; posibil aversă/furtună

Arieşeni: minime de 10 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; posibil aversă sau furtună

Cugir: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; posibil aversă/furtună

Vineri, 17 iulie

Alba Iulia: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; averse/furtuni

Sebeș: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; averse/furtuni

Șugag: minime de 9 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; averse/furtuni

Oaşa: minime de 5 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; averse/furtuni

Aiud: minime de 12 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; averse/furtuni

Blaj: minime de 12 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; averse/furtuni

Ocna Mureş: minime de 11 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; averse/furtuni

Zlatna: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; averse/furtuni

Abrud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; averse/furtuni

Cîmpeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; averse/furtuni

Arieşeni: minime de 6 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; averse/furtuni

Cugir: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; averse/furtuni

Sâmbătă, 18 iulie

Alba Iulia: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; nori și soare

Sebeș: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; aversă

Șugag: minime de 10 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; aversă

Oaşa: minime de 7 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; aversă

Aiud: minime 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; aversă

Blaj: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; aversă

Ocna Mureş: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; posibil aversă/furtună

Zlatna: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; averse

Abrud: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; aversă

Cîmpeni: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; aversă

Arieşeni: minime de 10 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; aversă

Cugir: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; aversă

Duminică, 19 iulie

Alba Iulia: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit

Sebeș: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; aversă/furtună

Șugag: minime de 12 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; posibil aversă/furtună

Oaşa: minime de 11 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; averse

Aiud: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit

Blaj: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit

Ocna Mureş: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; parțial însorit

Zlatna: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; averse

Abrud: minime de 11 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; posibil aversă

Cîmpeni: minime de 11 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; posibil aversă

Arieşeni: minime de 12 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; nori și soare

Cugir: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; aversă/furtună

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate