Actualitate
6-8 iunie, Târgul de Carte „Alba Transilvana”. Gala Poeziei, conferinţe, concert şi alte evenimente la Alba Iulia
Unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale din județul Alba este Târgul de Carte Alba Transilvana, care anul acesta își va deschide porțile joi, 6 iunie. Organizatorii au pregătit pentru iubitorii de carte numeroase surprize din zona culturii scrise și nu numai.
Pentru iubitorii de muzică bună, prima zi a târgului de carte vine cu o supriză inedită – proiectul Memorabilia al muzicianului Nicu Alifantis. Memorabilia este titlul turneului excepțional pe care Nicu Alifantis l-a gândit ca pe o călătorie emoționantă în muzica de teatru, muzică pe care a scris-o de-a lungul anilor pentru spectacolele unora dintre cei mai importanți regizori români.
Evenimentul va avea loc în data joi, 6 iunie, cu începere de la ora 19.00, la casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Spectacolul de aproape două ore, în care Nicu Alifantis alături de Mihai Neniță, Răzvan Mirică, Lyuben Gordievski și Adrian Flautistu de la FragileBand vor aduce în fața publicului din județul Alba muzica unora dintre cele mai îndrăgite spectacole de teatru din România, într-un sensibil omagiu adus teatrului românesc, este însoțit de lansarea unui BOX SET de colecție intitulat Nicu Alifantis – Memorabilia.
Albumul de colecție Memorabilia conține: Cartea muzicilor de colecție – galerie foto; Cartea muzicilor de teatru – Culise; Cartea discurilor – Credite; Discuri audio; Discuri video; Miniposter; cartoline de colecție cu schițe de décor și cu afișul spectacolului „A treisprezecea noapte”; replici ale unor bilete sau tichete de spectacol; un pachet de 9 suporți de pahare cu schițe de costume semnate de Corina Grămoșteanu și certificatul BOX SET-ului. Albumul de colecție va putea fi achiziționat la Târgul de Carte Alba Transilvana cu prilejul lansării și al spectacolului.
JOI, 6 IUNIE
Seria de lansări de carte va fi deschisă de Aurel Pantea, care vine în fața cititorilor, după mai bine de 20 de ani, cu un nou volum de poezie intitulat „Așa cum spuneam, moartea”. Scriitori sau simpli pasionați de literatură în general și de poezie în mod special vor avea prilejul, joi, 6 iunie, ora 11.45, să participe la lansarea acestei cărți ce va fi prezentată de de criticul literar Alexandru Cistelecan.
La finalul lansării de carte, începând cu ora 12.00, criticul și istoricul literar Alexandru Cistelecan va susține conferința cu tema “Poezia optzecistă și va lansa cartea sa Ardelencele”. Evenimente culturale vor fi urmate de o sesiune de autografe acordate de cei doi scriitori, Aurel Pantea și Alexandru Cistelecan.
Poetul şi criticul literar Aurel Pantea s-a născut pe 10 martie 1952 în localitatea Cheţani din judeţul Mureş, debutând ca poet în 1980 cu volumul „Casa cu retori”. El este absolvent al Facultăţii de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj. Aurel Pantea este conferenţiar universitar doctor la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi redactor-şef al revistei culturale „Discobolul”. A publicat numeroase volume de poezie, dar şi volume de critică literară, cu care a obţinut numeroase premii şi distincţii dintre care cel mai important este Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu – Opera Omnia pentru anul 2017. Aurel Pantea este membru al Uniunii Scriitorilor din România, fiind mulți ani președintele filialei Alba -Hunedoara a acestei uniuni.
Alexandru Cistelecan s-a născut în 2 decembrie 1951 la Aruncuta, în județul Cluj. Este considerat unul dintre cei mai importanți critici literari români contemporani, fiind acreditat drept unul dintre cei mai buni și mai rafinați critici de poezie ai României. A fost redactor la revista Vatra din Târgu Mureș (1987–1993), iar din 1993 – redactor-șef adjunct al aceleiași reviste. Între 1994–2000 a activat ca lector de literatură română contemporană la Universitatea „Transilvania” din Brașov, iar din 2001 este cadru didactic la Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu Mureș. Din 2007 este și conducător de doctorat și director al Școlii Doctorale de Studii Literare.
Joi, 6 iunie, de la ora 15.45, în Spațiul de evenimente al Târgului de Carte Alba Transilvana, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia se va desfășura lansarea trilogiei Codex Aureus, ce poartă semnătura tânărului scriitor Silviu Radu. Lansarea de la Alba Iulia face parte dintr-un turneu national de promovare și se va bucura de prezența scriitoarei și jurnalistei Elena Loreta Popa, coordonator Relații Publice Muzeul Național al Literaturii Române, care va prezenta atât trilogia, cât și pe autorul ei.
Codex Aureus este un fragment din tetraevangheliarul latin pe pergament realizat la comanda lui Carol cel Mare (742-814), în anul 810. În anul 806 împăratul, încheind expedițiile militare de cucerire, s-a dedicat proiectelor culturale, asistat de mari gânditori ai epocii. La curtea imperială din Aachen a întemeiat Schola Palatina, unde se studia gramatica, retorica, greaca, muzica și scrierea caligrafică. La îndemnul savantului Alcuin a reformat lectura textelor bisericești și a impus transcrierea în formă artistică a cărților religioase și juridice. Manuscrisul este o adevărată perlă, de valoare inestimabilă, exemplar unic și rarisim, atât prin calitatea excepţională a ilustraţiei, cât şi prin faptul că a fost scris integral cu cerneală de aur. Au fost realizate, din iniţiativă germană, două facsimile ale manuscrisului integral, la München în 1967 şi la Lucerne în 2000. În literatura de specialitate maghiară şi română, fragmentul de la Alba Iulia care aparține României este cunoscut şi sub numele Codex Aureus.
Subiectul trilogiei lui Silviu Radu este celebrul manuscris Codex Aureus. Când a început să scrie trilogia Codex Aureus, Silviu Radu a spus: „M-am gândit că eu, ca cititor, n-aș vrea să las cartea din mână până nu ajung la ultima filă. Aș citi pe nerăsuflate doar o poveste în care suspansul, istoria și acțiunea se îmbină deplin, fără să le pot vedea separat. Cred că scrisul nu este o profesie, ci o pasiune care te consumă fără oprire, la fel de tare cum cred că doar un spirit liber poate învinge timpul”, afirmă Silviu Radu.
Silviu Radu s-a născut la 29 iulie 1972 la Brăila. A urmat cursurile Liceului „Nicolae Iorga” din Brăila. A studiat economia la Universitatea „Eftimie Murgu”, a absolvit Institutul Diplomatic Român, Colegiul Național de Apărare, Colegiul Național de Afaceri Interne. A cochetat cu scrisul pe blogul personal din anul 2014. În 2017 a lansat la Brăila primul său roman de ficțiune din trilogia Codex Aureus intitulat „Codex Aureus – Nume de cod”. În 2018, al doilea volum „Codex Aureus – Cele 3 pergamente”. Tot atunci a apărut și varianta în engleză a primului volum. La începutul lunii aprilie 2019, Editura Proilavia a scos pe piață și al treilea volum „Codex Aureus – Ultimul pion” ce va fi lansat și la Alba Iulia în cadrul Târgului de Carte Alba Transilvana, organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba. Intrarea la eveniment este liberă.
Tot joi, 6 iunie, academicianul Nicolae Breban își lansează cartea ”Frica”, în spațiul de evenimente al Casei de Cultură a Sindicatelor, începând cu ora 13.00.
Academicianul Nicolae Alexandru Breban s-a născut în Baia Mare, la 1 februarie 1934, fiind scriitor, romancier, eseist, dramaturg şi un ilustru om de cultură român. A debutat literar în 1957 cu schița Doamna din vis. Decisivă pentru formația sa intelectuală este prietenia care îl va lega de Nichita Stănescu, Cezar Baltag, Grigore Hagiu și Matei Călinescu, un adevărat nucleu al generației 60, care va demola falsele valori, promovate de realismul socialist, prin impunerea criteriului estetic. Locuiește o vreme la Paris iar după evenimentele din 1989 revine în țară. Este director al revistei „Contemporanul” și unul dintre cei mai importanți și prolifici scriitori contemporani, în egală măsură contestat și adulat de public. În 2009, Nicolae Alexandru Breban a devenit membru titular al Academiei Române.
Joi, 6 iunie, la ora 18.00, Muzeul Principia din Alba Iulia va găzdui evenimentul multi-art ”Culorile sufletului meu”, un omagiu adus artistei-fenomen Georgeta Țălnar. În scurta sa perioadă de creație, a lăsat o uimitoare galerie de creații plastice, atât ca număr cât și ca valoare.
Evenimentul va cuprinde lansarea cărții ”Culorile sufletului meu” și a albumului de artă cu creațiile Getei Țălnar, dar și o expoziție ce va cuprinde 20 dintre cele mai reprezentative lucrări ale artistei. Cartea, albumul și expoziția vor fi prezentate de prof. univ. dr. Diana Câmpan și de fiul artistei, George Țălnar. Evenimentul va fi însoțit de un recital la flaut al artistului albaiulian Adonis Adam.
VINERI, 7 IUNIE
La Spațiul de evenimente al Casei de Cultură a Sindicatelor, începând cu ora 15.00, iubitorii lecturii dar și ai muzicii clasice vor putea audia în cadrul lansărilor de carte bilingvă româno-franceză, un recital de chitară clasică al grupului Trio Alla Breve format din profesori de chitară ai Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia.
Vineri, 7 iunie, începând cu ora 18.00, Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, va susține conferința cu titlul “Lista canonică” în spațiul de evenimente de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Cu acest prilej, cei prezenți vor primi autografe și vor asista la o conferință ce va răspunde întrebărilor legate de cultura scrisă și de viitorul literaturii române.
Cel de-al doilea eveniment ce-l va avea ca amfitrion pe criticul și istoricul literar Nicolae Manolescu este Gala Poeziei Românești Contemporane – Lista lui Manolescu. Gala va avea loc sâmbătă, 8 iunie, cu începere de la ora 11.00 la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, unde vor susține recitaluri de poezie cei mai însemnați poeți ai momentului.
Nicolae Manolescu s-a născut la 27 noiembrie 1939 în Râmnicu Vâlcea și este critic și istoric literar român, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române (din anul 2013). A fost ambasador al României la UNESCO și este președintele Uniunii Scriitorilor din România. Nicolae Manolescu este considerat ca unul dintre cei mai importanți critici literari români din ultimele decenii. Una dintre cărțile sale fundamentale este Istoria critică a literaturii române, apărută în 2008, într-o ediție definitivă. Nicolae Manolescu este de asemenea directorul revistei România literară. În luna decembrie 2011, Senatul Universității din București l-a declarat Profesor Emerit iar Administrația Prezidențială l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincție a statului român.
Tot vineri, 7 iunie, începând cu ora 17.30, Sala de evenimente a Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia va găzdui lansarea volumului de poezie “Elegia timpului. Un an de poezie (9 decembrie 2016-8 decembrie 2017)”. Volumul este un adevărat album de colecție, fiecare poem fiind ilustrat de o grafică elegantă, modernă, cu totul aparte, realizată de Mihaela Şchiopu. Poezia din acest volum semnat de Gabriel Chifu este una confesivă, curgînd, din poem în poem, firesc, natural, fără ascunzişuri de unde şi sentimentul de puritate și curăţenie lirică prin reflecţie.
Poetul și prozatorul Gabriel Chifu s-a născut la 22 martie 1954, în oraşul Calafat. A absolvit Colegiul Carol I din Craiova (clasa specială de matematică) în 1973 şi Facultatea de Electrotehnică, Secţia Automatizări şi Calculatoare, din acelaşi oraş, în 1979. Între anii 1985 şi 2009 a lucrat la revista „Ramuri“ din Craiova, ca redactor, până în 1991 şi apoi ca redactor-şef, până în 2009 inclusiv. Între 2005 şi 2009 a fost Secretar al Uniunii Scriitorilor din România şi membru în Comitetul Director, fiind membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1980. Actualmente, este vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România și director executiv la revista „România literară“.
A publicat în majoritatea revistelor literare din ţară și în antologii şi reviste din Anglia, Franţa, China, Italia, Serbia, Grecia, Statele Unite, Haiti, Belgia, Cehia, Israel şi altele. I-au fost traduse două volume de versuri în engleză şi maghiară. A primit de mai multe ori Premiul Uniunii Scriitorilor din România: pentru debut (Sălaş în inimă, în 1976); pentru roman (Maratonul învinşilor, în 1997) şi pentru poezie în două rânduri (La marginea lui Dumnezeu, în 1998 şi Însemnări din ţinutul misterios, în 2011). A mai primit: Premiul Filialei Craiova a U.S.R. (în 1983 şi 1994); Premiul de Haiku al Comunei Literare Vârşeţ-Serbia (1987); Premiul de Poezie al C.C. al U.T.C. (pentru volumul Lamura), premiul I pentru poezie al revistei „Amfiteatru“ (1975), Premiul revistei „Luceafărul“ (1976), Premiul revistei „Convorbiri Literare“ (2000), Premiul revistei „Tomis“ (2001), Premiul revistei „Poesis“ (2003); Premiul de excelenţă „Laurenţiu Ulici“ al Fundaţiei „Luceafărul“ (2004); Premiul de Poezie „Virgil Mazilescu“ (2010), Premiul de Excelenţă „Radu G. Ţeposu“, acordat de Filiala Piteşti a U.S.R. (2010). A câştigat prima ediţie a Turnirului de Poezie (Premiul „Cununa de Lauri de la Muntele Olimp“, 2011). Pentru cartea Punct şi de la capăt a primit Premiul de Proză al revistei „Convorbiri literare“ – 2014, Premiul „Cel mai bun roman al anului 2013-2014“, acordat de juriul Colocviului Naţional de Proză (Alba Iulia, 2014) şi Premiul CARTEA ANULUI 2014, acordat la prima ediţie a FestLit Cluj. A fost distins de Președinția României cu titlul Meritul Cultural în grad de comandor.
Vineri, 7 iunie, începând cu ora 19.00, la Muzeul icoanei – Museikon din Alba Iulia, este organizat un eveniment multi-art ce o va avea în centrul său pe cea mai cunoscută creatoare româncă de costume populare, Virginia Linul.
Cuprinde lansarea primei cărți a Virginiei Linul, carte ce poartă titlul “Portul popular năsăudean. Origini. Valori. Evoluții. Din istoricul veșmintelor din Țara Năsăudului. Secol X”. Cartea va fi prezentată de prof. univ. dr. Ioan Opriș, alături de care vor fi prezente cercetătoarele etnografe Corina Mihăescu și Filofteia Pally, managerul Muzeului Viticulturii și Pomiculturii Golești – Argeș Iustin Narcis Dejeanu și editorul Vasile Dâncu. Momentul lansării de carte va fi însoțit de o expoziție de costume populare realizate de Virginia Linul și de momente folclorice susținute de interpreta de folclor Ioana Ardelean și de Grupul ,,Țarina” al Cupru Min Abrud.
Virginia Linul este una dintre cele mai cunoscute creatoare de costume populare din ţară. Ea a reuşit să aducă pe hainele moderne motivele tradiţionale de pe costumele pe care le purtau acum câteva secole strămoşii noştri. Costumele tradiţionale ale Virginiei Linul au ajuns în mai toate ţările lumii şi în 2011 chiar şi într-o expoziţie a renumitului designer francez Philippe Guilet. Virginia Linul este născută în comuna bistriţeană Salva şi este recunoscută pentru numărul mare de meşteşugari, care au transformat localitatea într-o adevărată „fabrică” de produse tradiţionale. Creatoarea de artă populară are cea mai mare echipă din ţară, nu mai puţin de 50 de femei din Salva şi din împrejurimi ajutând-o la realizarea costumelor populare.
Profesorul universitar dr. Ioan Opriş este personalitatea cea mai însemnată a muzeologiei româneşti şi unul dintre istoricii cei mai erudiţi şi capabili ai mediului academic din ţara noastră. Semnatar a mai bine de 30 de lucrări ştiinţifice în calitate de unic autor, pe teme esenţiale ale cunoaşterii istorice, domnului profesor Ioan Opriş i se datorează alte câteva zeci de cărţi pe care le-a coordonat din postura de conducător de doctorat. Sute de articole ştiinţifice poartă semnătura sa şi contribuie la împrospătarea ştiinţei istorice. A avut fructuoase contribuţii la fondarea și dezvoltarea muzeelor şi laboratoarelor din România, începând chiar cu una dintre instituţiile exponenţiale ale ţării noastre, Muzeul Naţional Cotroceni, care îi datorează existenţa, dar şi la Muzeul Naţional de Istorie a României, unde şi-a desfăşurat activitatea un număr însemnat de ani. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii „Valahia” din Târgovişte.
SÂMBĂTĂ, 8 IUNIE
Ediția din acest an a târgului de carte se va bucura şi de prezența scriitoarei Ana Blandiana, proaspăt laureată a Premiului Național pentru Poezie – Opera Omnia, ediția a III-a, premiu ce a fost decernat la Casa memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm, în data de 9 mai.
Ana Blandiana este considerată una dintre cele mai importante personalități contemporane ale literaturii române. Pseudonimul său literar își are originile în denumirea satului natal al mamei sale, comuna Blandiana din județul Alba, unde revine cu drag de câte ori are ocazia. Alături de premiul recent câștigat la Lancrăm, Ana Blandiana a primit de-a lungul timpului numeroase premii literare, acordate pentru importanta sa opera. Câteva dintre acestea sunt: Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, 1969; Premiul pentru poezie al Academiei Române, 1970; Premiul pentru proză al Asociației Scriitorilor din București, 1982; Premiul Internațional „Gottfried von Herder”, Viena, 1982; Premiul Național de Poezie, 1997; Premiul „Opera Omnia”, 2001; Premiul Internațional „Vilenica”, 2002; Premiul „Poetul European al Libertății”, pentru volumul Patria mea A4, care a apărut în traducere poloneză în ianuarie 2016.
Poeta Ana Blandiana este invitata specială a Târgului de Carte Alba Transilvana, unde, sâmbătă, 8 iunie, începând cu ora 14.00, la spațiul de evenimente de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia va lansa cea mai recentă carte – „Variațiuni pe o temă dată”. Cu acest prilej, poeta va sta de vorbă cu publicul prezent, va acorda autografe și va vorbi despre opera și viața sa.
Sâmbătă, 8 iunie, începând cu ora 17.00, Târgul de Carte Alba Transilvana va găzdui lansarea cărții “România în Europa actuală”, semnată de prof.univ.dr. Andrei Marga.
“România în Europa actuală” este o lucrare amplă ce are ca tematică problemele cu care se confruntă azi țara noastră, în contextual globalizării și europenizării. Autorul realizează o critică severă și argumentată a neajunsurilor care încetinesc sau chiar împiedică sincronizarea României cu celelalte țări europene, toate privite prin prisma politicianului, sociologului, filosofului și fostului ministru Andrei Marga.
Publicul prezent la lansarea cărții va putea intra într-un dialog direct cu autorul, dialog în care prof.univ.dr. Andrei Marga va încerca să analizeze dificultățile cu care se confruntă societatea românească actuală și să propună soluții optimiste pentru rezolvarea lor. În finalul evenimentului va avea loc o sesiune de autografe.
Andrei Marga este licențiat în filosofie și sociologie obținând titlul de doctor în filosofie, cu teza „Teoria critică a școlii de la Frankfurt”. S-a specializat în filosofie contemporană în Germania și în SUA.
Profesor de filosofie contemporană și de logică generală, Andrei Marga a fost cel mai longeviv rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, a fost ministru al Educației Naționale și ministru al Afacerilor Externe și președinte al Institutului Cultural Român. A fost deasemenea ales în conducerea unor organizații și instituții internaționale cum ar fi European University Association, United Nations University in Tokyo, CEPES-UNESCO, Magna Charta Observatory, etc. și a fost numit consultant al unor instituții culturale și universitare în China, Vatican, Germania, Ungaria și Austria.
Andrei Marga a fost onorat cu decernarea de ordine de stat în Germania, Franța, Italia, Portugalia, Ungaria, Moldova și România. De-a lungul timpului a primit numeroase premii și distincții dintre care cele mai importante sunt titlurile de Doctor Honoris Causa al Universităților „Paul Valéry” – Montpellier, „Corvinus” – Budapesta, Debrecen, Baku, Chișinău, Plymouth – New Hampshire, „Alexandru Ioan Cuza” – Iași și este laureat al Premiului Internațional „Herder” în anul 2005.
Vineri, organizatorii propun un eveniment multi-art susținut de Centrul Cultural ,,Liviu Rebreanu” și Fundația Inter-Art din Aiud. Începând cu ora 16.00, la spațiul de evenimente al Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia vor avea loc lansări de carte, iar de la ora 18.00 la Secția Museikon a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia va avea loc vernisajul expoziției de artă ”Cartea magică”, autor Elena Cristea.
Intrarea la toate evenimentele din cadrul târgului este liberă. Organizatorii evenimentului ce se desfăşoară în perioada 6-8 iunie la Alba Iulia sunt Consiliul Judeţean Alba şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News