Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Marţi, la Blaj: Exerciţiu de gestionare a unui cutremur cu magnitudine de 7,7 grade pe scara Richter. Circulaţie blocată pe mai multe străzi

Publicat

Marţi între orele 10.00 – 14.00, la Blaj se va desfăşura un exerciţiu de alarmare publică pentru cunoaşterea şi aplicarea măsurilor de protecţie şi a regulilor de comportare în caz de cutremur. Forţele de intervenţie vor acţiona pe baza unui scenariu în care s-ar produce un seism de 7,7 pe scara Richter cu epicentrul în zona Vrancea, la adâncimea de 100 km. Exerciţiul se va desfăşura în zona străzii Câmpul Libertăţii, la blocurile G1, G2, G3 şi G4. Pe timpul desfăşurării exerciţiului, circulaţia va fi blocată pe străzile Câmpul Libertăţii şi Andrei Şaguna.

Pentru a evita producerea unor accidente ca urmare a acţiunii în zonă a forţelor şi tehnicii implicate dar şi pentru a nu împiedica desfăşurarea activităţilor, cetăţenii sunt rugaţi să respecte precizările afişate în apropierea zonei respective şi dispoziţiile organelor de pază şi ordine.

Aplicaţia va începe cu utilizarea sirenelor corespunzătoare alarmei la dezastre (5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele) şi se va încheia cu un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.

Cetăţenii care doresc să vizioneze desfăşurarea exerciţiului se pot deplasa pe aleea de acces pe Câmpia Libertăţii, acolo unde este amenajat un spaţiu special destinat acestui scop.

Exercițiul se intitulează „Activitatea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba cu Grupul de Suport Tehnic, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Blaj, Serviciul de Ambulanţă Judeţean, UPU Alba Iulia, Direcţia de Sănătate Publică Alba, Salvamont şi a celorlalte instituţii şi operatori economici implicaţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de un seism major care a avut efecte în municipiul Blaj”. Simularea face parte din Planul de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă pe anul 2013.

În scenariul exerciţiului, pentru îndeplinirea obiectivelor propuse, s-a prevăzut gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de un cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter cu epicentrul în zona Vrancea, la adâncimea de 100 km. Cutremurul s-a resimţit şi în judeţul Alba, pe teritoriul municipiului Blaj.

În urma cutremurului au apărut avarii la două blocuri de locuit din zona Cîmpia Libertăţii, iar în imobilele afectate sunt persoane accidentate grav care nu se pot autoevacua. Au fost produse avarii şi la reţelele de utilităţi publice (electrice, gaz, comunicaţii).

Exerciţiul are ca scop verificarea practică a modului şi posibilităţilor de punere în aplicare a Planului de apărare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă generate de cutremur, a planului roşu de intervenţie şi a planului alb la nivelul judeţului Alba; verificarea legăturilor şi realizarea cooperării între toate structurile implicate în managementul unei situaţii de urgenţă generată de cutremur; antrenarea tuturor participanţilor în vederea realizării unei intervenţii oportune şi o gestionare eficientă a situaţiilor de urgenţă generate de seism cu victime multiple, la cvartale de locuinţe şi urmat de incendiu; pregătirea echipelor de intervenţie şi a populaţiei pentru cunoaşterea modului de comportare, acţiune şi intervenţie în caz de cutremur; modul de asigurare a legăturilor de comunicaţii în zona respectivă pentru realizarea fluxului informaţional – decizional şi antrenarea personalului în folosirea mijloacelor de comunicaţii şi antrenarea personalului de intervenţie pentru ducerea unor acţiuni de lungă durată şi în condiţii grele de lucru (la înălţime, subsoluri, sub dărâmături).

Aplicaţia este coordonată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba în cooperare cu Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi alte servicii profesioniste precum: Poliţia Municipiului Blaj, Jandarmeria sau Serviciul de Ambulanţă.

Participanţi la exerciţiu sunt: Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba; Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba; Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Blaj; Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş – cu Punctul de Comandă Mobil; Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba; Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Alba; Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba ; Filiala de Cruce Roşie Alba; Serviciul Public Judeţean Salvamont Alba ; Asociaţia Română a Câinilor de Salvare Alba; E-on Gaz Alba ; Electrica Alba ; Apa CTTA Alba; Romtelecom Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax