Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare legată de escrocheriile de pe siteurile de anunțuri. Cum sunt lăsați fără banii din cont vânzătorii de bună credință

Publicat

Polițiștii avertizează cu privire la înmulțirea escrocheriilor online și oferă informații detaliate legate de modul în care acționează infractorii. 

Escrocii își caută victime printre oamenii care plasează anunțuri pe diferite siteuri specializare, pentru a vinde ceva.

Atacatorii contactează un utilizator care a publicat un anunț de vânzare a unui produs pe OLX, se declară interesați de achiziție, apoi susțin că au efectuat plata.

Dar, pentru încasarea sumei corespondente ar fi necesară accesarea unui link și introducerea datelor cardului pe care ar trebui virată suma.

Desigur, este vorba despre o capcană, atacatorii sistând orice conversație după ce primesc datele de card, iar victimelor li se extrag bani din cont.

Sfaturile polițiștilor

Ce trebuie să ne dea de gândit atunci când postăm un anunţ de vânzare pe internet şi suntem abordaţi de un potenţial cumpărător?

Tot mai multe persoane cad în capcana infractorilor specializaţi în infracţiuni informatice, motiv pentru care polițiștii derulează o campanie de informare în perioada 28 aprilie – 14 mai 2021.

Avertizează-ți părinții și asupra riscurilor prezentate în acest articol: ATENȚIE! A apărut o nouă ”țeapă” prin telefon: Metoda ”Accidentul cu COVID-19”. Cum acționează escrocii și ce sume de bani cer

Mesajul central este cel legat de riscurile la care ne expunem dacă introducem datele cardului, pe diverse linkuri, pentru “a accepta o sumă de bani”.

Niciodată nu e nevoie de datele cardului pentru a primi bani!

Încercăm şi prin intermediul mass media să aducem în atenţie modalităţile prin care infractorii de acest tip acţionează şi câteva dintre semnele unui eventual pericol.

Faptul că nu vedem persoana cu care comunicăm, nu primim personal banii, nu oferim noi înşine bunul sau nu-l ridicăm, toate acestea ne pot pune într-o situaţie delicată, greu de controlat.

Plătim online, nu cunoaştem bine sau nu respectăm măsurile de siguranţă ale unei tranzacţii şi ne putem trezi că, fără să vrem, oferim datele cardului bancar.

E ca şi cum am oferi portofelul plin cu bani cuiva total necunoscut!

Să zicem că vrem să ne schimbăm telefonul şi îl punem la vânzare, pe o pagină de anunţuri. Ne abordează cineva, în general pe whatsapp, şi ne întreabă despre bun.

Scurt, dacă nu are defecte, dacă e în stare bună.

Avem deja 2 elemente. Discuţia despre vânzare se mută pe alt canal de comunicare decât cel al site-ului cu anunţuri, de regulă pe whatsapp sau chiar telefonic.

Până aici nimic problematic. Apoi, în general, conversaţia despre bun este foarte scurtă, banală chiar.

Acesta este şi începutul unei relaţionări cu infractorii.

Motivul pentru care abordează vânzătorul pe alt canal de comunicare este ca să elimine orice posibilitate de monitorizare din partea site-ului de anunţuri.

În plus, fiindcă mulţi dintre escroci sunt din alte ţări, preferă o convorbire scrisă ca să poată folosi motoare de traducere de pe internet.

Atenție la limba română din conversații

Dacă suntem atenţi, e foarte probabil ca în conversaţie să vedem cuvinte sau expresii ciudate, semn că partenerul de discuţii nu este cine pretinde.

Şi totuşi, chiar şi infractorii străini pot colabora cu persoane vorbitoare de limba română pentru a-şi pune în aplicare planurile, aşadar nu este exclusă nici abordarea prin apel telefonic!

Vă reamintim că un număr de telefon de România şi o fotografie de profil a unei doamne nu înseamnă deloc siguranţa că ştii cu cine ai de a face.

Sursă: Poliţie Judeţean Mureş, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax