Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Au început lucrările de restaurare la Casa Camil Velican, primul primar român din Alba Iulia. Când ar putea fi gata

Publicat

Primăria Alba Iulia a predat amplasamentul Casei ”Camil Velican” către firma care se va ocupa de restaurarea monumentului istoric.

Este vorba despre casa primului primar român al municipiului Alba Iulia, Camil Velican. Va fi restaurată și pusă în valoare printr-o investiție de peste 3, 3 milioane de lei.

Potrivit reprezentanților Primăriei Alba Iulia, lucrările de restaurare vor dura 12 luni.

Prin proiect se dorește introducerea în circuitul turistic a acestui imobil monument istoric, oferirea de oportunități pentru lecții deschise de istorie/seminarii, miniconferințe.

Firmele care se ocupă de restaurare sunt Atic Duopart, Atic Studio Arhitectură, Transilvania Prest Solutions.

Valoarea totală a investiției este estimată la 3.975.200 de lei, fără TVA. 

Vezi și VIDEO REPORTAJ în casa primului primar din Alba Iulia, Camil Velican. Gabriel Pleșa, explicații legate de restaurarea clădirii

Potrivit documentației, casa de locuit ”Camil Velican” a fost construită în anul 1903, între anii 1915-1920 îndeplinind funcția de locuință a primului primar român al municipiului Alba Iulia.

În contextul evenimentelor legate de Marea Unire de la Alba Iulia, aici a fost locul de întâlnire a patrioților ardeleni: în 2 decembrie 1918 s-a ținut ședința de înființare a Consiliului Dirigent – Guvernul provizoriu al Transilvaniei, care a funcționat până la strămutarea la Sibiu.

Între anii 1937-1938 s-a realizat o extindere a clădirii, iar în anul 1950 clădirea a fost naționalizată, intrând în patrimoniul statului român.

În timp, acest imobil a fost utilizat ca sediu al unor firme, dar nu s-a intervenit major asupra clădirii.

În anii 1970 și 1975, clădirea a fost inundată de apele revărsate ale râului Mureș, afectând întreg subsolul și aproximativ 65 cm soclu clădire.

După Revoluția din decembrie 1989, imobilul a fost revendicat de urmașii fostului proprietar și multă vreme acesta a fost nelocuit, fiind supus procesului de degradare.

În anul 2010, clădirea a fost supusă unor reparații legate de protecția la intemperii pentru evitarea distrugerii.

Au fost înlocuite țiglele la învelitoare, elemente de lemnărie la șarpantă, jgheaburile și burlanele din tablă, au fost reconstruite coșurile de fum din cărămidă și făcute mici reparații la tencuielile degradate.

În prezent, Casa ”Camil Velican”, situată în municipiul Alba Iulia, pe strada Primăverii nr. 7, nu poate fi locuită, din cauza stării tehnice improprii.

Imobilul a fost achiziționat de Primăria Alba Iulia în anul 2016, în vederea punerii în valoare. Clădirea are o suprafață construită de 371 mp (desfășurată de 615,52 mp). Suprafața terenului este de 794,95 mp.

Pentru restaurarea și punerea în valoare ale acestui monument istoric sunt necesare lucrări de intervenție ce presupun:

  • refacerea și consolidarea elementelor constructive distruse și degradate de trecerea timpului (fundații, elemente de rezistență)
  • repararea/restaurarea acoperișului (refacerea șarpantei, a planșeului de lemn, a învelitorii și sistemului de scurgere a apelor pluviale)
  • refacerea ornamentelor și a tencuielilor interioare și exterioare
  • refacerea soclului
  • refacerea stratului suport al pardoselilor, a pardoselilor cu parchet și piatră naturală
  • refacerea tâmplăriei din lemn stratificat cu geam termorezistent/ fier forjat de epocă
  • restaurarea subsolului și efectuare de lucrări pentru eliminarea igrasiei
  • realizarea instalațiilor necesare funcționării imobilului pentru destinația aleasă
  • amenajări exterioare și reparare/renovare împrejmuire.

Punerea în valoare a spațiilor se va realiza prin lucrări de finisaje adecvate și mobilarea acestora cu elemente legate de perioada istorică și a evenimentelor prilejuite de Marea Unire din Decembrie de la Alba Iulia.

Proiectul de restaurare/ reabilitare și punere în valoare a Casei ”Camil Velican” este inclus în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a municipiului Alba Iulia, actualizată pentru perioada 2014-2023.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax