Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CRIMA de la Lunca Mureșului. Cum a fost identificat inculpatul, pe baza probelor ADN. Pantaloni cu sângele victimei, descoperiţi după 10 zile


Publicat

barsony gligor crima lunca muresBărbatul trimis în judecată de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba pentru uciderea fostului primar din comuna Lunca Mureşului, Ioan Rusu, a fost identificat exclusiv pe baza probelor ADN. Anchetatorii au găsit profilul genetic al agresorului pe o pereche de pantaloni aruncaţi pe câmp, pe volanul maşinii victimei, pe cheia de contact, o sticlă de plastic şi un fragment de pânză aflat la câţiva zeci de metri de autovehicul.

Ioan Rusu a fost ucis în 26 noiembrie 2016, seara, în timp ce se afla pe raza comunei Lunca Mureşului. Pe fondul unui conflict spontan, Barsony Gligor i-a aplicat victimei de 62 de ani mai multe lovituri cu un cuţit, cauzându-i 20 plăgi, unele tăiate altele înţepate, situate la nivelul capului, gâtului, palmelor, abdomenului şi genunchiului stâng, care au condus la deces. Bărbatul ucis a fost găsit noaptea, în jurul orei 3.30, lângă maşina proprie, la marginea satului, de către şeful de post şi un prieten de familie, chemat de soţie în ajutor pentru a-l căuta.

Pe parcursul investigaţiei criminalistice de la locul faptei, lângă autoturismul victimei a fost identificată o urmă de adâncime imprimată pe noroi prezentând striaţii asemănătoare cu cele existente pe pantalonii victimei, dar şi a unei alte perechi de pantaloni. S-au ridicat probe biologice de pe volan, cheia de contact, sticle de plastic, un fragment textile descoperit la 45 de metri de maşină, hainele victimei. Au mai fost recoltate probe biologice de la 25 de persoane, aflate în anturajul fostului primar. Probele au fost transmise Institutului Naţional de Criminalistică din IGPR în scopul efectuării unei expertize genetice judiciare (ADN).

Ancheta părea să bată pasul pe loc, dar la un moment dat s-a decis să se extindă aria căutărilor pe o suprafaţă cu o arie de 1 km faţă de locul crimei. În 6 decembrie 2016, la 10 zile de la comiterea omorului, la nord de terenul de fotbal din Localitatea Lunca Mureşului, în vegetaţie, a fost identificată o pereche de pantaloni de catifea de culoare neagră, care prezentau urme de noroi pe partea exterioară. Pe pânza din care este confecţionat buzunarul interior din partea dreaptă faţă au fost identificate mai multe pete de substanţă brun roşcată cu aspect de sânge. Modelul pantalonilor se potrivea cu cel al obiectului de vestimentaţie care a produs urma – formă de adâncime imprimată în noroi, descoperită lângă maşină.

Printr-o constatare traseologică realizată de experţi din cadrul IPJ Alba s-a stabilit că forma respectivă din noroi a fost creată de către perechea respectivă de pantaloni. În 9 decembrie, anchetatorii au ajuns la locuinţa lui Barsony Gligor, care locuieşte în apropierea locului unde au fost găsiţi pantalonii. Bărbatul prezenta mai multe plăgi tăiate la mâna stângă. S-a solicitat o examinare medico-legală a acestuia, concluzia find că cele 6 plăgi tăiate s-au putut produce cu 10 – 15 zile în urmă. Tot atunci i s-au recoltat probe biologice în scopul efectuării expertizei AND. Anchetatorii au mai stabilit că la locuinţa fiului uspectului au fost efectuate lucrări de zugrăvire interioară cu vopsea lavabilă de culoare roz, asemănătoare cu cea descoperită pe pantalonii identificaţi în 6 decembrie.

Nora lui Barsony Gligor, martor în dosar, a declarat că recunoaşte pantalonii ca fiind ai socrului său. Aceasta a mai spus că, în 25 noiembrie, socrul său i-a solicitat telefonul mobil pentru a vorbi cu Ioan Rusu. Femeia a mai declarat că, în 27 noiembrie, a constatat că socrul său era tăiat la mână şi bandajat, în condiţiile în care cu o zi înainte nu era rănit. La întrebarea fiului său, Barsony Gligor a răspuns că s-a tăiat în pădure la lemne. Constatarea ulterioară a fost că bărbatul nu adusese lemne acasă. De asemenea, nora îi împrumutase socrului un cuţit de aproximativ 20 cm, de culoare neagră, care, însă, nu mai era de găsit. Un alt martor le-a spus anchetatorilor că, în 27 noiembrie, dimineaţa, în timp ce mergea la biserică a observat că inculpatul ardea mai multe obiecte de vestimentaţie în apropierea locuinţei sale.

În 10 decembrie, Institutul Naţional de Criminalistică a finalizat experizele ADN. Astfel, s-a stabilit că urma recoltată de la nivelul buzunarului drept al pantalonilor este sânge uman, iar ”genotiparea” acesteia a pus în evidenţă un amestec de profiluri genetice ce provine de la minimum două persoane în care sunt incluse profilurile genetice ale lui Barsony Gligor şi Rusu Ioan. De asmenea, urma recoltată de la nivelul genunchiului drept al panatalonului de catifea s-a stabilit că este sânge uman ce provine de la victimă. Pe baza acestor informaţii, Barsony Gligor a fost reţinut în 11 decembrie 2016, pentru comiterea infracţiunii de omor. Suspectul a afirmat că rănile la mână şi le-a produs după ce a căzut pe calea ferată şi a indicat un martor care să confirme această situaţie. Audiat, martorul a infirmat spusele inculpatului. De asemenea, a mai susţinut că după ce s-a lovit la lemne, în pădure, a mers la un nepot pentru a se pansa. Şi această susţinerea a fost infirmată. Despre pantalonii descoperiţi de anchetatori, inculpatul a spus că a avut o pereche asemănătoare dar a aruncat-o la tomberon cu 2-3 luni în urmă.

La sfârşitul lunii martie 2017 a fost finalizat şi raportul de expertiză genetică judiciară în legătură cu probele ridicate de pe celelalte obiecte. Pe volan, cheia de contact şi o sticlă de apă din plastic s-a identificat un amestec de profiluri genetice ce provine de la minimum două persoane în care sunt incluse profilurile genetice ale lui Barsony Gligor şi Rusu Ioan. Pe fragmentul de material textile a fost găsit sângele agresorului. Acesta şi-a bandajat mâna şi a aruncat materialul când s-a îndepărtat de locul faptei. Rănile de la mâna stângă şi le-a provocat prin mânuirea neatentă a cuţitului.

Barsony Gligor a negat permanent comiterea crimei şi a refuzat să dea declaraţii pentru ca procurorii şi poliţiştii să stabilească un mobil al crimei. Nu a fost găsit nici cuţitul cu care a fost ucis Ioan Rusu. Inculpatul nu a putut oferi detalii cu privire la dispariţia cuţitului luat de la nora sa. Cert este că, la scurt timp după comiterea faptei, acesta a împrumutat un alt cuţit de la o vecină. Acesta a fost suspus şi testului cu detectorul de minciuni rezultatul fiind acela de ”comportament disimulat”. Cert este că cei doi se cunoşteau d emai multă vreme. Din declaraţiile soţiei victimei rezultă că Ioan Rusu l-a ajutat de mai multe ori pe Barsony Gligor cu bani, haine şi mâncare, acesta fiind şi angajat o perioadă la ferman victimei.

Inculpatul a fost trimis în judecată, în 3 aprilie 2017, la Tribunalul Alba. Barsony Gligor este recidivist, fiind condamnat de mai multe ori la închisoare. A fost eliberat condiţionat în ianuarie 2014 cu rest de pedeapsă de 297 de zile. Bărbatul riscă până la 20 de ani de închisoare. Dacă instanţa îi găseşte circumstanţe agravante, pedeapsa se poate mări până la 25 de ani.

Precizări de la Tribunalul Alba, la solicitarea Alba24: “În 3 aprilie 2017, a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Alba, rechizitoriul emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, privind inculpatul B.G., cercetat în stare de arest preventive, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor (..).

În cuprinsul actului de trimitere în judecată s-a reţinut, în esenţă, ca la data de 26.11.2016, în jurul orei 18.30, în timp ce se afla pe raza satului Lunca Mureşului, în punctul denumit popular “La continit”, inculpatul i-a aplicat victimei R.I. mai multe lovituri, cu un cuţit, cauzându-I 20 plăgi (unele tăiate, altele înţepate, dintre care 14 active şi 6 de apărare), situate la nivelul capului, gâtului, palmelor, abdomenului şi genunchiului stâng, care au condus la deces”.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Alocațiile copiilor cresc cu 20% de la 1 februarie. Ministrul Muncii a anunțat ce se întâmplă cu a doua majorare

Publicat

Alocațiile copiilor cresc, de la 1 februarie, cu 20 la sută, a anunțat, miercuri seara, ministrul Muncii, Raluca Turcan. Despre a doua creștere, Turcan a spus că va discuta când va exista bugetul aprobat.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, miercuri seara, la TVR, că alocațiile pentru copii cresc, de la 1 februarie, cu 20 la sută.

„Alocațiile vor intra de la 1 februarie, adică de săptămâna viitoare, majorate cu 20%. Pentru calendarul de majorare a alocațiilor avem o lege în Parlament și vom vedea dacă se menține și a doua tranșă”, a spus ministrul Turcan.

A doua tranșă de majorare a alocațiilor ar trebui să aibă loc în vara anului 2021.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Un tânăr deținut în Penitenciarul Aiud susține că medicul stomatolog i-a stricat dantura când i-a scos 2 dinți. Ce s-a întâmplat

Publicat

aiud penitenciar

Un tânăr deținut în Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud susține că medicul stomatolog al închisorii i-a distrus dantura, în timpul unei proceduri, și din acest motiv a cerut daune morale. 

Mai exact, în plângerea forumată, deținutul a declarat în data de 31 august 2020 a fost scos la cabinetul stomatologic pentru extracția unui dinte.

Acolo doctorul i-a spus că trebuie să-i scoată și un alt dinte. După ce a fost anesteziat, la nici 2 minute medicul s-a apucat să-i scoată dintele.

”După ce i-a scos un dinte, l-a durut foarte tare, iar din această cauză tânărul a început să plângă  și susține că a fost obligat de către doctor să înghită toată saliva cu sânge. Mai mult, tânărul a declarat că doctorul striga foarte tare la el.

De asemenea, tânărul a mai spus că la extracția celui de a doilea dinte, nu a mai suportat durerea și a sărit de pe scaun, se arată în motivarea Judecătoriei Aiud.

Câteva ore mai târziu, tânărul a fost dus la cabinetul medical din cauza faptului că i s-a umflat toată fața și i s-a administrat o fiolă de algocalmin.

Câteva zile mai tarziu i s-a dat un tratament cu antibiotic, iar timp de 9 zile nu ar fi putut să mănânce nici un fel de hrană a mai susținut acesta.

Acesta a mai spus în timpul procesului că i-a rămas un rest din dinte, șidoctorul refuză să îl mai primească la cabinetul stomatologic pentru investigații”, se arată în plangerea forumată de deținut.

Mai mult de atât, în timpul intervenției, tânărul susține că ”medicul i-a vorbit pe un ton ridicat spunându-i să înghită și a înghițit cu tot cu dinți, nu i s-a asigurat un vas în care să poată scuipa ce avea în gură”, se arată în motivarea instanței.

Poziția Penitenciarului Aiud

Reprezentații Penitenciarului au specificat că deținutul ”a fost pregătit pentru efectuarea extracției, respectiv anesteziat. În timpul efectuării manoperei, brusc, s-a ridicat de pe scaun și a spus că nu mai dorește să i se facă nimic, deoarece îl doare. I s-a propus suplimentarea anesteziei, deoarece unul dintre resturi era aproape extras. Nu a mai dorit să i se facă nimic și a părăsit încăperea.

Referitor la afirmația că a fost nevoit să înghită saliva cu sânge, nu este adevărată deoarece o manoperă sângerândă în cazul de față, extracția, se realizează prin tamponare cu comprese sterile, astfel încât sângele nu avea cum să fie înghițit. Mai mult decât atât nu avea cum să înghită un dinte, deoarece extracția nu a fost finalizată.

Referitor la afirmația deținutului că medicul ar fi strigat la el, medicul precizează că atitudinea sa față de deținuți a fost întotdeauna una corespunzătoare, atât din punct de vedere moral cât și deontologic, fapt care poate fi confirmat și de către asistentul medical de stomatologie prezent la incidentul menționat.

Următoarea prezentare la cabinetul stomatologic a fost în data de 07.09.2020, când i s-au administrat 4 tablete Larofen și 4 tablete Piafen, de către asistentul medical de stomatologie. Deoarece medicul se afla în concediu de odihnă, în perioada 02.09.-30.09.2020.

Medicul stomatolog consideră că dacă ar mai fi solicitat și în alte rânduri să fie prezentat la cabinetul stomatologic, cu siguranță ar fi fost prezentat, nicidecum nu se susține afirmația lui, că a fost refuzat de către medic, în perioada respectivă medicul fiind în concediu.

Referitor la acuzația că i-a fost refuzată cererea pentru a i se face un film dentar, medicul menționează că deținutul nu a solicitat acest lucru, fapt ce reiese și din studierea dosarului de cereri”, se mai arată în documentul citat.

În data de 18 decembrie, magistrații Judecătoriei Aiud au respins cererea tânărului deținut și l-au obligat pe acesta la plata a 200 de lei cu titlul cheltuieli de judecată.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Parcare supraetajată lângă Spitalul Județean Alba, proiect comun al Primăriei Alba Iulia și Consiliului Județean Alba

Publicat

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Marius Filimon, a anunțat pe contul său de Facebook două proiecte importante ale administrației locale.

Este vorba în primul rând despre o parcare supraetajată care va fi construită lângă Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia. Parcarea, spune Filimon, va fi funcțională anul viitor.

Potrivit unor surse Alba24, o parte din viitoarea parcare va fi rezervată pentru personalul medical, iar cealaltă va fi disponibilă ca parcare cu plată și abonament.

De asemenea, viceprimarul Filimon mai anunță stadiul proiectului centurii de nord a orașului.

Potrivit temei de proiectare, traseul obiectivului propus va începe din sensul giratoriu Alba Iulia Nord, către teritoriul administrativ al comunei Ighiu și va face legătura între DN 1 (E 81) și DN 74.

Va avea 4,6 kilometri pe teritoriul municipiului Alba Iulia și 1,4 pe cel al comunei Ighiu.

Postarea viceprimarului Marius Filimon:

”Ieri am avut o întâlnire cu președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, cu administratorul public la județului, Dan Popescu și cu primarul municipiului, Gabriel Pleșa, întâlnire la care am discutat pașii concreți pe care trebuie să-i urmăm pentru realizarea a doua investiții importante care vor fi făcute în parteneriat de Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba.

Prima se referă la centura de nord a municipiului, investiție care în acest moment urmează pașii legali. În câteva zile ne așteptăm să primim PUZ-ul împreună cu avizele aferente.

Din păcate, birocrația românească a făcut să existe niște întârzieri în obținerea acestor avize. Primăria Ighiu, al treilea partener, a început realizarea PUZ-ului pentru porțiunea de pe teritoriul ei. Lucrurile se mișcă.

Poate prea încet, dar se mișcă și ne luptăm cu legile, regulile și regulamentele care de multe ori îngreunează totul.

Celălalt subiect discutat a fost legat de parcarea etajată care se va realiza pe bd-ul. Transilvaniei, lângă Spitalul Județean de Urgență.

S-au stabilit etapele care trebuie parcurse și contribuția fiecărui partener în această primă fază a dezvoltării investiției respective.

Pe lângă documentele necesare, Primăria Alba Iulia va realiza un studiu de trafic pentru acea zonă, studiu necesar pentru a vedea modul de acces și de ieșire din parcare precum și modul în care va fi influențată circulația.

Dacă lucrurile merg așa cum ne-am propus, anul viitor ar trebui să fie funcțională această parcare” a scris pe contul său, viceprimarul Marius Filimon.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Meteș: Opt copii buni la învățătură din cinci familii modeste au nevoie de rechizite pentru școală

Publicat

Opt copii ai unor familii din Meteș (județul Alba) au nevoie de rechizite pentru a merge la școală, potrivit voluntarilor de la Fapte bune din Alba. 

Copiii, cu rezultate foarte bune la școală, provin din 5 familii modeste, fără posibilități materiale. 4 dintre familii sunt monoparentale. 

Aceștia au nevoie de 23 caiete de matematică, 19 caiete tip dictando, 5 caiete de tip 1, 8 cutii creioane colorate, 8 penare, 8 stilouri, 8 blocuri de desen, 8 cutii acuarele, 5 truse geometrice, 5 dicționare ale limbii române pentru elevi.

În limita posibilităților, copiii au nevoie și de 8 ghiozdane și eventual niște haine.

Detalii despre cum pot ajunge rechizitele la copii se pot obține pe grupul de Facebook Fapte Bune din Alba.

Toți cei 8 copii au rezultate foarte bune la școală, fiind recomandați de educatoare și învățătoare.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate