Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CJ Alba scoate la concurs postul de manager al Centrului de Cultură ”Augustin Bena”. Interimatul este asigurat de tatăl deputatului PP-DD Cornel Comșa


Publicat

Consiliul Judeţean Alba organizează concurs pentru ocuparea funcţiei de manager la Centrul de cultură „Augustin Bena”, după demisia lui Coriolan Honcaş din august, de la conducerea instituţiei. Interimatul în această perioadă este asigurat de Petru Cornel Comşa, fost director al centrului. În 12 februarie, candidaţii vor susţine proiectul de management.

Promovarea culturii tradiţionale, autentice a judeţului Alba se face prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, o instituţie publică, având ca activităţi principale conservarea şi promovarea culturii tradiţionale prin revista „Discobolul”, păstrarea meşteşugurilor şi artelor locale prin „Şcoala de Arte şi Meşteşuguri” şi a tradiţiei folclorice prin Ansamblul Folcloric şi Ansamblul Artistic de Fanfară, se arată în expunerea de motive prezentată pentru aprobarea proiectului de hotărâre prezentat consilierilor judeţeni.

Contractul de management al managerului Centrului de Cultură „Augustin Bena”, Coriolan Honcaş, a încetat în 27 august 2012, prin acordul părţilor, potrivit aceluiaşi document. Prin hotărârea CJ din august, la conducerea instituţiei a fost numit director interimar Petru Cornel Comşa (şef Serviciu de conservare şi promovare a culturii), tatăl actualului deputat PP-DD George  Cornel Comșa.

Consiliul Judeţean Alba, sub a cărei autoritate funcţionează centrul, va organiza concurs de proiecte de management, în februarie 2013. Cel care va câştiga acest concurs va asigura conducerea Centrului pentru o perioadă de trei ani, în perioada martie 2013 – decembrie 2016.

Consilierii judeţeni au aprobat regulamentul şi caietul de obiective pentru organizarea concursului. Potrivit regulamentului, concursul va fi organizat în februarie, iar candidaţii vor fi evaluaţi de o comisie formată din trei membri (un reprezentant al CJ Alba şi doi specialişti în domeniu).

Până la 11 ianuarie 2013, se vor publica condiţiile de participare la concurs, caietul de obiective, bibliografia. Până la 1 februarie, se depun proiectele de management de către candidaţi, iar acestea vor fi analizate în perioada 4-10 februarie. În 12 februarie, se organizează interviul, ce constă în susţinerea proiectului de management.

Centrul de Cultură „Augustin Bena” a fost înfiinţat la 1 octombrie 2007, cu scopul de a oferi servicii şi produse culturale ca elemente ale dezvoltării şi regenerării sociale a comunităţilor. S-a constituit prin reorganizarea Centrului judeţean pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale Alba, a Şcolii Populare de Arte şi Meserii Alba şi prin organizarea serviciului Ansamblul artistic de fanfară şi a serviciului Ansamblul de folclor. La sfârşitul anului 2011, Centrul avea 62 de angajaţi, din care un director adjunct, un contabil şef şi patru şefi de serviciu (conservare şi promovare a culturii tradiţionale, de formare continuă „Şcoala de arte şi meşteşuguri”, Ansamblul de Fanfară şi Ansamblul folcloric).

Directorul-manager al Centrului este ordonator terţiar de credite şi are printre atribuţii: realizarea obiectivelor din contractul de management, prezentarea raportului de activitate anual sau la cererea CJ Alba, reprezintă instituţia în relaţiile cu terţii, elaborează şi propune pentru aprobare proiectul de buget al instituţiei, decide asupra modului de utilizare al acestuia, selectează, angajează şi concediază personalul, negociază contractele de muncă ale salariaţilor, dar şi clauzele contractelor pe care le încheie Centrul, dispune menţinerea, diminuarea sau creşterea drepturilor salariale ale angajaţilor şi încheie acte juridice.

În activitatea sa, managerul este asistat de un consiliu administrativ, format din director, contabilul şef şi un reprezentant al CJ şi de un consiliu de specialitate, din care face parte directorul adjunct şi doi specialişti în domeniu numiţi de director.

În 2011, Centrul de cultură a avut venituri proprii de 128.753 lei, subvenţii de 1.563.826 lei şi cheltuieli de 158.035 lei, din care 64.976 lei cheltuieli de întreţinere şi 93.059 cheltuieli de personal. Tot în 2011, Centrul a lansat opt programe şi 56 de proiecte.

Pentru perioada 2013 – 2016, managementul Centrului va trebui să diversifice oferta culturală, să creeze condiţiile necesare pentru creşterea numărului de beneficiari, să acrediteze cursuri pentru recunoaştere profesională, să dezvolte şi să promoveze relaţii de colaborare cu instituţii culturale din ţară şi străinătate, să identifice şi să atragă parteneri viabili pentru proiectele instituţiei, să realizeze sondaje privind oferta de formare şi calitatea serviciilor şi să eficientizeze prin atragerea de venituri din alte surse decât cele bugetare (cel puţin trei proiecte pe an de activităţi finanţate din alte surse faţă de CJ Alba). De asemenea, va urmări reevaluarea şi recondiţionarea unor spaţii ale instituţiei pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor şi condiţiilor de lucru.

Proiectul pe care-l va prezenta candidatul pentru postul de manager va trebui să aibă maxim 40 de pagini şi să cuprindă opinia personală privind dezvoltarea şi evoluţia Centrului, dar şi soluţii concrete în acest sens.

Reamintim că numirea ca director interimar al lui Petru Comșa, tatăl proaspătului deputat PP-DD Cornel Comșa, a fost considerat un subiect sensibil și o decizie oarecum neașteptată din partea președintelui Ion Dumitrel. Este cunoscut faptul că între Dumitrel și Comșa au existat în trecut neînțelegeri soldate chiar și cu dosare ce au vizat nemulțumirea directorului vizavi de demiterea sa din funcția de la acea vreme. Citiţi mai multe aici.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Pingback: Comisie de la CJ Alba pentru concursul de la șefia Centrului de Cultură și evaluarea conducerii la Muzeul Unirii, Biblioteca Judeţeană şi Teatrul “Prichindel” | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Recomandări ale specialiștilor pentru persoanele care s-au vaccinat anti-Covid. Ce trebuie să facă dacă resimt disconfort

Publicat

În contextul campaniilor de vaccinare anti-COVID-19 care se derulează în aproape toate ţările lumii, specialiştii oferă şi sfaturi utile pentru ca oamenii să ştie ce au de făcut după ce au fost vaccinaţi.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) recomandă, pe site-ul său, ca persoanele care resimt durere sau disconfort după vaccin să discute cu medicul curant despre administrarea unui medicament fără prescripţie medicală, cum ar fi ibuprofen sau paracetamol.

De asemenea, pentru a reduce durerea şi disconfortul la locul administrării, poate fi aplicat un prosop curat, rece şi umed peste zonă. Este indicată folosirea sau efectuarea de exerciţii cu braţul.

Pentru a reduce disconfortul cauzat de febră, se recomandă consumul de lichide suficiente şi îmbrăcăminte lejeră.

Se impune apelarea medicului dacă roşeaţa sau sensibilitatea la locul administrării vaccinului creşte după 24 de ore şi dacă reacţiile adverse nu par să dispară după câteva zile.

De asemenea, Serviciul federal rus pentru supravegherea în domeniul protecţiei drepturilor consumatorilor Rospotrebnadzor recomandă ca cei cărora le-a fost administrat vaccinul să nu se expună la frig şi nici să se supraîncălzească, să evite stresul şi consumul de produse la care ştiu că au alergie, relatează TASS.

Academicianul Viktor Tutelian, consultant nutriţionist pe lângă Ministerul Sănătăţii rus, atenţionează să se evite timp de trei zile umezirea locului în care a fost injectat vaccinul, precum şi băile publice şi saunele. De asemenea, tot atâta timp ar trebui evitate activităţile fizice susţinute şi sportul.

Totodată, persoanele care au fost vaccinate împotriva COVID-19 ar trebui să acorde atenţie necesarului de vitamina D în organismul lor şi, dacă e nevoie, să elimine această deficienţă. Totodată, li se recomandă să consume alimente cu un conţinut ridicat de proteine. ‘Vaccinul se administrează pentru a stimula producerea de anticorpi specifici, iar anticorpii sunt structuri proteice. De aceea este mare nevoie de proteine, adică ouă, carne, peşte. Este important ca acestea să nu lipsească din alimentaţia zilnică’, explică Viktor Tutelian.

Întrucât alcoolul poate reduce sensibil imunitatea şi astfel poate face ca vaccinarea să fie ineficientă sau lipsită de sens, celor care se vaccinează li se recomandă să renunţe la consumul de băuturi alcoolice timp de trei zile după vaccinare.

Femeile şi tinerele sunt sfătuite să amâne cu două-trei luni după vaccin planificarea unei sarcini sau efectuarea unei ecografii. Sarcina este un factor de risc în cazul infectării cu SARS-CoV-2, conform experţilor ruşi. Sunt expuse unui risc ridicat în special femeile cu comorbidităţi.

Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii din Rusia – la fel ca instituţiile din domeniul sănătăţii din alte ţări – subliniază că riscurile în cazul vaccinării sunt mult mai mici decât posibilele consecinţe ale infectării cu SARS-CoV-2.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Voluntarii din Alba Iulia adună capace de plastic pentru cazuri medicale. Povestea unei campanii atipice

Publicat

Voluntarii din Alba Iulia s-au alăturat unei campanii naționale care presupune strângerea de capace de plastic, pentru cauze umanitare. 

Aceștia se organizează cu ajutorul grupului de Facebook ”Fapte bune din Alba”. Capacele strânse se adună la câteva magazine din oraș, care îi sprijină pe voluntari, lista lor fiind publică pe grupul respectiv.

Capacele sunt duse la Cluj, unde sunt preluate de Capace cu suflet și vândute, iar banii adunați din reciclarea lor sunt dublați de o persoană cu suflet mare, pe care inițiatorii campaniei o numesc ”îngerul sau păzitor” și care dorește să rămână anonimă.

Banii strânși sunt apoi donați spre diverse cazuri medicale.

  • Una dintre donațiile din anul 2020 a mers către Căsuța Blondie, un spațiu de tranzit realizat de Asociația Blondie, care oferă dreptul la viață și la dezvoltare copiilor bolnavi și singuri, celor care provin din familii cu probleme sociale, care au suferit intervenții chirurgicale complexe sau care au nevoie de un mediu atent controlat pentru o perioadă de timp, după externare.

Voluntarii strâng doar capace datorită raportului volum/greutate și a faptului că pot fi usor stocate și transportate față de alte tipuri de materiale reciclabile.

Sunt bune aproape orice de capace de plastic: de la PET-uri, sticle de lapte, iaurt, gel de duș, șampon, balsam, detergent de vase, stick-uri de lipici, tuburi de muștar, ketchup, de la borcanelele de plastic cu gumă de mestecat, de la borcanele de Nutella, de la cutiile de medicamente sau vitamine, capace de la spray-uri sau creme de față și de corp și multe altele.

Campania a început în 2013, la Cluj, iar treptat a prins amploare mare: se colecteaza acasă, la serviciu, la restaurante, la cafenele, la școli și la gradinițe și oriunde altundeva dorește lumea.

De atunci s-au strâns tone de capace, care au fost transformate în bani pentru cazuri speciale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sporuri de până la 7,5% din salariu pentru polițiști, cu impact bugetar de 119 milioane lei. Precizările ministrului de Interne

Publicat

Aproximativ 76.000 de angajați ai Poliției Române primesc din luna ianuarie sporul de titlu de specialist de clasă, care se calculează ca procent din salariul de bază și este acordat în trei trepte, de 2,5%, 5% și 7,5%.

Declarația a fost făcută de Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, pentru G4Media.ro

”Am ajuns la o soluție cu sindicatele încă din decembrie anul trecut, ceea ce înseamnă că acest spor a intrat în plată în ianuarie. Este un spor care exista în legislație, dar nu fusese acordat până acum, și noi am reușit să îl acordăm”, a spus Bode pentru G4Media.ro.

Acordarea sporului are un impact bugetar de 119 milioane de lei anual, potrivit ministrului de Interne.

El a mai spus că sindicatele din poliție, care au organizat proteste în care denunță înghețarea salariilor, ar trebui să îi informeze pe angajați despre noul spor plătit.

Mai multe sindicate ale poliției au protestat în ultimele două săptămâni, reclamând înghețarea salariilor la nivelul anului 2020, în contextul în care zeci de mii de angajați din sectorul privat fie și-au pierdut locul de muncă în pandemie, fie au veniturile scăzute.

sursă: g4media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Concurs MAI: Peste 8000 de candidați au dat proba scrisă pentru a deveni ofițeri de poliție. Câte locuri sunt

Publicat

Peste 8.000 de candidați, subofițeri și agenți de poliție, au susținut proba scrisă pentru ocuparea a 1.317 posturi de ofițer/ofițer de poliție în Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Selecția s-a organizat pentru trecerea în corpul ofițerilor/ ofițerilor de poliție a maiștrilor militari/ subofițerilor/ agenților de poliție, a anunțat MAI, potrivit dcnews.ro.

Vezi și Ministrul de Interne: Peste 18.000 de candidaturi pentru 2.086 de locuri, la concursurile de trecere în corpul ofiţerilor

Având în vedere numărul mare de posturi scoase la concurs pentru trecerea agenților/subofițerilor în corpul ofițerilor, respectiv 2.086, s-a luat decizia susținerii probelor de concurs etapizat, începând cu 8 ianuarie, precizează MAI într-un comunicat de presă.

Dintre structurile Ministerului Afacerilor Interne cărora le-a fost aprobată demararea procedurilor de concurs, un număr semnificativ de posturi pentru care s-a organizat concursuri a fost din cadrul Poliției Române (1.210), Jandarmeriei Române (220), Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (304), Poliției de Frontieră (147).

O pondere importantă a acestor posturi au avut-o cele din cadrul structurilor operative.

În situația posturilor din aceeași specialitate pentru care s-a organizat concurs,  au fost constituite comisii centrale de concurs, care au elaborat subiectele și grilele de corectare în mod centralizat, în condiții de confidențialitate, măsuri care au fost adoptate și în ceea ce privește distribuirea lor la nivelul unităților organizatoare.

Totodată, au fost dispuse măsuri care vizau identificarea și prevenirea unor situații de conflict de interese, în scopul evitării vicierii procedurilor de concurs și al asigurării tratamentului egal al candidaților, fără discriminări.

Conducerea ministerului a solicitat structurilor organizatoare să ia toate măsurile pentru desfășurarea concursurilor în cele mai bune condiții astfel încât să fie respectate atât regulile de protecție sanitară, cât și toate condițiile de legalitate. În acest context, inclusiv Corpul Național al Polițiștilor, Direcția Generală Anticorupție și Direcția Generală de Protecție Internă au acordat sprijin de specialitate pentru a garanta transparența și corectitudinea procedurilor de concurs.

La nivelul structurilor organizatoare, atât pe parcursul desfășurării probei scrise, cât și ulterior, nu au fost semnalate situații de nerespectare a procedurilor legale privind confidențialitatea subiectelor și a grilelor de corectare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate