Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Care este legătura dintre lipsa somnului și pofta de ”junk food”. Concluziile specialiștilor

Publicat

Ce legătură este între epuizarea din lipsa somnului şi junk food? Răspunsul provine din vremuri străvechi, când oamenii săpau după tuberculi cu amidon, culegeau fructe de pădure dulci şi vânau peşti.

Mai simplu spus, lipsa somnului declanşează instincte antice care ne fac să tânjim după alimente bogate în calorii, dulci şi grase.

„Evolutiv vorbind, a fost ceva extraordinar să ai constant o masă bogată în carbohidraţi, cu un conţinut ridicat de grăsimi, pentru că nu aveai aceste lucruri tot timpul”, a explicat Eric Hanlon, neurolog la “University of Chicago Sleep, Health and Metabolism Center”.

„Este o realizare a umanităţii, am reuşit să avem oricând mâncare sau mâncare bogată în grăsimi saturate şi bogată în carbohidraţi”, a continuat Hanlon. „Iar creierul nostru nu a evoluat la fel de repede ca alegerile alimentare care au devenit disponibile”.

Sunt doi hormoni care ne controlează dorinţa de a mânca: leptina şi ghrelinul. „L” din leptină înseamnă “loss” – pierdere: suprimă pofta de mâncare şi, prin urmare, contribuie la pierderea în greutate”. „G-ul” din ghrelin reprezintă “gain” – câştig: acest hormon cu acţiune rapidă creşte foamea şi duce la creşterea în greutate”.

Cercetările arată că nivelurile de ghrelin cresc când nu ai dormit destul, în timp ce leptina se duce în jos. Rezultatul este o creştere a foamei.

surse: descoperă.ro, csid.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate