Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Comuna Ciugud în publicația de limbă franceză ”Courrier International”. Povestea a ajuns la milioane de cetățeni europeni

Publicat

Courrier International, cunoscut săptâmânal francez, care preia articole de calitate din peste 900 de ziare internaționale, a publicat un amplu reportaj apărut în Libertatea sub numele ”Ciugud, comuna în care viața la țară e ca afară”.

Articolul prezintă povestea unei localități cu puțin peste 3000 de locuitori din județul Alba, care a devenit celebră datorită priceperii și determinării autorităților locale de a atrage fonduri europene pe care le-au folosit pentru a ridica nivelul de trai al comunei.

Vezi și: Reportaj de la Ciugud, cea mai lăudată localitate din România. Ce spun oamenii despre comuna lor

”Comuna Ciugud, în regiunea Transilvaniei, este un exemplu de succes al unei bune utilizări a manei Bruxelles-ului. Antic falimentat, are acum instalații sanitare în fiecare casă, trasee pentru biciclete și drumuri asfaltate într-o regiune săracă din punct de vedere istoric. Reportaj.

Ciugud, un oraș situat în Transilvania, este capabil să concureze cu oricare alte țări dezvoltate comune din Europa. Aici, toate casele sunt dotate cu toalete, drumurile sunt asfaltate, chiar și între câmpuri, unele sunt echipate cu trasee pentru biciclete, conexiunea la Internet în zonele publice este gratuită, iar curentul electric al iluminatului urban este obținut într-un mod inteligent. printr-un sistem eolian sau panouri solare.

Ciugud este și campionul comunei române atunci când vine vorba de atragerea de fonduri europene, deoarece a reușit de-a lungul timpului să obțină finanțare de peste 27 de milioane de euro.

Primarul municipiului Ciugud, Gheorghe Damian, se află deja în al cincilea mandat și spune că tot ceea ce vede în comuna sa este echivalent cu un nivel de viață „normal”, de care ar putea beneficia orice român. În ciuda rezultatelor care au făcut din Ciugud unul dintre cele mai cunoscute municipalități din România, primarul a fost recent exclus din Partidul Social Democrat (PSD), pentru că, se spune, nu s-ar fi arătat trup și suflet credincios partidului.

Imediat ce ajungi la Ciugud te întâmpină o rânduire asemenea unei localităţi din străinătate, deoarece toate străzile sunt asfaltate, trotuarele îngrijite, spaţiul verde curăţat şi copacii toaletaţi. Dacă nu ai auzi din când în când câte un „Ziua bună!” sau „No, bine te-am găsit vecine!” ai tinde să crezi că nu eşti în România, ci poate în Elveţia sau Germania. Ordinea nemţească se vede atât pe străzile şi străduţele comunei, dar şi în curţile oamenilor, în modul în care îşi îngrijesc casele, fiind parcă într-o întrecere continuă pentru a demonstra care este mai gospodar” scriu jurnaliștii de la Courrier International, citând ziarul Libertatea.

Vezi întregul reportaj pe courrierinternational.com.
 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate