Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Reportaj de la Ciugud, cea mai lăudată localitate din România. Ce spun oamenii despre comuna lor


Publicat

Comuna Ciugud are deja o faimă națională. Cu ”cel mai bun primar din țară” dat afară de la PSD, cu ”miracolele eoliene și solare” care alimentează iluminatul public dintr-un sat, cu drumuri de asfalt peste câmp, spre terenurile agricole, cu zonă industrială și cu o ”explozie” demografică și imobiliară, comuna pare o excepție de la normalitate, când de fapt, ar trebui să reprezinte standardul local de dezvoltare în România. Ce spun oamenii care locuiesc acolo?

Sute de case frumoase au apărut în ultimii ani în comuna Ciugud, unind satele aparținătoare unele de celălalte și ștergând distanțele dintre localități.  Curțile îngrijite, cu flori și gazon, te duc cu gândul la un cartier mai nou din vreun oraș mai răsărit. Ceea ce ar trebui să fie normal în multe dintre comunele din România, capătă, prin comparație, caracter de extraordinar.

Apa, gazul, canalizarea, alimentarea cu energie electrică, eoliana care alimentează iluminatul public, drumurile asfaltate către terenurile agricole ale oamenilor care conectează suplimentar toate satele din comună, zona industrială dezvoltată pe o fostă pășune și transportul public metropolitan care leagă comuna de Alba Iulia sunt doar câteva elemente care cresc calitatea vieții oamenilor. Finanțările europene au ajutat, dar și oamenii au știut să le folosească.

Nu doar casele noi sunt frumoase. Și cei mai bătrâni au început să își aranjeze casele și să își amenajeze cu gust gospodăriile în care se mai găsesc încă rațe, gâște, găini, purcei, vaci și alte animale care aduc un surplus economic familiei. În general e un amestec nederanjant de tradițional și modern. O parte dintre fotografiile realizate anul trecut de către reporterii Alba24, o dovedesc.

Spre deosebire de alte zone din județul Alba și din țară, aproape toate terenurile sunt lucrate. Există exploatații agricole de dimensiuni foarte mari, unde se lucrează mecanizat, dar nici parcelele de mici dimensiuni nu sunt lăsate de izbeliște. De asemenea, în ultimii ani s-au dezvoltat mai multe ferme.

Lucia Șimon (41 de ani) nu s-a născut în comuna Ciugud, dar s-a mutat aici în urmă cu aproape 17 ani. A fost cea mai bună decizie, crede ea. Are siguranță, liniște, face parte dintr-o comunitate liniștită și prietenoasă și este la doar câteva minute de oraș. S-a mutat la Șeușa (sat aparținător al comunei) cu soțul ei, Miși. La scurt timp, la Șeușa s-a mutat și cumnatul ei împreună cu familia sa, întorși din Canada și stabiliți la câteva case depărtare de ei. Soțul și cumnatul au început împreună o afacere, întâi în construcții și apoi în agricultură, lucrând în prezent câteva zeci de hectare. Casele lor sunt moderne și primitoare, practic au tot confortul pe care ți-l poate oferi un oraș, dar și avantajele vieți de la țară.

„Ne-am mutat aici din 2000. Veneam la Alba, la soră-mea și vedeam biserica asta și ziceam Doamne ferește ce sat, că nici măcar trenul nu circulă pe-aici. Așa am gândit prima dată, nu știam de sat, nu știam că aici voi locui. Mă știam cu soțul meu de copii și în 99 ne-am împrietenit și am rămas împreună. A fost  cea mai bună alegere și cea mai mare binecuvântare de la Dumnezeu pe care am putut-o primi a fost să locuiesc aici. Eu vin dinr-o comună din județul Mureș unde îi dezastru, în sensul că sunt foarte mulți hoți, foarte multe ilegalități, foarte multe lucruri bune care s-ar fi putut face și nu s-au făcut… De când am venit, e o evoluție foarte mare. Îmi aduc aminte că atunci când am venit săpau pentru canalizare și drumurile erau groaznice. Acuma zic eu că avem mai mult decât la oraș. Este liniște dar e și siguranța că stau aici, de multe ori n-am închis nimic dar n-am văzut să dispară ceva. De lucru? Se găsește. Eu, pensionată de boală mi-am găsit 4 ore chiar în domeniul în care doream. În plus, soțul și cumnatul lucrează împreună câteva zeci de hectare de teren” ne spune Lucia Șimon.

 

Ionuț și Adelina Hațegan sunt tineri: au 29 și respectiv 30 de ani. După nuntă și-au făcut împreună o casă ”în regim propriu”. Are 80 de metri pătrați utili, o terasă, o pivniță și poate, în viitor și o mansardă. Casa are un living și două camere pentru că tinerii au vrut să nu se întindă mai mult decât se cuvine și mai ales, n-au vrut credit de la bancă. Spun că prețurile sunt mult mai bune, mai ales la terenuri și că o casă ”iese” mai ieftin dacă o faci aici. Cu un mic efort, în această vară își vor finaliza casa și se vor putea muta.

„De ce am rămas în comună? În primul rând s-a dezvoltat în ultimul timp foarte mult, este aproape de Alba, la 7-8 kilometri, ni s-au promis multe, s-au și făcut… cam astea ar fi câteva motive pentru care am rămas în comună. Cu mașina ajung în 10-12 minute în Alba Iulia, dar este și autobuz cam din oră în oră. Este foarte bine cu asfalt. Când eram la școală, eram singurul care ajungea în stația de autobus murdar pe papuci, că la noi era noroi. De câțiva ani avem asfalt și peste hotar, la terenurile agricole și oamenii au început să lucreze terenuri pe care le abandonaseră că era greu de ajuns acolo. Eu zic că datorită asfaltului care unește 4 sau 5 sate, nici nu știu exact. Să nu zic că se lucrează 100%, dar 95% terenurile din comuna noastră sunt lucrate”, spune Ionuț.

Adelina este și ea încântată. Deși lucrează „la oraș”, este bucuroasă că locuiește la tară: ”S-a dezvoltat foarte mult satul nostru: apă potabilă, asfalt, canalizare, toate condițiile care sunt și la oraș. Înainte nu era nimic din toate astea și n-am fi rămas, poate… acum s-au schimbat lucrurile. Zona este foarte frumoasă, nu este stress. ”

”E o diferență foarte mare diferență față de oraș: e liniște, aer curat, avem teren mai mult, curte mai mare decât ne-am fi permis la Alba Iulia, grădină. De lucru găsim, dacă este voință, nu se pune problema să nu găsim. Mai avem și teren, mai facem ceva și pe lângă serviciu, ca să o ducem mai bine” adaugă Ionuț.

Virgil Mârza merge aproape zilnic cu bicicleta, de la Șeușa la Alba Iulia. ”Distanța nu-i mare de oraș, îi ok. Merg cu bicicleta, fac naveta. Dacă s-ar face și podul peste Mureș ar fi mult mai rapid. Eu fac acum cam 25-30 de minute, lejer, poate nici atât. Mă încadrez în jumătatea de oră de sport recomandată” glumește acesta. Podul peste Mureș, de fapt o pasarelă pentru pietoni în prezent inutilizabilă, este totuți un subiect serios pentru el. O altă nevoie a comunității ar fi o capelă. În rest, omul e mulțumit de modul în care a evoluat comuna în ultimii ani.

”Îi mai bine la țară. Avem toate condițiile ca și la oraș. Este și de lucru… la țară totdeauna, pe țăran munca l-o înnobilat. Aici la intrare în comună poate ați văzut, sunt fabrici, este o zonă industrială, oamenii mai lucrează și acolo, mai lucrează pământul. Tot pământul este lucrat. Eu n-aș lăsa satul pentru oraș. Copiii sunt cu alte mentalități, dar dacă avem zona asta industrială, avem condiții bune, sperăm să nu mai migreze. Ar trebui și condiții mai bune de salarizare… ” spune Gilu, cum îl cunosc vecinii. Ne mai spune că în ultimii ani au venit mulți în comună, că ”și-au dat apartamentele și și-au luat case la țară”.

 

De altfel, comuna Ciugud este una dintre puținele din România în care populația crește. Constantin Hațegan, din Șeușa, are 60 de ani și este bucuros că toți cei trei copii ai săi au rămas în comună. Fata și băiatul mai mare sunt deja la casele lor, iar cel mai mic locuiește încă acasă, dar speră ca și acesta să rămână în Ciugud. ”Vine lume în sat, nu prea pleacă nimeni. Înainte, de la noi mai erau doar două case și se termina  satul. De vreo câțiva ani au început să construiască în continuare și satul s-a tot extins. Și pe partea noastră, și pe partea cealaltă, dincolo de vale, unde e și mai frumos pentru că nu prea trec mașini” spune Constantin.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. Ionela

  marți, 13.03.2018 at 22:10

  Da ce fratilor, numai la Ciugud e asfalt si curent electric, apa curenta si canalizare? La pomul laudat sa nu mergi cu sacul!

  • danezul

   miercuri, 14.03.2018 at 17:56

   Daca taceai filozof(a) ramaneai

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Autoritățile din Ciugud le recomandă cetățenilor să poarte mască în spații publice intens circulate

Publicat

Autoritățile din Cigud le recomandă locuitorilor să poarte măști sanitare în spațiile publice intens circulate.

Recomandarea din partea autorităților vine în contextul în care, în ultima perioadă a fost înregistrat un număr crescut de cazuri de coronavirus în localitate – 13 persoane confirmate și cu o incidență de 4,13 la mie.

Mai mult de atât, autoritățile le recomandă cetățenilor din Ciugud să poarte măști de protecție duminică când vor avea loc alegeri locale, a declarat pentru alba24.ro, purtătorul de cuvânt al Primăriei din Ciugud, Dan Lungu.

De asemenea, în comună, școala s-a mutat strict în online. Elevii școlii din Cigud chiar dacă vor face orele de acasă au la dispoziție o platformă interactivă, unde vor relaționa și interacționa în timp real cu profesorii, dar și cu colegii lor.

CITEȘTE ȘI: Școala ”smart” din Ciugud se mută în online, din cauza numărului de cazuri noi de coronavirus identificate în comună

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ATENȚIE șoferi! Plouă torențial pe Autostrada A1, pe raza localităților Sebeș și Pianu de Jos. Pericol de acvaplanare

Publicat

ploaie

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la această oră, pe autostrada A1 Sibiu-Deva, pe tronsonul kilometric 309 – 316, pe raza localităților Sebeș și Pianu de Jos, județul Alba, se circulă în condițiile unui carosabil umed, plouă torențial pe unele segmente de drum şi există pericol de acvaplanare.

Conducătorii auto sunt sfătuiţi să circule cu foarte mare atenţie şi cu viteză deosebit de redusă, să folosească luminile de întâlnire şi fiecare manevră să fie efectuată numai după o temeinică asigurare, pentru a putea evita producerea de accidente rutiere.

Reamintim că meteorologii au emis mai multe avertizări de vreme rea în majoritatea zonelor țării, cu instabilitate atmosferică accentuată, cu ploi torențiale și intensificări ale vântului. Avertizarea este valabilă până duminică, 27 septembrie, ora 03.00.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

COVID-19 se transmite prin consumul de alimente? Răspunsul directorului Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului

Publicat

Nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, iar rezultatele preliminare ale studiului prezentat de Universitatea din Bucureşti contrazic declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a declarat directorul general al ANPC, Paul Anghel .

„Având în vedere ultimele ştiri apărute în presă, despre cum se poate transmite virusul Sars-Cov-2 prin alimente şi în special prin pâine, consider că este de datoria mea, în calitate de director general al ANPC, să atrag atenţia supra efectelor acestui tip de ştiri asupra încrederii consumatorilor în anumite produse (de bază) şi asupra industriei de profil.

Rezultatele făcute publice de Universitatea Bucureşti se contrazic oarecum cu declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) potrivit cărora nu există dovezi că virusul SARS-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente”, a precizat pentru AGERPRES Paul Anghel.

Potrivit sursei citate, coronavirusurile nu se multiplică în alimente, ele au nevoie de o gazdă-animal sau de una umană pentru a se multiplica.

Deşi studiile recente arată că virusul persistă până la 24 de ore pe carton şi până la câteva zile pe suprafeţe dure (oţel, plastic), nu există nici o dovadă că ambalajele contaminate transmit infecţia.

„Nu există nicio dovadă privind prezenţa în alimente a virusului, supravieţuirea acestuia în aliment şi riscul de infectare a oamenilor.

Aceasta este poziţia oficială a autorităţilor internaţionale amintite, care a rămas neschimbată de la începutul pandemiei până în prezent”, menţionează Paul Anghel.

El subliniază că studiul realizat de Universitatea din Bucureşti privind riscurile de transmitere a virusului este doar unul preliminar.

Directorul general al ANPC afirmă că regulile de igienă la cumpărături rămân aceleaşi şi face din nou apel pentru respectarea lor, respectiv purtarea măştilor în magazine, dezinfectarea frecventă a mâinilor cu soluţiile pe care toate magazinele le pun la dispoziţie, atingerea exclusivă a produselor care sunt puse în coş.

„Responsabilitatea în comportament şi în comunicare şi informarea doar din surse sigure, precum paginile oficiale ale autorităţilor, acesta este apelul meu către consumatori, presă şi instituţii”, precizează Anghel.

El a subliniat că va solicita o opinie oficială asupra acestui subiect din partea Grupului de Comunicare Strategică, în opinia sa „singura entitate în măsura să prezinte un punct de vedere consolidat”.

Experimentul făcut de cercetătorii Universității din București

Studiul efectuat de cercetătorii de la Universitatea din București arată că virusul SARS COV 2 poate rămâne pe pâinea neambalată chiar și 3 ore.

Potrivit producătorilor, în pandemie cea mai cumpărată pâine este cea mai ieftină, care nu are niciun ambalaj. Iar medicii spun că virusul nu se transmite pe cale digestivă, dar ne putem infecta dacă ducem mâna la ochi sau la nas, de pildă, după ce am atins pâinea sau ambalajul cu virus.

Pâinea ambalată din rafturi poate fi atinsă de mai multe persoane în fiecare zi. La apăsarea cu degetele, pe pungă se transfera tot felul de particule şi grăsimi, care pot rămâne pe ambalaj şi 3 zile, arata un studiu efectuat de un grup de cercetători de la Universitatea din Bucureşti. Pâinea este însă protejată de folie.

Oamenii de ştiinţă au recoltat probe de la 30 de persoane infectate cu SARS COV-2 internate la Matei Balş şi au contaminat artificial atât pâinea ambalată, cât şi bucăţi de pâine neambalate. Au constatat că pe pâinea neambalată virusul rezista cel puţin 3 ore.

AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Sute de polițiști, jandarmi și pompieri din Alba vor asigura buna desfășurare a alegerilor locale de duminică

Publicat

jandarmerie jandarmi

Structurile teritoriale din cadrul M.A.I. angrenate în organizarea și desfășurarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din 27 septembrie au luat toate măsurile, potrivit competenței, pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, alături de reprezentanții Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Alba, precum și alte structuri M.A.I., se vor afla în misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine și siguranță publică, la secțiile de votare, precum și în locurile de depozitare a buletinelor de vot, se arată într-un comunicat remis de IPJ Alba. 

Măsurile de pază şi protecţie instituite la locaţiile secţiilor de votare presupun prezenţa efectivelor pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.

Având în vedere amploarea activităților organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei COVID – 19, dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost suplimentat cu efective de la alte structuri pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții.

Astfel, în perioada 26-27 septembrie 2020, peste 800 de efective, dintre care 387 de poliţişti, 248 de jandarmi, 202 de reprezentanţi I.S.U. și alte structuri vor asigura paza şi protecţia a 439 de secţii de votare ce s-au constituit pe raza judeţului Alba.

Duminică, 27 septembrie a.c., 256 de poliţişti vor asigura măsuri de ordine şi linişte publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenați în paza şi protecţia secţiei de votare vor fi sprijiniţi, la solicitare, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă.

Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, vor fi asigurate rezerve de polițiști și echipe operative, pregătite să intervină.

Astfel, 66 de polițiști vor fi constituiți în echipe operative, inclusiv luptători pentru acțiuni speciale și echipe operative de specialiști.

Până la repartizarea buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării la secțiile de votare, 79 lucrători M.A.I. vor fi în misiuni de protecție, atât a transportului buletinelor de vot, cât și a locurilor unde acestea vor fi depozitate.

În ziua procesului electoral, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba va avea în responsabilitate 229 de secții de votare, constituite în 204 de locaţii, unde vor fi prezenţi 232 de poliţişti, Inspectoratul de Jandarmi Alba va avea în responsabilitate 207 secții de votare dispuse în 191 locații, unde vor fi prezenți 207 de jandarmi.

Pentru un plus de siguranță, vor fi constituite și rezerve de intervenție, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune.

Jandarmii vor asigura desfășurarea în condiții de siguranță a activității în cadrul Biroului Electoral Județean, având și atribuții de protecție a transportului buletinelor de vot după încheierea procesului de votare.

202 pompieri asigură desfășurarea în bune condiții a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale.

Premergător procesului electoral, pompierii au efectuat verificări la obiectivele în care sunt organizate secții de votare, fiind înlăturate disfuncționalitățile pe linia apărării împotriva incendiilor.

De asemenea, specialiștii I.S.U. Alba au desfăşurat activități de instruire pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă cu președinții secțiilor de votare, precum și recunoașteri în teren pentru asigurarea accesului autospecialelor și gestionarea eventualelor intervenții de urgență.

Pentru mai multe informații privind procesul electoral, puteți consulta pagina unității noastre, accesând bannerul special creat în acest sens, care vă direcționează pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, unde puteți găsi atât prevederi cu caracter general privind organizarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din 27 septembrie 2020, cât și actele normative incidente și contravențiile și infracțiunile prevăzute de acestea.

În acest context, pentru prevenirea unor evenimente negative, vă recomandăm să respectați legislația electorală și regulile de conviețuire socială.

Sesizați orice încălcare a legislației la numărul unic de urgență 112 sau celui mai apropiat reprezentant M.A.I.!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate